Saab 900 S 2.3i Coupé (1994)
| Uitvoering | 900 S 2.3i Coupé |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1994 |
| Jaar van aanschaf | 2002 |
| KM-stand bij aanschaf | 185.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Als eerste auto een mooie rode Mazda 121, zogenoemde ’bolhoed’ als dank van mijn ouders tot het toetreden van de Nederlandse wegen. Na deze auto wilde ik toch iets sportiefs, daar kwam de Alfa 33, na welgeteld 3 maanden was deze totall loss...(misschien maar goed ook)
Direct besloten om een veilige degelijke auto te kopen, tevens was ik al een tijd fan van Saab, alles is apart aan deze auto, contactslot in het midden, extra ’gadgets’ in en om de bestuurder heen gebouwd. Mijn oog viel op de 900 2.3i coupe (nieuwe model), wat een genot, lage toeren, hoge toeren, snelweg, ’B’ weg het maakt niet uit, voelt allemaal even geweldig aan. Als er passagiers meerijden met mij dan hoor ik steevast ’dat het zo goed aanvoelt’ en ’dat het zo stil is’. Ik denk dat dat ook de kracht is van deze auto, op voornamelijk lange rechte stukken zweeft deze Zweedse prins over het wegdek, de motor fluisterend terwijl de toerenteller een getal aangeeft tussen de 4000 en 5000. De trekkracht is fenomenaal, met zijn 150 pk maakt het de bestuurder erg comfortabel en in elk gewenste verkeerssituatie zal de Saab zich naar behoren gedragen, bij lagere toeren is deze Saab uiteraard wat tammer, maar dat maakt het zeker niet slecht.
Helaas had ik kort na aanschaf te maken met een kapotte verdeelkap, hevige regenval zorgde er voor dat alle meters zo uitsloegen dat ik verwachtte elk moment door een UFO mee de ruimte in genomen zou worden. Later bleek dat de verdeelkap gescheurd was en er tijdens de regen bui een kleine rivier zich door mijn motorkap voortbewoog die dwars door mijn verdeelkap ging waardoor er een heftige kortsluiting ontstond. Om dit weer te maken had de Saab dealer zich verschanst onder mijn motorkap en mij verteld dat de motor was voorzien van verschillende imitatie onderdelen (bedankt, niet officiële Saab garage dealer!) waaronder de verdeelkap. Ik heb toen maar gevraagd om alles te vervangen (kosten €100,-), helaas is er ook aan het licht gekomen dat de koppakking lekte en uitlaat vervangen moest worden (€800,-) Na deze reparatie deed tevens mijn verwarming het niet meer tijdens hartje winter, nieuwe thermostaat (€150,-). Dit alles binnen een halfjaar na aanschaf, daarna ook nooit meer wat gehad! Rijd nu al 2,5 jaar zonder ook maar een enkel probleem. (wat rammeltjes en kleine dingetjes daargelaten, het beestje is ook al immers 11 jaar oud) Enig nadeel is het brandstof verbruik, ik mag blij zijn als ik 13L/100KM haal binnen bebouwde kom. Bij snelweg gebruik gaat het gelukkig wat beter, 9L/100KM. Moraal van het verhaal, onderhoud de auto goed en je hebt er lang plezier van!