Toyota Celica 1.8 VVTL-i T Sport (2001)
| Uitvoering | Celica 1.8 VVTL-i T Sport |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2001 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Deze Celica is een prima sportieve coupé. De styling is apart en sportief en het interieur geeft het gevoel dat je in een sportauto zit. Het weggedrag past daar ook helemaal bij en er kan dan ook prima sportief mee worden gereden. Ook op de limiet is de auto heel controleerbaar.
De versnellingsbak voelt strak en precies aan en het gevoel in het stuur is goed. De voornaamste negatieve punten zijn kleine details. De voorstoelen hebben geen geheugenstand wanneer je ze naar voren haalt. De voetenruimte achterin is verwaarloosbaar, maar daar koop je dan ook een sportcoupé voor. Alhoewel de bagageruimte ruimer is dan ik vooraf zou verwachten.
Ik heb er zo’n 45.000 kilometer per jaar mee gereden en nog nooit stil gestaan. Dat wil niet zeggen dat het een probleemloze ervaring was. Zie hieronder voor een opsomming van de problemen. Voor mijn gevoel komt dat vooral doordat de dealer zich voornamelijk richt op de Corolla, Yaris en Avensis. Dan is de Celica toch een wat zeldzamere auto waar men weinig ervaring mee op kan doen.
Ik heb geen grote merkloyaliteit en de andere auto’s van Toyota spreken me niet aan dus ik zou waarschijnlijk niet zo snel nog een Toyota nemen. De betrouwbaarheid van Toyota is in mijn geval toch wel aardig weerlegd alhoewel ik nooit problemen heb gehad met starten en de auto onderweg nooit gestopt is.
Tot de 80.000 kilometer was er geen vuiltje aan de lucht. Goede behulpzame dealer, geen problemen en nauwelijks olieverbruik. Helaas, bij de 80.000 begon de v-snaar te slippen. Die is vervangen maar het geluid bleef. Later bleek de spanner ook kapot te zijn. Daarna begonnen de problemen zich op te stapelen. Versnellingbakrevisie (syncromesh kapot), lambdasensor kapot en een kapotte motorsteun. Het vervelende was dat nadat de garage de lambdaprobe vervangen had het lampje en de melding met regelmaat terug kwamen. De originele garage kwam er niet uit en een andere garage kwam er vervolgens achter dat er nog een tweede lambdaprobe aanwezig was en nadat die ook vervangen was ging het weer goed. Het jammere is dat dit me bijna 10 trips naar de beide garages heeft gekost.
Sinds de kapotte motorsteun vervangen was maakt de motor een extra geluid maar dat heeft de garage nooit kunnen opsporen. Dat laatste maakt dat je het fijne gevoel over zo’n auto kwijt raakt omdat je de hele tijd het idee hebt dat er iets nog niet in orde is.
Tenslotte heeft de bediening voor de rechter zijruit het begeven.