Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet Smart Hybrid Style (2022) #3

Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet Smart Hybrid Style (2022)

UitvoeringS-Cross 1.4 Boosterjet Smart Hybrid Style
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2025

Compacte SUV

Na 12 jaar een Toyota Verso gereden te hebben werd het tijd voor een andere auto. De Verso was 17 jaar oud en had 180000 km op de teller. Zoonlief wilde hem overnemen en aangezien de auto het altijd bijzonder goed heeft gedaan kan hij er nog wel even mee.
Ik heb mij redelijk goed verdiept in diverse auto’s. Veel reviews gelezen en dan is dit platform een mooi hulpmiddel om tot een keuze te komen.
Wat wilde ik? Een betrouwbare auto , een hoge zit , enigszins betaalbaar qua aanschaf maar ook qua onderhoud wegenbelasting en verbruik. Hij mag best iets kleiner zijn dan de Verso en het moet een automaat zijn die 1400 kg trekken mag.
Ik had voorkeur voor weer een Toyota aangezien dit een zeer betrouwbare auto is gebleken.Wil je een hoge zit heb je de keuze tussen een RAV 4 of de nieuwe Corolla Cross. De RAV 4 is een dure grote auto en voor de maar 10000 km die wij per jaar rijden een beetje te. Ook gezien het aantal gestolen auto’s staat deze auto op plek 1 en dat voelt gewoon niet goed. De nieuwe Corolla Cross vind ik een pracht auto met fantastische zit. Echter best prijzig en helaas mag die maar 700 kg trekken. Echt een gemiste kans van Toyota.
Dan Kia. De Sportage vind ik te groot dus zou de Niro misschien wat zijn?Een mooie auto met redelijk hoge zit en tegenwoordig ook betrouwbaar. Hij mag 1300 kg trekken en dat is met onze huidige caravan nog wel te doen maar naar de toekomst wellicht te weinig. Daar komt bij dat ik wisselende reacties lees over het trekvermogen in samenwerking met de accu die samen met de motor de kracht levert. Ook de zit is het net niet. Moet er bij zeggen dat ik met m’n 2,03 meter altijd consessies moet doen.
En dan kom je per toeval uit bij de Suzuki S-Cross. Het oude model vond ik spuuglelijk en het nieuwe model vind ik bijzonder mooi en stoer.
Ik kan er met m’n lange lijf verrassend goed in zitten. Moet er wel bij aantekenen dat dit een uitvoering is zonder panorama dak aangezien dit zo’n 5 cm in hoogte scheelt.
Ik heb bewust voor de luxe Style uitvoering gekozen en voor de 1.4 smart hybride uit 2022. Deze uitvoering mag als automaat nog 1500 kg trekken. Na 2023 mag dat alleen nog maar met de handgeschakelde. Met proefrijden zit er ook wel een duidelijk verschil tussen de 1.4 en de wat jongere 1.5 ,de 1.4 is veel feller en de automaat doet het perfect.
Ik kwam deze jong gebruikte van 3 jaar tegen met 28000 km op de teller voorzien van veel extra’s en een trekhaak. Wel wat boven het budget maar de knoop doorgehakt. Mede omdat Suzuki tegenwoordig 10 !!! Jaar garantie geeft ,mits dealer onderhouden.
Wat zijn de pluspunten?
Ruime en hoge zit met stevige stoelen ,360 graden camera is echt een must ,goed zicht rondom , goede spiegels al zijn ze wel iets kleiner dan van de Verso,mooi overzichtelijk multimedia scherm wat automatisch via Bluetooth Apple CarPlay koppelt. Ik las dat het scherm traag zou reageren maar dit vind ik erg meevallen. Geluid uit de speakers vind ik erg goed. Achterin zitten gaat ook goed en als je de achterbank plat gooit heb je best veel ruimte. Wel jammer dat de bank niet helemaal vlak kan. Kofferbak is redelijk. Wij kwamen van een hele ruime auto en dan is dit echt wel wat kleiner. Je kan de vloer zo’n 15 cm laten zakken en dat scheelt aanmerkelijk. Echter heb je dan een til drempel. Er zit geen reserveband bij maar een reparatie setje. Een thuiskomertje past er in en er zou zelfs een volwaardig reservewiel in passen. Ik ben graag zelfvoorzienend dus misschien in de toekomst de aanschaf van een reservewiel. Aan de andere kant,hoeveel keer heb ik de afgelopen jaren een lekke band gehad? 1 keer . Dus ja….. Verlichting bijzonder goed en helder.
Minpunten. Kofferbak is redelijk maar niet meer dan dat. Verlichting multimedia scherm zou automatisch moeten dimmen. Dit werkt echter niet op buitenlicht maar op het aan of uitdoen van de koplampen. Vind ik jammer omdat ik altijd met de verlichting aan rijdt.
En een grote ergens is het naar mijn mening niet goed werken van de dodehoek signalisatie in de rechter spiegel. Links doet hij het 100% goed en rechts slechts bij zo’n 20% . Dit systeem moest er bij een nieuwe auto op zitten omdat vrouwlief steeds meer last van artrose krijgt en dit een hulpmiddel is bij het wisselen van rijstrook. Ja, ik weet dat je er niet blind op mag vertrouwen maar dit klopt niet met het promotie filmpje van Suzuki Nederland. De garage heeft het gecontroleerd en zegt dat het inderdaad aan de rechter kant in sommige situaties niet werkt maar dat dit ook aangegeven is in het instructie boekje. Ik vind dit zeer teleurstellend en ben het er niet mee eens. (Wordt vervolgd)
Het rijden met de Suzuki S-Cross.
Dat is een feestje. Hij is bijzonder pittig,schakelt op tijd en dit kun je mooi doseren met je voet. Als je het gas helemaal onderin trapt dan komt hij wel erg hoog in z’n toeren maar zit je in een mum van tijd aan de 120 km /uur. Hij remt als een blok en als je het gas loslaat houd hij iets in en laad door het uitrollen de hybride accu op , net als met het remmen.
In de bochten erg stabiel en hij stuurt erg strak. Boven de 130 km/uur begint hij wat gehorig te worden. Je hoort windgeruis en bij regen de banden. Niet hinderlijk maar wel aanwezig. Het verbruik is nu 1:15 . Dit valt mij wat tegen. Ik ben een rustige rijder maar wellicht komt dit ook door de vele kleine stukjes en het is winter hè.
De auto zit boordevol technische snufjes.Lane assist, acc ,park assist , aeb enz. Allemaal mooi maar er gaat nog wel eens een piepje af terwijl ik denk,waarom? Bijvoorbeeld bij het rijden over een bochtige weg met geparkeerde auto’s gaat de waarschuwing noodrem systeem knipperen en piepen. Bij sneeuwval raakt de sensor voorop vervuild en dat geeft ook weer storingen en signalen dat diverse systemen niet werken. En ja, dat komt bij meer moderne auto’s voor maar is voor mij erg wennen.

Voorlopige conclusie na twee maanden en 2000 km verder .Een bijzonder fijne auto waar ik met m’n 2,03 meter goed in kan zitten en die heerlijk rijd. Tijdens een vakantie naar Duitsland mooi uit kunnen proberen en tevreden.
Wel baal ik van het haperen van de Dodehoek sensor in de rechter buitenspiegel. Daar ga ik nog verder achteraan.

PRIVATE LEASE Suzuki S-Cross