Renault Grand Espace 3.5 V6 24V Initiale (2005)

autoreview

Renault Grand Espace
Renault Grand EspaceRenault Grand EspaceRenault Grand EspaceRenault Grand EspaceRenault Grand EspaceRenault Grand EspaceRenault Espace - interieurRenault Espace - interieurRenault Espace - interieur

Signalement

UitvoeringGrand Espace 3.5 V6 24V Initiale
Versnellingen5, Automaat
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf97.000 km
KM-stand laatst167.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Grand Espace 3.5 v6 Initiale

 • 100.000 km

Na bijna 20 jaar Volkswagen, waarvan de laatste 8 jaar een Sharan, ben ik eind vorig jaar overgestapt naar Renault. En wel een Grand Espace 3.5 Initiale.
Al jarenlang was de Espace voor mij de mooiste MPV die er was. Regelmatig heb ik rond gekeken naar een Espace maar de prijs en de reputatie hielden me tegen. Mijn mening omtrent de reputatie was vooral gebaseerd op hetgeen ik op internet heb gelezen. Het laatste jaar heb ik echter diverse mensen gesproken die al jarenlang redelijk probleemloos Espace reden. Daarom begon het toch weer te kriebelen. Wat zou het worden? Een 2.0 Turbo automaat of een 3.5 V6 automaat? Onwillekeurig spoken dan toch weer de reviews door je hoofd over kapotte turbo's en de daarmee gepaard gaande kosten. Qua motor heb ik over de 3.5 weinig negatieve geluiden kunnen vinden op internet. Behalve dan misschien het verbruik. Een kennis van me rijdt een 2.0 Turbo automaat en rijdt circa 1 op 8. Dan kan het verbruik van een 3.5 toch niet heel veel minder zijn?
Dat het qua uitrusting een Initiale moest worden, dat stond vast. Ik wilde alles er op en eraan, incl een panoramadak.
Gezien de kredietcrisis had ik mezelf voorgenomen om de zoektocht op een laag pitje te zetten. En als je dus niet actief aan het zoeken bent, dan loop je er tegen aan. Bij een Renault-dealer, een Grand Espace Initiale, 3.5 V6 automaat met een panoramadak, privacyglass en een jaar Topgarantie. Een plaatje! Zelfs mijn vrouw was verkocht. Na de proefrit hielden we de boot nog een beetje af maar eigenlijk was het besluit al lang genomen. Dit moest ie worden! En hij is het ook geworden. We hebben goed kunnen handelen en zijn er snel uitgekomen.

Uitrusting
In deze uitvoering is de auto voorzien van werkelijk alle denkbare opties. Leren bekleding, electrisch verstelbare stoelen met geheugen, stoelverwarming, panoramadak, 6 captain-chairs, automaat, navigatie, cd-wisselaar, key-less entry, allerlei veiligheidssystemen, noem maar op. De enige opties waren volgens mij nog DVD-schermen in de hoofdsteunen en 18-inch velgen. Deze zijn overigens zeer mooi maar hierdoor schijnt de auto wat in te leveren aan rijcomfort.
Ik moet zeggen dat de kwaliteit van het interieur, tot op heden, absoluut niet onder doet voor dat van de Sharan. Ik moet ook zeggen dat het interieur goed, degelijk aanvoelt en er ook mooi uit ziet. Ik realiseer me dat heel veel in deze auto electrisch werkt en dat dat allemaal kapot kan.
Verder lees ik in veel reviews dat de stoelen zo zwaar zijn maar ik geloof niet dat ze zwaarder zijn dan die van de Sharan. Was dus weer een meevaller.

Motor
En dan die motor. 3.5 V6 automaat.... Het rijdt werkelijk geweldig. Je kunt heerlijk cruisen en je kunt gigantisch versnellen. De motor is stil maar op het moment dat je het gaspedaal intrapt dan brult ie in het vooronder en schiet vooruit. Voor het verbruik is dit niet gunstig maar het geeft een geweldige kick. Zo'n grote zware auto en zo'n versnelling. Ik las trouwens overal dat deze auto een gewicht zou hebben van 1835 kilo maar op mijn kenteken staat een gewicht van 1945 kilo. De verkoper kon dit niet verklaren. Ook de combinatie van deze motor en de automaat bevalt uitermate goed.
Het verbruik was even wennen. Ik rijd voornamelijk veel korte afstanden en dan is dit natuurlijke niet de meest voordelige auto. Rijd ik in het dorp en laat ik me verleiden tot veel tussensprintjes dan kom ik op 1 op 6 tot 6,5. Hou ik me in dan is 1 op 7,5 haalbaar. Op lange afstanden (snelweg en 80-km weg) haal ik makkelijk 1 op 9/10. Gemiddeld 1 op 7,5 tot 8. Het is niet niks maar je krijgt er wel iets voor terug, namelijk geweldig rijcomfort. Met de Sharan reed ik gemiddeld 1 op 9, soms zelfs lager. Dan valt dit verbruik ook wel mee (relatief gezien).

Problemen
Tot op heden nog geen echte problemen gehad. Het blijkt dat de leuningen van de achterste 2 stoelen wat los zitten en daarom een beetje rammelen. Verder heeft het zonnescherm voor het panoramadak wat kuren en opent niet meer helemaal. Volgende week gaat de auto terug naar de garage voor wat kleine dingetjes.

Tot nu toe
Tot op heden ben ik dik tevreden. De auto rijdt goed, ziet er mooi uit en, waar het eigenlijk allemaal om begonnen is, ruimte in overvloed voor het gezin.
De bedoeling is dat ik in het voorjaar de lak van de auto eens goed onderhanden ga nemen. Ik heb eerst zitten denken aan een Protech-behandeling maar die kost ruim 1300 euro. Heb inmiddels wat informatie ingewonnen en de behandeling met de Meguiair-producten schijnt heel goed te zijn. Dus dit ga ik maar eens proberen. Als iemand andere ideeen heeft, hou ik me aanbevolen.
Tot op heden heb ik niet te klagen over de betrouwbaarheid maar gezien de kleine " probleembjes" zet ik de waardering vooralsnog op voldoende.

Oplossen probleempjes

 • 101.000 km

De auto is pas terug geweest naar de garage voor diverse kleine probleempjes. Alles is keurig opgelost en alles onder garantie. De auto heeft uiteindelijk 2 dagen in de garage gestaan omdat een onderdeel besteld moest worden. Ik heb 2 dagen een zgan Scenic mee gekregen waar niets voor in rekening is gebracht. Zat allemaal in de service. Perfect geregeld.
Omdat ik nog een irritante rammel ergens achter in de auto hoorde, heb ik alle stoelen eruit gehaald. Uiteindelijk bleek de rammel in de plafondbekleding te zitten. Aangedrukt en klaar. Makkelijk opgelost maar zou eigenlijk niet moeten kunnen bij een auto van dat geld.
Verder rijdt ie nog steeds geweldig!

Stand van zaken

 • 105.000 km

In de afgelopen maanden enkele kleine probleempjes gehad. Een lekke band door het afbreken van het ventiel. Dit betekent meteen dat er ook een nieuwe bandenspanningsmeter in moet en dat het hele systeem opnieuw moet worden ingelezen.
Verder vlak voor mijn vakantie geconstateerd dat het oliepeil te laag stond en heb dus olie bij moeten vullen.
Afgelopen week naar Italie geweest en de auto heeft het geweldig gedaan. Een geweldig rijcomfort, ook bij hogere snelheden en een motor die altijd voldoende power heeft. De stoelen zitten heel goed en ook de kinderen hebben zeer relaxt kunnen zitten in de captain chairs. Daarnaast is het rijden in een automaat heel ontspannen. Na 900 km stap je bijna uitgerust uit.
Het weggedrag is goed te noemen maar ik heb wel gemerkt dat op bochtige snelwegen en harde zijwind (Zuid-Duitsland), de auto geen bochtenridder is. Het is natuurlijk een hoge auto en daardoor wat zijwindgevoeliger.
De navigatie heeft het goed gedaan. Geeft over het algemeen tijdige en volledige informatie. Geeft soms wel eens een filemelding die er uiteindelijk niet staat maar dat is dan weer een meevaller.
Het verbruik heeft me uiteindelijk verbaasd. De afgelopen 2000 km heb ik bijna 1 op 10 gereden. Natuurlijk veel snelweg maar ook veel berg op en af.
De auto heeft me de afgelopen periode absoluut overtuigd. Het enige waar ik me aan irriteer is een rammeltje hier en een rammeltje daar. Deze rammeltjes verdwijnen ook net zo makkelijk weer en die nemen we dan maar op de koop toe.

Wiellager

 • 110.000 km

Al een tijdje stoorden wij ons aan een geluid dat ergens achter uit de auto kwam. Dit werd steeds erger. Wij hoorden dit met name tussen de 75 en 125km/u maar konden niet achterhalen wat dit geluid was. Dus op naar de lokale Renault-dealer, ik had immers Top-occassiongarantie. Hier maakte een monteur een proefrit, zette de radio en airco uit en riep al bij 20km/u dat de wiellager kapot was.
Vervolgens is deze wiellager onder garantie vervangen. Hierbij kwam tevens naar voren dat de remmen vervangen diende te worden (geen garantie).
Nu zijn we gisteren een dagje weggeweest en ik moet zeggen dat ik nog nooit een auto heb gehad die zo stil is. Dit was een verademing. De auto is stil geworden en een rammel achterin is verdwenen. Volgens mij is de auto nog niet zo stil geweest sinds dat ik de auto gekocht heb. Hij rijdt echt weer geweldig.
Ik vraag me wel eens af of de auto wel een volledige afleverbeurt heeft gehad toen ik 'm kocht. O.a. vanwege deze wiellager. Verder was de ruitenwisservloeistof binnen een maand leeg terwijl ik deze nauwelijks gebruikt had. Olie moest al na 5 maanden bijgevuld worden. Ik ben geen techneut maar het zet me wel aan het denken. En of een wiellager toen al vervangen moest worden is nu toch niet meer vast te stellen. Ik had waarschijnlijk wat eerder aan de bel moeten trekken.
Voor alle duidelijkheid. De dealer waar de auto nu gerepareerd is, is niet de dealer waar ik de auto gekocht heb.

Kleine beurt

 • 113.000 km

Auto heeft afgelopen week een kleine beurt gehad. Tevens nog wat dingetjes na laten lopen in verband met afloop garantie. Een kleine rammel, waarvan de dealer die mij de auto verkocht heeft zei dat dit niet op te lossen was, is door een monteur in een half uurtje opgelost. Een rammelend plaatje van het panoramadak, achter de hemelbekleding.
Verder een probleemloze en geweldige auto. De beurt kost 390 euro, is niet mis. Volgende keer moeten 6 bougies en de multiriem vervangen worden. Voor de bougies hebben ze 3 uur nodig en dan de multiriem nog. Zal dus wel een duur beurtje worden. Bougies gaan gelukkig wel 120.000 km mee.
Ik heb de betrouwbaarheid verhoogd van voldoende naar goed. Heb het afgelopen jaar nauwelijks problemen gehad. Gezien sommige reviews kan het ook anders lopen. Ik heb gelukkig niet te klagen.

Keyless entry

 • 116.000 km

Een van de opties op deze auto is de keyless entry. Is ontzettend handig. Op het moment dat je in de buurt bent van de auto (en je hebt de card in je zak) en je pakt met je hand de portiergreep vast
dan ontgrendelt de auto automatisch. Open je vervolgens het portier dan wordt automatisch de stoel en spiegel in de juiste stand gezet.
Vorige week bleek de sensor niet meer te werken bij de portiergreep van de bestuurdersstoel. Dus moet je eerst de portiergreep van het achterportier vastpakken om de auto te laten ontgrendelen.
Vanochtend ging de auto helemaal niet meer open. De card reageerde helemaal niet meer op de auto. Uiteindelijk bleek het simpel te zijn. Batterijtje uit de card halen, opnieuw erin doen en klaar is kees. Ik werd hier op gewezen door een Renaultmonteur. Lijkt een meevaller maar als je 's morgens klaar staat om te gaan en je kunt je auto niet in, dan is dat niet bevorderlijk voor je ochtendhumeur.

Multiriem

 • 120.000 km

Afgelopen week zijn de multiriem (3.5 heeft geen distributieriem) en de bougies vervangen. Het lijkt alsof de auto een stuk soepeler rijdt en stiller is geworden.
Daarnaast had het navigatiesysteem geen ontvangst meer en werkte de keyless entry van het voorportier niet meer. Voor wat betreft de navigatie is de antenne vervangen en een sensor van de keyless entry. De auto rijdt weer geweldig maar de rekening was weer aanzienlijk.
Bougies € 237,-, multiriem € 280,-, antenne € 220,- en sensor € 175,-. Het blijft een geweldige en praktische auto maar hoe meer electronica, hoe meer er kapot kan gaan en dat blijkt nu wel. Daarom heb ik de betrouwbaarheid toch maar weer teruggezet naar voldoende.

Wintersport

 • 132.000 km

In november jl. de winterbanden er op laten leggen. Verder heeft de auto een beurt gehad en zijn voor de remschijven vervangen. Afgelopen week op wintersport geweest naar Oostenrijk, op en neer 1800 km waar de Espace helemaal tot zijn recht komt. Het is werkelijk een geweldige reisauto. Het hele gezin erin, een hoop bagage en iedereen zit heerlijk relaxed op weg naar de vakantiebestemming. En wat loopt die 6-cylinder heerlijk. Stil en heel veel power als het nodig is.
Vlak voor de wintersport vertoonde het navigatiesysteem kuren. De cd's van Duitsland en de Alpenlanden werden uitgespuwd omdat ze niet herkend werden. Ook het inbrengen van de navigatie-cd's verloopt heel moeizaam. Na een keer of 5 de cd lichtjes aanduwen, glijdt ie uiteindelijk het navigatiesysteem in.
Ben nu met de cd van de Benelux naar Oostenrijk gereden. Hoe dit kan weet ik niet maar ik heb de gehele reis navigatiebegeleiding gehad. Moet hier toch even naar laten kijken.
Verder is de betrouwbaarheid de afgelopen periode goed geweest. Behalve de navigatie verder geen problemen gehad. Ook starten met temperaturen van - 20 (in Oostenrijk) was geen enkel probleem.
De afgelopen weken met het winterweer en korte afstanden liep het verbruik op tot ca 1 op 6,5 tot 7. Afgelopen week naar Oostenrijk ( zo goed als alleen maar snelweg) een verbruik van 1 op 9 tot 11, met snelheden tussen de 90 en 145.

update

 • 155.000 km

Na een lange tijd volgt hier nog een update over de Espace.
De Espace wordt momenteel minder gebruikt omdat ik nog een Renault Kangoo heb aangeschaft. Deze wordt vaker gebruikt voor de kleine afstanden en rijdt prima maar is geen Espace, maar dat is wel duidelijk.
We zijn net terug van vakantie naar Zuid-Frankrijk en daar heeft de Espace het prima gedaan, een op en top reisauto. Ruimte, luxe, comfort, gemak en heel veel vermogen tot je beschikking. En toch zijn er die irritaties over de kleine rammels en trillingen, een dergelijke reisauto onwaardig. En wat is ie zijwindgevoelig. Het is natuurlijk een hoge auto maar met de harde wind in Zuid-frankrijk hou je de auto soms met moeite op de weg. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?

De afgelopen periode is verder nog het volgende gebeurd.
* winterbanden helemaal opgereden en nu pas net de zomerbanden erop;
* accu vervangen;
* expansievat vervangen;
* navigatiesysteem gerepareerd omdat het systeem geen cd's meer kon lezen.

Nu na de vakantie trilt de auto bij het afremmen, moet hier nog even naar laten kijken. Verbruik het afgelopen jaar ongeveer 1 op 8. Op vakantie tot 1 op 9 tot 1 op 10.

Wat rijdt ie lekker

 • 160.000 km

Onlangs heeft de auto een beurt gehad en zijn de winterbanden er weer op gelegd.
Vorige keer schreef ik al dat de auto last had van trillingen in het stuur bij het afremmen. De oorzaak is inmiddels boven water. Aan de binnenkant van het rechtervoorwiel zat een flinke deuk in de velg. Hierdoor was het wiel niet geheel meer rond en heeft het slijtage veroorzaakt aan de spoorstangkogel waardoor de auto ging trillen. Deze is nu vervangen en de trillingen zijn geheel voorbij.
Toen ik dit mijn vrouw vertelde zei ze " Oh ja, ik heb wel een keer een stoeprandje geraakt".
Verder zijn achter de remblokken vervangen en de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden. De auto rijdt weer perfect.
Aan de pomp is het natuurlijk een dure jongen. Ik ben geen scheurneus en rij dan ongeveer 1 op 8.
Begin dit jaar moest er een 2e auto bij komen en heb ik een Renault Kangoo bij gekocht. Deze wordt heel veel gebruikt voor de korte stukken in en rond het dorp.
Ik heb wel eens gedacht om de Espace eruit te doen, maar ja met een Kangoo op vakantie zie ik ook niet zitten (is overigens een luxe probleem). En als ik een nieuwe/jongere grote en zuinigere auto zou kopen dat moet ik zoveel bijbetalen, voor dat geld kan ik ook veel tanken. En de Espace rijdt zo geweldig en is zo lekker ruim, daar wil ik eigenlijk niet op inleveren. Dus voorlopig blijven we lekker doorrijden met de Espace.

En dat was het einde van de Espace

 • 167.000 km

Eén week voor de vakantie is mijn vrouw met de Espace langs de weg gestrand met een oververhitte motor. Renault-service heeft de auto afgesleept naar de dichtstbijzijnde Renault-dealer en de eerste diagnose was dat het goed fout was, wat dit ook mocht zijn. Vervolgens is de auto overgebracht naar mijn eigen dealer en daar kreeg ik dezelfde boodschap. Kennelijk zitten er scheurtjes in het blok en door lekgassen ontstaat er een overdruk die de motor kwijt moet. Dit kan kennelijk alleen via het koelsysteem met als het gevolg dat de radiateur is opengescheurd. De opties waren of de motor eruit, het probleem gaan zoeken en niet weten wat er uiteindelijk uit gaat komen, alleen een rekening van vele duizenden euro's. Andere optie was een nieuwe motor voor circa € 10.000,. En de laatste optie is een andere auto. Ik heb uiteindelijk voor de laatste optie gekozen. Welke optie ik ook gekozen had, het kost me allemaal verschrikkelijk veel geld. De auto gaat nu via de dealer naar een opkoper en ik krijg er nu nog een fooitje voor terug.
Nu achteraf hoor ik van verschillende kanten dat dit een veel voorkomend probleem is bij de 6-cylinder motoren van Renault, maar ja dat is achteraf. Het was een geweldige auto. Hoewel duur in het gebruik, maar ik had me toch een ander einde voorgesteld.
Ik ben ondertussen iets anders aan het zoeken maar weet nog niet goed wat, in ieder geval minder duur in het gebruik. Een jonge Scenic of een V70. Ik heb nog een Kangootje waar ik nu mee rond rijd, ik heb dus de tijd.

Afscheid Espace

 • 167.000 km

Het is zover, we hebben afscheid genomen van de Espace, deze is nu onderweg naar Litouwen.
Ik heb de auto ingeruild op een Volvo V70, wel met 2.0 liter motor. Het is ontzettend afkicken maar het is wel een bewuste keuze geweest. 130 euro voor een volle tank en dan maar 500 km rijden was toch iets te gortig. Daarnaast gaan de kinderen steeds minder mee dus was de ruimte niet meer perse noodzakelijk.
De V70 is een totaal andere auto, lager, minder ruimte, minder luxe, minder snel maar geheel rammelvrij, stukken zuiniger, heeft geweldige stoelen en het rijdt heerlijk. Ik ben dus tevreden.
Nu me dit probleem met de V6-motor is overkomen valt het me op dat ik links en rechts regelmatig geluiden hoor dat dit een bekend probleem van de V6-motoren van Renault is. Het kunnen natuurlijk verkooppraatjes zijn geweest maar ook een Renault-dealer erkende dat dit een bekend probleem was.
Hoe dan ook, ik heb geweldig met de Espace gereden maar het is nu tijd voor iets nieuws.
Een review van de V70 volgt tezijnertijd.

4,0
 • Betrouwbaarheid
  3
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  5
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens