Renault Mégane Estate dCi 110 ECO2 Bose (2012) #19

Renault Mégane Estate
Renault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane 2012Renault Mégane 2012Renault Mégane 2012Renault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault MéganeRenault Mégane 2012Renault Mégane

UitvoeringMégane Estate dCi 110 ECO2 Bose
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Is less more?

Nadat ik steeds meer gekieteld werd om een auto in een lagere bijtellingsklasse te nemen, maar zonder in te willen teren op het gebied van comfort en uitrusting, ben ik zoals inmiddels 'half zakelijk rijdend Nederland' ook bij de Renault dealer gestrand om een full option Megane Estate Dci 110 Eco 2 aan te meten. Zo een salarisverhoging laat je toch niet schieten? En je doet ook nog wat voor het milieu!
Ik had van te voren een proefrit met een Megane Estate Eco 110 dci GT-line gemaakt, maar vond de zitting net aan de smalle kant voor mijn postuur. Aan de andere kant, was ik meer te porren voor de klassieke klokkenwinkel en de looks zowel binnen als aan de buitenkant. Maargoed, links neem je wat, rechts laat je wat. Ik moet er bij vertellen dat ik de uitvoering Privilege heb, die in NL niet verkrijgbaar is, en in B wel. Het is in wezen een extra volgeladen Bose uitvoering, met onder meer leren bekleding standaard. Verder heb ik als extra de xenons, een vaste trekhaak, een volwaardig reservewiel en zilver metallic lak er bovenop gekozen. Het glazen schuifdak kost me te veel hoofdruimte, vooral achterin, en de donkere achterruiten vind ik hinderlijk...probeer dat net te lage paaltje in het donker dat naast je auto staat maar eens te zien....! Natuurlijk heb ik, voordat ik met de Renault in zee ging, even gewinkeld, maar om binnen de 14% te blijven ben je snel klaar in deze klasse, tenzij je qua grootte ineens fors gaat beknibbelen. De Ford Focus viel eigenlijk alleen maar af vanwege het onvoldoende trekvermogen, dus was de keuze snel gemaakt. Die 1500kg die de Renault mag slepen, komen mij voor de boottrailer goed van pas. Ik heb de trailer er voor een kort stukje achter gehangen, maar dat kan ik geen representatieve rit noemen om de auto op zijn capaciteiten op dat vlak te beoordelen. We zullen tot de reis naar Spanje van zomer 2013 moeten wachten...Bovendien heb ik veel revieuws gelezen om een redelijk beeld te krijgen van deze wagen, en vond de lof over deze auto toch ook wel aanstekelijk. O ja, er zullen vast wel kleine dingen zijn, maar objectief gezien zijn de meeste mensen tevreden. Ik heb de auto 31 augustus afgehaald, en heb er inmiddels een kleine 16000km mee rondgereden, met veel plezier en ik heb nog geen seconde spijt van mijn keuze!

Ik ga niet in eindeloze herhalingen treden, het meeste is de attente lezer over deze auto wel bekend. Maar een aantal dingen springen er voor deze auto toch echt positief uit. Ik heb de afgelopen 20 jaar zakelijk alleen Duitse wagens gereden, en laatst dan de Skoda Superb Combi. Ik moet zeggen dat de kwaliteit me 100% meevalt. Geen piepjes, kraakjes of ander storende geluiden. Alles werkt prima, en geen enkel uitvalverschijnsel tot nog toe. De stilte is opvallend, het enige wat je hoort zijn de (inmiddels gemonteerde winter)banden. Dit in combinatie met de Bose sound, en je gaat vrolijk je ritjes van 1000km en meer tegemoet in deze auto! Ook het meubilair zit prima, en ok, je levert ruimte in ten opzichte van de Superb Combi(ook wel beetje scheve vergelijking) maar de kofferruimte is ruim voldoende, en achterin zitten is echt geen straf in deze auto. Het bakje schakelt prima, het stuur is lekker direct, kortom, ik vind het een fijn 'rijdersautootje', terwijl de Superb meer van het souvereine glijden is. Als je in Nederland je best doet en met de flow meedraait, kom je bij de 1 op 20 of zelfs 21 uit. Onbewust ga je toch proberen zo zuinig mogelijk te rijden, en net voor de schakelindicator het aangeeft, op te schakelen. Dit kan prima, zonder het rijtempo van een Mercedes 200D van 1975 er op na te houden, met alle respect voor de 200D! In de praktijk, veel stukken in het buitenland met snelheden van 140/160 zit je tussen de 6 en 7 liter. Maar is dat veel? Ik vind absoluut van niet! Zeker niet als je de verhouding ruimte, geboden comfort en prijs (bijtelling!!)ziet! Ik lach me suf! Ik vind het een prestatie, dat zo een klein uitgehoond 1400cc-tje zulke prestaties neerzet met deze verbruikscijfers! En dat kleine kacheltje sleurt hem naar de 200km/h, ok, dan moet hij de laatste 20 km/h wel zijn tijd en ruimte krijgen. Maargoed, het kan! Dat je bij de tussen acceleraties geen wedstrijdje met BMW535d of andere diesels met koppels van een bulldozer moet aangaan, is een helder verhaal. Mits je een beetje de tijd neemt, en lekker in zijn 4e versnelling doortrekt, trek je hem zo op snelheid, en tuf je in zijn 6 verder. Laat je dan maar glijden in stilte met je favoriete CD-tje in de gleuf!
Lange hellingen zijn niet zijn aller beste vriend, als je onder de 1500 toeren komt tenminste. Gewoon de handel op toeren houden, even tikkie terug, en de Renault brengt je waar je wezen wil.
De tomtom is een verademing als je van de VAG-Columbus komt, echt een veel fijnere en duidelijke navigatie.

Is er kritiek? Tot nog toe niet. Alleen heb ik die mega grote ECO 2 sticker en ELF olie sticker van de achterruit getrokken. De achterruit is door de vormgeving niet echt groot qua oppervlakte, en je zit dus steeds tegen die stickers aan te turen via de spiegel. Weg ermee, en lang leve het goede zicht! De leren bekleding is donker grijs, maar in het midden zit een heel lichte kleur grijs suede verwerkt. Sorry, maar op termijn krijg je hier gegarandeerd vlekken op. Het mag er leuk uitzien, maar practisch???

Uiteraard houd ik mijn Megane goed in de gaten, en gezien mijn kilometers (120000 per jaar) zal snel duidelijk worden, hoe de auto zich gaat gedragen. We houden de lezers op de hoogte!

Speedy Meganes

Ik vertelde in mijn eerste stukje revieuw, dat de Megane zeker geen sloom dieseltje te noemen is. Door omstandigheden, had ik mijn reistijd in Duitsland van oost naar west over de A3, wat moeten 'inkorten' door het aanhouden van in Nederland hoogst illegale snelheden. En ook dat laat het 'spaardieseltje' zich, in mijn geval een echte uitzondering om zo te rijden en gevoelsmatig de auto toch wat af te beulen, zonder morren over zich heenkomen...Zo loopt de auto in 6e versnelling met 3000t/m....180km/h. En dan heb je echt niet het gevoel dat hij onderdelen gaat verliezen, of wil opstijgen en nog steeds is de motor nauwelijks hoorbaar. Ook hele stukken heb ik plankgas tussen de 190 en 200 km/h gereden. Het verbruik? Tussen de 8,5 en 9 liter. Maar nu weer de vraag? Met hoeveel auto's kun je zo scheuren met zo een verbruik??? Nogmaals, deze rijervaring is verder niet representatief voor mijn algemeen gebruik van auto's, maar ik wilde het de liefhebbers deze informatie toch niet onthouden! Ik heb de Megane beloofd hem verder netjes te behandelen en hem dit weekend beloond met een extra uitgebreide wasbeurt.

30000 gepasseerd

In inmiddels de 1e beurtkaap van 30000km gepasseerd en heb ik de auto voor een beurtje bij de dealer gebracht. Opmerkingen of klachten? Geen! Lekker makkelijk zou ik zeggen. Ik heb de Megane nu inmiddels drie maanden, en kan niet anders zeggen als tevreden te zijn met de beslissing voor deze auto gekozen te hebben. Vorige week kwam in Oostenrijk de sneeuw met bakken uit de lucht zetten, dan is de sneeuw met Nederland vergeleken met weeralarmen/code rood-oranje-pimpelpaars en de spoorwegen in de stress, echt een lachertje...Maargoed, de Megane trekt zich, uiteraard met goede winterbanden, fluitend door de pakken sneeuw heen.
Zonder abnormale voorvallen, en daar ga ik niet van uit, meld ik me weer bij de 60000km beurt. En o ja, toch nog een klein puntje van kritiek. De bedieningsknoppen op het stuur van de cruisecontrole zijn niet verlicht. In het donker, is dat dus niet altijd even handig, en moet je even 'zoeken' om de juiste knop te bedienen. Maar dit vind ik al kritiek die tegen het zeurpietniveau aan gaat hangen....Aan de andere kant, we moeten objectief blijven!

kleine pitsstop

We zijn inmiddels weer een 15000 kilometertjes verder, en de Megane blijft vrolijk zijn ding doen. Ook de afgelopen weken met een hoop sneeuw en andere winter ellende, bleef de auto me keurig van A naar B rijden, en wees eerlijk, je verwacht niet anders.
Toch zag ik op een gegeven moment,dat een van de LED dagverlichtingsunits onder de koplamp het niet meer deed. Nu rijd ik standaard met de dimlichten aan, en staan de LED' s dus uit, maargoed, het moet gewoon werken. Wat bleek: vocht in het lampje, en daar houden ze nu eenmaal niet zo van. Ik zie zoiets binnen de categorie ' kan gebeuren' , en is voor mij geen reden om de Megane qua betrouwbaarheid ineens af te gaan waarderen. Renault koopt tenslotte die lampjes bij leverancier X, en het zal best wel eens kunnen, dat tussen die duizenden stuks er eentje zit die niet 100% waterdicht is. Na een uurtje er op gewacht te hebben, was het euvel verholpen en ik weer blij.
Ik las trouwens bij een revieuw, dat de bestuurder een soort deukje in de deurbekleding heeft door je elleboog er boven op te leggen. Dat heeft mijn Megane inmiddels ook. Tja, het is wat zachter materiaal, het stoort me op zich niet, en mijn elleboop ' past precies' ! Maar OK, aan de andere kant hoort het er niet te zitten. Desondanks voor mij geen reden er een nieuwe bekleding tegenaan te laten schroeven, met de quasi wetenschap dat die naar verloop van tijd het zelfde zal hebben...
Met de verwarming/opwarming in de kou, heb ik weinig problemen. Ik denk toch dat het een beetje subjectief is. Ik ben geen koukleum, mijn vrouw houdt daarentegen wel van een behagelijke temperatuur. Ik heb de airco standaard op 21 graden ingesteld, en daar is iedereen blij mee. Verder heb ik hem op automatische piloot staan voor de regeling, en het bevalt me prima. Ik vind zelfs dat het aan de voeten eerder te warm wordt, dus je ziet maar weer dat het allemaal heel persoons/smaak gebonden is. Ook de opwarmingstijd vind ik nauwelijks anders dan voorgaande auto' s. En OK, ik ga al snel de autobaan of doorgaande weg op, dus kan niet oordelen over de 1e tien kilometer stoppen en rijden met files en stoplichten.
Vorige week reed een collega mee, die een Volvo V70 rijdt van het laatste type, en het eerste wat hij zei: tjee wat is dat ding stil! En wat een geluid komt er uit die Bose! Toch weer leuk om te horen! Aan de andere kant ben ik het ook met een andere revieuwschrijver eens, dat het zoeken naar een leuke zender zwaar knudde is.
Tot op heden ben ik nog steeds enthousiast over mijn keuze voor deze auto! Wordt uiteraard vervolgd!

hekel aan pekel

Afgelopen weekend, uiteraard op vrijdag avond, ging ineens 'de kerstboom' branden...met als aankondiging in het oranje: LUCHTVERVUILING CONTROLEREN met eronder het oranje lampje, dat vertelt dat een bezoek aan de dealer een goed plan is. Het hele gebeuren bleef branden, ook na een paar ritjes/dagen, dus maandags gelijk de dealer gebeld. Dinsdag kon de auto de brug op en wat bleek??? Er zit tussen de motor en de uitlaat, een electrisch gestuurd klepje dat, met een as in het midden, open en dicht gaat. Ik heb natuurlijk bovengemiddeld veel in sneeuw, en dus ook in pekel, gereden de afgelopen maanden. Dan moeten we denken aan zo een 15000 tot 20000km. Door de lange afstandsritten, is de uitlaat natuurlijk mega heet, begint die pekeltroep zich als het ware vast te bakken, en mede precies op dat asje, waardoor de handel vast kwam te zitten/blokkeerde. Ik had er tijdens het rijden verder geen verlet van. Maargoed, het was voor de monteur even zoeken waar het probleem vandaan kwam, en wat de oorzaak was. Ik ben de auto toch een half dagje kwijt geweest, maar ben tevreden dat het euvel verholpen is. De rest van de week weer genoeg gereden en de lampenwinkel bleef keurig uit. Ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit gehad hebben/gaan krijgen. Bij 60000km krijgt hij zijn gewone beurtje weer. En mochten zich weer verrassingen voordoen, houden we de lezer uiteraard op de hoogte!

goed bezig!

Eind van de dag, heb ik de Megane bij de dealer afgezet voor het 60K beurtje. Opmerkingen of klachten? Geen! OK, het is saai maar het is niet anders. Ik heb nu 1/3 van de kilometers achter de rug, de auto is op 180K of 18 maanden geleasd, en ik kan alleen maar zeggen, dat ik tot op heden nog steeds met volle overtuiging kan zeggen, dat ik tevreden ben met de keuze voor deze auto. Mijn Megane geeft geen krimp, geen gekraak, gepiep of uitval-toestanden. Alles werkt gewoon prima, dus ik moet alle mensen met vooroordelen over Franse auto's helaas teleur stellen in mijn geval! Tot nu geeft ook niets aanleiding om anders te verwachten. En mijn auto wordt echt goed/intensief/veel gebruikt, maar wel met beleid. Ik rijd hem rustig warm, en schakel rustig over bij ongeveer 2000t/min. In Duitsland rijd ik bijna standaard 150km/h met exact 2500t/min, waar het mag uiteraard. Dan loopt het hele gebeuren mooi rustig, heb je nog nauwelijks windgeruis en rolgeluiden, en het verbruik zit afhankelijk van de windrichting ongeveer tussen de 6,5 en 7 liter. Dan heb ik altijd wat spullen in de kofferbak liggen, zeg maar een kilo of 60. Wat je heel goed merkt met deze auto in het verbruik, is of je wind mee of tegen hebt. Dat scheelt soms echt 1 liter in het verbruik, wat logisch is natuurlijk! Ga maar eens een uurtje tegen de wind in fietsen! Ik rijd graag op de cruise controle, maar ook dit is bij mijn auto vreemd genoeg niet gunstig voor het verbruik. Door met je rechtervoet te 'spelen', en met zo min mogelijk gas bijvoorbeeld de 150 km/h vast te houden, scheelt je dat dus ook zo een liter diesel per 100km. Dat had ik niet verwacht!
De mensen die dit jaar nog van de 14% bijtellings regeling kunnen genieten, kan ik de auto echt aanbevelen. Alhoewel, de nieuwe Skoda Octavia in stationwagon en de nieuwe VW Golf Variant die 2e helft van het jaar komen, gaan zeker pittige concurrenten worden, en het zijn ook mooie auto's met ongeveer de zelfde prestaties. Ik ben ook heel erg benieuwd of, en zo ja welke van de 3, in 2014 nog meedoen in de 14% klasse. Want na de zomer moeten we weer wat uit gaan zoeken! En het zou toch wel heel fijn zijn voor de knip om met deze auto, of iets gelijkwaardigs, nog een tijdje vooruit te kunnen binnen de 14%. Het blijft elke keer toch weer een leuke sport, autootjes kijken...
Bij de beurt kwam verder niets geks boven water. Dus bij 90K gewoon de volgende update.

zomertijden met zomerbanden

We zijn inmiddels weer 10k vrolijk, en probleemloos, verder gekacheld, en heb gisteren de bandenwisseltruc laten uitvoeren. Tjee, wat een verschil toch wat bandengeruis aangaat. Als je een paar maanden met de winterbanden hebt gereden, merk je het niet meer. Maar nu de zomerschoentjes er weer onder zitten, merk je direct het verschil in geluidsproduktie! Toevallig gisteren gelijk ook de tank gevuld, en ook het verbuik zit per 100km een tikkeltje lager. Dus dat voordeeltje pikken we dan ook weer mee! Verder viel me aan winterbanden op, hoeveel profiel ik na ruim 55k nog over had, ook op de voorbanden. De Megane is dus duidelijk geen bandenvreter. Gezegd moet worden, dat mijn kilometers voor 99% autobaanwerk is van het genre ' rollen maar', wat in de bandenslijtage natuurlijk fors scheelt.
In mijn eerste revieuw, had ik al mijn twijfel over de combinatie antraciet leer, met lichte stukken/vlakken suede op de zitting en rugleuning, om het geheel wat cachet te geven zal ik het maar noemen. Nou, waar ik al voor vreesde gebeurt dus ook. De vlakken worden gewoon wat valer/groezeliger. Ik rook niet, de auto is geen rijdende vuilnisbak (wordt elk weekend netjes schoongemaakt van binnen en buiten, ik haat een gore auto!), ik zit niet in mijn sleutel-klus-tuinierkledij in de auto, maar je ziet het gewoon vuil worden door het gebruik...jammer.

We zitten op de helft!

Van de week is de Megane voor zijn beurtje van 90000km bij de dealer op bezoek geweest. Ook nu had ik weer niets te melden, en de dealer na de beurt ook niet. Ik zit nu exact op de helft van mijn leasecontract en het te rijden kilometers. Ik kan verder niets aan de revieuw toevoegen dan dat er al staat beschreven. Dus de megane houdt zich nog steeds uitstekend! Deze zomer is wat mij betreft de ultieme test, want dan moet hij de bootrailer van ongeveer 1300kg naar Spanje slepen. Ik heb al wat op het net zitten snuffelen, en heb gelezen dat caravans van ongeveer dat gewicht geen probleem bleken te zijn. Na de vakantie zal ik zeker mijn mening over de Megane als trekauto in de revieuw zetten.

eerste trekauto-test

Vandaag moest ik de boottrailer, met de boot erop, naar een aanhangwagenbedrijf brengen voor een pre-vakantie onderhoudsbeurt. Het is toch wel een beetje raar gezicht als je halverwege de 'autoroute du soleil' ingehaald wordt door je eigen wiel van je boottrailer omdat de lagers 'heen' zijn...
Aangezien het bedrijf een kilometer of 50 verderop zit, en er ook een mooi stukje autobaan op de route zat, heb ik de Megane eens een beetje kunnen uittesten wat hij als trekauto in zijn mars heeft. Ik moet zeggen dat het me allemaal reuze meeviel. OK, je merkt natuurlijk dat je met een lichter motortje en wat minder koppel op pad bent. Maar op zich kan de Megane prima met de combinatie uit de voeten. Je zit zo op de 90 km/h, en mits een beetje geduld, trek je hem in zijn 5 naar 2250 toeren en rijd je ongeveer 115 km/h. OK, dat is voor NL te snel, maar in Frankrijk mag je gewoon 130km/h met zo een combinatie, en was mijn doel rond de 120km/h uit te komen. En dat lukt met wat doordrukwerk ook, maar dan heb ik wel het gevoel hem erg af te gaan jakkeren. De 6e versnelling kun je overigens verder vergeten, maar dat vind ik geen drama. Bij het inhalen van vrachtwagens voel je de aanhanger, de trailer is een kleine 9 meter lang, wel een heel klein beetje 'kwispelen' maar dat is echt nauwelijks merkbaar, en geeft geen aanleiding te denken dat de trailer de baas wordt ipv de Megane/ik. Ik ga dus binnen kort de grote trip naar het zuiden met een goed gevoel tegemoet. Zonder bijzonderheden, wordt de megane na de vakantie weer naar zijn capaciteiten beoordeeld.

verbazend goed trekpaard!

Vakantie zit er op, werk aan de winkel, maar belofte maakt schuld...Ik had beloofd om na de vakantie mijn Megane zijn trek-capaciteiten te beoordelen, bij deze dus!
Ik heb er eigenlijk maar weinig tekst voor nodig het geheel te resumeren (zie aanhef). Ik ben werkelijk in alle zin positief verrast, hoe dit eco-dieseltje zich met mijn span weert! Even het plaatje: je neemt de Megane, met 4 volwassenen en bagage, en daar achter een boottrailer van 8 meter met een totaalgewicht (trailer/boot/bagage) van toch wel ruim 1300kg schat ik. Ik zorg altijd voor een flinke kogeldruk, en dat de Megane dan wel pittig door de veertjes zakt is een helder verhaal. Maar ook weer niet zodanig, dat ik met een vonkenregen onderweg ben! Je bent dus met een span van een kleine 13 meter lengte, en een treingewicht van ongeveer 3000kg op pad met een klein blokje onder de kap van nog geen 1500cc, 110pk, en 260nm...
Dat je bij hellingen flink moet terugschakelen is vrij logisch. Maar over de hele route naar Spanje ben ik op 2 hellingen in de Ardennen, en de helling voor de Spaanse grens richting de Costa, terug moeten schakelen tot de 3e versnelling. Dan ga je dus met een gangetje van 80 km/h naar boven, zonder direct te gaan 'planken'. Bij die snelheid/toerental trekken de 110 paarden en het koppel je fluitend naar boven, zonder de auto af te gaan jakkeren. Voor de rest heb ik de meeste lange stukken waar het in de Ardennen echt behoorlijk bergje-op loopt, rustig in zijn 4 met ongeveer 90 km/h kunnen doen. Minder spectaculair hellingwerk deed ik gewoon in de 5e versnelling en kwam ik zelden onder de 100km/h. Het leek ook net alsof het span naar mate ik langer gereden had beter in vorm kwam. Ik heb echt hele stukken in de 6e versnelling rond de 120 km/h kunnen rijden! Ik had dit nooit verwacht, en vandaar dat ik heen op een gemiddelde van 112 km/h ben uitgekomen.
Met de koeling geen probleem, ten zuiden van Lyon alleen maar 30 graden plus, oplopend tot 37 graden ten zuiden van Orange. De Megane gaf geen krimp.
Ook de stabiliteit was prima. Zijwind, inhalen van bussen of vrachtwagens, de Megane liet zich niet van de wijs brengen. Ik ben van oudsher toch gewend wat zwaardere auto' s te rijden, dus had me hier toch aan een iets gevoeliger weggedrag verwacht. Maar ook hier heeft de Megane echt punten gescoord. Op de thuisreis hebben we vanaf Lyon tot Nancy (kleine 400km) werkelijk in stromende regen gereden, maar ook hier had ik nooit het idee dat het weer de baas was in plaats van de auto/ik.
En dan nog even het verbruik voor de fans: over een route van 1300km heeft de combinatie gemiddeld 11,2 liter diesel verstookt (gemiddelde snelheid over de hele route 112 km/h!!), en op de terugweg 10,6 liter per 100km. Dat kwam mede doordat we een heel eind wind mee hadden, en door het slechte weer hebben we hele stukken niet harder dan 100km/h kunnen rijden. De gemiddelde snelheid stukje lager, dus uiteraard ook het verbruik. Maar ga nu maar weer eens bedenken: zo een combinatie qua gewicht en snelheid, en dan dit verbruik...petje af voor mijn Megane!! Met mijn andere/vorige auto' s waren hogere snelheden nauwelijks mogelijk, maar had ik wel 2 tot 3 liter meer diesel per 100km verbruikt! Op de hele route, zowel heen als terug, ben ik door niemand met een combinatie auto met caravan/boot ingehaald. En voor de mensen die denken dat mijn span als een gek over de weg stuitert met die snelheden...vergeet het maar! De trailer lag als een huis op de weg. Ik gooi altijd een flinke pluk extra kilo' s op de kogel, en dat komt de stabiliteit sterk ten goede. Ik heb geen stabilisatoren, anti-slingerkoppelingen etc etc. Gewoon goed beladen, en rijden maar!
Ik denk dat de lezer inmiddels wel gesnopen heeft, dat mijn ontzag/verbazing groot is geworden voor mijn Fransoosje. Het ziet er dan ook helemaal naar uit dat ik na de zomer voor een 2e Megane ga!

pekelverhaal heeft een staartje...

Ik heb in mijn revieuw op een geven moment melding gemaakt van mijn Megane's pekelgevoeligheid mbt de uitlaat. Tijdens de vakantie begon het displaytje weer de bekende teksten te vertonen, maar dat was alleen kort na de koude start, en daarna verdween het weer om de rest van de rit nooit meer terug te komen. Maar in de loop van deze week manifesteerde zich het verhaal steeds vaker, en tijdens het weekend bleef de waarschuwing permanent branden. Maandag gelijk even de garage bezocht, die besloot onder garantie de volledige uitlaat van voor tot achter te vervangen om in eens van het gedonder af te zijn. Kijk, dat zijn nou maatregelen waar ik vrolijk van word!

tijd voor de 120K beurt

De kilometers vliegen er weer zonder morren op, dus heb ik mijn Megane maar weer bij de dealer afgezet voor het normale onderhoudsgebeuren. Het zou een ochtendje in beslag nemen, dus ik ga er vanuit vanmiddag weer mobiel te zijn. Verder was er gelukkig niets bijzonders of ellende te melden. Ik heb na de succesvolle vakantie met de Megane als trekauto, besloten weer voor een Megane te gaan, en dus ook nog lekker van de 14% bijtelling te genieten! Helaas wordt in België de keuze al behoorlijk beperkt door flink te snijden in uitvoeringen en opties, omdat er bij de Megane waarschijnlijk eind 2014/begin 2015 een nieuw model in de pijpleiding zit. De GT-line, de luxere Privilege zoals ik hem heb, helaas niet meer te bestellen...terwijl de GT in Nederland gewoon leverbaar is! Ik ben dus 'geland' op een 'Bose' uitvoering, die ik zo veel mogelijk heb behangen. Leer heb ik achterwege gelaten ivm de vlekken op die lichtere alcantara stukken, en het is toch wel vrij warm. Mijn favoriete xenon's waren helaas ook niet meer leverbaar...jammer, want als je die lichtopbrengst gewend (verwend) bent, wil je niets anders meer! Mochten er nog aparte dingen gevonden zijn bij de onderhoudsbeurt, maak ik daar natuurlijk melding van!

Toch even een spannend moment!

Ik hoor de aandachtige lezer al denken: een Renault Megane in combinatie met spannenden momenten: NO WAY!!
Ware het niet dat ik gisteren in Zwitserland bij het afdalen van een vrij steile helling een wel heel aparte surprise had: de rode controlelamp met vermelding remsysteem controleren en STOP en uitroeptekens ernaast, ging ineens branden. En dan moet je nog een kilometer of 4 fors dalen met de nodige haarspeldbochten en afgrondjes die er nu niet echt aanlokkelijk uitzien voor een duikvluchtje....Toch maar even de dealer gebeld, bij de eerste gelegenheid dat ik op een parkeergekegenheid veilig kon stoppen...de handel bleef het dus wel gewoon doen gelukkig. Wat bleek? Naar alle waarschijnlijkheid waren de remblokjes (bijna) versleten, daalt de remoliestand uiteraard mee, en dat in combinatie met de vrij behoorlijke helling, zorgde ervoor dat de rode kerstverlichting ging branden. Vanochtend gelijk even de dealer veiligheidshalve bezocht, en jawel, zijn vermoeden werd bewaarheid. Volgende week komen er nieuwe remblokjes op rondom, en kunnen we weer verder naar de 150000 km beurt. Je ziet dus dat Renault wat de remmen aangaat een heel behoorlijke veiligheidsmarge hanteert. De dealer beweerde dat ik nog wel een kleine 10000km zou verder kunnen met deze blokjes, maargoed. Ondanks dat ik me dus echt even rot was geschrokken, vind ik dat mijn Megane me echt goed ' beschermd'! Toch een fijn gevoel!

Alles weer in de klauwen! En pluim voor de dealer

Vandaag zoals afgesproken de Megane bij de dealer gebracht om de remblokjes rondom te laten vervangen. Maar na een uurtje kreeg ik de dealer niet al te blij aan de lijn. 1 van de remklauwen lekte olie...dus de hele klauw moest worden vervangen. Alleen een probleempje: we hebben hem niet op voorraad. In het centraal onderdelen-magazijn van Renault België (Brussel), was het onderdeel wel op voorraad. Heel leuk, maar ik moest absoluut vanavond mijn auto terug voor mijn reis Zwitserland van deze week. Ik heb wel recht op een vervangwagen, maar dan moet ik voor Zwitserland weer een nieuw autobaan-vignet kopen. En nu komt het! De dealer heeft geregeld dat begin van de middag de remklauw bij hem afgeleverd werd en eind van de middag was de auto klaar! Er zijn dus nog garagebedrijven met hart voor hun klanten en zaak! Dan word je blij weer een Megane bij dit bedrijf besteld te hebben!!

nieuw record?

Afgelopen week heb ik weer plotsklaps kennis kunnen maken met koning winter...sneeuw-sneew-sneeuw, en daar sta je dan met je zomerbandjes! Maargoed, met de nodige rust en kalmte de auto en mezelf weer naar de thuisbasis gekregen, en gelijk de bandencentrale gebeld om de winterbanden maar alvast klaar te leggen voor montage vandaag. Wat bleek, ik heb dus een kleine 85000KM gereden op mijn zomerbanden, die destijds nieuw op mijn megane af fabriek geleverd waren. OK, het nieuwste was er wel vanaf, maar dan nog. Ik had met de winterbanden ook de nodige kilometers afgelegd (zie eerdere revieuw), en bij de bandenwissel was me toen ook al opgevallen hoe goed het profiel nog was. Maar dit heb ik nog nooit gepresteerd. Ben benieuwd hoe(lang) andere Meganerijders het met een setje banden doen. Alweer een reden om heel tevreden te zijn met deze auto. En o ja, voor de ' Franse-auto-kritikasten', mijn Megane piept/rammelt/kraakt nog steeds niet, alles werkt naar behoren, en geen spoor van navigaties of andere electronisch onderdelen een eigen leven gaan leiden.

De laatste ronde!

Het is zo ver. Morgen krijgt mijn Megane zijn 150000km beurt, en dan moet hij me nog de laatste 30000km vervoeren voor ik mijn nieuw exemplaar in ontvangst mag gaan nemen. De dealer mag zich dus nog een keer helemaal laten gaan op mijn auto, dwz de gewone (grote) beurt.
Verder had ik laatst bij het schoonmaken van mijn auto gezien, dat nu ook de andere LED-dagrijverlichting vocht achter het venster had zitten. Hij deed het verder nog prima, maar goed, we laten het gewoon onder garantie vervangen. Blijft de winkel netjes branden en heeft de volgende eigenaar er (hopelijk) ook lang lol van. Ik zag trouwens laatst een andere Megane van de laatste serie rijden die ook dezelfde LED-lampen heeft, waar er ook eentje niet van functioneerde. Mogelijk toch een zwakker schakeltje?
Ik zou de auto wel de hele dag moeten missen, want het was een heel grote onderhoudsbeurt met o.m. vervanging van de distributieriem op de menukaart.
Verder had ik, buiten de LED-verlichting dan, niets aan te merken, dus alweer een foutloos parcours.
Het is misschien nog iets te vroeg voor de eindconclusie, maar gisteren reed ik een behoorlijk stukje op de beroemde/beruchte Belgisch kinderkopjes met bijbehorende putten en bulten. Een oorverdovend geraas...maar hoe goed ik mijn best doe...ik hoor niets kraken, piepen of knarsen. OK, de losse zooi die ik zelf links en recht heb liggen in de kofferbak, het dashboardkastje of in de deurvakken... Maar verder....helemaal niets dus. Zit dat karretje toch nog behoorlijk goed in elkaar na deze kilometers. En natuurlijk bestaan mijn kilometers grotendeels uit 'suizen over de Autobahn', maar het zijn er nog steeds 150000!
Laten we hopen, ik ga er inmiddels vanuit, dat ik nog een maandje of 3 probleemloos mag verder rijden, en dan maak ik voor deze auto de eindbalans op.

Waarom eigenlijk weer een Megane?

Ik gaf meermaals in de loop van mijn revieuw al aan, meer dan tevreden te zijn over mijn Ecotweetje. Maar autofiel als ik ben, heb ik, voordat ik weer de volgende Megane ging bestellen, de verschillende dealers bezocht die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen.
Ik wilde absoluut weer in de 14% bijtelling blijven hangen, en dat schept in België al gelijk een probleem. Veel types of uitvoeringen, die in NL juist vanwege de hele bijtellingskermis aangepast of geimporteerd worden, zijn hier gewoon niet eens verkrijgbaar!
Eerst naar de VW/Skoda dealer. In augustus was er nog niets bekend bij VW of Skoda, of die 85/87gr Bluemotion met 110PK, leverbaar zou worden. Die heb ik dus al van het lijstje kunnen strepen. Ik had echt heel veel belangstelling voor die nieuwe Octavia, of Golf Variant, maar helaas dus...
Dan even bij de Volvo dealer voor de V60 Plug-in-hybrid langsgereden. Tja mijnheer, die kunnen we voor de komende tijd (lees minimaal 1 jaar!!) niet leveren, want heel de productie is al geblokkeerd voor...juist ja, Nederland. Verder was de bagageruimte, door de accu en electromotor, dermate geslonken, dat het meer op de kofferbak van een VW Up leek (beetje gechargeerd, waar U weet wat ik bedoel). Bovendien zijn laadpunten in het buitenland, en ook hier in B, een hopeloos verhaal, laat staan als je onderweg in het buitenland in een hotel zit. Thuis moet je ook de nodige aanpassingen doen als je zo een laadpunt wilt aanleggen, en dan heb ik het nog niets eens over het kostenplaatje. De accu voor de electro-motor laadt tijdens het rijden nauwelijks op. Dat betekent, dat je de dikke 200PK dieselmotor fijn mag voeren met diesel uit een 45 liter tankje. Dat zal dan in de praktijk betekenen, dat je, als je niet helemaal zonder diesel wilt komen te zitten en een beetje veiligheidsmarge inbouwt, zo elke 350km kunt gaan tanken...dat schiet lekker op! Tenslotte is er en geen reservewiel leverbaar. Dan ben ik misschien een wel erg praktijkgerichte klant, maar mij brengt al die techniek nul voordeel.
De nieuwe Volvo V40 was een optie geweest, maar die is weer (veel) te klein. Echt een mooie auto als je met zijn 2-en bent, maar ga niet achterin zitten, want dan is het feest ten einde. Ik zet de bestuurdersstoel altijd even op 'mijn' positie, en ga daarna even achter 'mezelf' zitten. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent! Inpakken en wegwezen dus!
De strooptocht voortgezet naar de Citroën -dealer, want wat is de DS5 Hybrid4 een super gelikte bak!!!! Daar ben ik dus echt zwaar verliefd op! Maar ook hier was ik snel klaar...De auto mag maar 800kg trekken, terwijl het beest 200PK heeft! Daar snap ik dus echt niks van. De Volvo mag 1800kg trekken met ongeveer de zelfde techniek, OK die heeft dan wel 300PK. Maar dan nog, vind ik het bij de DS5 meer dan jammer, dat bijvoorbeeld 1200/1300kg niet kan of mag. Ook hier viel me de bagageruimte tegen, maar toch nog beter als de Volvo V60 waar het ruimteverlies nog groter was. Opladen gebeurt tijdens het rijden, dus dat hebben ze wel goed voor elkaar. Maar ook bij deze uitvoering, is bij de DS5 geen reservewiel mogelijk. Dank U wel voor de info, en tot ziens maar weer...
Ik hoop echt van harte, dat zowel de ingenieurs van Volvo en Citroën, die op het lumineuze idee zijn gekomen om een reservewiel compleet uit te sluiten, met een aan flarden gereden band, in het putje van de winter, midden in de nacht in het pikke donker, in the middle of nowhere, met nul komma nul bereik met je mobiel, met hun hele gezinnetje (vrouw en 2 of 3 puberende dochters, ziet U het al voor U???) stranden op weg naar het vliegveld om hun vlucht naar zomers Verwegistan te missen....Kijken hoe blij ze dan zijn zonder reservewiel, en met zo een busje deo/haarlak op pad zijn (oeps ik moet zeggen reparatiekit hahaha)!!!
U heeft het al begrepen neem ik aan? De Ford Focus mag nog steeds niets trekken, en dan ben je wel uitgewinkeld...Zo kom je dus automatisch weer bij af, in dit geval de Renault dealer, wat ik gelukkig geen straf vind. En dat de Renault dealer ook weer blij was spreekt voor zich!

Probleem onderweg

Afgelopen vrijdag in Oostenrijk, met s'morgens nog 900km voor de boeg naar huis, begon ineens weer het waarschuwingslampje "controleer inspuitsysteem", en later ook nog "controleer luchtvervuiling", te branden. Bovendien merkte ik gelijk fors vermogen verlies....shitshitshit! Direct de telefoon gepakt en de dealer gebeld. Die kon op die afstand verder natuurlijk ook niets zeggen, behalve, kom gelijk maandag ochtend naar de garage om te kijken wat het euvel is.
Op zich viel er binnen en buiten de bebouwde kom nog redelijk goed met de auto te rijden, maar op de autobaan was het feest over....Ik had echt het gevoel met een Mercedes 200D van 1975 op pad te zijn. Hij haalde na veel geduld de 130km/h nog wel, maar op de hellingen kon ik nog net 90km/h in zijn 4. En als je dan gewoon solo zo moet rijden in Duitsland....da's niet echt leuk!! Als je dan echt met zo een MB200D zou rijden, zeggen de mensen om je heen...ach ja, natuurlijk, dat ding loopt niet harder. Maar als je niet opgesierd wordt door een giga rookpluim of zo, en met een op het oog 'niets aan de hand' auto op pad bent met zo een sukkelgangetje, voel je je toch niet echt lekker in je vel! Aan de andere kant, ik heb destijds met Mercedes E220's een paar keer gehad dat hij spontaan op het noodprogramma knalde, en dan loopt hij nog maar 80!!! Dan kun je dus maken dat je ergens een dealer opzoekt om hem aan de stekker te hangen! Dus het kan (nog) erger!
Maar goed, we hebben uiteindelijk de stal gehaald, en vanochtend werd er, na even zoeken, vastgesteld dat er een rubberen slangetje bij de roetfilter was af/doorgescheurd. Die slang moet de turbo aangeven hoeveel druk hij moet geven, en als die schakel er tussen uitvalt, is de turbodruk en het vermogen dus ook verdwenen. En nu komt het weer, hoe fijn het is als je een dealer hebt die niet in problemen maar in oplossingen denkt. In België nergens zo een identiek slangetje op voorraad, dus ten vroegste eind van de week op voorraad als het uit Frankrijk moet komen. Dus wordt er een slang met de zelfde diameter en kwaliteit besteld, passend gemaakt qua lengte, zodat ik morgen avond de auto weer mag afhalen.
Moet ik nu mijn auto gaan afwaarderen voor de kwaliteit/betrouwbaarheid? Sec genomen misschien wel. Maar aan de andere kant ben ik wel, misschien geheel 'onthaast', gewoon thuis gekomen. Had je dit probleem onderweg op vakantie met je boot of caravan aan de haak gehad, dan was het een ander verhaal geweest. Maar goed, laat ik zeggen dat de Megane me (gelukkig nog steeds) niet echt in de steek heeft gelaten, dus ik blijf nog even vasthouden aan de volle sterrenbalk.

Nooit geweten dat een Megane zo ' cool' kan zijn!

Op mijn laatste reisje voor de kerstvakantie, had ik een nieuwe ervaring...Mijn Megane liet mij niet in de kou staan, maar wel zitten! Ik was onderweg in Zwitserland, met een buitentemperatuur van +3, wat op zich midden december nog niet zo verkeerd is, houdt mijn verwarming er op eens mee op! Dat was toch wel een verfrissende gewaarwording mag ik zeggen. Gelijk de dealer gebeld, die me wist te vertellen dat het hoogst waarschijnlijk een weerstand zou zijn die er de brui aan had gegeven. Als ik de verwarming op het allerhoogste zou zetten, gaf hij mogelijk nog wel warmte. Maar helaas, bij mij niet dus...grrr, of liever brrrrr...Enfin, ik was toch op weg naar mijn hotel, maar als je 2 uur in een auto zit waar de verwarming het vertikt, daar word je niet vrolijk van! En ik ben echt geen koukleum. Het hotel heeft gelukkig een verwarmde parkeergarage, maar wat bleek de volgende dag? Hij deed het weer! Een mirakuleuze genezing, wie zal het zeggen, maar ik hoefde mijn laatste werkdag voor de kerstvakantie niet een kleine 1000 kilometer in een onverwarmde auto te rijden. Dat vooruitzicht stond me niet echt aan! Toch weer even de garage gebeld, maar die adviseerde om de afspraak voor gelijk de maandag erop, te laten staan. Ook het weekend verder zonder koude voeten/lijf kunnen rijden, en na een middagje bij de dealer was de auto weer OK.
Ik kreeg als 'compensatie' een Renault Twizzy mee om naar huis te rijden. Heel geinig zo een electrische, uit de hand gelopen motorfiets. Top van rond de 80 km/h en bekijks genoeg. Mijn zoon die ook altijd wel in is voor iets aparts zat achterin, maar van dat plekje moet je je niet te veel voorstellen. Van de verwarming overigens ook niet...lees geen verwarming!
Toch blij, en warm, eind van de dag weer gewoon met de Megane naar huis gereden.

Weer ontregelde regelklep

Vanochtend ging richting kantoor mijn controlelampje 'controleer inspuitsysteem' en daarna 'controleer luchtvervuiling' weer branden. Voor mij inmiddels, helaas, een bekend fenomeen. De oorzaak bleek ook nu weer de regelklep in de uitlaat, die onder garantie begin augustus (5 maanden en een kleine 60000km geleden dus) vervangen was voor een nieuwe. De nieuwe regelklep heeft het dus nog niet half zo lang volgehouden als de oude klep...tja...Alhoewel de eerste klep ook al iets na de 50000km begon te sputteren! Dus in die zin klopt de stand/beperkte levensduur wel weer!
Ik kreeg gelijk weer een leenauto mee om verder te kunnen vandaag, maar volgende week zal wéér een nieuwe klep onder de auto gehangen worden. Ook nu weer onder garantie, maar toch weer een dag je auto kwijt...Aan de welwillendheid en service van de garage ligt het niet, maar om nu weer de garage op te moeten zoeken wegens een mankement kost mijn Megane nu toch echt een ster in de betrouwbaarheidsbeleving. Toegegeven, ik ben nooit gestrand of ergens niet meer weg gekomen, maar dat dit onderdeel het na 5 maanden al weer laat afweten? Benieuwd of andere Megane rijders dit euvel (her)kennen.
Gelukkig kreeg ik ook nog goed nieuws: over een 6 tal weken mag ik mijn nieuwe bolide afhalen. Nog even volhouden dus!

Bijna afscheid

Voordat ik definitief afscheid ga nemen, over een 3 tal weken, van mijn Megane, krijgt hij nog een 180000km beurt waar hij recht op heeft. Na de laatste reparatie van de regelklep in de uitlaat, is mijn Megane weer helemaal de oude. Hij doet zijn ding weer zoals altijd, dus vliegen de kilometers weer onder de wielen door. Ik heb verder, los van de eerder vermelde dingen, geen specifieke klachten meer gehad, dus kon ik de auto inleveren zonder verder commentaar. Over een paar weken maak ik de definitieve balans op, dus ik hou de lezer op de hoogte tot de laatste snik/kilometer.

tijd om auto in te leveren

Morgen is het zo ver! Dan mag ik mijn nieuwe Megane gaan afhalen bij de dealer.
De laatste paar weken en kilometers heeft mijn Megane verder niks opmerkelijks meer gedaan. Maar nu komt dan toch echt de definitieve eindbalans en laatste update van deze revieuw over deze auto.
Ik denk dat de revieuw zelf duidelijk genoeg is over de plussen en minnen van deze auto. Voor mij was de uitlaat met regelklep en dat slangetje de enige echte zwakke plek. Als ik verder de Megane nu bekijk en aanvoel, geeft de auto me nog alle vertrouwen voor nog een hoop kilometers voor de volgende eigenaar. Natuurlijk zijn mijn autobaankilometers niet representatief voor het gemiddelde gebruik van een auto. Aan de andere kant, wordt hij echt elke dag intensief gebruikt. Het motortje geeft mij nog geen indruk 'oververmoeid' te zijn, evenals bak/koppeling en bediening. Ook van gerammel en gepiep geen sprake.
Wat me aan het interieur opvalt, is dat het leer van de zitting verder geen slijtage vertoont aan bijvoorbeeld de linker wang. Daar had mijn Skoda Superb bijvoorbeeld echt al slijtage van in- en uitstappen. Ook het stuur ziet er niet hoogglanzend of brokkelig uit. Alleen die deuk in de bekleding van het deurpaneel, van de elleboog, kun je duidelijk zien.
Ik hoop dat ik aan mijn volgende Megane net zo veel plezier mag beleven, en de lezers wat aan mijn ruime ervaring in relatief korte tijd hebben. Dat ik van de opvolger ook weer een revieuw schrijf, spreekt voor zich!