Renault Laguna 1.9 dCi 100pk Tech Road (2005)

Uitvoering | Laguna 1.9 dCi 100pk Tech Road |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Inmiddels heb ik mijn Laguna ruim 2 jaar in bezit en in tegenstelling tot de planning nog maar 70.000 km gereden. De auto bevalt nog steeds goed. Niet dat de auto perfect is want het nut van een 6-bak is me helemaal duidelijk (op hogere snelheden is hij niet zo stil en 150 vindt hij wel genoeg, daarboven lijkt hij te veel toeren te maken). Daarnaast is het duidelijk een op comfort afgestelde auto gewoon lekker lange ritten maken.
Heb voor de auto gekozen omdat ik slecht zat in de kleinere klasse. Ben 1.93 m. en had ernstige rugklachten. Leek vooral door houding te komen en te weinig steun onder benen. En ik kleinere auto’s kon ik onvoldoende achteruit zitten. Ook hoge auto’s voldeden niet. Vaak omdat ik niet meer bij het stuur kon als ik lekker zat. Vooral Toyota’s doen niet aan (voldoende) axiale stuurverstelling.
De Renault heeft geen problemen gehad behalve een vervelende resonantie in de motor bij ongeveer 2.200 toeren (alleen bij optrekken, bij constante snelheden gelukkig niet).
Het is absoluut geen topauto maar voor 28.000 wel heel veel auto en hij doet alles redelijk goed. Namelijk een (bescheiden) diesel met alles erop en eraan (incl. navi, climate etc). Dat was ook de reden om deze auto te kiezen. De keus ging bij mij uiteindelijk tussen de S40, 407 en deze Renault. Financieel was deze het meest interessant. Zeker een paar duizend goedkoper.
Gemiddeld rij ik tussen de 6.3 en 6.7 liter per 100 km. Niet gek vind ik.
Resonantie in motor rond de 2200 toeren. Verdwenen na 60.000 km beurt.
Af en toe ratelt de cd-speler of doet hij het helemaal niet. Binnenkort maar even naar laten kijken.
Update 25 maart 07
Het cd-speler geratel komt niet meer voor.
De auto heeft soms startproblemen maar start altijd. Wat er gebeurd is dat je op de startknop drukt de startmotor begint te ratelen tot je een ons weegt maar de auto niet start. Beter lijkt het te zijn om de knop weer in te drukken en het starten dus te onderbreken en het opnieuw te proberen. Hij start altijd na 2 of 3 keer proberen. De garage heeft er al eens na gekeken maar toen deed hij het uiteraard prima. Het probleem was 2 weken weg en nu is het erweer.
Gelukkig start hij na een paar keer altijd. Bij een andere auto zonder startknop start hij natuurlijk ook wel eens niet de eerste keer alleen bij deze was ik dat wel gewend en omdat de startmotor wel 20 sec. denk ik blijft ratelen ook als hij niet wil starten is het vreemd. Iemand een idee?
Geeft niks de auto blijft fijn!
Update 27-5
Startproblemen zijn helemaal weg! Alleen de radio / cd speler ratelt af en toe weer (na het starten). Het is zo weer weg maar toch... Woensdag voor tussenbeurt 15.000 naar de garage dus dan maar ff aangeven.
Update 16-6
Weinig nieuws over de auto die doet het gewoon goed. Verbruik iets gedaald naar onder de 6 liter per 100 km.
Wel was de sleutel (kaart) kwijt. Totdat m’n vriendin de was ophing en de sleutel dus uit een broekzak kwam. Het lampje van de sleutel deed het nog. Gauw naar de auto en eerst gingen de deuren niet open totdat ik dichter bij kwam toen gingen ook de deuren open. Toen starten en ja hoor starten en lopen.
Wie zij dat laguna’s niet betrouwbaar waren! Deze wel.
Update 18-11
Auto doet het nog steeds prima. Het verbruik is weer wat hoger ca. 7 liter volgens de boardcomputer echter de boardcomputer geeft bij tanken altijd meer liters aan dan dat ik kan tanken dus in de praktijk zuiniger dan de boardcomputer.. Meestal andersom.
Inmiddels bijna 98.000 km.
Update 14-11-2008
Nog eventjes en dat terwijl hij me nog steeds goed bevalt. Wel een probleem gehad. De brandstofpomp had het begeven en dan start hij niet meer en dat net terwijl je naar een afspraak moet. De garage in Groningen had geen vervangende auto maar gelukkig hebben we dat zelf kunnen oplossen en stond maandag\'s een VW Touran klaar als vervanger. De garage in Groningen had ook weinig tijd voor mijn probleem dus heb ik de Touran paar weken kunnen uit proberen.
Verder zoals ik al eerder schrijf blijft hij me zeer goed bevallen. Even de belangrijkste puntjes voor mijn brik.
- goedkoop (28k voor luxe grote wagen)
- ruim
- comfortabel (vering, stoelen)
Min
- niet echt snel wel net genoeg voor mij
- geen 6-bak bij hogere snelheden iets rumoeriger en wat minder zuinig (gemiddeld circa 6.2 liter op de 100 km)
Een moeilijk afscheid
Hoogtijd voor een update.
De auto is namelijk eind 2008 ingeleverd. Iets wat hij niet op prijs stelde.
Vlak voor het einde heeft de brandstofpomp het begeven.
En de laatste dag wou hij niet starten vanwege een lege accu. Waardoor hij leeg was .. geen idee. Accu was ok en laadde ook goed bij.
Het zal vast te maken hebben gehad met het aanstaande afscheid.
Conclusie
Een betrouwbare auto die nergens in uitblonk behalve dan het feit dat hij gewoon goedkoper was dan de concurrentie.
Als ik weer zou moeten kiezen had ik wellicht toch liever voor de 120 pk dci genomen. Vooral ook vanwege de 6-bak.
Maar 100 pk voldeed voor NL prima en tot en met 120 reed hij rustig daarboven begon hij iets meer geluid te maken.