Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Lease Pro (2013)

Toyota Auris Touring Sports
Toyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring Sports

UitvoeringAuris Touring Sports 1.8 Hybrid Lease Pro
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

De eerste km's

Dit is mijn 21e auto maar pas mijn tweede Toyota. De allereerste was een Toyota Crown 1972. Op leeftijd (8 jaar) van mijn vader gekregen, mechanisch niet stuk te krijgen, maar uiteindelijk bezweken aan het grote probleem van auto's in die tijd: roest. Tussen die eerste en laatste Toyota heb ik van alles gehad, merendeels van Duitse of Japanse makelij: B-segment auto's maar ook MPV's, D-segment stations, een dikke SUV en een Subaru WRX. Op Gas, Diesel en LPG. Met handbakken, gerobotiseerde handbakken, traditionele automaten en CVT's. Vanuit die ervaring kijk ik ook naar de Auris Touring Sports. Ik koop mijn auto's en ik wil er niet op wachten dus heb ik de regionale dealer van zijn twee maanden oude, over-complete, demo ontlast. De eerste 4 dagen 350 km verstouwd op snelweg, provinciale weg en in de stad. Vooralsnog tot grote tevredenheid. Hoe goed het hybride concept werkt blijkt uit het feit dat mijn zuinigste rit een filerit op vrijdagmiddag was. Tot dusver verbruik ik minder dan 1 op 20. Ik kan geen verklaring vinden (anders dan professionele tunnelvisie) voor de kritiek van autojournalisten op de CVT in deze auto. Het concept is niet alleen technisch slim (motor draait continu met optimaal toerental) maar performt ook meetbaar erg goed, juist bij de zo belangrijke inhaalversnelling. Iets dat ook mijn kinderen meteen opviel toen die er in reden. Dat je oren geen verband meer kunnen leggen tussen motorgeluid en versnelling is even wennen maar geen reden om deze auto als sloom af te doen. Verder stuurt hij licht en direct. Het remgedrag is, door de energie regeneratie naar de accu, wel even wennen en kan me nog niet helemaal bekoren. Van binnen zit er alles op en aan wat je nodig hebt, maar de vormgeving en afwerking mist het raffinement wat b.v. in een Lexus CT200h (die ook op de shortlist stond) wel heeft. De navigatie zit wat raar in het dashboard, het klokje past prima bij de Toyota Crown uit 1972 en een raar display voor de airbags zit midden op het dashboard. Rijdt je deze auto dan puur voor de lage bijtelling of investeringsaftrek zoals wel wordt gesuggereerd ? Natuurlijk niet. De auto heeft een prima prijs-prestatieverhouding en is een voor de hand liggende keus als je een automaat wil in dit segment. Daarnaast maak je een maatschappelijk statement door te kiezen voor een auto met een laag verbruik. Niks mis mee als je daarbij voor mijn gevoel niets inlevert.
Wordt vervolgd.

Lezersreacties (1) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.