Skoda Superb 1.8 TSI Ambition (2009)
Uitvoering | Superb 1.8 TSI Ambition |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Wat een ruimte!
Eerder dan verwacht (dealer had als week 2 opgegeven als produktieweek, dus verwachtte aflevering pas eind januari/begin februari) is afgelopen vrijdag mijn nieuwe Superb afgeleverd. Kan nu natuurlijk nog niet veel zeggen, maar de eerste indrukken zijn goed en de ruimte is enorm!
Later een update.
Genieten!
Vooraf even het volgende: commentaren dat het voorgaande nog geen review was zijn natuurlijk op zich terecht. Ik wilde echter alleen uiting geven aan mijn enthousiasme en laten weten dat het aantal reviews van de nieuwe Superb met 1 zou worden verhoogd. En zoals gezegd blijf ik regelmatig updaten zolang er iets nieuws te melden valt. En inderdaad, ook na 600 km kan ik natuurlijk nog geen uitgebreid verslag doen. Wel zal ik onderstaand mijn bevindingen tot zover weergeven.
Dan over de auto zelf. Laat ik beginnen met vertellen hoe ik tot de keuze voor de Superb ben gekomen. Gezien het aantal (zakelijke) kms. stond al snel vast dat het geen diesel of gas zou worden. In eerste instantie had ik de C5 Tourer of de C4 Grand Picasso in het vizier, beide met 2.0 benzinemotor. De C4 GP viel na een proefrit al snel af, met name vanwege de gerobotiseerde 6-bak. Bepaald geen fijne ervaring. De C5 Tourer vond (en vind) ik een van de mooiste auto's in het segment, maar ook hier kon de proefrit niet echt overtuigen. Dat lag niet aan het comfort, want dat is heerlijk, maar meer aan het feit dat 'ie niet bepaald vlot aanvoelde. Maar ja, het gewicht is ook relatief hoog. Bovendien vind ik ook een 5-bak (of een automatische 4-bak) tegenwoordig niet echt meer kunnen, maar dat terzijde.
Toen dus ook maar eens bij de Skoda-dealer naar binnen gelopen om de nieuwe Superb in het echt te bekijken. Nou, was dat even een positieve verrassing! Goed, de achterkant zou mooier kunnen (maar is niet lelijk), maar wat een mooie auto is het verder. Ook de proefrit beviel uitstekend, en het resultaat is duidelijk: dit moest 'm worden. De 1.4 leek me wat aan de lichte kant, en de V6 was 'way over budget', dus het is de 1.8 TSI geworden in de Ambition uitvoering, met de volgende extra's:
- 17" Trifid LMV
- Sunset (getinte ramen achter)
- Telefoonvoorbereiding III (bluetooth en rSAP)
- 4-spaaks multifunctioneel stuurwiel
- Black Pearl Magic lak
Bij gelegenheid zal ik nog wel foto's plaatsen, maar neem van me aan dat 'ie er goed uitziet.
De eerste rij-impressies: de auto is erg stil, motor- en rijgeluiden dringen maar zeer beperkt door tot het interieur. Vlot is 'ie zeker ook, alhoewel ik nog niet echt ver in de versnellingen door heb getrokken. Optrekken gaat echter erg vlot. Ook valt de soepelheid van de motor op, maar met 250 Nm bij slechts 1500 tpm is dat ook geen verrassing te noemen. Bijna alsof je diesel rijdt, maar dan zonder het bijbehorende geluid.
Verder ben ik erg blij met de telefoonvoorbereiding. Niet dat ik veel bel onderweg, maar je kunt via het stuurwiel wel je hele telefoon bedienen (zelfs de menu's) en da's erg handig.
Het verbruik staat momenteel op 1 op 10, maar dat ligt vnl. aan de korte stukken die ik rijdt. Op langere afstand is 'ie zeker veel zuiniger.
Later meer...
Jammer dat ik zo weinig rijdt!
Na ruim 6000 kms is het weer eens tijd voor een update.
Zoals valt af te leiden uit de km stand rijdt ik niet echt veel met de Superb (rijdt alleen zakelijk, w-w verkeer is 17 km enkele reis), en gezien het plezier wat ik aan de auto beleef is dat eigenlijk best jammer. Financieel gezien is dat echter verreweg de betere keus voor mij, en eerlijk gezegd is onze prive-auto (Renault Laguna GT) ook geen straf om in te rijden.
Terugkomend op de Superb: de auto biedt erg veel voor het geld. Alleen jammer dat 'ie toen ik 'm bestelde nog niet als Business Line uitvoering bestond (was toen alleen icm dieselmotoren). Heb nu voor meer geld minder opties, o.a. geen navi en bi-xenon. Of ik de navi zo mis, mede ivm de diefstalgevoeligheid, is maar de vraag, maar het gaat om het principe. Hoe dan ook, mij hoor je verder niet klagen. Uitrusting is voor mij dik in orde.
Wat de motor betreft: dat is echt een juweeltje. Stil, krachtig, koppelrijk, er is gewoon niets negatiefs over te zeggen. En nog zuinig ook. Heb er inmiddels enkele lange ritten op zitten (onlangs nog retourtje Parijs gedaan) en dan is het verbruik bij redelijk maar niet overdreven doorrijden ongeveer 1 op 13. Bij een rustiger rijstijl kan dat zeker beter.
In antwoord op de vraag "waarom geen DSG" kan ik heel eenvoudig zeggen dat dat qua budget net buiten bereik lag. Aan de andere kant sta ik zo goed als nooit in de file, bovendien vind ik het niet erg om te schakelen, al blijft dat door het hoge koppel bij lage toeren ook beperkt.
Update
Vanwege een financiele meevaller bijna 3 maanden geleden toch maar besloten de Skoda ook prive te gaan rijden. Prive-auto ingeruild (ipv Laguna GT nu een nieuwe Clio voor moeder de vrouw) en dus is het nu niet meer jammer dat ik zo weinig rijdt. Ruimte blijft ideaal, de kinderen zitten nu niet meer tegen je rug aan te schoppen. Ook motorisch blijft het genieten. De 1.8 TSI heeft meer dan genoeg power, er gebeurt echt wat als je het gas diep intrapt. Inmiddels ook met caravan erachter gereden, gaat zonder een centje pijn. Het verbruik stijgt natuurlijk wel, maar blijft nog alleszins binnen de perken (ca. 1 op 8-10 bij een aanhangergewicht van ca 1.100 kg).
Wordt vervolgd.

Skoda Superb Combi 1.8 TSI Ambition Business Line Automaat Trekhaak Climate-control Cruise
- 2011

Skoda Superb Combi 1.6 Tdi 158.224Km Leder Navi Xenon Cruise Ecc
- 2013

Skoda Superb Combi 1.8 TSI Elegance Business Line BOMVOL OPTIES PANO XENON LEDER MEMORY
- 2011