| Uitvoering | #5 100kWh Brabus |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 8.000 km |
Van model X en EQC naar Smart #5 Brabus
Mijn elektrische reis begon serieus in januari 2017, toen ik de overstap maakte van een Volvo V60 D6 AWD Plug-In Hybrid naar een Tesla Model X. Een fantastische EV, die ik in april 2021 inruilde voor de eerste “echte” volledig elektrische Mercedes: de EQC. Vooral mijn vrouw was opgelucht dat we afscheid namen van de Tesla – met name vanwege het beruchte ‘phantom braking’. Ik noem deze voorgangers om aan te geven waar ik vandaan kom.
Na bijna vijf jaar EQC vond ik het tijd voor de volgende stap. Mijn eisenlijst was even helder als ambitieus: een moderne 800V-architectuur, compacte buitenmaten (maximaal de 4,76 meter van de EQC) en een realistisch rijbereik van dik 500 kilometer.
De verwachtingen rond de nieuwe Mercedes GLC EQ waren hooggespannen, maar de Nederlandse introductie in Nieuwegein stelde teleur – zéker in combinatie met een prijskaartje van ruim boven de € 85.000 voor mijn gewenste configuratie. Ook andere opties vielen af: de BMW iX3 was financieel niet aantrekkelijk genoeg om serieus te onderzoeken, de Xpeng G6 oogt voor mij te veel als een Model Y-kloon en mist een head-up display. En hoewel de Zeekr 7X objectief een sterke auto is, wist hij mij simpelweg niet te raken. Geen wow-gevoel.
Disclaimer: Dit is mijn mening. Bovendien misschien minder interessant om te lezen voor personen die allergisch zijn voor in China gebouwde EV’s! Smart wordt namelijk gebouwd door Geely. De oprichter van Geely is met een belang van bijna 10% de grootste aandeelhouder van Mercedes-Benz.
Direct raak: Smart #5 Brabus
Begin dit jaar viel alles op zijn plek. De EQC werd (gewoon bij de Mercedes-dealer) ingeruild voor een Smart #5 Brabus in de sprekende kleur Laser Red. Vanaf de eerste meters voelde deze auto als thuiskomen. Verrassend is dat overigens niet: net als de compactere broeders is ook de #5 designed by Mercedes.
De stilte, het veercomfort en de afwerkingskwaliteit doen niets onder voor de Das Beste oder Nichts-filosofie van Mercedes – een enorm compliment. Sterker nog: in deze Brabus-trim overtreft de Smart mijn voormalige EQC op meerdere fronten. De stoelbediening in de deur en de knoppen voor het geluid en de ACC op het stuurwiel voelen direct vertrouwd, maar het totale technologie- en optiepakket is simpelweg een generatie moderner en rijker.
Waar ik in de EQC al verwend was met het Burmester Surround Sound System, legt de Smart de lat nóg hoger. Het Sennheiser-audiosysteem met maar liefst 20 speakers produceert een fabelachtig, loepzuiver geluid. Daarnaast is de verpakking van de auto een huzarenstukje: hoewel de #5 fysiek 6 centimeter korter is dan de EQC, biedt hij vanbinnen merkbaar veel meer leef- en beenruimte. De #5 heeft een eigenwijs en stoer design. Persoonlijk vind ik het een prachtige auto, maar over smaak valt te twisten. Dat dit overigens geen puur subjectieve mening is, bewijst het feit dat de #5 bekroond is met de prestigieuze Red Dot Design Award voor Product Design.
3.000 kilometer Provence: de ultieme lakmoesproef
Recent heb ik de Smart uitvoerig aan de tand kunnen voelen tijdens een vakantie van 3.000 kilometer door vier landen, met de Provence als bestemming.
Wat meteen opvalt: alles werkt. Navigatie, Spotify en connectiviteit functioneren probleemloos – geen enkele hapering. Ik was vooraf nog wel wat huiverig voor de temperatuurregeling in de auto; tijdens een week in het voorjaar in Duitsland was het namelijk best koud in de Brabus. Maar in Zuid-Frankrijk bleef het interieur, zelfs bij buitentemperaturen boven de 34 graden, aangenaam koel. Simpelweg met de klimaatregeling op 'Auto' in de ECO-modus. De stoelventilatie blijkt daarbij een geraffineerde luxe.
Snelladen via Ionity gaat bovendien razendsnel: van 10 naar 80 procent in een kwartiertje. Dat maakt lange afstanden rijden verrassend ontspannen och goed te plannen.
Prestaties met karakter
De Brabus-badge op de flanken maakt zijn belofte waar. De aandrijflijn geeft continu het geruststellende gevoel dat er een onbeperkte hoeveelheid reservevermogen (AWD met 646 pk) paraat staat. Niet omdat je het constant gebruikt, wel omdat het kán. Wie het stroompedaal écht diep intrapt – met name bij tussensprints boven de 100 km/u – merkt uiteraard dat de luchtweerstand en de brute prestaties hun tol eisen in de actieradius. Geen verrassing bij een auto met dit postuur, wel iets om rekening mee te houden.
Daar staat tegenover dat het gemiddelde verbruik onder de streep minimaal 10% gunstiger uitpakt dan bij mijn oude EQC. Een knappe stap vooruit in efficiëntie.
Sterke software, kleine misstappen
Het navigatiesysteem werkt prima, met een duidelijke weergave op zowel het – naar wens in te stellen – instrumentarium als het centrale display én het head-up display.
Er zijn ook verbeterpunten. Zo kun je de navigatie wel filteren op laadsnelheid (bijvoorbeeld >300 kW), maar niet op laadnetwerken zoals Ionity – jammer als je daar een abonnement hebt. Dit lijkt mij typisch iets wat via een software-update eenvoudig toe te voegen is.
Ook de digitale sleutel via mijn smartphone is nog niet feilloos. Het werkt, maar niet altijd even soepel. De auto sluit soms té snel automatisch af, waardoor je nauwelijks tijd hebt om spullen van de achterbank of uit de bagageruimte te pakken. Dat voelt onnodig onhandig.
Conclusie
De Smart #5 Brabus verrast. Waar Smart ooit synoniem stond voor minimalistische stadsrakkers, zet het nu een volwassen, technologisch superieure en uiterst comfortabele reiswagen neer die de gevestigde premiumorde het vuur na aan de schenen legt.
Voor mij voelt het als een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de EQC – en dat had ik vooraf eerlijk gezegd niet verwacht. Hoewel… Noorwegen is wereldwijd koploper op het gebied van elektrisch rijden. En laat uitgerekend daar de Smart #5 zijn uitgeroepen tot Car of the Year 2026. Dat zegt eigenlijk al genoeg.