Renault Laguna Grand Tour 2.0 Turbo 16V 205pk GT (2006)

Renault Laguna Grand Tour 2.0 Turbo 16V 205pk GT (2006)

UitvoeringLaguna Grand Tour 2.0 Turbo 16V 205pk GT
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2007

Na halverwege 2007 van werkgever te zijn geswitched was de leaseauto (Renault Megane Grand Tour 1.9dCI, 120 pk - 300 Nm, 6-bak) verleden tijd. Een paar maanden was het ’sappelen’ in de auto van mijn vriendin (Suzuki Alto) terwijl we ons aan het oriënteren waren voor een jonge tweedehandse.

Uiteindelijk hebben we de keus (grotendeels door mij bepaald) beperkt tot een drietal ’praktische’ auto’s: Volvo V50 T5, Skoda Octavia Combi RS en de Renault Laguna II GrandTour GT. Qua vermogen redelijk vergelijkbaar en zodanig vermogend dat je de trekkracht van een vlotte turbodiesel gauw vergeet, en uiteraard zijn het ook praktische auto’s waar prima veel bagage in kan. De auto’s moesten het liefst jonger dan 2005 zijn en minder dan 50.000 km op de teller hebben hebben.

De Volvo V50 viel vrij snel af: te weinig ruimteaanbod voor het ’premium’ bedrag wat je er ook tweedehands voor moet neertellen. Het strakke interieur sprak ons wel aan, helaas niet voldoende voor ons om de andere nadelen te compenseren.

Vervolgens hebben we halverwege december 2007 een jonge Skoda en Renault proefgereden (beiden uit midden 2006), echter de autodealer en verkoper van de Skoda vielen ons zo zwaar tegen dat we daar een heel slecht gevoel aan overhielden. De Skoda zelf was verder prima (lekkere zit achter het stuur), maar mijn vriendin vond de sportstoelen wat minder zitten en de ruimte op de achterbank toch wat tegenvallen.

Vervolgens in dezelfde week de jonge Laguna bekeken en proefgereden: top! De auto zag er werkelijk van binnen en buiten als nieuw uit, weinig km’s (ca. 16.000 km) en hij reed prima, en uiteraard van alle luxe voorzien (volledig leer, electrisch bediende voorstoelen, stoelverwarming, full-map DVD-navigatie, mp3/radio-6-CD-wisselaar, bluetooth carkit, gescheiden clima, electrische handrem, xenon, verlichtingssensor, regensensor, 17 inch lichtmetaal, apart te openen achterruit, cruisecontrol, boordcomputer, bandenspanningssensoren, parkeersensor achter, radio/cd/telefoon bediening vanaf het stuur etc. etc.). De beslissing was toen snel genomen. Zeker ook omdat we een goed inruilbedrag kregen voor de Alto. Net voor de kerst van 2007 hadden we de auto voor de stoep inclusief 2 jaar uitgebreid Renault garantie, hopelijk hebben we die niet nodig :-)

Even wat technische gegevens van de Laguna GrandTour GT 2.0 Turbo, volgens fabrieksopgave: 2.0 16v turbo benzine motor, max. vermogen 204 PK @ 5000 tpm, max. koppel 300 Nm @ 3750 tpm, 6-versnellingsbak, topsnelheid 232 km/u, 0-100 km/u in 7,4 sec.

-Rijervaring-

De Laguna rijdt vrij relaxed en is niet ophitsend. Zolang je gedoseerd gas geeft heb je niet het idee met 200 pk op weg te zijn, zeker ook omdat de turbo pas vanaf 3000 tpm echt komt inzetten. De prestaties levert de Laguna zonder al te veel spektakel, het motorgeluid blijft altijd gedempt op de achtergrond. De 6-versnellingsbak schakelt licht hakerig maar wel met een duidelijke klik. Bij 120 km/u in de 6-de versnelling maakt de motor ca. 2700 tpm en is het rustig cruisen, echter ongemerkt rijd je al veel te snel. Als je flink gas geeft wordt je lekker in de stoel gedrukt en zie je de rest snel kleiner worden in de achterspiegel. Helaas heeft de 2-de versnelling een bereik van net over de 90 km/u zodat je toch net voor de 100 km/u moet schakelen, wat uiteraard extra tijd kost voor de obligate 0 - 100 km/u sprint tijd.

Met de wintersport in jaunari 2008 richting Oostenrijk merk je dat je tot de snellere voertuigen hoort, probleemloos kun je met de Audi 3.0 TDI\'s, BMW 330i\'s meerijden, waarbij ze het eigenlijk niet verwachten van zo\'n Laguna :-), topsnelheid helaas niet kunnen uittesten vanwege de winterbanden die maar tot 210 km/u mochten, dus niet harder gereden dan 200 km/u.

De besturing is wat afstandelijk (typisch Renault zal ik maar zeggen) maar gelukkig niet al te licht, het onderstel is duidelijk sportief afgesteld aangezien je merkt dat de boel wat strakker gedempt is, zeker ook in combinatie met de 17 inch lichtmetaal velgen en 225/45R17 banden, toch rijdt hij nog steeds erg comfortabel. Dus geen auto om veel te hoeken.

De lederen sportstoelen die electrische verstelbaar zijn zitten prima, je wordt prima ingeklemd zodat hoge bochtsnelheden prima te doen zijn omdat je goed op je werkplek wordt gehouden. Helaas had de zitting voor mijn gevoel nog wel een paar centimeter lager instelbaar gemogen omdat ik dat prettiger en sportiever vind zitten, in de laagste stand voelt het nog steeds alsof je een beetje op de bok zit. De electrische stoelverstelling heeft helaas geen geheugenfunctie zodat ik de meerwaarde van electrisch verstelbaarheid niet echt ervan in zie...

De motor is in april licht getuned, ik kon het toch niet laten :-)
De volgende gemeten waarden op de rollenbank zijn nu gerealiseerd:
- max. koppel tussen 345 - 351 Nm bij ca. 3200 toeren, waarbij het koppel tussen 2750 tpm en 4700 tpm boven de 320 Nm bleef, en tussen 2700 en 5000 tpm boven 300 Nm. Dus qua koppel een gezonde en en goed voelbare winst.
- max. vermogen werd nu ca. 216 - 217 PK rond 5150 toeren, waarbij het vermogen tussen 4750 en 5500 tpm boven de 210 PK bleef.

Dus de motor is nu ge-spec-ed op: max. vermogen 217 PK @ 5150 tpm, max. koppel 350 Nm @ 3200 tpm. Het resultaat ? Nog soepeler en snellere tussensprints. Invoegen op de snelweg of even inhalen is een fluitje van een cent, evenals opgefokte lease TDI-tjes van je kont afschudden :-).

In juni 2008 de auto wat dieper de sporen gegeven in Duitsland. Bij 235 km/u op de teller gestopt omdat mijn (hoog zwangere) vriendin het toen wel hard genoeg vond gaan, er zat voor mijn gevoel nog zeker 10 km/u in het vat gezien het gemak waarmee die 235 km/u werd bereikt en ik nog niet plankgas reed. De GPS meting gaf aan dat ik toen echte 230 km/u reed, dus de afwijking op de teller valt mee. Dus dat de top rond 235 - 240 echte km/u zal liggen geloof ik wel. Wellicht dat ik nog een keer echt de top ga meten in Duitsland.

UPDATES

- UPDATE 28 januari 2009 -
Inmiddels nu ruim 37.500 probleemloze kilometers afgetikt. Net terug van wintersport uit Frankrijk (via Duitsland/Zwitserland gereden) en ruim 2200 km verreden op de Dunlop winterbanden. Kofferbak vol en met een dakkoffer reed de auto probleemloos (wel wat meer windgeruis). Waar het mocht in Duitsland tussen de 160 en 180 km/u gereden (de auto kon harder maar het leek me niet verantwoord met de dakkoffer, die ik overigens extra gezekerd had met spanbanden) en verder vrij netjes aan de snelheidslimieten gehouden. Onderweg ben ik slechts 1 maal door een andere auto met dakkoffer ingehaald op de Duitse Autobahn (ik reed toen zelf 170 km/u), nl. een Audi Q8 die kennelijk veel vertrouwen had in zijn dakdragers en koffer :-)

Kortom, erg prettig en comfortabel gereisd naar de wintersport. Uiteindelijk verbruik viel reuze mee, gemiddelde over de hele heen- en terugreis was 1 : 9,8. En dit inclusief een dakkoffer.

Nog een weetje: de winterbanden hebben overigens onder droge omstandigheden duidelijk meer moeite om het vermogen op de weg te brengen bij vol accelleren...

- UPDATE 28 oktober 2008 -
Inmiddels ruim 31.000 probleemloze kilometers op de teller. Nog in oktober in Duitsland geweest en \'rustig\' 230 km/u gecruised waar het mocht, geen enkel probleem, en toch weer een aantal Duitsers verrast :-). Uiteraard altijd de motor rustig warmrijden voordat je hem vol belast en rustig de motor laten uitdraaien na een flinke inspanning!

Verder geen enkele storingen of problemenen gehad. Wel merk ik dat de 1ste versnelling bij koude start, nu de dagen kouder worden, bij het inleggen wat meer weerstand geeft (zal de garage even naar moeten kijken bij de grote beurt). Verder: navigatiekaarten geupdate met 2008/2009 kaarten, dus het navigeren gaat weer wat beter in nieuwbouwwijken. Bluetooth en geluidsinstallatie werken uitstekend en naar volle tevredenheid.

Verbruik in de stad: 1 op 8 tot 1 op 9. Op snelweg 1 op 11 a 12 als je netjes rijdt. Gemiddeld kom je eerder op 1:10 tot 1:9 uit. Bij de hoge benzineprijzen (98 RON) de afgelopen tijd was dat wel even slikken...

Zoals eerder gemeld: dashboard kraakt wat bij slecht wegdek, dit is gelukkig niet verergerd.

Voorbanden slijten toch wat sneller in vergelijking met de vorige auto\'s... zal wel te maken hebben met de enorme versnelling die ze vaak moeten verwerken ;-)

In december 2008 een grote beurt, maar ik verwacht eigenlijk geen vervelende verrassingen. Tot nu toe erg tevreden met de auto, en om met een cliché te eindigen: een wolf in schaapskleren.

- UPDATE januari 2008 -
Door eigen schuld een klein deukje bij de dorpel net voor het achterwiel veroorzaakt bij het opdraaien van een parkeerplaats (betonnen bolletje in het donker niet gezien)... Inmiddels is dit opgelost onder verzekering bij een professioneel schadeherstel bedrijf en zie je er gelukkig niets meer van.

GROTE BEURT

Net voor Kerst 2008 een grote beurt, geen bijzonderheden. Alleen de reguliere zaken zoals filters etc. Alles OK. Achterklep iets laten bijstellen vanwege een lichte tik bij het sluiten.

Verder winterbanden (Dunlop SP WINTER SPORT 3D) met stalen velgen laten monteren voor de wintersport in januari 2009.

Kortom: tot nu toe rijdt de auto zonder problemen en storingen.

GROTE BEURT

Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? De belangrijkste feitjes op een rij.

In augustus vlak voor de zomervakantie naar Italie viel vlakbij huis de auto "dood" na het nemen van een verkeersdrempeltje met een sukkelgangetje... Gelukkig was de dag voor mijn vakantie het probleem opgelost met een moertje (anders was mijn vakantie bij voorbaat al een beetje in de soep gelopen). Wat bleek? de hoofdstroomkabel die van de accu naar de zekeringen loopt was losgeraakt vanwege een slecht geborgd moertje...Dit hadden ze nog nooit eerder meegemaakt... Gelukkig gebeurde het vlakbij huis en niet op vakantie ergens in Zwitserland. Toen tevens maar preventief de accu laten vervangen die toch voor dit jaar op de planning stond. Kosten ca. 250 euro.

Op vakantie heeft de auto zich prima gedragen. Waar het kon lekker doorgereden op de Deutsche Autobahn, kon de motor weer eens lekker loskomen en verscheidene BMW's en Audi's verrassen op de linkerbaan. Alleen wat zijn de wegen op sommige plekken in Italië slecht...

Bij 55000 km grote beurt gehad waarbij ik bij de dealer aangaf dat de xenon koplampen niet goed uitlijnden bij het aandoen van de verlichting. Wat bleek? De hoogtemeter op de achteras was defect, helaas viel dit niet meer onder garantie... dit maakte de beurt wat duurder (zeg maar ca. 850 euro).

Andere opvallendheden: de laatste tijd heeft de gordelsensor af en toe wat kuren en denkt dat als ik erin rij (ik ben niet zo zwaar) de gordel niet om zit, lijkt of de gewichts/stoelsensor wat stroef loopt...

Net eind november de winterbandenset erop, de voorbanden zijn aan vervanging toe en zal ik in maart/april laten vervangen.

Verbruik schommelt zo rond de 1:10 - 1:9,5.

Verder start en rijdt de auto tot nu toe altijd probleemloos. Ik heb weinig te klagen, het "moertje" probleem was wel vervelend maar verder niet ernstig, net als de defecte hoogtemeter voor de xenon lampen, kan gebeuren.

Qua betrouwbaarheid en kwaliteitsindruk vind ik het nog steeds OK en wijkt het niet af van mijn eerdere ervaring met een VW Golf IV en de Megane GrandTour die ik hiervoor heb gereden.

HET AFSCHEID

Toch nog een vroegtijdig afscheid. De afgelopen 50000 km gingen (sinds de 60000 km update in 2009) redelijk probleemloos.

Toch in die periode weer een electrisch probleem gehad: een doorgesleten kabelboom heel diep onder in de motorkap... Ik verdenk overigens de Renault dealer die bij het 'moertjes' probleem deze kabel in de motorruimte heeft losgetrokken waardoor deze door de trillingen van het motorblok langzaam aan is gaan doorslijten en tot een kortsluiting heeft geleid. Kosten van deze reparatie ruim 400 euro (95% arbeidsloon). Renault toonde geen coulance.... overigens na deze kabelreparatie een paar dagen later weer terug bij de garage om een extreem hoorbare turbo aanzuiggeluid te laten verdwijnen (klinkt sportief, maar liever niet). Ik verweet ze dat ze bij de zoektocht naar de kortsluiting van alles hadden losgemaakt en kennelijk niet alles even goed hadden teruggeplaatst. Dat bleek dus ook zo te zijn, de luchtslang voor de turbo bleek niet overal goed op elkaar te zijn gemonteerd en gefixeerd na demontage. Deze reparatie was uiteraard gratis...

Verder: een last-minute update gehad voor de ESP control unit in 2011 nadat deze een keer een storing gaf, kosten van ca. 1500 euro all-in werden onder coulance gedekt (viel deze Laguna gelukkig nog net onder).

En afgezien van bovenstaande punten alleen regulier onderhoud. Zomerbandenwissel in 2010 uitgevoerd waarbij ik gekozen heb voor Pirelli's P7.

Kortom, de Laguna heeft zich prima gekweten, tijdens vakanties in Italië en Zuid-Frankrijk heeft hij zich van zijn prima kant laten zien, een zeer snelle en comfortable reisauto die prima 'linkerbahnfahig ist'.

Maar toen kwam er een hele lekkere dikke E91 LCI voorbij - ofwel een BMW 3-serie Touring - die ik niet kon laten staan. Zodoende hebben wij in maart 2012 afscheid genomen van deze prachtige Laguna. Die overigens binnen een week weer was verkocht aan een nieuw baasje!

7,5