Toyota Auris 1.8 Hybrid Lease Pro (2013)

Toyota Auris 1.8 Hybrid Lease Pro (2013)

UitvoeringAuris 1.8 Hybrid Lease Pro
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Lease auto gebruik

Na een aantal tijdelijke leaseauto's te hebben gebruikt, waaronder het vorige type HSD Auris, in 2013 een nieuwe mogen uitzoeken.

Ik zocht een automaat, met max vermogen en luxe voor zo laag mogelijke bijtelling (:-) ). Een 2e heb ik nog niet gevonden die hetzelfde comfortniveau, power en luxe biedt als de nieuwe Auris (maar suggesties zijn welkom).
Een LeasePro met 17", keyless entry, panoramadak, JBL soundsystem en leren stoelen met verwarming; het is niet allemaal écht nodig, maar wel fijn.
Kreeg de auto toen dit nieuwe model nog niet veel in omloop was. Zeker z'n blauwe kleur is (nog) niet veel te zien op de weg.

Nu is de auto ruim een jaar in gebruik en bijna aan z'n volgende beurt van 75000km toe. Hieronder een korte bloemlezing van de ervaringen van afgelopen jaar:

Slechte nieuws eerst, heb 2 "problemen" gehad:

15000km.
Rammel in glazen panoramadak bij hogere temperaturen. Een zeer irritant geluid, ik lees in andere reviews gelijke klachten. Na lang zoeken door de dealer "dit was nog nooit eerder genoemd" is het uiteindelijk wel goed opgelost en komt niet meer voor.

42000km:
Auto stond in vakantie 4 dagen stil en 12V accu was leeg, "gelukkig" thuis...
Auto overgestart met Toyota pechhulp; bij de dealer was naar verluid een software update nodig omdat er een lekstroom kan ontstaan via de alarmlichtschakelaar (?), die vervolgens de accu leegtrekt... Nadien niet weer voorgekomen.

Ten opzichte van vorige type Auris HSD (2010 Aspiration):
+ panoramadak is super mooi,
+ JBL geluidinstallatie is mooi,
+ auto is stiller dan vorige Auris type,
+ zit beter,
+ voicecommand system werkt goed
+ auto grootlicht en meedraaiend xenon geeft goed zicht 's nachts
+ cruise range geeft nu pas aan dat leeg is wanneer nog ca 5 liter aan boord; bij oude was dat 10 liter (!)

- Navi is niet briljant (met name spraakgeleiding is ronduit slecht) en door positie is scherm niet heel makkelijk zichtbaar
- Huidige type Auris is wat "zuiniger" afgesteld en dus ook wat trager in gasrespons
- Over het geheel doet auto net wat minder strak afgewerkt aan door diverse rammeltjes links en rechts - grootste is de rammel in glazen dak geweest
- Auto is achterin net wat krapper dan de oude Auris, dat deels komt door het accupakket dat nu onder de achterbank ligt. + Pluspunt daarbij is dan weer de grotere kofferbak.

Auto is prima reisgenoot, ook voor langere afstanden. Zit goed, complete uitrusting, stil. Ook na een jaar intensief gebruik.

Actieradius is, zeker bij hogere snelheden en/of sportief rijgedrag beperkt.
Door mijn tankpas voel ik het zelf niet, maar als particulier zou ik het hoge verbruik vervelend vinden. De op papier 1:25 haal ik lang niet.
Een snelle rit terug van Duitsland was de tank in 400km leeg... (maar door de "Toyota safety zone zat er nog wel 5 liter in").

Overigens kan de auto prima plankgas op cruise control en nog stabiel rijden. Na enige tijd is het accupakket leeg en mis je duidelijk vermogen bij weer optrekken na een remsituatie. Is bijkomstigheid van het motorontwerp.

De CVT automaat moet je aan wennen ivm geluidniveau, maar in gebruik perfect (geen overgangen, want schakelt niet als zodanig)

Al met al een prima auto, zeer rijk uitgerust incl automaat, 136pk en (toch wel) betrouwbaar. Absoluut een aanrader.

Een volgende auto zal voor mij niet weer een Auris HSD zijn, ivm niet mogelijk zijn van trekhaak (bij Auris TS wel overigens!) en persoonlijke wens voor iets meer (diesel)power/actieradius.

Bijna klokje rond!

Na ca anderhalf jaar rijden met de Auris is het bijna zover. Het klokje van de Auris staat op het punt om voor de eerste keer "rond" te gaan.

Heel kort samengevat; in de afgelopen periode, buiten normaal onderhoud, geen echte problemen gekend. Enige was de keyless-entry die kuren had, wat uiteindelijk een leeg ab-batterijtje als oorzaak had

Zoals meer gebruikers aangeven op dit forum, rij ik ook veel snelweg km's en daarmee is het gemiddelde verbruik aanzienlijk slechter dan Toyota claimt. Ik rij redelijk stevig en dat vertaalt zich in gemiddeld 1:15. Daarmee is de actieradius beperkt tot ca 520km tot de cruise range vind dat de tank leeg is (red: dan is er nog wel 10 liter reserve aan boord)

Nog steeds vind ik de Auris een fijne, stille, goed zittende reisauto die erg compleet is uitgerust. Ik rij regelmatig in huurauto's ivm dienstreis waar soms erg smaakvolle alternatieven bij zitten. Toch is de value-for-money verhouding bij de Auris meer dan goed mijns inziens.

En dat is mooi, want als alles volgens plan verloopt gaan de Auris en ik nog ca 60k km met elkaar de wereld door. Of ik daarna weer een Auris kies betwijfel ik overigens, vooral door de wijzigende bijtellingstarieven en de toch wat beperkte actieradius van de Auris bij veel snelweg km's. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Wat me trouwens opvalt, ik heb de hatchback in blauw gekozen. Deze kleur zie ik bijna nooit, de TS wel iets vaker overigens.

groet!

Het klokje al ruim rond en still going strong

Inmiddels weer een paar maanden en km's verder dus tijd voor een update.
In het kort rijdt de Auris nog steeds prima.

Wel valt op dat de bouwkwaliteit als geheel niet is wat ik bij Toyota zou verwachten.
Het is een prima auto hoor, maar er zijn links en rechts rammeltjes (met name warm weer & glazen panorama dak / deuren), er is een 2e terugroepactie op handen en inmiddels 2 maal door een lege 12V accu door de (goede) Toyota service weer op gang moeten laten helpen.

Eerder heb ik me negatief uitgelaten over het verbruik, en daar blijf ik ook bij. Wel wil ik toevoegen dat met elke auto, dus ook met deze, volgens mij de (on)zuinigheid van een auto vooral aan de berijder ligt. Als je opzettelijk heel zuinig rijdt kan je goed tot boven 1:20 komen, met een zwaardere voet is 1:15 zomaar aan de orde van de dag.

Desondanks is het, ook door de cvt (want op snelheid erg stil), een prima reisauto voor langere afstanden en zeker in mijn uitvoering van alle gemakken voorzien. Onlangs in 1 dag 1200km achtereen gereden met alleen tankstops en dat gaat prima.

Voorzichtig al aan het oriënteren op een opvolger voor de Auris, deze gaat over 30K km uit de lease.
Voor mij zal dit in 2016 gaan vallen, maar met name ivm wensen voor grotere actieradius en de (nu on-)mogelijkheid om een aanhanger te slepen is de kans dat ik een nieuwe Auris kies, niet zo groot nu.

Zoek een sterke diesel, grote tank, automaat met het formaat van een Auris.
Bijv. een Audi sportback, maar tzt zijn suggesties natuurlijk welkom :-)

gr

7,0