Skoda Superb 1.8 TSI Ambition (2009)

Skoda Superb 1.8 TSI Ambition (2009)

UitvoeringSuperb 1.8 TSI Ambition
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

1e review

De nieuwe Superb 1.8 ambition business met DSG transmissie (Black Magic) nu een maand in bezit. De afgelopen jaren in een Toyota Verso 7-zitter gereden. Een fantastische auto die zijn werk altijd prima heeft gedaan (met kleine kinderen waren de 2 extra zitjes ook wel praktisch) en nu aan vervanging toe was. De vereisten voor de nieuwe auto waren een automatische transmissie en veel ruimte. Met die insteek achtereenvolgens proefritten gemaakt (automaat) in een C5, Mondeo, S-Max, Avensis en Mazda6. Allemaal prima auto's, echter na 500 meter met een DSG transmissie te hebben gereden was de keus al gemaakt; het werd de nieuwe Superb. Uiteraard kan men hier zeggen "waarom geen Passat?" Inderdaad had ook een goede keus geweest, maar daar komt - waarschijnlijk - volgend jaar een nieuw model van uit, en ik moet er toch weer 3 tot 4 jaar in rijden. Ik vind de Superb daarnaast toch even wat meer uitstraling heben dan de 'grijze muis' Passat. De CC was eventueel nog een optie...maar daar stoot onze hond zijn kop tegen het dak. Maar goed terug naar de Skoda...

De eerste kilomters waren een waar genot. Uiteraard is het met een nieuw speeltje erg moeilijk om het zuinige rijden na te leven. Heerlijk om dat pedaal in te trappen, met name in de S-stand, het bijna 1500 kilo zware apparaat schiet vooruit. De TSI motoren van de VAG groep zijn echt een schot in de roos! Opvallend hoe stil deze motor is, bij 50 kilomter per uur staat de bak al in zijn 5e versnelling. Tijdens een paar ritten in Duitsland voelt de auto met hoge snelheden (tot boven de 200) fantastisch aan. Jammer dat de meter bij 200 begint te kruipen, maar goed dan hadden we wat meer geld moeten uitgeven. Wel leuk om te vermelden is dat de auto bij 170 km p/uur slechts 3500 toeren draait....heerlijk stil dus. In andere reviews heb ik gelezen dat er wat kritiek is op het veercomfort. Waarschijnlijk doordat ik hiervoor Toyota heb gereden (?), valt me dit nog niet op. Mogelijk als ik de keien van Antwerpen heb getrotseerd, ik er anders over denk.

De uitrusting; daar het hier een Ambition business uitvoering betreft, is de auto al bijna voorzien van alle opties, inclusief Columbus systeem i.c.m. soundsystem. Echt genieten, inmiddels al zo'n 20 CD's op de harde schijf gekopieerd. Dit gaat overigens vrij snel (via een SD kaart). Gezien de vele berichten van diefstal van dit apparaat tevens een alarm laten inbouwen. Verder is de auto voorzien van AFS (de Xenon verlichting past zich aan de snelheid aan), mijn eerste ervaringen hierover zijn erg positief - moet hier aan toevoegen dat dit mijn eerste auto is met Xenon - een enorme puist licht! De opties die aan deze auto heb toegevoegd zijn; chromen stootstrippen (zoals op de Elegance), lederen bekleding met stoelverwarming (voor en achter)en afneembare trekhaak. De business uitvoering was bij bestelling nog met 17 inch wielen(tegenwoordig met 16 inch).
De spiegels kun je via de sleutel ('lang' ingedrukt houden), of via een schakelaar in de auto laten inkappen. Jammer dat je dit niet standaard kunt instellen zodat ze bij het sluiten van de auto altijd inklappen.

niet mooi; deze auto is voorzien van 17 inch velgen maar staat erg hoog op zijn wielen. Eigenlijk zou de auto verlaagd moeten worden. Ik kan niet inschatten hoeveel dit ten koste gaat van het comfort.
Een afschuwelijk anttenne op het dak...lijkt wel de mast van Lopik. Hadden ze dat nu niet even anders kunnen doen? Ik heb hem er overigens afgeschroefd (zonder antenne werkt de radio - tot nu toe - ook perfect).

minpunt; de Bluetooth in deze auto communicert alleen met RSAP. Hierdoor gedwongen om naast mijn blackberry een 2e telefoon er op na te houden met een duo kaart (ik wil mijn blackberry niet kwijt...nog altijd geen goed alternatief gevonden). Balen dus! Ik had overigens eerder een test gedaan met een 'zelfde' systeem in de showroom waar hij wel communiceerde!? Inmiddels software blackberry ge-update, maar zonder resultaat. Misschien heeft iemand hier ervaring mee?

2e review

inmiddels de nodige kilometers gereden, waaronder een ritje Italie. Tot op heden heeft de auto nog niet teleurgesteld. De TSI motor doet uitstekend zijn werk en de bergen in Zwitserland lijken slechts heuveltjes uit Limburg. Ter plaatse wel wat vaker de S-stand gebruikt, rijdt dan net even prettiger.

Navigatie
De versie is erg gedateerd, wegen die zeker 2-3 jaar geleden zijn gelegd zijn onbekend. Erg? Nee, de weg vinden kunnen we ook nog wel zonder navigatie (ben nog van de kaartlees generatie), maar toch jammer dat er zo weinig nieuwe updates komen....best een duur grapje zo'n Columbus. Volgens de dealer komt er in september een nieuwe release...maar er zijn nog wat problemen, dus het zal niet vreemd zijn als deze nog een paar maanden wordt uitgesteld. Zodra deze binnen is kan hij aan de kabel.

spiegels
navraag over het automatisch inklappen, na het uitzetten van de motor, heeft nog geen resultaat opgeleverd. Dus dan maar handmatig (was ook niet zo belangrijk).

verbruik
zit momenteel opeen gemiddeld verbruik van 1:13. Heb wel het idee dat het rijden met een DSG sneller verleidt tot snel optrekken dan een handgeschakelde versie. Het verbruik is overigesn gebaseerd op een gecombineerd gebruik stad/snelweg.

Negatieve ervaringen? Nee, qua auto en prestatie valt er helemaal niets aan te merken, wel moet ik toegeven dat op lange ritten ik betere ervaringen heb met een hogere zit (SUV/MPV). Zal nog wel gewenning zijn..., en uiteraard persoonlijk? Wel een kleine irritatie ten aanzien van het interieur; de armleuning, in de deur, slaat erg snel wit uit. (en nee; heeft niks met zweetarmen te maken). Heb dit ook al elders gelezen, materiaal lijkt erg gevoelig?

Tevens een fiestendrager aangeschaft (schaarmodel), om even snel een fiets aan te hangen. De ervaring leert, dat ondanks de grote toegang en neerklapbare achterbank, het wel even 'rommelen' is om er een (volwassen) fiets in te leggen, met alle kans op beschadiging van dien.

vraag: iemand ervaring met de (nieuwe) N97 van Nokia ten aanzien van ondersteuning RSAP? Heb dit nog nergens kunnen vinden en ook KPN kon mij niet verder helpen.

3e tevens laatste review

inderdaad...niet echt consequent geweest met het updaten van mijn review. Excuses daarvoor, maar gezien het feit de auto nog slechts een aantal weken in mijn bezit zal zijn, wil ik toch nog even een slot-review plaatsen;

comfort
wat een genot is het geweest om de afgelopen jaren in deze auto te hebben mogen rijden (ondanks een aantal problemen die ik hieronder zal benoemen). De Superb is echt een rijders-auto. Moest ik in het begin nog even wennen aan een lagere zit (na mijn vorige auto), heb ik uiteindelijk altijd prima vertoeft op de leren zetels. Tijdens de veelal lange ritten (buitenland) nooit rugklachten gehad en altijd even fris weer uitgestapt. De elektrisch verstelbare stoel geeft echt toegevoegde waarde. Perfect in te stellen.
De auto ligt met hoge snelheden >200 fantastisch op de weg en de acceleratie van deze uitvoering maakt het rijden een absoluut genot. Uiteraard leidt dit tot een (zeer) hoog brandstofverbruik, maar a la, zo gaat dat vaak in Duitsland. De diverse functies van de auto laten zich prima bedienen, waarbij een kanttekening gemaakt dient te worden bij de cruise controle, ervaar deze niet als echt prettig met het schuifknopje op de hendel. Neemt niet weg dat hij uiteindelijk wel zijn werk doet.

Uiteraard zal elke nieuwe auto, mits het niet weer een Superb is, tegenvallen qua ruimte. Dit is een absoluut pluspunt van de auto en geeft ook menig meerijder een gevoel van sublieme luxe. Tijdens de vakanties was er regelmatig discussie wie er voorin moest zitten.

De Columbus navigatie is voor mij echt een topper. Na update destijds waren kaarten goed betrouwbaar. Wat een geweldig systeem. Wel heeft men e.e.a. moeten ombouwen om ook mijn IPhone toegankelijk te maken voor dit systeem. Hierna was het echter niet meer mogelijk de tekstberichten uit te lezen in de cockpit, maar ach, deed verder prima zijn werk. Goed geluid, ook telefoon voor iedereen zeer goed verstaanbaar. Vaak merkte de andere kant niet dat ik de auto zat (zal ook liggen aan het feit dat de Superb een fijne stille auto is).

problemen
25000KM navigatie systeem Columbus vastgelopen. niet meer te herstellen. Onder garantie vervangen. Muziek was helaas niet meer te kopiëren.

50000KM Mij overkwam het inmiddels bekende kettingprobleem van de TSI motor. Gevolg, nieuwe kop, zuigers etc. Uiteraard keurig hersteld onder garantie.

55000KM gaspedaalsensor vervangen
Werd pas de 3e keer na controle ANWB geconstateerd. Beter niet moeten proberen de auto opnieuw te starten, waardoor de computer niet meer uitleesbaar was.

Zou ik weer voor een Superb kiezen? Qua rijden en comfort een absolute JA. (inderdaad, ondanks de hierboven beschreven problemen, waarbij uiteraard de defecte motor niet echt een klein probleempje was. Ik verwacht dat VW dit inmiddels wel onder controle heeft, kan me niet voorstellen dat ze zich dit lang(er)kunnen permitteren).

Heb ik me dan nergens aan gestoord? wel een paar zaken; de witte uitslag op de steunen van de deuren, krasgevoeligheid plastic materialen, en verder toch wel vaak in de angst gezeten dat op een dag mijn raam aan diggelen zou liggen en dat mijn zeer gewilde Columbus ontvreemd zou zijn. Misschien doet het alarm toch haar (afschrik) werk. Iedereen in mijn omgeving, niemand uitgesloten, heeft minder geluk gehad. Was het niet de Columbus, dan wel de 510RNS die er uit was gehaald. Zij rijden nu met de zogenoemde kluisdeurtjes die ze telkens moeten aanbrengen, wat een drama! (anders niet meer verzekerd). Een perfecte oplossing van VW maar niet heus. Wat een ENORME blunder en misser dat VW dit niet goed oplost.

Ik wens alle Superb rijders veel plezier met hun auto, absoluut een goed keuze.