Renault Clio RN 1.2 (1991)
Uitvoering | Clio RN 1.2 |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Ruim vier jaar geleden begon ik als fulltime motorrijder zo af en toe toch de voordelen van een auto wel te missen. Mijn "autootje-voor-erbij" hoefde dan ook slechts aan enkele voorwaarden te voldoen; er moest een dak op zitten, de verwarming moest het doen en bovenal; hij moest betrouwbaar zijn.
Na een hoop goedkope autootjes te zijn langsgeweest en een testrit in een Nissan Micra uit 1989 te hebben gemaakt, ook deze (iets minder goedkope) Clio uitgeprobeerd. Voor een klein beetje geld meer was dat toch wel net even iets meer auto (dan het bovengenoemde koekblik), dus dat moest "ie dan toch worden.
Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad. Een half jaar na aanschaf ben ik er met mijn vriendin en een tent mee naar Zuid-Frankrijk gereden. Het is en blijft natuurlijk maar een 1.2-tje, dus echt hard ging het niet in de bergen, maar als je bedenkt dat je zonder auto moet lopen, valt het alleszins mee.
Veel moderne Renaults schijnen een nogal wollig stuurgedrag tentoon te spreiden en weinig van het wegcontact over te dragen aan de bestuurder. Ik vind dat bij mijn Clio absoluut niet het geval. Hij stuurt heerlijk en geeft prima door wat er onder je gebeurt, zonder oncomfortabel te worden.
Aan de eisen die ik van tevoren stelde, voldoet hij ruimschoots. Het dak lekt niet, de verwarming wordt warm (hoewel ik merk dat dat bij andere auto"s wel eens sneller gaat) en hij heeft me nog nooit in de steek gelaten, al staat hij altijd buiten. Ook niet bij 15 graden vorst.
Natuurlijk zijn er altijd auto"s die sneller, stiller en comfortabeler zullen zijn dan die van mij, maar vergeleken met mijn motor (een Honda 1100 Shadow ACE) is hij vreselijk luxe.
Nog een voordeel van mijn Clio ten opzichte van mijn motor; ik heb altijd alles kunnen vervoeren wat ik wilde. Of dat nu ging om een flinke kerstboom, mijn fiets, een aanrechtblad of mijn vriendin met make-up en kleren voor drie weken.
De problemen tot nu toe;
1. Drie dagen na aanschaf ging onderweg naar mijn werk (ja inderdaad, ik rij meer met mijn Clio dan met mijn Shadow)het lampje van de koelvloeistoftemperatuur branden. Onder de garantie is toen de thermostaat vervangen, maar uiteindelijk bleek het slechts de sensor van het controlelampje zelf te zijn, dat de geest had gegeven.
2. Achterruitverwarming kapot (los draadje).
3. De dynamo kapot. Gelukkig bleek ik het goedkoopste type dynamo te hebben.
4. Klein gaatje in een koelvloeistofslang (kosteloos hersteld door de garage, die er een half uurtje mee bezig is geweest).
Verder heeft "ie in vier jaar tijd slechts het normale periodiek onderhoud gehad. Sinds kort zit er voor het linker achterwiel een heel klein roestplekje, maar dat gaat de aankomende drie jaar bij de APK waarschijnlijk nog geen probleem opleveren.
Als ik perse wil zeuren, zou ik kunnen zeuren over de wit uitgeslagen motorkap (die ooit rood is geweest), maar in plaats van te zeuren zou ik ook met wat Commandant aan de slag kunnen gaan.
Al met al niet slecht voor een autootje van inmiddels 14 jaar oud.
Overigens hulde voor mijn Bovag-erkende Renaultgarage Wilting in Wijchen, waar ik echt het gevoel krijg eerlijk behandeld te worden, in plaats van opgelicht zoals bij veel andere autobedrijven.
PRIVATE LEASE Renault Clio