Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2008)

Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2008)

UitvoeringOctavia Combi 1.9 TDI Elegance
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Update 9500km : Bij km-stand 8900 stond het oliepeil laag en moest olie bijgevuld worden. Volgens de dealer is dit normaal en zou de auto nu elk onderhoudsinterval van 30000km moeten halen zonder bijvullen.
Voor de rest werkt alles prima, geen kraakjes of piepjes en alles doet het gewoon. De motor is ook helemaal losgekomen en dankzij de DSG bak voelt de Skoda veel sneller aan dan dat je van een 105PK turbodiesel zou verwachten.

Het verbruik is nog steeds hoog te noemen en niet gedaald na het inrijden. 1 op 20 is mogelijk met een heel rustige rijstijl maar 1 op 15 is mijn gemiddelde op 9500km.

--------------------------

Ik mocht van mijn werkgever een leaseauto uitkiezen en kon hierbij enkel kiezen uit modellen uit de VAG groep. Ik mocht kiezen tussen volgenden modellen:

- Volkswagen Golf/Golf Plus/Golf Variant/Jetta/Touran
- Skoda Octavia/Octavia Combi
- Seat Leon/Altea/Altea XL/Toledo
- Audi A3 Sportback

Zonder te bekijken schrapte ik de Golf Plus, Touran, Altea, Altea XL en Toledo van mijn lijst omdat ik geen zin had om in een bus-achtige auto te rijden. Mijn inloopwagen was een Jetta, die moest ik dus niet gaan testen en die auto beviel mij wel. Ik ben gaan kijken naar een A3 Sportback, mooi afgewerkte auto maar nogal weinig ruimte en erg duur. Een testrit mocht, maar toch niet meer dan een uurtje. Best een leuke auto, smoelt goed en alles voelt net ietsje beter aan dan bij de Jetta.

Bij Skoda had ik een Octavia Combi DSG demo gevraagd en kreeg ik zonder probleem een demo mee voor 5(!) dagen. En ik was echt onder de indruk, niet alleen van de Skoda maar ook van die geweldige DSG automaat. Al na 1 dag had ik de beslissing genomen dat mijn eigen auto ook zo\'n DSG moest hebben. Hierdoor vielen de Golf Variant, Jetta en A3 Sportback onmiddellijk af wegens de te hoge leaseprijs met DSG.

Bleven nog over : de Golf, Leon en Octavia. Mijn interesse ging toen vooral uit naar de Octavia, maar ik heb de alternatieven toch bekeken.

Bij de Leon knapte ik af op het lelijke interieur, ik heb zelfs geen testrit gedaan want op zo\'n lelijk en goedkoop aandoend dashboard wilde ik echt geen 140.000km kijken. De Golf voelde net zoals de Jetta, maar ik vind het uiterlijk van de Golf nogal saai, de uitrusting mager en het is ook al een oud model. De Skoda kon ik naast de DSG bak ook mooi aankleden en dat is dan ook mijn keuze geworden.

Een Skoda Octavia Combi 1.9 TDI DSG Elegance met volgende extra opties :
- Duo Onyx halflederen interieur met pack \'lederafwerking\' en lederen stuurwiel
- Parking distance control voor en achter
- Radio-CD MP3 Stream
- Lichtsensor en coming home verlichting
- Regensensor
- Pre-installatie Bluetooth zonder houder + Maxi DOT scherm voor de boordcomputer
- Multifunctioneel stuur (GSM + radio)
- Verzilverde dakrails
- Verduisterde achterruiten
- 16\" velgen LYRA

En na 7 lange weken was het eindelijk zover, ik mocht mijn nieuwe auto ophalen!
De afgeleverde auto was in onberispelijke staat, werkelijk helemaal 100% in orde en dat vind ik het vermelden waard want ik heb het al anders meegemaakt. De uitleg over de auto was heel summier, het werkt allemaal zoals in de Jetta en ik kreeg de sleutel in handen. En de beste man had helemaal gelijk, het voelt allemaal heel erg Volkswagen aan.

Na 2000km ben ik nog helemaal tevreden en ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze om \'maar\' een Skoda te rijden. Alles werkt gewoon prima en door de vele opties is het een bijzonder fijne auto. Met de Skoda heb ik zelfs al meerdere nutteloze ritjes gedaan, gewoon voor het plezier. Dat heb ik met de Jetta nooit gedaan, dat was voor mij gewoon goed en degelijk vervoer van A naar B.

De 1.9TDI motor is anno 2008 een stuk antiek maar ik kan niet zeggen dat het mij stoort. De geluidsisolatie is goed (beter dan in de Jetta) en ik heb geen last van trillingen in het interieur. Voor een 105PK is hij wel krachtig; Ik had de bedenking dat de combinatie 105PK + automaat + zware station niet vooruit te branden ging zijn maar dat is helemaal niet het geval. Integendeel, in het dagelijkse verkeer moet ik altijd inhouden en als ik aan het verkeerslicht als 1e sta trek ik het andere verkeer zo van m\'n kont zonder dat de motor hard moet werken. Ik had voor de aflevering het idee om de auto te laten chippen maar dat gaat dus niet door.

Het enige minpunt vind ik het stevige verbruik. Voorlopig haal ik een gemiddeld verbruik van 1 op 14,5 wat ik persoonlijk erg veel vind. 1 op 17 is haalbaar zonder autosnelweg maar eens ik de autosnelweg opga schiet het verbruik de hoogte in, ik houd mij nochthans aan de maximumsnelheid. Ik hoop dat dit beter wordt na het inrijden.

geen

4,5

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens