Renault Laguna Estate 2.0 dCi 150 Initiale (2008)
| Uitvoering | Laguna Estate 2.0 dCi 150 Initiale |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand laatst | 148.000 km |
Begin 2008 ben ik opzoek gegaan ruimere auto i.v.m. werk en privé. Ondanks mijn altijd goede ervaringen met Renault's (4 auto's)ben ik gaan kijken bij diversen andere merken, zoals VW/Audi, Citroën, BMW en Ford. De nieuwe Laguna 3 vond ik niet echt mooi. Ik ging voor meer ruimte, automatische versnellingsbak, diesel en graag 4x4. Toch ook stiekem even bij Renault gaan kijken en toen bleek de Laguna toch eigenlijk best heel mooi, dus...
In mei 2008 stond er een mooie Laguna Estate Initiale in leisteen grijs met beige interieur klaar. Als extra besteld getinte zij-/achterruit en originele 18" velgen. Helaas geen glazendak genomen, zoals wel in mijn vorige Megane zat.
Verder door de dealer H&R verlagingsveren en een trekhaak laten monteren. En zelf paar donkere 18" velgen met winterbanden genomen.
De auto is standaard super compleet uitgevoerd met automaat, leer, bi-xenon, elektrisch verstelbare en verwarmde stoelen met geheugen, zonneschermen in achterzijdeuren, DVD-navigatie, radio/cd-wisselaar, bluetooth carkit, metallic lak etc...
Geen ander merk was zo compleet voor hetzelfde geld.
Helaas geen 4 wielaandrijving. Ook de 4 wielsturing was nog niet beschikbaar, maar zou ook niet komen i.c.m. automaat.
De Laguna heeft een prettig schakelende versnellingsbak en een krachtige motor. Ook met caravan (1400 kg) erachter en gezin erin presteert de auto enorm goed. Hij ligt als een blok op de weg en heeft een super bochtengedrag (ook door het H&R verlagingsset).
Het verbruik is me een beetje tegengevallen, zeker in vergelijking met mijn vorige auto. Maar volgens de dealer mag ik niet klagen. Rij nu gemiddeld 1 op 14, maar was 1 op 19 gewend met mijn Megane 1.5 Dci 106pk 2006 en daarvoor 1 op 21 met een Clio 1.5 Dci 82pk 2002.
Wel merk ik dat de motor-/versnellingsbak ophanging een zwak punt is. Het e.e.a. kantelt steeds meer. Overigens wel een Renault kwaal.
Inmiddels meer dan 60.000km met de auto gereden zonder (echte) problemen, maar wel wat kleinigheden.
Kleine mankementen:
-Fittingen dagrijverlichting verbrand en vervangen.
-Bagageafschermrol lam en vervangen.
-Parkeersensoren voorzijde reageren op al het vocht. Inmiddels alles vervangen door de dealer, maar probleem nog steeds aanwezig. Dealer en importeur hebben nog geen oplossing gevonden.
-Lak van voorbumper liet los. Inmiddels is de voorbumper opnieuw gespoten voor garantie. Waarschijnlijk is voorbumper bij transport beschadigd geweest en slecht bijgewerkt door transporteur/importeur.
-Kantelen van motor-/versnellingsbak. Nog niet naar laten kijken.
Opmerking:
Na de eerste onderhoudsbeurt bij 30.000km besloten niet meer naar de Renault dealer te gaan voor onderhoud. Olie en oliefilter vervangen € 320,00 incl. BTW. Dit bedrag vond ik echt extreem hoog voor deze werkzaamheden.
Kortom ik ben zeer tevreden met mijn Laguna en denk/weet dat hij zich kan meten aan zijn zogenaamde "betere" concurrenten.
Update 1
Tijdens de afgelopen koude periode hoorde ik opeens een zuigend geluid in de auto. Zodra ik mijn rempedaal aanraakte was het over. Kon geen verschil met remmen merken, maar had al wel gemerkt dat mijn rempedaal erg hard was wanneer ik de auto wilde starten. Zelfs zo hard dat ik de auto niet eens kon starten. Na bezoek aan de dealer bleek de rembekrachtiger kapot. Kreeg direct een ruilauto (Laguna 3 HB 2.0 Dci 6-bak) mee. Binnen 24 uur was mijn auto voor garantie gerepareerd. Keurig geregeld.
Update 2
Nog steeds erg tevreden met mijn Laguna. De auto rijdt echt heel fijn. Ook met hele gezin, alle vakantiebagage en een 1400kg zware caravan erachter tijdens de afgelopen vakantie.
Wel begon kort geleden de motor in te houden en de automatische versnellingsbak onregelmatig te schakelen. Na wat onderzoek bleek dat te komen door vervuilde EGR-klep. Na een schoonmaakbeurt lijkt het probleem voorbij.
Vandaag wel een hele trieste constatering gedaan; de zijkant van de leren bekleding van de bestuurdersstoel is gescheurd! Na 80000km mag leer niet scheuren. Aan mijn in- en uitstap gedrag en gewicht kan het niet liggen. Stap 2x per dag in en uit. En weeg zelf nog geen 70kg. Ik vind het echt ongelofelijk en onacceptabel. Ga z.s.m. verhaal halen bij de dealer.
Tevens ga ik dan wederom informeren naar een oplossing voor de slecht functioneerde carkit en niet nog steeds te vochtgevoelige voorste parkeersensoren.
Ondanks deze punten is het een geweldige auto. Alleen weet ik niet of de volgende auto weer zo'n dikke Renault Laguna zal zijn. Inmiddels veel gunstigere auto's op de markt. Ook Renault biedt nu zijn Laguna's completer en voor minder geld aan. Energie-labels zijn ook verbeterd.
Update 3
Inmiddels is de auto ruim 3 jaar oud en heeft ruim 125.000 km gelopen zonder echte schokkende problemen.
De bij ca. 80.000km gescheurde leren bekleding van de bestuurderszitting is zonder veel problemen bij de dealer vervangen voor garantie. Z.g. was ik de eerste met het probleem!?
Bij het reguliere onderhoud zijn naast de normale onderdelen, als olie en filters, de remblokken en de 2 voorbanden voor het eerst vervangen.
Problemen:
De storingen in de voorste parkeersensoren zijn nog steeds niet verholpen.
De slechte microfoon van de carkit is vervangen door een externe, maar resultaat is niet noemenswaardig verbeterd.
Problemen met de rembekrachtiger zijn nog keertje teruggekomen, dat is verholpen door het vervangen van een retourslangetje voor garantie.
Eigenlijk is het een probleemloze auto gebleken met een acceptabel verbruik van gemiddeld 7,2 liter op 100km. Met caravan, 5 personen en box op dak door de bergen doet het verbruik stijgen naar circa 14 liter op 100km, maar het rijdt geweldig.
Nu langzaam opzoek naar de volgende auto.
Helaas gaat het geen Renault meer worden.
Ga namelijk de volgende (goedkopere)auto op benzine rijden. En Renault heeft geen benzine uitvoering die 1500kg mag trekken.
Momenteel gaat mijn voorkeur uit naar de nieuwe Hyundai i40 2.0 automaat Business Edition of een oud gediende de C5 Tourer 1.6 THP automaat Ligne Business. Wellicht gaan we terug in luxe, maar ook terug in prijs (lees: bijtelling)
Update 4
Eind 2011 heb ik besloten om de auto toch niet te vervangen, omdat mijn jaarlijkse kilometers zouden gaan wijzigen van 40dkm per jaar naar nog geen 10dkm per jaar. En voor die paar kilometers per jaar vond ik het economische niet verstandig om nieuwe auto (met dezelfde of betere eigenschappen) te gaan uitzoeken. Vanaf april 2012 ben ik dan ook de Laguna prive gaan rijden.
Mijn Laguna is nog steeds een super fijne auto met niet of nauwelijks problemen. Nog steeds geen buitengewone onderhoudskosten en geen mankementen.
Alleen de kofferbakrollo is overleden en wegens de behoorlijke prijs van ruim € 150,- nog niet vervangen.
Door de vele korte afstanden is het verbruik aanzienlijk toegenomen naar ongeveer 1 op 10 en vervuild het roetfilter veel meer. Ondanks deze min punten blijft het een hele fijne auto waarmee ik nog tijdje vooruit kan.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Renault Laguna Grand Tour 2.0-16V Tech Line Automaat | Xenon | Navi | Autom. Airco | Cruise Control | LMV | PDC | Half Leer | Sportstoelen | Nieuwe APK!
- 2007

Renault Laguna Estate 2.0 dCi GT Line|Xenon|Liefhebbersauto|Org NL NAP|Alcantara|Yougtimer|Sport 18''|Bleu Malte|Perfect Onderhouden
- 2008

Renault Laguna 1.6-16V Business
- 2007

Drie ruime gebruikte stationwagons: ideaal voor de komende vakantie

Praktijkervaring Renault Laguna III: Driemaal …

Renault Laguna Estate 2.0 dCi GT – 2008 – 503.410 km - Klokje Rond

Op zoek naar: Toyota Avensis - Renault Laguna - Ford Mondeo