| Bouwjaar | 2024 |
| KM-stand bij aanschaf | 50.000 km |
| KM-stand laatst | 50.000 km |
FSD, My First Robot
My First Robot
Na een proefrit met FSD in de RWD-Test met Jasper van Tesla Center Groningen was ik meteen verkocht.
Ik ben best een Musk-enthousiasteling, maar zelfs zonder dat fan-zijn had het me ook omver geblazen. Je kunt het(zoals ik het niet geloofde) je nog zo proberen voor te stellen… het haalt je fantasie écht in.
Ken je dat gevoel nog van net je rijbewijs en je eerste autootje? Die vrijheid, zelfstandigheid en het idee dat je leven een grote stap maakte? Dat gevoel kwam bij mij helemaal terug. Dit is een gamechanger.
Heb mezelf nooit de beste chauffeur gevonden, ik heb wel 40 jaar schadevrij gereden (zeker 1 miljoen+ km). Vroeger was ik privéchauffeur en toen de baas ging trouwen, moest van alle chauffeurs ik de trouwauto rijden. Zijn bruid zat stralend achterin. Hij echter wurmde zich tussen de voorstoelen om te kijken wat ik deed, waar zijn klanten het over hadden – ik had geen idee waarom en na afloop zei hij lachend; “Nu snap ik het.” Maar toch: FSD doet dingen die ik zelf nooit gekund heb.
Oké, toegegeven: alles rondom Musk is soms wat té enthousiast. Maar hij levert wél. Hij doet dingen die nog niemand eerder op aarde voor elkaar heeft gekregen. Nadat OpenAI (van non-profit naar miljardenbedrijf) zichzelf op zijn kosten verrijkte, besloot hij het bij zijn andere bedrijven zelf in de hand te houden, daar zit zijn vermeende rijkdom. En dat zie je terug in wat hij allemaal neerzet.
Niet alles lukt meteen – dat is bij elke startup zo. Zout leggen op elke spaander die gehakt wordt en valt, is makkelijk. Maar wie écht kijkt, ziet dat de inspanningen van Musk op heel veel vlakken ver boven de rest uitsteken.
Voor iemand van net over de 60 is dit extra waardevol. We geven niet graag toe dat we steeds minder scherp zijn, dat onze aandacht sneller afdwaalt of dat we soms gewoon moe zijn. De Tesla dwingt me om alert te blijven, maar vangt me ook op. Val ik in slaap of word ik niet lekker? Dan zet hij de auto veilig langs de kant. Ik wil graag zeker nog 40 jaar schadevrij blijven – Met Tesla gaat dat lukken.
En het mooie is: niet alleen oudere mensen hebben hier baat bij. Iedereen die iets mist of juist te veel heeft (ADHD, vermoeidheid, beperkingen, etc.) kan hier enorm van profiteren. En voor de rest, is FSD gewoon fantastisch.
Wat me ook verrast: ik stap mentaal frisser uit de auto. Het systeem in de gaten houden is veel relaxter dan zelf continu alles moeten doen. Ik zie nu pas goed hoe complex autorijden eigenlijk is voor een mens.
Ik lees veel negatieve verhalen over FSD, maar bijna altijd van mensen die het nog nooit zelf hebben geprobeerd. Ja, het zelflerende systeem heeft nog veel te leren – 15.000 km door Amerika heeft me wel duidelijk gemaakt dat rijden in Nederland echt iets anders is dan in de States. Maar de missers die ik ervaarde met FSD in NL waren klein en ongevaarlijk.
Twijfelen aan de RDW? Die houden Nederland al decennia veilig, zijn onafhankelijk en niet om te kopen. Als zij FSD goedkeuren, dan vertrouw ik daarop, Nu Europa nog!
Nu, na 2500 km FSD, valt mijn mond nog regelmatig open. Soms klap ik echt van bewondering voor hoe briljant het systeem een complexe situatie oplost. Chapeau.
Mensen, laten we eerlijk zijn: bij elke grote innovatie (trein, auto, mobiele telefoon) waren er eerst weerstanders. De koeien zouden geen melk meer geven door de trein, En weet u nog hoe ze dachten over het meedragen van een mobieltje? Dit is de toekomst. Geef het je voordeel van de twijfel en ga vooral een proefrit maken. De Tesla’s staan letterlijk klaar om jou ook te laten ervaren wat ik bedoel! www.tesla.com/nl_NL/drive