Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Aspiration (2013)

autoreview

Toyota Auris Touring Sports
Toyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring SportsToyota Auris Touring Sports

Signalement

UitvoeringAuris Touring Sports 1.8 Hybrid Aspiration
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf30 km
KM-stand laatst14.300 km
Lezerswaardering: 17%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Ellende met trillingen

 • 14.300 km

Het was een hele zoektocht naar een auto die mij aan zou spreken. En waar geen bekende ellende mee zou zijn. Denk aan TSI en DSG gedoe bij VW.
Ik was eerst uit op een nieuwe Golf, maar ik durfde niet meer door alle PON-VW verhalen.
Misschien had ik daar toch nog beter aan gedaan..

Ik viel meteen op het model van deze Auris. Eindelijk weer eens een Toyota die er naar mijn idee goed uitzag.
Buiten simpele en ongekunstelde lijnen. Op de Aspiration uitvoering geen overbodige chroom plakken.

Ik vind ook het interieur prima. Simpel, zonder allerlei afleidende glim-elementen. Chroomstrippen en piano lak dus. Fijn voor iedereen die dat mooi vindt, maar ik vind dit prettiger. Inclusief het veel beklaagde klokje.

Verder zit ik fantastisch op deze stoelen. Ik kan het er uren op uithouden. Het zijn voor mij de beste autostoelen die ik ooit had.
De achteruitrijcamera vind ik super. Deze standaard auto heeft geen parkeersensoren maar die mis ik helemaal niet met deze voorziening.

De proefrit leerde me dat de kritiek op het loeien van de aandrijving nogal betrekkelijk is.
Als je volgas geeft, is het inderdaad een stevige bak herrie in het vooronder. Maar dat duurt nooit lang en voor de rest is het een en al rust in deze auto.

Ik was vergeten dat het rijden met een automaat zo ontspannend is. Onder alle omstandigheden.
Verder leerde de proefrit mij dat het harde afrol-geluid van de banden hinderlijk is.
Dat wordt stevig geaccentueerd doordat het verder zo rustig is in deze auto.

De testauto stond op 17 inch wielen. Ik wilde perse 15 inch hebben.
Die rijden bijna net zo scherp onder normale omstandigheden. Ze zijn comfortabeler en maken heel erg veel minder herrie. En zo werd het de Aspiration uitvoering.

Ik heb er de optionele cruise control op gekocht en een trekhaak vanwege het fietsrek.
Bij korte steile verkeersdrempels slaat de onderkant van de trekhaak met een vreselijk lawaai op de straat. Ook zonder fietsen op het rek of zware belading achterin. Dat heb ik met mijn vorige Avensis nooit gehad.

Ik heb hem in de Waxoil laten zetten en verder volledig standaard gehouden. Ook de ingebouwde navigatie heb ik niet gekocht. Daar heb ik een paar redenen voor:
De plaatsing van het scherm is midden op het dashboard, nog onder de ventilatie roosters. Ik vind het gevaarlijk om zo laag te kijken, je mist gedurende kostbare tijd volledig het contact met het verkeer.
Verder hoorde ik geen gunstige berichten over het systeem. En ik vond het ook nog veel te duur in aanschaf.
Een update kost maar liefst rond de 200 Euro. Ik heb me voor 130 Euro een nieuwe TomTom aangeschaft met levenslange kaartupdates.

Het werd overigens een stationcar en geen hatchback. Behalve de extra ruimte vind ik het zicht naar achter/opzij veel beter. Dat is veiliger bij het afslaan bij fietspaden bijvoorbeeld.

Half augustus 2013 werd de auto afgeleverd. Blij als een kind was ik met mijn mooie auto die me aan alle kanten paste als een prettig zittend kledingstuk. Dit was helemaal mijn auto.

Na enkele tankbeurten bleek ik ongeveer 1 op 20 te rijden gemiddeld, stad, landweg, autosnelweg. Ik ben kalme rijder. Doorgaans vind ik 120 op de snelweg genoeg. De teller geeft dan bijna 130 aan terwijl de TomTom er 120 van maakt. Over het hele bereik vind ik de afwijking hinderlijk. Bij 60 op de teller is het in het echt ongeveer 52 a 53.
Als je er aan gewend bent is het geen probleem.

De kwaliteit van de geluidsinstallatie is maar net aan. Mijn Avensis had veel betere luidsprekers. Maar ik kan ermee leven.

De airco is uitstekend. Bij onze lange rit door Spanje hield hij de temperatuur keurig binnen de perken. De verwarming is een ander verhaal: ik lees ook in andere reviews klachten daarover. De ingestelde temperatuur is verre van constant en je blijft corrigeren. Vervelend.

Een paar maanden geleden trof ik de auto met een lege 12 volt batterij aan. Hij had een week of twee niet gereden. Bij de dealer zeiden ze dat het wel vaker voorkomt.
Fijn wanneer je de auto op een verlaten parkeer terrein op Schiphol zet en dan na een paar weken.....Ik las op internet dat het misschien iets te maken heeft met een fout in de schakelaar voor de alarminstallatie. Ik hoop dat ze dat gaan oplossen.

2500 kilometer.
Ik heb de eerste periode zo heerlijk gereden met deze auto. Nog steeds heel tevreden met de keus.
Ik vond het een extra kick dat je in deze auto, van redelijke maat het brandstofverbruik scoort van een heeeeeel klein stadswagentje.

Maar na die kilometerstand begon zich een heel erg vervelend probleem voor te doen.

Bij ca 100 km./u. deed zich ineens een vervelende trilling voor op de nog mooi gladde A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Het was alsof je over een stukje wasbord reed en dan hield het weer op. Om daarna weer te komen. Het kwam absoluut niet door de weg.
Het verschijnsel bleef op alle wegen daarna. Maar vooral op mooi nieuw asfalt. Daar vermengt het zich niet met soortgelijke trilling door oneffenheden in de weg. En voel je het op zijn ergst.

Ik heb nogal ervaring met onbalans in wielen, remschijven en aandrijfassen. Ik ben daar gevoelig op, helaas.
Maar dit voelde anders en het verontruste mij meteen. We waren net op weg naar Spanje en ik had nog een paar duizend km. voor me in mijn nieuwe trots.
Een (keurige) Toyota garage in Frankrijk bekeek de auto aan de onderkant en balanceerde de wielen. Daar mankeerde niets aan en zo trilde ik mijn vakantie door totdat ik na afloop weer bij mijn eigen dealer terecht kwam.

Het was een stevige domper op mijn plezier met de nieuwe trots.

De chef monteur was van mening dat dit wel meer bij Toyota hybrides voorkwam (?!). Het lag volgens hem aan de stijvere vering, zwaar accupakket en nog zo een paar ongerijmdheden die alleen dienden om mij af te schudden.

Ik heb de verkoper erop aangesproken dat hij mij wel had mogen vertellen over deze eigenschap. Maar daar wist hij helemaal niet van!!
En zo maakte ik ook met hem een proefritje en hij voelde het zelfde als ik. Maar het oordeel van de werkplaats leiding bleef hetzelfde.
Ter vergelijking maakte ikzelf nogmaals proefritten met beide demonstratie auto's van de dealer.
En die waren prima, net zo als mijn auto de eerste 2500 kilometer. De dealer heeft de wielen van een van die demo's op mijn auto gezet. En ik voelde de trilling nog steeds. Het zit dus niet in de wielen.
Ondertussen deed zich het trillen ook bij andere snelheden voor. Soms al bij 60 kilometer per uur, bij constante snelheid. En ook bij hogere snelheden.
Toen kwamen de gloednieuwe winterwielen eronder. En het trillen bleef precies hetzelfde.
Mijn dealer nam contact met de importeur voor een beoordeling door hen.
Daarvoor moest ik met mijn auto eerst nog langs bij een andere vestiging van Louwman om hem laten beoordelen. “Second opinion”.
En die wat oudere en ervaren werkplaats chef herkende het meteen als een trilling ergens diep in het mechaniek.
Zeker geen wielen of aanverwanten. En dat oordeel leidde ertoe dat mij auto ter keuring naar de importeur “mocht”.

Hij moest weer op de zomer wielen voor zijn tocht naar de importeur. Ik mocht niet mee, wat ik erg vervelend vond.
Zij hebben van alles gemeten en gereden met de auto. Dit nadat ze alweer de wielen gebalanceerde hadden.
De boodschap was dat de auto OK is.
Ondertussen ergerde ik me groen en geel aan mijn nieuwe auto waar ik zo blij mee was. Op internet zag ik dat er anderen zijn die ook tobben met trillingen van deze Auris. Ik kan echter geen contact krijgen met die eigenaren. Jammer!

Ik zou graag de ervaringen bundelen.

Er restte maar een mogelijkheid, zo leek het:
Arbitrage.

De importeur betoonde zich erg schappelijk bij het organiseren hiervan. Zij zorgden voor een precies dezelfde auto voor de vergelijking .
Ik mocht echter om onbegrijpelijke redenen niet eerst met die auto rijden om te onderzoeken of deze ook trilde.

Als dat zo zou zijn, dan zou de trilling van mijn auto als “producteigenschap” worden bestempeld. En dan zou ik dus geen zaak hebben.
Ik heb bij gebrek aan alternatief maar ingestemd. Met een onbestemd gevoel...
En zo werd het 28 maart, de dag dat keuring instituut Dekra mijn auto zou bekijken, evenals de vergelijkende auto.
Ik had van tevoren 605 Euro moeten betalen hiervoor, maar ik had geen keus. Het gedoe knaagt hevig aan me en dus gaf ik de centen maar uit.
Bij het rijden met mijn auto bleek volgens de "expert" dat er niets met mijn auto aan de hand was.
Er zou sprake zijn van trillingen van het onderstel en het samenwerken van de brandstof motor met de elektrische aandrijving. Ook de term “onafgeveerd gewicht” kwam weer eens voorbij.
Er was geen gesprek mogelijk, de expert vond zichzelf net zo deskundig als onze lieve heer.
Als er echter trillingen zijn in een auto dan is zijn er nogal wat mogelijke oorzaken. Trillingen worden meestal door onbalans in wielen veroorzaakt.
Maar ook wel eens door de motor, de aandrijving. Of door het samenstel daarvan. Bij een hybride is dat behoorlijk complex.
En daarom moet je methodisch onderzoek doen. Zaken uitsluiten door onderzoek en redenering. En zo naar een conclusie toewerken.
En dat was met deze expert onmogelijk.

Als een auto eerst 2500 km zonder deze klacht reed, de trilling zich alleen voordoet bij constante snelheid, weg is wanneer er elektrisch gereden wordt en de demo auto's het ook niet hebben, dan zou het iets in de aandrijving kunnen zijn.

Mijn pech was dat de vergelijkingsauto die ( die ik niet mocht rijden van tevoren) uit precies dezelfde serie kwam als de mijne, precies hetzelfde euvel heeft als mijn auto.

En dus heb ik formeel geen poot om op de staan. De trilling is volgens het rapport daarom een "normale product eigenschap". Te dol voor woorden.
Ik heb het hele internet afgezocht maar ik heb daar bij de Prius, die het zelfde systeem heeft niets over gevonden. En dus kloppen de verklaringen niet van de “vaklui”.

Die Prius is miljoenen malen gebouwd en als het een intrinsieke eigenschap (“product eigenschap”) zou zijn zou je dat op internet terugvinden. Op bij autotesten in de pers.
Niets van te vinden dus.

Mijn ervaringen met mijn auto zijn droevig vanwege dit probleem. Maar ik vind het verder nog steeds een heel fijne auto en ik zou dolgraag een goed exemplaar hebben.

Ik heb nu nog maar vier mogelijkheden;

1. Doorrijden met deze auto. Maar het lukt me niet om me er niet aan te ergeren.

2. Een nieuwe kopen in de hoop dat die wel goed is : 9500 euro bijbetalen is echter waanzinnig.

3. Een gebruikte opzoeken. (Misschien doe ik dat wel, die kan ik tenminste testen voor de aankoop).

4. Andere gebruikers die soortgelijke ervaringen hebben vragen contact met mij op te nemen zodat we gezamenlijk kunnen optrekken.

Daartoe heb ik een mailadres opgezet:

Auris.Trilling@yahoo.com.

Ik hoop van u te vernemen als u hetzelfde ondervind.
Voor degene die zo een auto overweegt:

Bedenk u tweemaal. Ik wens niemand de vernederende en heel erg kostbare, tijd en energie rovende ellende toe die ik moet ondervinden. Ik had dit van Toyota nooit verwacht.
En wees verder voorzichtig met arbitrage.
Ik vond de elementaire kennis van de onderzoeker onder de maat. Wellicht zijn er ook die kundig zijn. Maar die trof ik niet aan. Daar zit je dan wel aan vast. En 605 Euro voor een heel kleine twee uur onderzoek is ook stevig aan de maat.

2,0
 • Betrouwbaarheid
  1
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  1
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens