Seat Ibiza ST 1.2 TDI Ecomotive Style (2010)
| Uitvoering | Ibiza ST 1.2 TDI Ecomotive Style |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand laatst | 10.700 km |
Aangenaam verrast
Sinds 1 week de trotse bezitter van mn track-grijze Seat Ibiza ST 1,2 TDI Ecomotive Style. De eerste 1000 km zat er na 4 dagen al op. Hoewel ik wel ongeveer wist wat ik kon verwachten was ik toch onder de indruk van de fraaie belijning en de royale uitrusting. Je krijgt er door het design-pakket bijna een beetje een Audi gevoel bij.
Hiervoor reed ik een Peugeot 307 break 2.0 l TDI uit mei 2002 (bijna de 1e die de wielen op Nederlandse bodem zette) Vergeleken met deze middenklasser lever je (bijna) niets aan opties en veiligheid in. Wel aan ruimte in het interieur omdat de Ibiza ST toch echt een stuk kleiner is.
Door het gewichtsverschil zijn de prestatieverschillen tussen de Peugeot 2.0 l HDI 90pk diesel en deze 1.2 TDI Ecomotive niet groot. Maar als je van pittig weggedrag houdt zou ik sowieso beide niet adviseren.
Aangenaam verrast door de geluidsinstallatie in de auto. Mijn eerste auto waarin een standaard geluidsinstallatie zit die lekker klinkt en voldoende power in het lage bereik heeft. Ben een audioliefhebber en heb gelijk mn IAudio mp3 speler op de aux-ingang aangesloten en whow…. Wat een sound…van klassiek tot goudvanoud en Armin van Buuren, ’t is puur genieten. Hoog, midden en laag zijn afzonderlijk in te stellen en daarmee op ieders wens aan te passen. Het pookje aan het stuur lijkt bijna overbodig, de bediening van de audio zit zo dicht op het stuur dat het ook wel zonder had gekund. De motor hoor je nauwelijks in het interieur, alleen bij het optrekken in een laag toerental hoor je 3-pitter prettig knorren.
Gelijk na aanschaf 2 lange ritten gemaakt bij windkracht 6-8. Hier merk je wel dat je steeds druk blijft met het corrigeren. De wegligging bij zijwind is minder goed als mijn Peugeot 307 in z’n jonge jaren. Maar je mag het, denk ik, niet helemaal met elkaar vergelijken. Ook heb ik voor het eerst het gemak ervaren van cruisecontrol. Hierdoor werd het ondanks de slechte weersomstandigheden toch relaxte ritten.
Het verbruik is (nog lang) niet volgens de boekjes. Het zal misschien nog wel beter worden maar ik kom niet beter uit dan een gemiddeld verbruik van 5.1 l op 100 km.
Jammer dat er zo weinig technische gegevens meer verstrekt worden bij nieuwe auto’s. Ik mag me daar graag in verdiepen en juist deze auto zit vol nieuwe technische snufjes die hem zo bij de tijd en zuinig maken.
Om één of ander duistere reden hebben ze de hooglaag verstelling van de passagiersstoel weg gelaten. Dat vind ik wel jammer met mn afmeting van 1.92 m. De zit achter het stuur is prima voor een auto met deze wielbasis maar verwacht dan niet veel beenruimte achter.
Binnen een week heb ik m’n Ibiza gelijk maar op nieuwe stikstof gevulde winterbanden en CMS-C4 velgen gezet. We hebben nog plannen voor een wintervakantie in hogere gebieden. Zoals verwacht nu nog meer kleefkracht. Ik hoop dat de auto deze stijfheid en wegligging houdt over de komende jaren.
Ik rij puur privé en zal het nog heel wat jaartjes moeten doen met deze bolide......
Even een update na avontuurlijke weken
Het is hoogste tijd om mn review aan te vullen met de avonturen die we hebben beleefd met deze Ibiza.
Na ruim 3,5 weken wachten op repatriëring heb ik vandaag, 25 januari, mijn Ibiza ST weer bij de garage mogen aanschouwen. Het zal waarschijnlijk nog enkele dagen in beslag nemen voor ik er weer ik kan rijden.
Zoals ik al hiervoor had aangegeven hadden we een vakantie gepland in Zuid Spanje. Vanwege de bagage en zo maar besloten de auto te nemen ipv het vliegtuig. En bovendien een nieuwe auto daagt ook wel uit om een leuke rit te maken. Een enkele reis is 2800 km dus het is wel prettig een betrouwbare auto mee te hebben.
Halverwege Frankrijk begon spontaan een storingslampje (gloeispiraal) te knipperen. We hadden nog zo’n 1700 km voor de boeg tot onze bestemming. Enigszins nerveus gelijk onderweg alle sappen gecheckt. De motor liep als een zonnetje en niets duidde op een storing in het vooronder.
Na een harde reset bleef het knipperen een tijdje achterwege maar kwam vervolgens steeds hardnekkig terug. Volgens het boekje moesten we de auto door een SEAT-servicedienst laten controleren. Dit hebben we dus in Fuengirola – Zuid Spanje gedaan. De diagnosebox werd aangekoppeld en bevestigde de melding op het dashbord. Er werd een probleem met de recirculatie van de uitlaatgassen gesignaleerd. Volgens de Spaanse dealer niet geen accuut probleem maar eenmaal terug in Holland moest het maar even worden gecontroleerd en gerepareerd.
Weer gerustgesteld hebben we de vakantie vervolgd. Hebben Gibraltar en Tariffa bezocht, heel bijzonder om met je eigen vehikel voor de Marokkaanse kust te staan. Echter na 3 dagen begonnen er 2 lampjes te branden. Naast de gloeispiraallamp ging ook een motor-symbool lampje branden. De volgende dag maar weer naar de dealer. Toen begon het circus. De dealer adviseerde uitdrukkelijk niet meer te rijden omdat er schade aan de motor zou kunnen ontstaan. De Nederlandse helpdesk van SEAT beweerde het tegenovergestelde. "Geen probleem, rij gewoon terug naar Nederland voor reparatie." De spaanse SEAT dealer hield voet bij stuk maar wou ons pas na een week verder helpen. We stonden juist op het punt om weer terug te gaan naar Nederland. Niet gehinderd door kennis nam ik het zekere voor het onzekere.
Gelukkig is er de mobiliteitsgarantie van SEAT. Maar helaas, die bleek geen dekking buiten de spaanse landsgrenzen te geven. De reparatie zou minimaal 7 dagen op zich laten wachten dus zijn er 2 tickets naar Rotterdam voor ons geboekt. Dat is wat anders dan vervangend vervoer. We hadden veel bagage die nog ergens stond opgeslagen. Bovendien geen mogelijkheid meer om vrienden te bezoeken in Salamanca en Parijs. Maar ja.. keus heb je niet dus de auto maar volgeladen met bagage die we de eerste weken niet direct nodig hadden.
Eenmaal thuis moet je wachten tot de auto terug is. Volgens de sleepdienst kon dat zeker 14 dagen duren. Ik kan alleen niet zolang zonder auto. Maar volgens het regelement van de SEAT mobiliteitsgarantie heeft SEAT aan hun verplichtingen voldaan en moet je je zelf maar zien te redden. Gelukkig was mijn garage (via Seat klanterservice) zo coulant om uiteindelijk een leenauto (VW-Caddy) te regelen.
De repatriëring gebeurt door ANWB in opdracht door SEAT. Volgens de planning werd de auto op 14 januari verwacht. Maar omdat er geen andere ritten op het zuiden gepland waren werd dit nog eens met 1,5 week vertraagd.
Het eerste waar ons oog op viel toen we hedenmiddag de auto weer zagen was een deuk in het spatbord die er niet zat toen we de auto in leverden. Vrolijk wordt je niet van zo’n avontuur.
Maar om een lang verhaal kort te houden:
Prestaties: Voldoende voor een rustige autorijder in Nederland maar je komt te kort in bergachtig gebied.
Comfort: Uitstekend met z'n 2en, voor een auto van dit kaliber. Weinig geruis in de auto en perfecte muziekinstallatie, goeie zit. Geen rugklachten en weinig vermoeidheid na ritten van 1400 km.
Verbruik: Eigenlijk schandalig hoe je de fabelachtige verbruikscijfers worden voorgespiegeld. Op cruisecontrol en alleen maar autosnelwegen bij een snelheid van 120km/h een gemiddeld verbruik van 5,1 liter per 100km.
Betrouwbaarheid: Sja… wat zal ik er van zeggen
Service: Lof voor mijn eigen garage (Century-Groningen) maar Seat in Spanje (Bellamar Marbella-Fuengirola) laten je aan je lot over. De mobiliteitsgarantie is niet meer dan een repatriëringsgarantie (die ik ook had kunnen aanspreken via mijn UNIVE verzekering of reisverzekeing.)Uiteindelijk alles kostenloos geregeld t/m leenauto maar het vergt wel enig overtuigingskracht en aandringen.
Foutje... bedankt
Toen ik gisteren mn update schreef had ik nog geen benul wat de oorzaak van de storing was. Vanmorgenvroeg werd ik gebeld door mijn Century garage. Ze hadden de oorzaak van de storing gevonden: een software bugje (!) Na de update moet het probleem weer verholpen zijn. Een beetje beduust heb ik opgehangen. Van alles verwacht behalve dit. Misschien is het wel handig om de auto met UMTS-optie uit te rusten, dan kan het op afstand via internet. Vanavond heb ik mn auto weer kunnen afhalen. Mijn God,wat rijdt dit ding zalig.
Het blijft rommelen in het zenuwcentrum
Het lijkt er op dat mijn Seat niet gebouwd is voor lange afstanden. Afgelopen weekend hebben we een ritje Normandie gedaan. Enkele reis ca. 800 km. Op de heenreis windkracht 8 tot 9 getrotseerd en geen centje pijn. Maar op de terugreis begon na ca. 500km het gloeidraad lampje weer te knipperen. En weer merk je niets aan de auto. Deze week maar weer een rit naar de garage. Ik word een beetje moedeloos.
Het verbruik op de heenreis (wind tegen) lag bij 120km - cruisecontrol op ca. 5.2 l/100km. Op de terugreis lag het verbruik op 4,2 l/100km. Wind mee of tegen maakt dus erg veel uit.