Skoda Superb 1.8 TSI Elegance (2009)
Uitvoering | Superb 1.8 TSI Elegance |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Is de Superb echt super(b)?
Bijna drie weken geleden ben ik de berijder geworden van een Skoda Superb 1.8TSI DSG.
Na drie jaar met plezier in een Audi A6 2,7 TDI Quattro met zeer veel toeters en bellen te hebben rondgereden, werd het tijd voor vernieuwing.
Dat de A6 "eruit" zou gaan stond begin van dit jaar al vast. De cataloguswaarde van deze auto van de zaak was ruim € 82.000 en dat voel je maandelijks toch aardig in de portomonnee als je 'm ook privé rijdt.
Veel auto's bekeken, veel proefritten gemaakt, maar medio maart nog steeds geen ei gelegd.
Tot een kennis mij attendeerde op de Superb. Mijn eerste reactie was zo van "ik in een Skoda"? Na een bezoek aan Pon Leusden (importeur) toch wel enigzins onder de indruk geraakt van de auto (er stond een Elegance uitvoering) en na een proefrit met de 1.8TSI DSG overtuigd.
Is dit niet een enorme stap terug ten opzichte van de A6?
Ja, qua uitstraling op het embleem zeer zeker.
Nee, qua rijplezier en value-for-money absuluut niet.
De uitvoering die ik onder mijn achterste heb geschoven staat in de prijslijst opgenomen voor iets meer dan € 42.500. Een vergelijkbare A6 (met een 2.0 benzinemoter en veredelde variomatic) doet dat voor ruim € 76.000 en dat scheelt toch serieus geld!
Ik houd van luxe en vandaar dat ik de Elegance Business Line uitvoering heb gekozen. Ivory interieur kleur in combinatie met zwarte bovenzijde van het dashboard. De lederen bekleding (standaard) is fraai afgewerkt en in combinatie met de kleur van de auto (Mocca Brown metallic) en de 18 inch Luna-velgen komt dit alles - al zeg ik het zelf - zeer chique over. Nog een schuif-kanteldak (met solar cellen) erin plus uitbreiding van het parkeerassistent en de prijs is gemaakt.
De verschillen tussen de beide auto's zijn wel degelijk aanwezig en als je goed kijkt (en zoekt) zie je ze ook wel. De audi staat op een iets hoger niveau qua afwerking, maar de Superb blijft daar niet veel op achter. Sterker nog, ik ben er inmiddels achter dat dit niet een dergelijk prijsverschil rechtvaardigt.
Comfort.
De Superb is tot 120 km/uur stiller dan mijn oude A6, daarboven neemt het afrolgeluid van de banden iets meer bezit van het interieur dan bij de A6. Ook de spiegels - die zijn reusachtig groot - maken meer windgeruis los (niet storend). Daar staat tegenover, dat het dashboard logischer in elkaar steekt. De bedieningselementen zitten allemaal op de juiste plek. De touchscreenbediening van de audio/telefoon/navigatie is super(b) t.o.v. de bediening van de Audi met haar MMI/High systeem. Sterker nog, de navigatie werkt vele malen beter, sneller en zuiverder dan die van de Audi.
De stoelen zitten uitstekend en zelfs de lendesteunverstelling wordt vastgelegd in het geheugen van de bestuurdersstoel. Dat laatste miste ik toch echt in de vorige auto.
En over de binnenruimte past niets anders dan een eerbiedwaardige stilte. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen bij Skoda, ik weet het niet. De Superb is bijna 10 cm korter dan de A6, maar de binnenruimte is meer dan riant te noemen. Voorin heb je al geen klagen, maar achterin waan je je een echte CEO. Met gestrekte benen plaatsnemen kan zonder problemen en daar komt zelfs een A8 niet aan toe!
Comfortverlagend.
Punt van lichte kritiek is het Sound-system met de 10-kanaals versterker. De versterker kan zijn werk prima aan, maar de speakers zijn van een mindere kwaliteit.
Bij het produceren van lage tonen wil het nog wel eens voorkomen dat de woofers beginnen te klapperen. Dat is niet uitsluitend op het volume max, maar dat begint al bij een normaal volume. Daarnaast is het klankbeeld niet geheel in balans, wat zich af en toe openbaart met een te vinnig hoog en dat leidt weer tot vermoeidheid. Dus het hoog maar twee stapjes teruggedraaid, dat helpt iets. Helaas gaat dat niet op voor het laag.
Dat is gewoon jammer, want met een extra uitgave van - zo schat ik in - € 100 aan betere speakers zou het geheel goed zijn. En dat kan niet het probleem zijn in deze prijs-categorie.
Het ei van Columbus.
Overigens biedt het Columbussysteem verder veel waar voor haar geld. De 30 Gb-harde schijf biedt ruimte om de navigatie-dvd te installeren en daarnaast houd je nog veel ruimte over (18 Gb)om mp-3tjes op de schijf te plaatsen. Dvd´s leest het systeem ook, dus (muziek)dvd´s kunnen probleemloos worden gedraaid. In stilstand heb je een fraai beeld op de display en vanaf 5 km per uur gaat ´ie op zwart, maar het geluid blijft.
De telefoon werkt uitstekend met bluetooth in combinatie met rsap. Erg snel wordt de verbinding gemaakt met jouw eigen toestel en er zijn prima instelmogelijkheden. Alleen de keuze qua beltonen is wat mager en de beltonen zouden van mij wat harder mogen zijn.
De navigatie kent vele mogelijkheden in beeld (3-D, topografisch en 2-D, splitscreen, pijlnavigatie etc.) en berekent - indien gewenst - 3 routes naar het doel.
Al met al is deze Columbus een super apparaat dat zich kinderlijk eenvoudig laat bedienen door middel van het touchscreen en waar je veel plezier aan beleeft.
En wat betreft de rij-eigenschappen?
Vooropgesteld, dat de aandrijflijn van de Quattro naar mijn mening de mooiste in de markt is, stelt de Superb absoluut niet teleur. De eerste bochten waren even iets wennen, per slot van rekening ben ik nu nog alleen maar aangedreven op de voorwielen. Dus iets minder gas door blijven geven in de bochten en we praten weer over een zeer neutrale auto. Gewoon comfortabel, niets mis mee.
Af en toe lees ik wel wat commentaren over de stugheid van de achtervering. Heren/dames criticasters ik heb een geruststellende mededeling: rijdt eens 3 jaar lang in een A6 Quattro (sportonderstel) en daarna in deze Superb. Ik merk niet zo bar veel verschil. Een circuit ga ik er niet mee op en voor het dagelijks verkeer is dit een uitstekende auto met dito rijeigenschappen. De Audi wint het in extremen, maar die zoek ik niet (meer) op.
De snelheid dan?
Ook daarin geen verschillen. Acceleratie van 0-100 zijn van beide auto´s nagenoeg gelijk (met licht voordeel voor de Superb). Van 80 tot 140 (belangrijk op de snelweg) nagenoeg gelijk. En voor de topsnelheid van beide auto´s hoeft niemand zich te schamen, ook hierin weer een gelijkspel op plm. 220 in het uur.
De Superb heeft een heerlijke motor en een fantastische automaat. Die DSG-bak doet zijn werk erg goed en snel.
Conclusie.
Overall vind ik dat de Superb mij een hoger gevoel van comfort en exclusiviteit oplevert dan de A6. Al met al geen slechte prestatie voor een auto die het voor bijna de helft van de prijs doet.
Tot op heden heb ik niet het gevoel dat ik wat mis, of het moet af en toe het prettige geluid zijn dat een 6-cilinder motor produceert.
Maar daar heb ik de afgelopen drie weken goed mee leren leven.

Skoda Superb Combi 3.6 FSI Elegance 4x4 Business Line / AUTOMAAT / PANORAMADAK / NAVI
- 2011

Skoda Superb Combi BWJ 2011 | 1.8 TSI 161PK Business Line AUTOMAAT | LEER| CLIMA | NAVI | CRUISE |
- 2011

Skoda Superb 1.4 TSI Greentech Arctic Ambition .airo,cruisecontrol,afneembare trekhaak,stoelverwarming,
- 2013