Seat Toledo 1.6 Sport (1999)
Uitvoering | Toledo 1.6 Sport |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Eerste ervaringen
Na een jaar gereden te hebben in een Seat Ibiza vond ik dat het tijd was voor iets anders. Omdat ik positieve ervaringen heb aan het Seat merk was de keuze al snel gemaakt. Het moest weer een Seat worden. De nieuwere generaties Ibiza's trokken me niet zo en daarom viel de keuze op een Leon. Een leon is echter 2x zo duur als een Toledo en na een proefrit in een Toledo was ik al zo goed als verkocht. De achterlichten vindt de één wel mooi en de ander niet. Ik vind ze wel wat hebben.
Vooral de neus van de auto staat mij heel erg aan, bijna BMW-achtig. De garage had er een nieuwe versnellingsbak onder gezet (deze versnellingsbakken staan erom bekend om kapot te gaan) en had de auto een nieuwe APK gegeven.
Toen ik de auto gekocht had en ermee naar huis reed viel me op dat de toeren toenamen, maar dat de snelheid niet toenam. De koppeling slipte dus. Ik ben daarop gelijk teruggereden en de garage heeft de koppeling schoongemaakt waarop het euvel weg was.
Ervaringen
Na ongeveer 10dkm rijdt de auto vooral op de snelweg prima. De 1.6 motor levert voldoende vermogen en kan prima meekomen met het verkeer. Verwacht echter geen bijzondere prestaties want 101PK in een auto van 1150 kg is niet heel bijzonder. Hij loopt met dit blokje wel ongeveer 1 op 14 en op de snelweg bij 115 rond de 1 op 15/16.
Boven de 3500 toeren komt er ineens een stuk meer motorgeluid, daaronder is de motor eigenlijk bijna niet hoorbaar.
Onlangs heb ik de originele 15 inch sportvelgen vervangen door 18 inch zwarte velgen. De oude banden waren op en ik kon deze set voor slechts 250 euro overnemen.
Weg is tie!
Na een tijdje te hebben rondgereden met het grote bakbeest heb ik toch besloten hem in te ruilen voor iets anders. Dit kwam door de volgende punten:
- Motor liep stationair niet mooi meer
- Motor startte slecht met warm weer, wel goed met koud weer
- Airco hield ermee op
- 170km per dag rijden
Ik heb deze auto kunnen inruilen voor een Seat Ibiza 1.9 TDI waar ik binnenkort een review voor zal schrijven. De grote factor was toch de afstand die ik moest afleggen in een toch wel slurpende benzineauto.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties3