Skoda Superb 2.0 TDI Ambition (2008)

Skoda Superb 2.0 TDI 140pk Ambition (2008)

UitvoeringSuperb 2.0 TDI 140pk Ambition
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Van mijn werkgever mocht ik een lease auto uitzoeken, ik was in 1e instantie gecharmeerd van de nieuwe Citroen C5 break, maar die kwam in de lease nogal prijzig uit de bus. Omdat met 3 kinderen (6,4 en baby) ruimte erg belangrijk is waren er een paar alternatieven; een Ford Mondeo(op iedere straathoek, lange levertijden), Passat (erg duur in de bijtelling) of de nieuwe Skoda Superb. Nadat ik in duitsland de Skoda ben wezen bewonderen, was ik helemaal uit, het werd een nieuwe Superb. Gekozen voor de Ambition 2.0 TDI met AFS bi xenon lampen, stoel verwarming, elektrische bestuurderstoel verstelling en 17\" trifid velgen als belangrijkste opties. Totaal ruim 35000 euro, maar zeer gunstig in de lease.
Eerste indruk, super! Heerlijk rustig, comfortabel en ruim. De achterklep is werkelijk superhandig en de optionele bi-xenon verlichting is echt perfect. De standaard uitrusting is goed en eigenlijk hoef je niet meer.
Leuk zijn ook de reacties onderweg, al diverse keren in de file gecomplimenteerd met de auto,\"mooie auto, ik zie hem voor het eerst super\" etc. Hij valt dus kennelijk wel op!
Ik heb binnen 2 weken tijd 3500km met auto gereden en ik moet zeggen dat het prima bevalt, het zitcomfort en wegligging zijn prima. De prestaties zijn ook goed, alhoewel de auto niet zo fel is als de Toledo die ik gehad heb. Ook het verbruik is netjes, retour Almelo - Den Haag (met files) gemiddeld 5,1 liter op de 100km.

19-11-2008
Volgende week zal ik de foto\'s updaten, deze waren van de demoversie.
Die van mij is dezelfde kleur, platin grey.
De beenruimte achterin is echt groot, je kunt met gemak je benen overelkaar doen zonder tegen de rugleuning aan te zitten. Handig met de kinderen die nu niet meer in de rug schoppen met hun voeten.

Ondanks de melding van een grote draaicirkel (11,8) blijkt dit in de praktijd reuze mee te vallen. Ik heb hiervoor ook nog een Volvo V70 gereden en die had echt de ruimte nodig, de Superb is prima in te parkeren.

21-11-2008
Vandaag de winterbanden onder de auto laten monteren, snowtrack 3 op 16\" stalen velg. Ben benieuwd naar het rijgedrag, eerste indruk is goed. Omdat er vraag was naar interieur foto\'s heb ik deze nu geplaatst.

Mijn ervaringen tot nu toe: lekkere stille auto, waardoor wat windgeruis hoorbaar is van de enorme spiegels (wel prettig). Zitcomfort is mede door de gemakkelijke elektrische verstelbaarheid ook uitstekend. Wel wat dode/blinde hoeken zowel aan de voorkant als achter. Ondanks het verbruik een iets te kleine brandstof tank (60l).
Tot 200km per uur (teller) blijft de auto heerlijk stil en stabiel, deze snelheid bereikt hij overigens behoorlijk vlot. Afwijking op de teller +/- 5km in de plus.

Vandaag een paar keer een kleine onreglmatigheid in het lopen van de motor geconstateerd, ik hou dit even in de gaten.

17-11-2008

Vandaag een trieste dag, een andere skoda rijdster vond de mijne waarschijnlijk zo mooi dat ze hem even van dichterbij wilde bekijken.....SHIT nog geen 3 weken oud en nu al de achterbumper in puin (ik stond al stil voor het verkeerslicht)
De klap was behoorlijk, de schade buiten de bumper om lijkt mee te vallen.
Volgende week komt er een nieuwe op, ben benieuwd.

Verder geen problemen.

Nog steeds genieten

Na een tripje Denemarken, volle bepakking en de hele familie mee, kan ik zeggen dat de kofferruimte groot genoeg was (kinderwagen etc. allemaal mee) en ondanks dit gewicht had ik niet het gevoel dat ik nu zwaar geladen onderweg ben geweest. Positief de rust in auto, heerlijk rijden op hoge snelheden geen enkel problem (duitse autobahn, 160+ )Verbruik ligt rond de 1:18 gemiddeld (dus inclusief de hoge snelheden)
De gemonteerde winterbanden met stalen velgen geven iets minder comfort en rijden minder fijn als met de Trifid velgen en pirellizomerbanden. Wel is tijdens het rijden op de wegen met sneeuw het verschil met zomerbanden goed te merken, geen enkele keer heb ik gevoeld dat de grip niet aanwezig was! Olie verbuik nog steeds nihil.
Door de koplampsproeiers is met dit winterweer de voorraad ruitenspoeiervloeistof wel snel leeg!
Opvallend detail is de perfecte radio ontvangst, zelfs ver in Duitsland geen probleem om 3FM te ontvangen. Over de verlichting (optioneel de bi-xenon lampen)ben ik erg te spreken, gewoon perfect, met name ook het aanpassen op de snelheid en weersomstandigheden.

AFSCHEID NEMEN

Onlangs een 30000km kbeurt laten uitvoeren, geen bijzonderheden.
Alles functioneert naar wens, nog steeds heerlijk rijden, verbruik met zomerbanden (17") is hoger als met de winterbanden. Gemiddeld nu ruim 1 op 15km, wel netjes voor deze relatief grote auto.
De persoonlijke omstandigheden vragen nu om een grotere auto (7 zitter) dus helaas moet ik binnenkort afscheid gaan nemen van deze fantastische auto. Helaas kan ik daar bij Skoda (nog) niet voor terecht, anders zou het beslist weer een Skoda worden.
SUPERB!

Update

De verwachte gezinsuitbreiding is helaas afgebroken, daarom nog steeds in bezit van deze fijne Skoda.

Vandaag een grote beurt voor de Skoda, wiellager rechtsvoor was kapot, 4 nieuwe banden, de pirelli zijn vervangen door goodyear. De pirelli banden zorgen voor een goede wegligging, zowel droog als nat wegdek. Ik ben benieuwd of de nieuwe banden ook goed bevallen, het sturen leek in eerste instantie lichter (niet prettiger).

Afgelopen zomer voor het eerst met de caravan (KNAUS Sport 500 UK) naar Italië geweest, geen enkel probleem. Trekkracht genoeg en lekker stabiel, ook bij wat hogere snelheden.(100km +, tijdens inhalen) Ook heuvel op is het vasthouden van de snelheid geen enkel probleem, wel af en toe terugschakelen. Verbruik vond ik relatief wel fors, 1 op 10,2.

Afscheid

Vandaag mijn Superp ingeleverd, na 4 jaar liep het contract af.
Tijdens de gehele periode geen noemenswaardige problemen gehad.
Voor de volledigheid; 2 x noodloop, na herstart geen probleem meer, 1x wiellager voor en verder helemaal niets!

Ook na 100.000 km een fantastische auto, ruim, comfortabel, heerlijke reiswagen. Super caravantrekker en op de lange afstand erg zuinig. Gemiddeld 1:18 is zeer goed mogelijk, en dan hoef je echt geen 90km/ uur te rijden.

De stoffen bekleding ziet er nog steeds als nieuw uit en ook de rest van de auto is nog als nieuw. Wel vind ik de lak erg dun aangebracht, kleine krassen zitten er vrij snel op.

Al met al kan ik iedereen deze auto van harte aanbevelen. Hij staat denk ik straks te koop bij Van Mossel.

9,5