Renault Espace 2.2 dCi 16V Privilège (2006)
| Uitvoering | Espace 2.2 dCi 16V Privilège |
| Versnellingen | 5, Automaat |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand bij aanschaf | 78.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Wat goed bevalt:
Comfort/veiligheid/ruimte:
- het algemene- en zitcomfort; o.m. de instelbaarheid van de eigen zitpositie
- de uitstekende geluidsisolatie (ivm met het vele bellen en gebeld worden via de navigatie/telefooninstallatie)
- het uitstekende multifunctionele spraakgestuurde navigatiesysteem (met een kleine kanttekening)
- de ruimte (in elk opzicht) en het over-/uitzicht vanuit de rijderspositie,
- de uitstekend snel, soepel en vooral overgangsvrij opschakelende 5-traps automaat
- de wegligging/stabiliteit/veerdemping bij alle snelheden ondanks enig onvermijdelijk gevoel van overhellen in bochten
- de afzonderlijk (L/R en V/A) in te regelen aut. airco
- het fris/fit uit de auto stappen terwijl ik dagelijks lange (file)ritten maak van > 200 KM
- een hoge mate van gevoel van veiligheid (mede ingegeven door de NCAP, de zithoogte en de opstelling van het dashboard)
- de laadruimte, terwijl het geen ’Grand’ is, er toch een driezitsbank zonder moeite in de auto meegaat
- ondanks de portierlengte, en daarmee een wellicht minder ruime openstand van het portier bij krappe parkeerplekken, toch redelijk gemakkelijk in/uit-stappen juist doordat je een hogere zitpositie hebt.
Kosten/prestaties:
- het erg meevallende gemiddelde dieselverbruik van 1:12 terwijl ik niet bepaald ’het nieuwe rijden’ als stijl heb aangenomen
- de prima prestaties ondanks de hoge voertuigmassa
- de betaalbaarheid omdat ik op Duits kenteken rij ;-)
Service/Garantie:
- uitstekende ervaring met de leverancier/dealer en serviceorganisatie (STAM Soestdijk)
Wat minder goed bevalt:
- Navigatiesysteem: het omschakelen tussen landen als je veelvuldig de grens over gaat.
- Radio: de ontvangstkwaliteit(zenderbereik) t.o.v. mijn evaring met tal van andere auto’s;
- Interieur: het gebrek aan goede, praktische bekerhouders voorin
- Toegankelijkheid: Instap bij de tweede zitrij is voor de oudere medemens, ondanks de aanwezigheid van een goed handvat ter hoogte van de middenstijl, erg moeizaam.
Wat slecht bevalt:
- bandenslijtage !!!!!!
Zowel vóór als achter peperduredure Conti’s van € 275,00/€ 300,00 p.s. die de 30000 km niet halen. Achter is ’begrijpelijk’ want veel massa en geen directe aandrijving waardoor de zijdelingse kracht/beweging in (lange en korte) bochten voor veel slijt zorgt. Vóór echter is het niet te verklaren dat ze zo snel slijten, ook niet vanuit het oogpunt dat de vooras zwaarder belast is/wordt, en zeker niet wanneer je t.o.v. de achterwielen in bochten in hoge mate ’mee’stuurt in de rijrichting.
In Duitsland is men verplicht de bandafmeting en -karakteristiek, zoals in het kentekenbewijs is vermeld, te gebruiken. Dus géén H, T of V, als er ’W’ vermeld is, ook al kan ik niet harder dan 185 km/u.
Geen enkele afwijking van 225/55 R17 101W is toegestaan, zonder het risico van consequenties bij de TüV (APK) keuring, en mogelijke problemen met de verzekeringsdekking bij ongevallen.
Nu maar eens uitproberen welk merk band het meest slijtvast is, voordat ik hier financieel op ’leegloop’, gezien de 90.000 km die ik jaarlijks rij.
Geen echt storende problemen, als ik de bandenslijtage (zie bovenstaand) niet meereken.
Het mechanisch defecte ventilatierooster op het dashboard aan bestuurderszijde is onder garantie keurig vervangen. Geen centje pijn. Dan ben je wel blij dat het onder garantie valt wanneer je halve dashboard hiervoor gedemonteerd moet worden ;-)
Ik hoor wel graag of anderen ook dezelfde slijtageproblemen met de banden hebben...... en vooral hoe (bv. met welke bandenkeus) zij de slijtage(kosten) beperkt hebben.