Renault Grand Espace 2.0 Turbo 16V Dynamique (2007)

Uitvoering | Grand Espace 2.0 Turbo 16V Dynamique |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Omdat onze Scénic wel erg krap was voor onze vakanties hebben we vorig jaar besloten een Grand Espace aan te schaffen. Gekozen voor de Dynamique 2.0T benzine uitvoering met als opties het DVD systeen, Carimat navigatie (i.c.m. 6 voudige CD wisselaar met MP3 en blue tooth telefoon), het panoramisch zonnedak en een apart te openen achterruit. Zowel de ruimte als rijeigenschappen bevallen ons prima. Alle bagage voor de skivakantie pastte makkelijk in de auto en het rijden is erg relaxed, vooral door de rust, het overzicht en de cruise control.
De motor is sterker dan verwacht en de auto is duidelijk sneller dan de oude Scénic, ondanks de 1800 kg. Het benzine verbruik bij gecombineert stadsverkeer en snelweg ligt rond de 10,7 l/100km. Dit is wel duidelijk hoger dan bij de Scénic. Tijdens wintersport vakantie rond 9,6 l/100km (ca. 125 km/u gereden), daarmme ongeveer gelijk aan oude auto met imperiaal en dakbox.
Wat ik nog niet begrijp is het nut van de key card. Geef mij maar een ouderwetse sleutel.
Update 25-04-2008 (13.000 km)
Inmiddels is de auto al weer ruim een half jaar oud en kan ik meer vertellen van de ervaringen. De rijeigenschappen blijven uitstekend bevallen. Heerlijke reisauto en de flexibiliteit met de stoelen is erg handig doordat afhankelijk van bagage en inzittenden de opstelling gekozen kan worden. De stoelen zitten uitstekend, maar zijn wel heel erg zwaar en omvangrijk. Omdat je die functie slechts weinig gebruikt vind ik het zelf geen probleem, maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die dit maar niks vinden. Als extra heb ik een mat achterin gekocht. Hierover ben ik niet zo enthousiast. Enerzijds ligt deze los en schuift van zijn plaats, daarnaast is het een beetje een gatenkaas door al die uitsnedes tbv de stoelgeleidingen.
De auto zit vol met electronische snufjes die ik (waarschijnlijk) nog lang niet allemaal benut. Een korte opsomming van de zaken die ik wel gebruik: automatisch licht wanneer het donker is. Dit bevalt uitstekend. Werkt prima, zou soms willen dat hij iets sneller zou inschakelen. De automatische ruitenwissers vind ik ideaal. Wel heb ik het idee dat ze pas goed werken wanneer de ruit iets opwarmt. Direct na het wegrrijden wil hij wat vaak (zinloos) blijven wissen. De navigatie is gewoon perfect. Helemaal op snelwegen waar ook de borden worden afgebeeld op het scherm. De plaats van het display is zodanig dat je goed wicht op de weg blijft houden. Enig nadeel wat ik zou kunnen bedenken is het feit dat het niet mogelijk is om POI’s (zoals flitspalen) zelf toe te voegen. De bediening is intuïtief en geen probleem. Ook de bluetooth verbinding met telefoon bevalt goed (wel adresboek even moeten overtypen), echter mijn telefoonpartners klagen regelmatig over matige verstaanbaarheid. In de auto is dat geen issue.
Nu het weer wat zonniger wordt ga ik ook genieten van het panaramisch dak. Is goed te gebruiken tot zo’n 80-90 km/hr. Een handige optie is dat door het langer indrukken van de sluitknop op de sleutel (afstandsbediening) automatisch alle ramen en het dak gesloten worden. Erg handige optie waar ik pas na 6 maanden achterkwam dat ik ook daarvoor heb betaald. In de Dynamique uitvoering zijn enkel de voordeuren voorzien van lampjes die ’s avonds handig zijn bij instappen. De achterdeuren bevatten slechts reflectoren. Gelukkig is de auto voorbereid om ook hier lampjes te monteren en door een investering van 22€ en 20 min klussen geven nu ook de achterdeuren licht (je kan er maar blij mee zijn!).
Dus al met al voldoet de auto uitstekend voor hetgeen ik ervan verwacht. Hoewel ik ’m qua uiterlijk niet moeders mooiste vind, begin ik ook daar steeds meer aan te wennen.
Update 8-8-2008 (21.000 km)
Blijft een heerlijke reiswagen. De apart te opnenen achterruit (niet standaard aanwezig) is erg prettig bij het beladen van de auto met vakantiespullen. Je kunt via het raam elk gaatje goed vullen waardoor de kofferruimte optimaal benut wordt. Wel eraan denken dat de achterklep dicht blijft! Over de waarde van het panaramisch dak zijn de meningen in mijn gezin verdeeld. Sommigen geven de voorkeur aan een gesloten dak met airco, anderen juist open dak & ramen zonder airco. De electrische handrem begin ik meer en meer te waarderen. Het wegrijden, zowel steil bergop, als bergaf, is ineens kinderlijk eenvoudig. Ik merk bij mijzelf dat het tijd vergt voordat je de zekerheid van een handrem in de je rechterhand, vervangt door vertrouwen in zo'n electrische variant. Wel had ik graag gezien dat de bedieningsknop op een wat handiger plek had gezten.
Eerste onderhoudsbeurt inmiddels laten uitvoeren. Kosten ca. 300€ voor vervangen van olie, oliefilter en interieurfilter.
Update 16-02-2009
Helaas kan ik niets toevoegen. Na 27.000 km blijft iedereen enthousiast over deze auto. Inmiddels de winterbanden er weer onder. Qua lawaai kan ik geen onderscheid merken tussen de Michelin zomer en winterbanden (beiden 225/17). Benzine verbruik blijft stabiel gemiddeld steken op 10,2 - 10,4 lt/100 km.
Update 26-08-2009
We zitten inmiddels op zo'n 40.000km. We blijven, zeker na vakanties, zeer enthousiast over de auto. Dit jaar met fietsdrager (2 fietsen) op de trekhaak gereden. Samen met 2 volwassenen achterin en volle kofferruimte zorgt ervoor dat de auto wel laag komt te liggen. Geen probleem op grote wegen. Wel bij diepe kuilen en oprijden van veerboot naar Corsica. In dit forum lees ik regelmatig over rammelen van interieur. Ik herken dat wel een beetje. Op slechte wegen is het zeker niet geheel stil, echter ik heb het nog nooit als storend ervaren.
Update 22-02-2010 (48.000 km)
Weer terug van wintersportvakantie. Review begint saai te worden, maar we blijven deze Espace een ideale reiswagen vinden. Ruimte genoeg voor ski's en snowboard in de auto (middenstoel thuislaten) voor 4 personen. Ook verbruik vind ik acceptabel. Gem. 9.2 lt/100km gemiddeld tussen Nederland en de Franse alpen.
Update 31-01-2011 (60.000 km)
Geen reden tot klagen. Blijft uitstekende reiswagen. Nog geen andere onderhoudskosten dan olie/filter. Enig nadeel blijven de onhandig zware stoelen, maar de flexibiliteit die ze bieden maakt dat goed.
Enig probleem is een alarminstallatie (origineel Renault) die een eigen leven lijkt te leiden. Dit zal binnenkort hersteld worden.
Verder is de auto natuurlijk nog erg jong. Daarom nog geen 5 sterren durven te geven. Hopelijk kan ik die laatste ster de komende maanden toevoegen.
Update 29-02-2008: Alarminstallatie is afgelopen week vervangen. Had iets te maken met niet compatibel zijn van SW versie en uitvoering van auto. Ik kon er gewoon op wachten en na een kopje koffie weer naar huis. Probleem is nu ook opgelost.
Update 25-04-2008: Enkel een resonantie bij 2000 toeren. Zal ik ooit wel een keer melden bij de garage.
Update 8-8-2008: Eerder gemelde resonatie werd veroorzaakt door hitteschild dat net de uitlaat raakte. Even rechtgezet.
Update 16-02-2009: Geen opmerkingen. Enkel zelf interieur filter gewisseld ivm wat muffe lucht.
Update: 26-8-2009: Geen problemen. Benzine verbruik blijft stabiel. Olieverbruik is nihil (1 blokje gezakt na 20.000km).
Update: 22-02-2010: Geen problemen. Geen onderhoud buiten de reguliere beurten (elke 20.000 km of 1x/jr). Banden en remmen zijn nog ok (opmerking: ik gebruik zowel zomer- als winterbanden). Ik verwacht wel dat de zomerbanden hun laatste seizoen in zullen gaan. Nog steeds geen 5-de ster durven te geven ivm beperkt aantal km's.
Update: 31-01-2011:Na 3,5 jr en 60.000 geen problemen. Wel iets meer trillingen in het stuur bij afremmen rond 80-90 km/u. Of het hier iets kromme remschijven, minder goed gebalanceerde baden, of een combinatie daarvan betreft weet ik nog niet. Betrouwbaarheid nu maar een extra ster gegeven.