Smart fortwo coupé mhd edition pure (2012)

Smart fortwo coupé MHD pure 45kW (2012)

Uitvoeringfortwo coupé MHD pure 45kW
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Smart ForTwo Edition Pure 1.0 45kW 2012

1e review 5.500 km.

Mijn smart fortwo (eigenlijk onze smart), bevalt prima. Het is een edition pure (45kW - 61pk) met toch behoorlijk wat extra's. Verder in deze review zal ik het e.e.a. vermelden omtrent de extra's.

Uiteraard is een smart fortwo een liefhebbers-auto en doorgaans altijd het gezeur van andere mensen dat er maar twee mensen in passen. Kijkt u zelf eens naar het overige wegverkeer, een flinke 4 deurs sedan met 1 poppetje achter het stuur.

Indien je een gezin hebt is een smart fortwo gewoon te klein, maar in ons geval (2 personen) is het echt ruim voldoende. Alle wekelijkse boodschappen kunnen makkelijk mee (geloof me, onze koelkast is propvol) en daarnaast geeft de auto je echt rijplezier wat ik in 37 jaar autobezit nooit heb gehad. In die 37 jaar heb ik overigens behoorlijk wat auto's in mijn bezit gehad.

Onze smart heeft in 1.5 jaar en 5500 km. gelukkig geen problemen ondervonden. Dit model (vanaf 2007) is vele malen beter dan de vorige serie. Het rijdt als een volwassen auto met een behoorlijk ruim interieur. De afwerking is (voor deze prijsklasse) gewoon top. Vergelijk dus niet een Aygo/107/C1 met een smart fortwo. Ik kan het weten, want ik heb een C1 (2010) gehad.

Het interieur is keurig afgewerkt, geen kaal plaatstaal, scherpe randen of rare spleten. Alles voelt stevig en solide aan. In de fortwo zit je vrij hoog, dus je hebt een goed overzicht; en door net even wat extra's te kopen maak je het plaatje compleet.

* edition pure

airco *
radio / USB / AUX *
lichtmetalen velgen *
bredere voorbanden 175x55 R15 *
bredere achterbanden 195x50 R15 *
elek. bedienbare ramen *

Extra's

zwarte tridion / zilver metallic panels (extra)
bagage afdekhoes (extra)
tirefit pechset (extra)
slotbouten anti diefstal lichtmetaal (extra)
bekerhouders (extra)
panoramadak (extra)
softtouch volledige automaat (extra)
lederen (passion) stuurwiel (extra)

Vooral het panoramadak (met zonwering) is een "must", die moet je echt erbij bestellen. Ook het lederen stuurwiel is veel prettiger, dus een aanrader.

Onze smart ligt qua prijs ca. 2000,- hoger in prijs (in vergelijking met een C1) en je hebt 2 zitplaatsen minder. Maar de afwerking, de gebruikte materialen, het rijplezier is het dubbel en dwars waard om een hogere prijs te betalen en ook om genoegen te nemen met minder zitplaatsen. De fabrieksradio in een C1 is helaas rommel (een geluid wat echt niet meer kan in deze tijd), smart's van voor 2007 hadden dit ook. Gelukkig heeft smart (zelfs bij het "voordeligste" audio-systeem) dit aangepakt. U kunt nu genieten van uw favoriete muziek, smooth jazz, rap of klassiek!

De smart is een heerlijke auto, zowel in de stad als op langere ritten. Daarnaast behoorlijk zuinig in gebruik en (vooralsnog) geen wegenbelasting. De auto zit degelijk in elkaar en laat vooralsnog geen steekjes vallen. Redelijk normale onderhoudskosten. Na 1 jaar eerste beurt, € 165,- olieservice plus.

De stoelen zijn werkelijk de beste in deze klasse en de ruimte van binnen is zeer bijzonder, zeker gezien de geringe buitenmaten. De perfecte auto om van- en naar het werk te rijden.

Het comfort is iets minder door de korte wielbasis (een smart is immers klein), dus indien een weg verzakt is en je niet op asfalt rijdt voel je overduidelijk een stoterig weggedrag. Voor comfort moet ik daarom een ster minder geven.

Met deze Mitsubishi 1.0 motor (61pk) en het geringe gewicht van de auto kan je in het verkeer en op de snelweg goed meekomen. De remmen zijn zeer goed en de wegligging ook ondanks het aanwezige onderstuur en bij flinke zijwind (en voorbijrijdend verkeer) moet je toch wat bijsturen.

De topsnelheid (145 km/u) is begrensd, ik vind dat geen probleem. Indien u een smart wenst te kopen, let dan ook op de bijzonder goedzittende stoelen. De stoelen zijn ook een onderdeel van de veiligheid in de smart dus echt vergelijkbaar met Mercedes kwaliteit. Indien u veel kilometers maakt (ik dus niet), overweeg dan een smart fortwo CDI, dat is werkelijk spotgoedkoop autorijden!

Over het schakelen (de automaat) wordt in de vakpers doorgaans negatief geschreven. Zo waren er veel klachten over het langzaam functioneren van de automatische koppeling en bijbehorende schakeltijden. Alhoewel ik hier mij nooit aan heb gestoord, is het merkbaar dat het schakelen nu sneller verloopt door de laatste software update. En ... leer het schakelen van een smart te begrijpen en alles loopt zoals het moet.

Zoals ik al schreef: "Dat gezeur over er kunnen maar 2 man in ben ik zat, dat zeggen ze tegen een Porsche rijder ook niet."

Bij een Mercedes-Benz dealer blijft smart een ondergeschoven kindje, dat vind ik echt een nadeel met vroeger toen er nog echte smart centers (centra) waren. De keus in een MB showroom voor een smart is beperkt en dat vind ik een enorm minpunt. Wij hebben nu 1.5 jaar deze kleine rakker! En ik moet zeggen, het is en blijft lachen om er in te rijden.

Motor achterin, achterwielaandrijving, tiptronic, cabriolet ... Mijn hemel, heb je een nieuwe 911? Uh ... nee een smart.

Kort gezegd, zoek je een auto met een hoog fun gehalte, en vind je 2 plaatsen minder niet erg, dan is de smart een goede optie, waar je veel plezier van zult beleven.

Update

1e update, 9940 km.

Nog steeds heel blij met deze kleine rakker! Hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Geen mankementen gehad.

Ik rijd nog steeds niet veel (zal ook nooit meer voorkomen), dus de kilometerstand is bijna 10.000. De smart wordt 3 jaar in April.

Wegenbelasting is 16,- euro per maand.