Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Dynamic (2011)

Toyota Auris
Toyota AurisToyota Auris HSDToyota Auris HSDToyota Auris HSDToyota Auris HSDToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota Auris HSDToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota Auris

UitvoeringAuris 1.8 Full Hybrid Dynamic
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

De eerste 27.000 km: Toyota Auris Hybrid Dynamic

Na 4 jaar Fiat Grande Punto 1.9 multijet diesel weer het genot van een nieuwe auto.

De keus ging dit keer niet naar een kleine auto met grote motor en veel opties (uit de tijd dat er nog geen verschillende bijtellingspercentages bestonden en ik als thuiswonende toch geen andere kosten had).

De nieuwe auto moest aan de volgende eisen voldoen:
- groter/ruimer
- minder duur in de lease (inclusief bijtelling)
- moet er leuk/mooi uitzien
- 5 jaar comfortabel rijden in het vooruitzicht (ben zelf ruim 1,90m dus ik wil niet opgepropt als het stuur moeten).

Daarnaast ben ik erg gehecht geraakt aan cruise-control en armsteun. Parkeersensoren waren pré.

Aangezien merken anders dan Audi, BMW, Fiat, Renault, Toyota en Volkswagen extra kosten met zich mee brachten (vanuit werkgever opgelegd) heb ik deze merken beschouwd als mijn merken waaruit ik kon kiezen.

Audi en BMW vielen al snel af. Deze waren gewoon financieel niet haalbaar binnen mijn budget, uitgezonderd de A1. Echter A1 voldeed niet aan mijn definitie van een ruimere auto dan de Punto.

Uit de overige merken kwamen bij de volgende kandidaten naar boven die het meest aan mijn eisen tegemoet kwamen:
1. Volkswagen Polo (BlueMotion)
2. Volkswagen Golf (BlueMotion)
3. Toyota Auris (Hybrid)

Alle auto's waren gelijkwaardig uitgerust en voldeden aan mijn eis qua uitstraling.

De Polo was (uiteraard) het goedkoopst maar verloor het aan ruimte (krapper dan de Punto).

Golf was zeker ruim genoeg en had een lekkere grote kofferbak, alleen deze was voor mij ruim EUR 100 in de maand duurder dan de Auris.

De Auris won uiteindelijk met de combinatie:
- prijs;
- uitrusting (Dynamic: cruise-control, armsteun voor, parkeercamera, regensensoren, lichtsensoren, climate control);
- ruimte voorin en achterin.
Kofferbak was een groot minpunt in mijn ogen, maar na een paar nachtjes slapen besloot ik dit niet op te vinden wegen tegen de meerprijs van de Golf.

Ook in de proefrit viel de Auris me zeer mee met betrekking tot rijgedrag. Het was zowaar de eerste auto waarbij ik niet na de testrit blij was dat ik weer in m'n (1.9) Punto zat (tevens proefgereden met Polo en Golf).

Enige wat ik heb laten doen is de Hybrid logo's van de zijkanten af laten halen door de dealer. Ik wil niet dat mensen denken dat ik hem rij voor het milieu. Ik heb voor de Auris gekozen omdat dit de voordeligste optie voor me was (als een gelijkwaardige auto die op steenkool rijdt goedkoper zou zijn had ik daarvoor gekozen).

Tot nu toe geen noemenswaardige problemen gehad.

Sterke punten Toyota Auris Hybrid:
+ Rijdt soepel en kan goed met het andere verkeer meekomen;
+ Ruime zit (zowel voorin als achterin kunnen volwassenen ruim zitten).

Zakke punten Toyota Auris Hybrid:
- Kofferbak erg klein door accu's
- Motor komt slaat enigzins rumoerig aan en af;
- Motor erg luidruchtig bij hoge toeren en snelheden >110 km/u;
- Bij starten en wegrijden moet de benzine-motor nog wakker worden (vlot wegrijden na start gaat eerste 1-2 seconden electrisch (terwijl voet vol op gaspedaal kan zijn) waarna ineens benzinemotor aanslaat en auto toeren maakt).

Overige dingen die mij opvallen:
- EV modus slaat mij inziens nergens op. Alleen als je niet harder wilt gaan/optrekken dan voetgangers of (bejaarde) fietsers handig. Anders dan dat schakelt de EV modus automatisch over naar reguliere modus;
- Sport stand rijdt erg schokkerig ivm directe reactie van het gaspedaal. Niet erg comfortabel als je gewoon rustig rijdt --> tip: alleen in sportmodus als je vlot op wil trekken.
- Geluidsinstallatie is van prima kwaliteit, goede bas. Alleen jammer dat bij maximaal volume bas volledig wordt gedempt (c.q. niet meer hoor- en/of voelbaar is);
- Soms mis ik de lol van een handbak. Door automaat heb ik minder het gevoel 'lekker te gaan rijden' en meer het gevoel me 'van A naar B te verplaatsen';
- Indien je op een rit een verbruik hebt van 4-5 liter / 100km geeft de boordcomputer je bij uitschakelen motor het compliment 'Excellent'. Slimme truc om mensen als mij een glimlach te geven als ik zuinig heb gereden ook al is dit niet de reden dat ik de auto gekozen heb;
- Al menig maal hoofd gestoten aan (niet harde) binnenkant van kofferbakklep. Wellicht idee om deze verder te laten openen in de toekomst;
- Onderhoudsbeurt is elke 15.000km in plaats van elke 30.000km.

Ik ben samengevat erg tevreden met de Auris (ondanks zwakke punten en overige opvallendheden). Desondanks zou ik op dit moment toch liever een Renault Megane (Eco2) willen hebben. Deze was nog niet uit toen ik de auto bestelde(eind 2010). Tevens heb ik hier ook geen proefrit mee gemaakt, maar hij is in de lease (voor mij) goedkoper dan de Auris, ruimer en handgeschakeld. Desondanks zou ik zo weer een Toyota aanschaffen als deze iets concurerenders op de markt brengen.