| Uitvoering | 911 Carrera 4S Coupé |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 66.500 km |
| KM-stand laatst | 77.500 km |
De eerste 1000km
Na jaren voor me uitschuiven heb ik dan toch het besluit genomen om eindelijk een 911 te kopen. En wel een Zwart Metallic 991.2 Carrera 4S uit 2017.
De eerste 1000km zitten er inmiddels op en ik kan maar 1 ding zeggen wat een auto !
De vierwiel aandrijving maakt dat de auto werkelijk op rails loopt. Wat een tractie en controle !
Comfort
Je stapt niet in in een 911, die trek ja aan. Ik heb de 14-voudige sportstoelen en die zitten uitmuntend. Inclusief de stoel ventilatie is het prima uit te houden in de zomer. In vergelijk met mijn BMW 530i is de auto wat rumoeriger en hoor je de banden beter, maar het weggedrag is weer een flinke stap hoger dan de BMW (die ook al messcherp stuurt).
Infotainment
In deze 911 zit het PCM4.0/4.1 systeem, dat is zelfs vandaag nog best modern te noemen. Ik heb de navigatiekaarten naar 2025 ge-update. De PCM zelf loopt 4 versies achter (sinds 2017) en die wil ik via de Porsche dealer laten updaten. Dan zal ook Android Auto actief worden. Apple Airplay werkt al wel.
Muziek afspelen doe ik via een SDcard waarvan je er 2 in de console kwijt kan en dat werkt overzichtelijk en goed.
Het Bose audio systeem is goed, mooie diepe bass en goed geluid.
Verbruik
Het verbruik blijft, als je netjes 100km/h blijft rijden, redelijk onder controle, een nette 1:12 is dan goed mogelijk. Trap je echter het gas in of ga je na 19:00 lekker 130km/h rijden dan gaat er al snel 1:9 doorheen. Maar goed dat weet je van een 420PK sterke 6 cilinder.
Betrouwbaarheid
Over de betrouwbaarheid kan ik na 1000km nog weinig zeggen de auto hoeft pas in oktober 2026 zijn eerst onderhoud te krijgen.
Na 8 jaar en ruim 67000km is de auto wel geheel rammelvrij, dat is voor mij een belangrijke graadmeter.
Bochtenridder pur sang
Nu bijna een jaar in bezit en ik heb nog geen moment spijt van de aankoop gehad.
Afgelopen weken hebben we met de 911 een Alpen rit naar het Lago Maggiore gemaakt. Via diverse Zwitserse bergpassen (Furkapas, Süstenpas en de oude Gotthardpas) honderden kilometers bochten, stijgen en dalen. Fantastisch ! Rijdend naast een bergwand hoor je bij gas geven de turbo fluiten en bij gas los (in sportstand) de uitlaat heerlijk rochelen.
Het valt op dat de Porsche eigenlijk een hele relaxte reisauto is. We hebben flink wat snelweg kilometers gemaakt en dat gaat uitermate relaxed, zeker op de cruisecontrol. Geluidsniveau is niet zo stil als mijn BMW maar het is prima uit te houden. De optionele stoelventilatie is een heerlijke extra. Heb het nooit gehad maar eenmaal gewend toch wel erg fijn.
In bochten loopt de 911 op rails, ongekend hoe snaarstrak het onderstel is en bochten 'vreet' . Dat geeft vooral vertrouwen. Waar veel auto's overhangen in bochten gaat de 911 daar vrij vlak messcherp doorheen.
Het verbruik over de hele trip (ruim 2500km) was 1:12 en dat valt me 200% mee. Tuurlijk in Zwitserland mag je max 100 en Duitsland is ook al niet meer de racebaan die het ooit was, maar we hebben toch wel stukken 160-170 kunnen rijden. Ook in de bergen valt het reuze mee. In de bergen zet ik de modus schakelaar op het stuur vaak op "S" omdat ie dan langer in de versnellingen blijft hangen en directer reageert. Plus je krijgt er het mooiste uitlaat geluid bij.
Hoe bevalt ie tot nu toe ?
De 14-voudig verstelbare stoelen zijn heel erg fijn, je stapt na honderden kilometers uitgerust uit.
Verbruik, ik blijf het zeggen, valt me voor een auto van dit kaliber echt 200% mee.
Ook blijf ik me verwonderen hoeveel bagage je toch nog mee kunt nemen. De frunk is diep en daar passen met gemak 2 cabine trolley's in en wat los spul. En als je de achterbank plat gooit kunnen daar met gemak 2 grote weekend tassen.
In Oktober gaat ie voor z'n eerste beurt (in mijn bezit) eens kijken of we dan nog lachen :-)