Seat Leon 1.6 16V Sport (2001)

Seat Leon
Seat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat Leon - interieurSeat Leon - interieur

UitvoeringLeon 1.6 16V Sport
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2002

De Leon is als occasion gekocht als opvolger van de Seat Cordoba. Deze auto had veel last van elektronische storingen, zoals problemen met de automatische airco.
De Seat Leon vonden we een erg mooie auto en bij de dealer stond er een met 12.000 km op de teller.

Enkele maanden na aankoop kregen we een bekend Nederlands autoblad in handen. Er stond een test in tussen de Seat Leon en de Peugeot 307. Na een goede bestudering van de foto’s bleek de auto in de test onze Leon te zijn. We waren verbaasd, want de verkoper had destijds gezegd dat de auto als voorloopauto had gereden. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de auto ook als testauto heeft gereden, maar dat had de verkoper dan wel mogen zeggen.

De 1.6-motor voldoet, voor sportief rijgedrag moet je het gaspedaal wel erg ver intrappen.
Buiten deze kleinigheden is de Leon een perfecte rijdersauto die er sportief en mooi uitziet. Echt een geslaagd model! De stoelen met de lange zittingen zitten goed en het leren stuurwiel pakt lekker vast. De hoge kont geeft de auto een apart uiterlijk waar bijvoorbeeld een Golf jaloers op kan zijn.

De Leon is op zich een prima auto, hoewel er met deze al relatief veel problemen zijn geweest. Naast een perfecte wegligging, goed stuurgedrag, een stille motor en mooi design is het onderstel wel erg hard geveerd en het zicht naar achteren slecht. Ook is de been- en hoofdruimte voor de achterpassagiers matig, net als in bijvoorbeeld en VW Golf en een Audi A3. De dashboardverlichting en het derde remlicht gaan geregeld stuk. Ook de banden waren snel versleten. De auto heeft problemen met starten. Vaak slaat ’ie meteen af na de eerste startpoging. Toen ook nog de katalysator kapot ging, leek het ons toch zinvol om naar een andere auto te kijken. Deze Leon had wel erg veel problemen. We hebben hem (met kapotte katalysator) ingeruild voor een Seat Ibiza. De dealer deed een erg goed bod.

- De banden waren snel versleten. Dit is waarschijnlijk een logisch gevolg van het testrijden.
- De auto kreeg op zeker moment problemen met starten. Na het starten sloeg de motor vaak meteen af en moest er nogmaals gestart worden. Het regelaartje van het stationair toerental bleek verkeerd te werken. Toch heeft dit niet geholpen, want de problemen zijn gebleven.
- Defect derde remlicht -> verholpen
- 2x Dashboardverlichting stuk -> verholpen