Renault Mégane Estate dCi 110 ECO2 Bose (2012) #20
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 150.000 km |
Eerste ervaringen
De belangrijkte reden voor de "aanschaf" is de bijtelling van 14% icm met het nette uiterlijk, zowel buiten als binnen. De nieuwe Focus vind ik bijvoorbeeld afschuwelijk lelijk van binnen en de Prius vindt ik niet alleen lelijk maar ook weinig praktisch (geen trekbaak bijv. mogelijk). Daarnaast is de Megane erg populair wat een gunstig effect heeft op de leaseprijs.
Er is al ontzettend veel over deze auto geschreven dus ik zal alleen in het kort even mijn belangrijkste ervaringen opsommen.
+ Ruime auto
+ Gunstig leasebedrag en bijtelling
+ Goede looks
+ Rijdt heerlijk soepel
- Weinig opbergruimte, bijna geen vakjes voor losse rommel
- Armsteun voor te kort
- Middeleeuws navigatie en geluidssysteem
Vooral het laatste punt vind ik de grootste tekortkoming van deze auto. Ik vind ook dat dit punt volstrekt onderbelicht is in diverse reviews en er zou veel meer aandacht aan besteed moeten worden.
Wat is er dan zo middeleews aan vraag de onwetende zich af? Het grootste manco van het systeem is de betrouwbaarheid, of beter gezegd de onbetrouwbaarheid. Het systeem is al meerdere malen gecrashd met als gevolg dat alle instellingen, dus ook gekoppelde telefoons en radiozenders (!) opnieuw ingesteld moeten worden.
De bediening (geen touchscreen) zit op de meest onhandige plaats, onder bij de pook (dus de bijrijder kan het ook niet goed bedienen). Niet alleen is de plaats onhandig maar zijn de knopjes ook te klein. Daarnaast als je het systeem bediend (of gebruikt) en je doet de deur open slaat die gelijk uit, inclusief je huidige telefoongesprek, te slechts voor woorden!
Als je een nummer wil opzoeken krijg je op het relatief grote scherm een klein blokje met drie regeltjes tekst. Als je uiteindelijk het nummer gevonden hebt wat je wil en het navigatiesysteem doet zijn mond open kan je weer opnieuw beginnen.
Ook mis ik de voice dial om gemakkelijk handsfree nummers te draaien, nu moet ik dat doen door door het telefoonboek te bladeren en hopen dat ik niet ondertussen een nieuwe aanwijzing van mijn navi krijg.
Winter perikelen
Het is mij ondertussen wel duidelijk waarom Renault gekozen heeft om de klimaatbediening centraal te plaatsen en de radiobediening onder. Je hebt de klimaatbediening, zeker in de winter, maar als te hard nodig!
Zeker als het wat kouder is (zoals nu) vind ik het niet erg behaaglijk in de Megane. Standaard staat de temperatuur al op 23 graden (terwijl ik thuis met 20 graden in een t-shirt op de bank zit) en dan nog voelt het niet comfortabel. Een van de grootste manco's is het ontbreken van goede voetenverwarming. Hoewel mijn rechtervoet volgens mij onder de blower zit heeft deze blower onvoldoende kracht om ook mijn linkervoet warm te houden. Dan heb ik het nog niets eens over het ontbreken van voetenverwarming voor de achterpassagiers! In de praktijk ben je dus regelmatig aan het switchen tussen de Auto stand en de Handmatige stand met de blower vol op de voeten.
Ook mis ik (maar dit heeft bijna geen enkel merk) ontzettend de voorruit verwarming. Zeker met dit weer was deze optie op mijn Ford geniaal.
Nog wat andere klaagzang. De radio crasht voortdurend als ik mijn Android smartphone via bluetooth gekoppeld heb. Met mijn Nokia gekoppeld gaat het slechts af en toe mis. Trouwens wel grappig dat ik muziek kan streamen via bluetooth! De telefoon gebruik ik niet meer in de auto, anders dan een gesprek opnemen. Wel zo veilig maar het is wel jammer dat de bediening zo slecht is dat het niet veilig te gebruiken is. Ook het wisselen van radiozenders is levensgevaarlijk,ik kan die knopjes rechtsonder nog steeds slecht bedienen.
Voor de rest nog steeds tevreden. De auto kraakt en piept (ook de parkeersensoren met al die sneeuw) wel meer met koude weer maar dat gaat wel weer over. De keyless entry is geniaal en heeft tot nu toe slechts eenmaal geweigerd. En ondertussen gezien wat de auto mijn financieel bespaard, dat maken de ongemakken (het klinkt allemaal erger dan het is) meer dan goed.
Update 20.000 km
Ondertussen met de Megane op zomervakantie geweest en kan niet anders zeggen dat die heerlijk rijdt. Het verbruik is overigens verbeterd en ik hoefde dan ook pas in Oostenrijk te tanken, toch netjes voor een afgeladen auto en flinke stukken 140 km/u op de autobahn!
Ik mag het wel afkloppen maar ik heb nog geen verstoringen meegemaakt. Ook de heuvel op met 140 km/u (wel even terugschakelen) met 37 graden ging probleemloos.
Een open dak is wel leuk maar niet heel erg praktisch. Tot ongeveer 60-70 km/u is het lawaai te doen, daarna is het te hinderlijk.
Het Bose systeem loopt nog steeds regelmatig vast. Voor de vakantie had ik nog wat MP3 liedjes op de USB stick toegevoegd maar hierdoor crashte het hele systeem (inclusief alle instellingen). Ook een TomTom upgrade kan ik niemand aanraden. Ik ben er toch een paar uur mee bezig geweest om alles weer werkend te krijgen.
Bye bye Renault
Na vijf jaar megane zit het erop, het is voorbij. Niet omdat die stuk is maar omdat die naar de 25% bijtelling gaat.
Ik vind het niet erg. Eigenlijk ben ik wel blij. Afgezien van de kosten had die toch wel een aantal ergernissen en, het meest belangrijke, op vakantie zaten we gestressed in de auto of die het eind van de vakantie deze keer wel zou halen. Misschien pech, maar 3 keer met een huurauto terugkomen van vakantie is niet leuk. Zeker niet met kleine kinderen erbij.