Tesla Model Y Performance AWD (2025) #2
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 15 km |
| KM-stand laatst | 7.000 km |
Model Y Performance Juniper
De eerste kilometers met de MYP in Ultra Red zitten er op.
Ophalen in Tilburg:
3 dagen voor de definitieve levering kreeg ik bericht dat ik een afspraak kon inplannen om op te halen. Ik had de auto 4 weken geleden besteld; dus dat was lekker snel.
Rondje gelopen rond de auto; wat een schitterende kleur!
Daarna gekeken; helaas bleken er op twee velgen schade te zijn (bij 15 km op de teller).
Dat kon helaas iet direct opgelost worden en moet dus een vervolg op komen; teleurstellend dus...helaas.
Het verdere proces is super makkelijk en gaat vanzelf; aanmelden en overzetten van rijdesprofiel etc gaat automatisch, heerlijk :-).
Na de eerste 100 km vallen direct een aantal zaken op:
De sportstoelen zitten heerlijk en de zitverlenging (waar ik sinds mijn laatste BMW al naar uit kijk) is prima. Het hele interieur lijkt kwalitatief ook van een hoger niveau.
De auto is een stuk stiller dan de vorige MYP uit 2022.
Daarnaast is deze ook een comfortabeler afgeveerd (heb deze op de comfortstand staan).
Er zit nu standaard een irritant piepje in als je de max toegestane snelheid overschrijdt, maar dat gaat er na het installeren van de Enhance Auto spulletjes wel vanaf.
De rest van de review volgt zodra er weer wat meer KM op staan.
Zie mijn vorige review over het vorige model Y Performance.
5000 km
De eerste 5k km zitten er op, inclusief retourtje Oostenrijk.
Ik ben natuurlijk het vorige model gewend en heb daar ook genoeg over geschreven.
Als eerste de kleur; des heb ik alleen nog maar in de donkere dagen van dit jaar gezien maar ik vind het zelf een erg mooie kleur.
Het rijden:
De sportstoelen zitten heerlijk; is echt van een ander kaliber dan die in de vorige MYP. Ze omvatten je meer en de zitverlenging is prima, al had dat iets meer gemogen voor mij (1,94 m lengte).
Op de langere rit van en naar Oostenrijk waren deze stoelen wel een genot.
Voor mijn gevoel zit ik ook iets hoger, meer " op de bok". Dat was wat wennen maar merk er nu niets meer van.
Het geheel is wat comfortabeler geveerd dan voorheen; ook fijn.
De auto is stil maar met de winterbanden eronder is er duidelijk meer afrol geluid.
Software:
Wat anders is dan voorheen is de Autopilot en dan met name de autosteer; die kun je niet meer tijdens het rijden wisselen en gaat ook automatisch uit als je van rijbaan wisselt; erg storend. De ACC van mijn vorige BMW uit 2005 deed beduidend beter zijn werk dan deze in een auto uit 2026 van een bedrijf dat ook AI heeft; verbazingwekkend stupide als je het mij vraagt.
Daarnaast heb ik nu ook weer de Knob en Commander van EnhanceAuto aangeschaft; geeft meer vrijheid om dingen aan te passen en dat bevalt goed.
Het verbruik is tot nu toe 200Wh/km; komt deels door de koude omstandigheden en het flink doorrijden op de Autobahn.
Na mijn komende rit naar de sneeuw, maar dan met dakkoffer zal ik weer het verschil in verbruik posten.
Verschil zonder en met dakkoffer
Zoals beloofd een aanvulling mbt het verbruik met de dakkoffer.
Verbruik zonder dakkoffer met 2 man, temp rond vriespunt, snelheid 120-130 km/uur over afstand van 1500 km: 213,8 Wh/km.
Verbruik met dakkoffer, 5 man en volledige bagage en dakkoffer, temp rond vriespunt, snelheid 110-120 km/uur over dezelfde afstand: 238,3 Wh/km.
Het meerverbruik is dus ongeveer 11 % met dakkoffer.
PRIVATE LEASE Tesla Model Y
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

AutoWeek 2025: dit is de beste deal op EV-gebied

De Alfa Romeo Brera en de Tesla Model Y Standard delen één opmerkelijk detail

Test: de Tesla Model Y Standard rijdt eigenlijk als de 'oude' Model Y

Test: Tesla Model Y Performance - Betaalbare supersonische SUV, maar Standard Range is al snel zat