Seat Toledo 1.9 TDi 110pk Sport (2002)
Uitvoering | Toledo 1.9 TDi 110pk Sport |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
Bij de zoektocht naar een nieuwe lease auto liet me leiden door twee criteria: rij-eigenschappen en compleetheid van de uitrusting. Binnen de prijscategorie waarin ik mocht zoeken kwam ik al snel terecht bij de Toledo 1.9TDi Sport. Veel auto voor duidelijk minder geld dan een aantal van zijn concurrenten. Hoewel ik wellicht iets inlever op uitstraling (ondanks het feit dat een veel gehoorde eerste opmerking van vrienden over de "BMW neus" gaat) ben ik zeer tevreden met de keuze. Mede door het sportonderstel en de 16’ velgen een heerlijke wegligging en door de volledigheid van de uitrusting een heerlijke ´werkauto´. Lekker rustig weggedrag, weinig motor of banden lawaai en hooguit een beetje wollig bij hogere snelheden (160+) en een wat harkerige versnellingsbak. Heerlijke auto voor zowel dagelijks gebruik als lange(re) afstanden.
De sportstoelen en de afstelmogelijkheden ondersteunen de zithouding goed en de kleine extraatjes (alu inleg op het dashbord, middenarmsteun) halen de grootste saaiheid uit het standaard interieur. Fijne displays zonder tirelantijnen.
OK, je levert wellicht in op verfijnde afwerking en details (wat wel naar is de onmogelijkheid tot cruise control op het stuur uit het sportpakket), de laadruimte is groot maar niet al te toegankelijk door de kleine opening en de laaddrempel, maar je krijgt wel een auto voor je geld met prima rijeigenschappen en een zeer complete uitrusting.
Bij aflevering konden een aantal van de bestelde extra’s niet worden geleverd zonder de wachttijd zwaar op te schroeven. Verder is alles overigens wel keurig in overleg gegaan, dus ik werd er niet plots door verrast...
Na twee maanden begon de AIRCO te lekken, waardoor onder de linker voorstoel een plas stilstaand (=stinkend) water kwam te staan. Na de eerste garage beurt was dit NIET verholpen en moest hij nog een keer terug. Vervelend door de natte plassen, maar met name door de stank van het stilstaande water wat langzaam zeker in je auto / bekleding trekt. Na de tweede beurt geen problemen meer mee gehad en het heeft ook geen schadelijke gevolgen voor de rest van het interieur gehad.
Tenslotte had ’ie het erg zwaar na een nacht in de openlucht tijdens wintersport. OK, het was erg koud en het kwam met bakken naar beneden, maar pas na erg veel proberen, doorstarten en een beetje opwarmen kwam er weer leven in. Diesel? Olie? Ik weet het nog steeds niet, maar echt prettig was het niet...