Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i + (2007)
Uitvoering | Aygo 1.0 12v VVT-i + |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Ervaringen
Algemeen:
Wegens schade aan onze eigen auto hadden we dit buitengewoon grappige autootje een paar weken te leen. Het gaat hier om een lichtblauwe metallic 5drs Aygo in de + uitvoering (cv met afstandsbediening, elektrische ramen, extra airbags en speakers, etc.) . Alhoewel dit soort auto’s voor mij in de categorie ’asfaltbobbels’ vallen, is het mij 100% meegevallen.
De value for money is namelijk dik voor elkaar in de Aygo. Hoewel aan een hoop dingen te zien is dat het een budget auto is, krijg je veel auto voor relatief weinig geld.
Omdat we de auto maar kort hebben gehad, zal ik mij beperken tot wat eerste indrukken.
Rijcomfort:
Voldoende. De veerwegen zijn vrij kort, heel normaal voor zo’n klein autootje, maar onderstel is soepel genoeg. Wel vonden we de auto ERG rumoerig qua motor. De geluidsisolatie had misschien wat beter gekund. Langere afstanden worden wat vermoeiend.
Vermogen:
De 1.0 3pitter heeft voldoende kracht om goed mee te komen en is extreem zuinig voor een benzinemotor. Met forse rijstijl haalden we makkelijk 1:17 dus dat moet zeker beter kunnen. Wel goed op toeren houden, helaas is dan het geluidsniveau ook fors. Voor een wat sportievere rijstijl zou een 1.2 misschien wat beter op zijn plaats zijn, maar voor de meeste mensen zal een 1.0 voldoende zijn.
Bak is het bekende japanse ’klik klak’ bakje. Schakelt zeer fijn.
Carrosserie:
Kan ik kort over zijn. Persoonlijk vind ik de Aygo van het illustere 3tal het mooiste vormgegeven. De Peugeot en Citroen zien er een beetje uit als breedbekkikkers (persoonlijke smaak) van voren.
Het babyblauw metallic staat hem ook goed, frisse en jeugdige kleur.
De 5drs uitvoering is 300 euro duurder dan de 3drs en werkelijk elke euro waard. De kofferbak is namelijk zeer beperkt qua mogelijkheden (idioot hoge tilddrempel en zo klein dat er alleen een paar tassen in passen). Door de 5drs te nemen kun je efficienter gebruik maken van de achterbank (kratjes e.d.). Altijd doen!!
De 3drs heeft namelijk nog een nadeel: bij het naar voren klappen van de stoelen (om bij de achterbank te komen) komen deze niet terug in de originele positie. Typisch japans en ontzettend irritant. Bij de 5drs heb je daar geen last van.
Interieur:
Tsja, dit was een verrassing. Van binnen merk je niet dat je in zo’n kleine auto rijdt. Het is zeer ruim vormgegeven en met mijn 1.85 kan ik prima zitten. Zeer opmerkelijk is dat ik achterin ook prima kan zitten en niet eens met mijn hoofd tegen de dakhemel kom! Onvoorstelbaar voor zo’n ukkepuk. Stoelen zijn ook prima.
Je merkt wel dat de ontwerpers alles uit de kast hebben getrokken om de auto zo goedkoop mogelijk te krijgen. Geen elek. raambediening schakelaar voor de bestuurder om het passagiersraam te sluiten, instapverlichting gaat alleen branden als bestuurderportier wordt geopend, veel staal zichtbaar in interieur, stukje karton als hoedenplank, slechte speakers, ’plok’ deurtjes, geen dashboardkastje (optie). Aan de andere kant: alles wat er extra op en aan zit kan alleen maar stuk. En dit geeft ook wel weer een stukje extra charme aan de auto.
Verbruik: het gemiddelde verbruik ligt zo rond de 1:17 met flink doorstampen. Moet moet rustig rijden zeker nog beter kunnen. Perfect!
Conclusie: geinige charmante dreumes met hoge aaibaarheidsfactor waar je zeker aan gaat hechten. Storend vonden we het motorlawaai, positief de enorme interieurruimte, kwaliteit van de afwerking en het verbruik. De auto is in de stad wat beter op zijn plek dan op de snelweg (niet onlogisch). De airco werkt prima en is op zijn taak berekend. 5drs uitvoering en de + uitvoering is elke cent van zijn meerprijs waard.
Geen