Peugeot 508 SW Blue Lease Executive 1.6 THP (2012)

Uitvoering | 508 SW Blue Lease Executive 1.6 THP |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Eerste kennismaking
Zoals vermeld heb ik pas 750km gereden. Een week geleden kon ik de auto ophalen bij de dealer. Daarna lag er gelijk 100km asfalt om aan de auto te wennen.
Ik ben bij deze auto (weer) vooral gevallen voor het uiterlijk. Tussen alle Japans oogende, nietszeggende eenheidsworsten, heeft hij duidelijk een eigen smoel.
Hoe hij zou rijden, was daarmee eigenlijk bijzaak. Er vanuit gaande dat alle moderne auto's wel goed rijden en dat raceauto-capaciteiten niet op mijn wensenlijstje staan.
De auto valt me geenszins tegen. Vergeleken bij m'n vorige auto (V50) vind ik het rijgedrag veel volwassener. Geen zenuwachtige gestuiter en weinig windgeruis.
Overweldigend waren met name alle knoppen en elektronica die op en rond het stuur zijn gedrapeerd. De belangrijkste functies heb ik inmiddels onder de knie. De rest moet maar even wachten.
Na alle verhalen over de navigatie waren hier mijn verwachtingen laag. Ik moet zeggen dat het me zeker niet tegenvalt. Ik ben nog niet het bos ingestuurd en van spookfiles heb ik ook nog geen last gehad.
Na mijn ervaringen met piepjes en kraakjes bij de V50, hier gelukkig geen vervelende verrassingen. De auto is echt mooi stil.
Vanwege de kilometerstand heb ik 'm nog niet op z'n staart kunnen trappen. Hoe de motor presteert kan ik daarom nog niet echt melden. Vanaf 1.500 rpm voel je duidelijk de trekkracht toenemen onder invloed van de turbo. De motor maakt echter een rustige indruk en dat past goed bij de rest van de auto.
Al met al een fijne kennismaking en ik verwacht er nog veel plezierige kilometers mee te kunnen rijden. Wordt vervolgd.
Inmiddels ingereden
De eerste indrukken waren positief en dat zijn ze nog steeds. De auto is stil en heeft een erg goed en volwassen weggedrag. Verder geen kraakje op piepje te bekennen. Had van tevoren niet gedacht deze kwaliteit bij Peugeot aan te treffen.
Inmiddels heb ik de motor ook meer kunnen belasten. Bij volgas geeft de motor een mooie diepe roffel. Hij gaat dan echt goed van z'n plaats. Trap je het gas niet te diep in, dan heeft de motor juist een erg rustig karakter.
De stoelen vind ik een groot pluspunt. Ondanks dat iedereen de stoelen van Volvo roemt, vindt mijn rug de stoelen van de Peugeot een stuk aangenamer. Hetzelfde geldt overigens voor mijn vrouw.
Inmiddels heb ik de werking van de meeste knoppen ook achterhaald. Qua ergonomie blijf ik het minder vinden dan de Volvo. Als hier eerder is geschreven is de cruise control niet op gevoel te bedienen. De USB-aansluiting voor de muziek is ideaal. 16 GB stick er in en spelen maar. Gek genoeg leest hij niet alle CD's. Ik kan hier nog geen lijn in ontdekken. Wellicht heeft iemand tips.
Al met al een heerlijke auto waar je zeker geen miskoop aan zult doen.
Nog steeds tevreden
Nu ca. een half jaar in bezit van de auto en 18.2k km op de teller. Eigenlijk zijn de ervaringen niet anders dan in het begin.
De auto rijdt erg goed. Op lange afstanden waardeer je het goede veercomfort zonder dat hij zweverig stuurt. Het is weliswaar geen scheurijzer wat je de bocht om hoekt, maar hij stuurt prima. Een voordeel van fatsoenlijke vering ervaar ik bijna dagelijks in een naastgelegen woonwijk in aanbouw. Waar alle Audi's en andere modieuze Duitsers over de tijdelijke drempels moeten kruipen, kan je met de Peugeot gewoon erover heen rijden.
Verder is er eigenlijk niks bijzonders te melden. Geen klachten en geen ongeplande bezoekjes aan de garage.
Het blijft een goede auto die z'n geld dik en dwars waard is.
1 jaar verder
Inmiddels 1 jaar gereden met deze auto. Op zich weinig bijzonderheden.
Rond de 20k heeft hij me trouwens wel 1x laten staan. Hij meldde een probleem met de accuspanning, waarna hij weigerde te starten. De garage constateerde een onwillig relais. Blijft toch wel Franse elektronica. Verder maakt de koppeling juist bij het oppakken af en toe een zingend geluid. Op zich niet ernstig, maar fraai is anders.
Toch ben ik na een jaar en ruim 36.000 km nog erg tevreden over de auto. Het is een uitermate geschikte reisauto (voor lange afstanden). Goede stoelen, stil, grote tank en krachtig genoeg. Verder nog geen gekke rammels. Als ik nu weer een auto moest kiezen, zou ik waarschijnlijk weer de 508 kiezen.