Renault Laguna 1.8 16V Expression (2001)
| Uitvoering | Laguna 1.8 16V Expression |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 55.500 km |
| KM-stand laatst | 218.000 km |
Nadat onze Mazda 121 het motorisch begaf en mijn vrouw binnen twee weken flinke afstanden zou gaan rijden voor haar werk hadden we enigszins haast met het aanschaffen van een nieuwe (tweedehands) auto. Het moest in ieder geval een veilige auto zijn en niet zo'n koekblik. In eerste instantie hebben we een beetje rondgekeken naar een peugeot 307, maar liepen al snel tegen de laguna aan. Destijds vergelijkbaar qua prijs met de 307, maar wel flink wat ruimte erbij. De keuze was dus snel gemaakt, zeker ook aangezien in de familie flink wat Renaultrijders voorkomen.
De eerste ervaringen zijn goed: de auto rijdt heerlijk. De cruise-control functioneert zeer naar behoren, zeker op lange afstanden is het een verademing. De 1.8 is niet heel vlot, maar voldoende en het verbruik valt mee: 1 op 13. De stoelen zitten heerlijk en zijn zeer geschikt voor de lange ritten.
LPG-installatie
Bij 74.000 km hebben we een LPG-installatie laten inbouwen ivm de vele kilometers per jaar (60.000) en het toch behoorlijke kostenverschil. Hadden we eerder moeten doen...maar goed. Verbruik is wel behoorlijk gezakt naar 1 op 10-11.
Onderhoud
Nadat de LPG-installatie ingebouwd is start de auto moeilijker (koude start). Het duurt even voordat ie aanslaat. Bij de grote beurt hebben we hier naar laten kijken, maar kon niets gevonden worden (ook niet door een gespecialiseerd LPG-inbouw station). Auto opgehaald, startte niet...uiteindelijk toch aan de praat gekregen en naar huis gereden. De volgende dag startte hij weer niet. Dealer laten komen om de accu te laten vervangen. Toch jammer dat dit heeft plaatsgevonden/
Verder rijdt de auto nog steeds heerlijk. Alleen de koude start geeft problemen.
Koude start
De startproblemen blijven. Nogmaals naar de dealer gegaan (andere Renault dealer). Huis gasklep vervangen. Dit zou het probleem zijn, maar helaas...Even ging het goed, daarna waren we weer terug bij af.
Inmiddels ook al aardig wat voorlampjes verslonden. Helaas is het niet zo eenvoudig om bij deze auto dat zelf te doen. Een keer zelf geprobeerd, maar na een uur ermee opgehouden. Wel jammer, want het kost je uiteindelijk behoorlijk wat tijd om ervoor naar de dealer te gaan. Gelukkig erkent de dealer het probleem en rekent dan ook alleen het lampje.
200.000
Inmiddels de 200.000 km gepasseerd. Auto blijft het prima doen. Slecht starten doet hij ook nog prima. We hebben ons er maar bij neergelegd dat dit niet beter wordt. Wat ons wel al enige tijd opvalt is dat bij het tanken van benzine de auto een paar weken lang prima start. We houden het er maar op dat het door de benzine komt.
De auto heeft een grote beurt gehad bij 200.000 km. Remblokken achter zijn vervangen. Remblokken voor waren al eerder (110.000 km) vervangen. Tweede set nieuwe banden sinds aankoop erop laten leggen. Het valt ons allersinds mee.
Nieuwe auto?
We zijn wat aan het rondkijken voor een nieuwe auto, zonder haast overigens. De laguna doet het nog prima en de kosten vallen mee.
In het algemeen kan gezegd worden dat deze auto een ideale (reis)auto is. Lange afstanden zijn niet vervelend. Alles functioneert nog naar behoren. Storingen, technisch/electronisch, zijn niet opgetreden in deze ruim 3 jaar dat we de auto rijden. De koude start is nog altijd een probleem, maar niet hinderlijk. We hebben geen spijt van deze aankoop gehad. Of de volgende weer een laguna wordt? Wellicht.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Renault Laguna 1.6-16V Authentique Airco, Cruise Control, Trekhaak, Stuurbekrachtiging
- 2004

Renault Laguna Grand Tour 1.6-16V Authentique | nieuwe apk bij levering | mooie nette auto !
- 2004

Renault Laguna Grand Tour 3.0 V6 Privilège Aut 1e eigenaar!
- 2005

De Renault Laguna II veroorzaakte veel ellende: dit verhaal kende je waarschijnlijk nog niet

De Renault Laguna II herinneren we ons ook om de sleutelkaart

De pretentieloze middenklassers van 20 jaar geleden