Rover 75 2.0 CDTI Executive (2004)
autoreview

Signalement
Uitvoering | 75 2.0 CDTI Executive |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 287.000 km |
KM-stand laatst | 325.600 km |
Droomauto na lang wikken en wegen dan toch gekocht
- 288.000 km
Ik ben ongetwijfeld een koploper wat twijfelen betreft. Ik heb immers een 3-tal jaar zitten wikken en wegen om al dan niet een Rover 75 dan wel een Peugeot 607 als opvolger voor de 406 te nemen. Uiteindelijk toch m'n hart in combinatie met een beetje verstand gevolgd: de R75 dus. Dmv fora, dealers en eigenaars heb ik me goed laten informeren, ik wist op wat ik moest letten. Toen ik met de 406 flinke schade had onlangs kon ik echt naar een vervanger gaan zoeken.
Ik heb uiteindelijk wat weken zitten azen, en opeens zag ik een prachtadvertentie: een R75 mk2 cdti met prachtige wielen, alles erop en eraan, goed onderhouden. Grootste nadeel: de hoge km-stand (+ en de zwarte kleur die het straatbeeld niet echt opvrolijkt, maar dat is in sé peanuts), grootste voordeel: een zeer aantrekkelijke prijs (vanwege de kmstand). Wetende dat de cdti mits goed onderhoud wel een forse kmstand aankan heb ik toch besloten om ervoor te gaan. En gekocht was ie na een uitgebreide testrit (particulier).
Al bij al toch wel blij met de aankoop. Ik weet dat de auto niet meer van de nieuwste is, maar gezien de kmstand verkeert hij toch nog in een goede staat. Ik hoop er minstens zo'n 3 jaar mee te doen. Tot 2015 zou X-parts nog onderdelen leveren. We zullen wel zien als we zo ver zijn. Sowieso heb ik alvast een schitterende MG Rover specialist gevonden die me altijd verder kan helpen, hij heeft n.l. tal van sloopauto's staan.
Eerste indruk:
- auto rijdt erg goed, ligt duidelijk zwaar op de weg. Kan ook moeilijk anders met z'n 1600kg. Voordeel is wel dat hij erg veilig aanvoelt en is.
- koppeling moet ik wel een flink pak dieper indrukken dan bij de peugeot, dat valt op maar dat is een kwestie van gewoonte. Ik weet dat de koppeling al eens vervangen werd door de vorige eigenaar, maar ik hou me voor dat deze op (korte) termijn nog eens vervangen moet worden, zeker wanneer ik er binnenkort een caravan zal mee trekken. De koppeling + slave cilinder zijn nu eenmaal een typische R75-kwalen heb ik me laten vertellen.
- hier en daar hoor ik wel een rammeltje. Zo trilt het deurpaneel bestuurderskant wel redelijk wat, vermoedelijk is een bevestigingspuntje los gekomen.
- de auto heeft een open dak, dat hoefde zeker niet voor mij, maar het zat er al op. Ik ben het ook niet van plan te gebruiken. Het dak ga ik wel in het oog moeten houden want hier schijnen regelmatig de gootjes te verstoppen waardoor lekkages ontstaan (heikel punt r75). Rondom het dak zit er een rubber die wat los zit, bij hoge snelheden +100km/h hoor je wat fluitgeluid hierdoor. Maar buiten dat is er op dit ogenblik geen probleem, het regent bijv. niet binnen. Dit + het bovenstaande laat ik wel eens repareren wanneer de auto over zo'n 7000 km binnen moet voor groot onderhoud (295000).
- verbruik: echt zuinig kan ik hem niet noemen, ik denk dat ik gecombineerd tegen de 7 à 7,5 liter zit. De brandstoftank an sich is wat kleiner dan bij de 406, dus ik zal wat sneller moeten tanken. Hierover hoef ik niet te zeuren want dat wist ik op voorhand. De auto is nu eenmaal erg zwaar, lijdt aan obesitas, dat heeft zijn consequenties.
- comfort: wat een fijne zetels! De auto zit werkelijk fantastisch, wat mij betreft minstens even goed als de peugeot 406, en dat was al een salon. Alles staat op een logische wijze geschikt en binnen handbereik. Geen enkel klagen op dit punt!
- uitstraling: persoonlijk vind ik de mk2/facelift veruit de mooiste, de meesten vinden blijkbaar de mk1 mooier. Ik dus niet, alleen al omwille van de overliad aan chroom dat achterwege gelaten werd. Smaken verschillen nu eenmaal.
Het valt wel op dat je erg veel bekijks hebt met dit voertuig. Ik heb al meermaals gemerkt dat dit type de hoofden doet draaien. Het is me er zeker niet om te doen, heb immers de wagen gekocht omdat ik hem erg mooi vind, niet om op te vallen.
Over betrouwbaarheid en gebruikskosten kan ik nog niet echt iets zinnigs zeggen. Dit zal in een update toegelicht worden.
Ik hou er rekening mee dat de koppeling + vliegwiel + slave cilinder moeten vervangen worden (kost rond de 1000 euro). Met binnenkort de caravan erachteraan zal de wagen wel wat afzien. De vorige eigenaar heeft net voor de verkoop nog de ophanging vooraan laten vervangen. Hoera dat men dit punt op de keuring voor verkoop afkeurde, daarmee hoef ik doe kost al niet meer te maken:-)
Verder moet de wagen op 295 000 kms een groot onderhoud krijgen. Ik dacht dat de prijs hiervan rond de 500 euro lag.
Volgende update waarschijnlijk bij de grote onderhoudsbeurt.
euvels & ervaringen
- 325.600 km
SEPTEMBER 2012
De auto heeft inmiddels vlotjes de 300.000 kms bereikt. Sinds ik hem kocht heb ik er iets van een 13.000 al mee afgelegd. Rijden doet ie prima, ook mét caravan zo blijkt. Met mijn vorige auto (peugeot 406) kon ik max. 100 km/u rijden in combinatie met caravan. Sneller ging ook maar dan had voelde het allemaal niet zo veilig meer aan. Met de Rover is 110 à 120 echt geen enkel problemen. Sneller kan altijd maar uit veiligheidsoverwegingen liever niet.
Verder kan ik nog aangeven dat ik erg tevreden ben over de zetels. Ik had afgelopen dagen wat rugpijn, er was een plaatsje waar ik hier geen last van had: de rover 75.
30 DECEMBER 2012
Algemeen:
Ik kan kort zijn. De auto rijdt naar behoren, doet het prima. Je merkt eigenlijk niet dat ie al 305.000 kms gelopen heeft, als er 190.000 had gestaan zou ik het even goed geloven.
Bovendien ben ik nog steeds tevreden over het zitcomfort, het is gewoon een erg aangenaam vehicel om je in te verplaatsen bij lange afstanden.
Zijn grootste charme is vind ik nog steeds het uiterlijk. Ik vind het nog steeds een statige elegante bak (mits het juiste afwerkingsniveau). Als sedanliefhebber vind ik dat er tegenwoordig maar erg weinig auto's zijn die volledig juist zitten qua vormgeving. Bovendien vind ik het ontwerp nog steeds erg actueel ondanks dat de mk1 straks 14 jaar geleden op de markt kwam.
Winterprik:
Op het moment dat vele auto's enkele weken terug niet gestart raakten bij de vriestemperaturen kon ik vlotjes wegrijden, hij overleefde de winterprik dus met glans.
Euvels:
Het enige van euvels dat ik kan melden:
- bij de vriestemperaturen kreeg ik de deurhendels en de koffer moeilijk open. Heb me inmiddels een ontdooispuitbusje gekocht.
- heb gemerkt dat het ruitensproeireservoir lek is, herstelling kan nog even wachten gezien ik zo'n sproeier als niet echt essentieel zie.
- Iets wat ik al had gelezen op fora voor de aankoop: rammels in het interieur zijn gewoon een feit. Eentje in de deur heb ik laten oplossen dmv schroefje te plaatsen waardoor het geheel niet meer zo trilt, wel zit er nog een kleintje ergens in het dashboard, duikt vooral op bij lagere toeren. Ik kan ermee leven gezien het niet echt erg storend is, maar je hoort het wel.
22 JANUARI 2013
Bij vriestemperaturen krijg ik de koffer niet open. Deze is enkel via een knop aan de binnenkant of met druk op de sleutelknop open te krijgen. De mk2-versie die ik heb heeft geen extern contactslot in het kofferdeksel.
Bovendien loopt er een beetje water in het kofferdeksel op de kofferplaat. Vermoedelijk heeft het te maken met een afdichtingsrubber thv het achterlicht. Wordt binnenkort (dooi) eens nagekeken. Ik denk er wel aan een andere houten kofferplaat te laten steken gezien de huidige wel wat schimmelproblemen zal hebben met al dat vocht.
APRIL 2013
Intussen zijn alle bovenstaande zaken opgelost. Verder werden er ook nog 2 lampjes van de dimlichten vervangen. Er werd me eerder al gezegd dat deze niet erg lang zouden meegaan. Ze hebben het exact een jaar uitgehouden. Dat is niet erg lang, maar wel een stuk langer waar ik voor vreesde.
Verder rijdt de auto prima. Heb afgelopen tijd heel wat km's gereden, waaronder heel wat op de snelweg. Qua comfort ben ik nog steeds erg tevreden, de zetels zitten echt heerlijk. Heb de wagen ook wat losgelaten op de autosnelweg. 150 haalt ie zeer vlotjes zonder enig probleem. Waarschijnlijk kan ie nog een stuk sneller maar dat voelt niet echt veilig meer aan.
Verder kan ik nog aanvullen dat de 2.0 cdti motor erg betrouwbaar is, hij staat in mijn ogen dan ook meer dan terecht bekend als betrouwbaar en robuust. Men zegt dat ie onverwoestbaar is. Zeg nooit nooit natuurlijk, maar voorlopig kan ik dat bevestigen, op voorwaarde natuurlijk dat je er geen al te gekke toeren mee gaat uithalen.
JULI 2013:
geen wijzigingen, auto rijdt prima verder.
AUGUSTUS 2013:
weinig bijzonders te vermelden.
De auto is prima door de keuring geraakt, we kunnen weer verder voor een jaartje.
De enige opmerkingen: - silent blocs vooraan zullen tegen volgende keer moeten vervangen worden, de uitlaat kent wat roest maar gezien deze driewandig is kan die nog een hele tijd mee.
Verder heeft hij een groot onderhoud gehad, herstel waterlekkage (kant passagier deze keer) en ik heb ook nog een bekerhouder die niet meer dicht kon laten repareren.
De auto doet het verder perfect. Alleen merk ik wel dat de auto piept bij het remmen, beetje gek want de remblokken en - schijven werden vorig jaar vervangen. Hij remt echter zoals het moet dus ik ga er niet iets laten aan doen.
NOVEMBER 2013:
Vanuit de motor komt er een gek zoomend geluid, fel hoorbaar wanneer hij in versnelling rijdt, niet hoorbaar bij stationair draaien.
Door een aantal mensen laten nakijken en die gaven aan dat waarschijnlijk een defect leger van de servopomp zou zijn. Stuk blijkt nieuw niet meer verkrijgbaar te zijn, dus dan maar op zoek op de 2de handsmarkt, dat is wel vlot te vinden.
Uiteindelijk bij reparatie in de garage bleek dat het dan toch niet de servopomp was, wel opnieuw de dynamo! Die was nochtans minder dan een half jaar geleden aangepakt. Intussen steekt er een nieuwe in en zouden we weer een hele poos verder moeten kunnen.
Verder ook nog eens startproblemen gehad bij vriesweer, maar dat had achteraf bekeken ook te maken met de alternator: batterij werd 5u opgeladen.
De servopomp hou ik als reserveonderdeel in geval de huidige stuk zou gaan.
Verder valt er motorisch nog steeds niets op aan te merken: werkt allemaal prima, ook tijdens het zomerverlof (3.000km) liep alles prima. Beresterke motor ligt erin.
kostenoverzicht
- 325.600 km
18 MEI 2012:
Ik heb de auto intussen een anderhalve maand. Nog steeds ben ik globaal gezien erg tevreden.
Hieronder een overzicht van de problemen en bijhorende kosten:
--------------------------------------------
APRIL 2012:
Lampen zowel links- als rechtsvooraan waren stuk: Er bestaat blijkbaar een of andere truc om aan de lampen te geraken, n.l. wielen schuin draaien, anders geraak je er niet bij. Ik heb het bij de garage laten doen. Kostprijs: 17 euro all-in.
--------------------------------------------
APRIL 2012:
- Rubber dakraam zit een beetje los. In begin ontstond er een sterk fluitend geluid eens je boven de circa 60 km/h reed. Ik heb het dak een paar keer open en toe gedaan (heerlijk trouwens met open dak rijden bij mooi weer), en nu is het weg. Het komt er dus op aan om het schuifdak een paar mm’s in een andere positie te zetten. Voorlopig laat ik het dak toe, ik blijf er netjes af om dat vervelend fluitgeluid te vermijden. De Roverspecialist ging nog eens kijken of hij een ander rubber (ev. Met compleet ander schuifdak kon vinden). Maar dringend is het niet.
--------------------------------------------
APRIL 2012:
De vorige eigenaar was de reservesleutel kwijt. Ik heb er zelf eentje laten bijmaken bij diezelfde Roverspecialist.
--------------------------------------------
APRIL 2012:
Verder rammelde mijn bestuurdersdeur een beetje aan het paneel, klemmetje was afgebroken. Er werd een nieuw bevestigingspunt aangebracht en klaar is kees.
=> In totaal was ik (lekkageprobleem, reservesleutel, herstel paneel bestuurderskant) een kleine 400 euro kwijt.
--------------------------------------------
Verder heb ik me ook 2 serpent wielen aangeschaft, je weet maar nooit of ik er vroeg of laat een of twee stuk rijd op een slecht wegdek. Kostprijs: 300 euro.
--------------------------------------------
MEI/JUNI 2012
- Ik had plots een fikse waterlekkage binnenin, op het tapijt zowel voor als achter aan bestuurderskant. Na enig opzoekwerk op de site mg-r.nl (zit vol met deskundigen en eigenaars van Rovers en MG’s) wist ik snel waar het aan lag: had te maken met een lek thv rubber aan de koppelingspedaal. Ik ben ermee naar een Rover-specialist getrokken en die heeft het gefikst. Blijkbaar zaten ook heel wat afvoerkanalen/drains vol met boomnaalden en andere prul (vorige eigenaar parkeerde de auto op z’n oprit onder naaldbomen (…)). De drains zijn zodanig kort dat men niet alle water tijdig kan afvoeren bij hevige regenbuien. Dit zou blijkbaar een typische R75-kwaal zijn. De drains zouden blijkbaar van BMW-makelij zijn, zo zie je maar. Hopelijk is het nu voor een hele tijd opgelost, want leuk is wat anders dan met nat vloertapijt te moeten rondrijden.
--------------------------------------------
BEGIN JUNI 2012:
- Plaatsing trekhaak met oog op trekken caravan (ongeveer 1200 kg) en aanhangwagen. Kostprijs: 350 euro.
--------------------------------------------
22 JUNI:
waterlekkageprobleem dook de afgelopen opnieuw op. Gezien het toch best vervelend voor mij en op termijn erg gezond is voor de auto heb ik het probleem nog eens laten nakijken en herstellen. Deze keer ben ik vanwege tijdsgebrek niet tot bij een MG Roverspecialist maar wel tot bij een ex-MG Roverdealer geweest. Volgens hen lag het aan afwateringskanaaltjes in het dakraamwerk die volledig verstopt en ook los zaten. Ik hoop nu echt dat het effectief achter de rug is.
Kost: 210 euro all in.
Enig probleem is dat de bodem nog redelijk wat water bevat, dat zal op termijn moeten uitdrogen (geeft geurhinder). Ik las al iets over een ontvochtingsmethode: zout strooien op de bodem, zout neemt het vocht op en vervolgens flink stofzuigen. Ik wacht voorlopig nog heel even af.
kleine update hieromtrent: we zijn nu half juli en enkele stevige regenbuien verder. De auto heeft geen last meer van plasjes en insijpelend water. Blijkbaar lag het probleem bij mij toch aan de afwatering thv het dakraam. Ben blij dat dit probleem zich niet meer voordoet want ik ervaarde het toch meer en meer als een breekpunt.
--------------------------------------------
JULI 2012:
- slot bestuurderskant kan ik enkel handmatig openen, lukt niet meer met afstandsbediening. Afsluiten gaat echter wel prima. Openen van alle andere deuren + koffer is tevens ook geen enkel probleem. Blijkbaar is het pompje (van BMW-makelij) defect.
Kostprijs: 270 euro all in.
--------------------------------------------
JULI 2012:
Plastic bodemplaat onderaan was deels losgekomen. Een aantal schroefjes aan de bevestigingspunten zaten er niet meer in waardoor de plaat schuurde bij het nemen van een vluchtheuvel. Er werden 6 stevige schroefjes opnieuw ingezet.
Kostprijs: 30 euro all in, 10' werk.
--------------------------------------------
Het lijkt misschien heel wat, maar al bij al ben ik toch wel zeer tevreden. De auto voelt zeer robuust aan, stuurt goed, zit fantastisch comfortabel en ziet er ook nog eens fantastisch uit. Gezien de erg lage overnameprijs die ik ervoor betaald heb sta ik nog steeds heel erg achter de koop, ik zou het meteen opnieuw doen.
Ik hoop natuurlijk wel dat de kosten nu wel een tijd uitblijven. Het enige wat er nog moet gebeuren (over 1000 kms) is een groot onderhoud over een maandje.
--------------------------------------------
SEPT 2012:
De auto heeft inmiddels de 300.000 kms bereikt. Rijden doet ie nog steeds prima. Ook de caravan trekken bleek gelukkig geen probleem te zijn.
Gro(o)t(st)e recente kost was het groot onderhoud: in totaal 2000 euro armer *slik*. Dergelijk astronomisch hoog bedrag heb ik voor de peugeot 406 nooit betaald (was altijd ergens in de 400 euro). Ik moet er wel bij melden dat er 4 nieuwe banden, allerhande verse olie, 4 nieuwe remschijven in de prijs zitten. Maar dan nog...
Het blijft een fijne wagen om mee te rijden, maar de kosten vallen toch hoger uit dan gedacht. Ik heb om die reden ook een ster afgenomen bij het item 'kosten'.
------------------------------------
DEC 2012:
Sinds afgelopen zomer geen kosten meer gehad, op het vervangen van een lampje achteraan dan. Aangezien ik er zelf moeilijk aan kon heb ik het maar laten doen bij een garage: 12 euro incl. montage met een tweede reservelampje erbij.
------------------------------------
MAART-APRIL 2013:
Bij Rover specialist Willy Vermote heb ik het volgende laten doen:
- lek kofferbak dichten (lag aan afdichting rondomachterlichtunit)
- trekstangplaatje vooraan gekocht
- asbak interieur erin
- deurpaneel wat vaster gezet dmv eenvoudig schroefje
- nieuwe kofferplaathoes erin
In totaal ongeveer 170 incl. werkuren.
Verder nog:
- Lampje dimlicht vooraan rechts bij een ex-Rover dealer: 32 euro armer *slik*
- Exact een weekje later aan de andere kant eveneens lampje stuk, deze keer slechts 18 euro kwijt. En dat voor exact hetzelfde lampje. Weer wat slimmer geworden, die eerste ex-dealer ziet me (tenzij ik niet anders kan) niet meer terug.
____________________________________________
MEI 2013
Alternator defect, een nieuwe kostte incl. BTW en werkuren 516 euro.
--------------------------------------------
AUG 2013
Groot onderhoud + een kleine waterlekkage (passagierskant) een bekerhouder later herstellen: 470 euro
--------------------------------------------
NOV 2013
Opnieuw probleem met alternator + batterij die enkele uren werd opgeladen (zie euvels en ervaringen): 155 euro
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort5
- Kosten3
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Rover 75

Praktijkervaring Honda Jazz: eigenaren over hun hybride mini-MPV

Designreview Volvo C40: ‘voldoet aan alle verwachtingen, en dat is een probleem’

De Citroën Méhari is 55: op pad met de leukste badeend

Deze topsedan van Nissan uit 1985 was geavanceerder dan de Audi V8
