Seat Ibiza 1.9 TDi 90pk Stella + (2000)
| Uitvoering | Ibiza 1.9 TDi 90pk Stella + |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2000 |
| Jaar van aanschaf | 2000 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Door een grote toename aan reiskilometers moest ik aan de diesel, wat voor mij altijd een wat agrarische bijklank heeft gehouden. Na een vergelijking van enkele diesels uit de kleine middenklasse (Punto, 206, Twenty-Five en de Ibiza) stak deze door zijn prestaties en bediening met dak en spiegels boven de rest uit. De 90 pk TDI voldoet beslist niet aan het beeld wat ik van deze trage, stinkende motorvariant heb gehad, maar is een levendige en (op temperatuur) soepele motor die de Ibiza in een mum van tijd naar illegale snelheiden sleurt. Hij heeft wel een beetje een ochtendhumeur, wat zich uit door de rauwe ’hamertje-tik’ geluiden, maar dat verstomd al snel na het nuttigen van een paar slokje dieselolie, waar hij verder overigens zuinig mee omspringt. Een gemiddeld verbruik van 1:20 is makkelijk te realiseren, zelfs in de start-stop rijstijl van de Randstedelijke wegen.
Het is een knappere verschijning van de wat bedeesde Polo, maar verder wel een echte VW. Alles voelt aan alsof het twintig jaar meekan en niets herinnert meer aan de auto"s die het Spaanse consortium vroeger maakte, behalve dat de electronica soms wat opspeelt. Ik rij zo"n 35.000 km/jaar en heb tot nu toe alleen een electrisch voorportierraam gehad dat niet meer dicht wilde (motor vervangen) en de digitale temperatuurmeter die in Januari aangaf dat het buiten 30-plus graden was. Ander minpuntje is de ingebouwde audio-installatie, die wat adem tekort komt en soms spontaan uitschakelt.
Verder niets dan lof over de Ibiza TDI, bergen koppel, een tikje onderstuurd als het hard gaat, maar heel zeker aanvoelend en een leuk, sportief uiterlijk. Nu is er de nieuwe Ibiza 130pk TDI en die staat bovenaan mijn lijstje als deze een leuke inruilwaarde opleverd.
40.000 - raam bleef steken, nieuwe raammotor nodig
45.000 - digitale temperatuurmeter van slag