Suzuki Alto 1.0 Spirit (1997)
Uitvoering | Alto 1.0 Spirit |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 1997 |
Deze auto 3 jaar gehad (van 1997 tot 2000). Na anderhalf jaar veel rijplezier, maar ook onderhoudsellende van een oude VW Golf diesel, dit keer voor een volledig nieuwe auto gekozen die toch in het budget van een starter op de arbeidsmarkt past.
Na de Golf is de Alto wel wat wennen qua ruimte. Een bestuurder van 1,95 m kan gewoon niet goed zitten op die rare kleine japanse stoeltjes. Met wat kunst en vliegwerk een gebruikte Scheel-fauteuil ingebouwd in deze auto. Deze grote stoel staat meteen zo'n beetje tegen de achterbank aan, maar maakt dat de Alto zit als een Mercedes.
Op de auto zelf is weinig aan te merken. De gebruikte materialen zijn erg eenvoudig en van het goedkoopste plastic, maar wat kun je anders verwachten voor deze prijs. Hij heeft een strakke wegligging en vlotte motor. Het verbruik zit tegen de 1 op 18 bij een rustige rijstijl. Ik vond het niet slecht. Het leren stuurwiel is echt prettig en geeft zowaar een beetje elan aan dit sobere vervoermiddel.
Ik heb hem laten voorzien van een trekhaak en zelfs (Don't try this at home ;-)) gebruikt om een kleine caravan (750kg) te trekken. Ik heb met grotere auto's gereden die minder prettig reden met de caravan. Door zijn korte vering ligt hij strak op de weg,maar als je een heuveltje op moet komt de derde versnelling al snel in beeld. Uiteraard niet ver van huis geweest, in de bergen zou hij niet ver komen.
Problemen zijn er in 97000 km nauwelijks geweest. Na een jaar startproblemen met vochtig weer. Onder garantie zijn bougiekabels en verdelerkap vervangen, probleem opgelost. Na 80.000 km een lager van één van de achterwielen vervangen, alsmede de voorbanden. Verder gewoon probleemloos.
Hoe rijdt het? Als je er een tijdje in rijdt, raak je volledig gewend. Het is een rustige auto die licht bedient. Korte vering, maar niet stoterig. Een motor die stil is, totdat je het gas diep in trapt, dan jankt hij hard, maar heeft dan ook veel kracht. In het laatste jaar kreeg ik een lease-auto (Seat Ibiza SDI). Toen ik na een paar maanden rijden weer eens in de Alto stapte, schrok ik wel. Het is wel een beetje een skelter i.p.v. een auto. Maar als je daar even overheen stapt is hij geweldig.