Renault Zoe Q90 Intens (2017) #3

Renault Zoe Q90 Intens (2017)

UitvoeringZoe Q90 Intens
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2026
Lezerswaardering: 70%Keuze van de redactie

Eerste 1000 km

Vorig jaar onstond het plan om onze Opel Karl te gaan vervangen voor een compacte elektrische auto. Door verandering van baan heb ik besloten de 2e auto meer te gebruiken voor woon-werk en zakelijke bezoeken en de Karl leende zich niet goed voor het flinke aantal kilometers per jaar dat dit oplevert. Met een dak vol panelen en een eigen oprit was elektrisch rijden een optie die na wat doorrekenwerk er goed uit sprong.

Met een zwager heeft een autobedrijf en ik heb met hem wat contacten gehad over hoe en wat. Veel sneller dan verwacht was daar een Zoe die voldeed aan onze wensen en zijn we gaan proefrijden. Bij het proefrijden was al snel duidelijk dat met ons rijgedrag in de winter een range van boven de 200 km haalbaar was, de SOH van de accu was onafhankelijk gemeten en zeer goed, de inruil voor de Karl was verrassend hoog (A-segment is gewild momenteel) dus werd de deal gesloten.

Helaas liet de Zoe ons een paar dagen na levering staan. De handrem bleek bij nader inzien vast te zitten. Een afwisseling van erg vochtig weer en flinke kou was blijkbaar teveel van het goede. De boel is grondig nagekeken, gereinigd, enz. Daarna geen gedoe meer gehad.

Hoe is het rijden? Kort gezegd zeer aangenaam. De Zoe voelt stevig, steviger dan hij is als je bijvoorbeeld een deur dicht doet (dan merk je wel dat er hier en daar wat bespaard is bij de bouw). Daardoor rijdt hij fijn op de snelweg en is hij goed bruikbaar voor het doel waar we hem voor gekocht hebben. Pre-conditioning optie en stoelverwarming maken het leven aan boord fijn nu het af en toe goed koud is. Sinds enige tijd hebben we een laadpaal aan huis, dus dat is ook prettig. Laden in de buurt vind ik onaangenaam kostbaar. Zou ik hier volledig op aangewezen zijn, dan is een EV duurder dan op benzine rijden. De binnenruimte is achter wat krap, dus max 4 personen is het wel klaar. Ons gezin van 5 zit echt krap. We hebben hier de Ceed SW voor. De navi is zeer verouderd. Ik ben nog aan het dubben of ik aftermarket iets ga doen of het laat voor wat het is en mijn telefoon tegen het raam plak (de optie die ik vooralsnog gebruik). Ben benieuwd of mensen (goede) aftermarket ervaringen hebben. Wat ik verder negatief vind is de kwaliteit van de framewerk waar de navi e.d. in zit. Hier zit folie op, of beter gezegd zat. Ik heb gehoord dat eruit halen, strippen en mat zwart laten spuiten een goede optie is. Ga ik verder verkennen. Wat mij verder opvalt is dat met verstand rijden enorm veel scheelt in het verbruik. Ik rijd veel op drukke trajecten en proberen het onderste uit de kan te halen is totale nonsens. Rijd ik met beleid dan haal ik ongeveer 230 km op een lading. En dat is dus in de periode januari tot nu.

Ik ga de komende tijd ervaringen bijhouden. Tot nu tevreden met de keuze.

Aanvullende tip van Jip. Er zijn veel Zoe's met accuhuur te koop. Laat je hierdoor niet afschrikken. In mijn geval was de versie met accuhuur flink goedkoper dan een vergelijkbare met koopaccu. Renault wil van die huuraccu's af, dus met 78k op de teller vraagt men voor afkoop rond de 1400 euro. Dat is minder dan het prijsverschil in mijn geval.

Maandje rijden

Even een korte update over een maandje Zoe:

Voor:
- Comfortabel
- Voorverwarmen is een genoegen in de winter, evenals stoelverwarming
- 220/230 range in winter (meekabbelen met het verkeer rechterbaan)
- Veel meer geschikt voor snelwegkilometers dan de Karl

Tegen:
- Infotainment. Soms 4 of 5 keer herstarten tijdens een rit, traag en muziek valt regelmatig weg. Via de computer een software update gedaan. Ben benieuwd of het beter wordt. Stond sowieso al op mijn lijstje voor mogelijke aftermarket oplossing.
- Windgeruis, bij stevige wind een behoorlijke ruis.

Al met al blij met de keuze. De Zoe is veel meer auto dan de Karl. Het feit dat ik op eigen oprit kan laden en ook een flink overschot heb aan zonnestroom jaarlijks maakt dat ik er financieel ook niet echt slechter van wordt. Tot nu toe een keer een rit met tussentijds laden. Moest van Lelystad naar Utrecht, toen door naar Nijmegen, toen Veenendaal en daarna weer Lelystad. Ik kon met de gewone lader prima uit de voeten, want er zat een langere stop inclusief warme maaltijd bij. Dergelijke trips maak ik niet of nauwelijks op een dag voor werk, dus dit was mogelijk een keer per jaar ervaring. Nog geen moment stress gehad of ik iets zou halen of niet. Ik probeer dan ook vooral thuis op te laden. Ik verwacht dat elders laden niet vaak gaat voorkomen. Er komen mooie warmere dagen aan (zelfs 18 graden hoorde ik en dat eind februari). Ben enorm benieuwd naar de range in de 'gunstigere periode'. Wordt vervolgd.