Peugeot 508 RXH (2012) - Test

Met 20 procent de helling op

Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXHPeugeot 508 RXHPeugeot 508 RXHPeugeot 508 RXHPeugeot 508 RXHPeugeot 508 RXHPeugeot 508 RXH
AutoWeek 9 2012
AutoWeek 9 2012

Je leest het in AutoWeek 9 2012

Zoeken naar nichemodellen is mode. In navolging van de Allroad-modellen van Audi komen Volkswagen en Peugeot met vergelijkbare concepten, die we beide afgelopen week reden. Sla straks om voor de eerste rijtest met de Passat Alltrack, we gaan nu eerst een blokje om met de hybride Peugeot 508 RXH.

Het lijkt een zinloze exercitie, een harde zandhelling beklimmen met een hoek van zestig graden. Geen enkele eigenaar van een Peugeot 508 RXH zal dit soort fratsen in z'n hoofd halen. De 'opgeruigde' 508 CW wordt dan ook geenszins gepositioneerd als een terreinwagen, maar als een aanvulling aan de bovenkant van het gamma. Niet zo heel gek als je bedenkt dat China in 2011 de tweede markt was voor de 508; 'de nieuwe wereld' lijkt kansrijk voor luxere en duurdere modellen als de RXH.

Hoe dan ook, de (best indrukwekkende) offroad-oefening is alleen om te demonstreren dat, ondanks het ontbreken van een (aandrijf)verbinding tussen voor- en achteras, de vierwielaandrijving wel degelijk wat in z'n mars heeft en dat je er gerust mee een besneeuwde Alp op kunt rijden. Waarvan acte, al werkt de 4WD voelbaar minder mooi dan bijvoorbeeld de Quattro-aandrijving in een Audi A4 Allroad. Naast dat het ESP overuren draait (werkt als een elektronisch sper), wacht het systeem in de automatische modus eerst totdat de voorwielen doorslippen voordat de achterwielen wakker worden, met als gevolg dat het geheel nogal schokkerig op zoek gaat naar maximale grip. In de stand 4WD werkt het beter en levert de elektromotor continu koppel aan de achterwielen. Ook in het theoretische geval dat de batterij leeg raakt, want via de motor voorin wordt er altijd minimaal acht kilowatt gegenereerd ten gunste van de elektromotor, goed voor flink wat koppel.

Dieselhybride

De 508 RXH heeft exact dezelfde aandrijflijn als de Peugeot 3008 Hybrid4, waarmee we eind vorig jaar kennismaakten. Dus met een 163 pk-sterke dieselmotor die de voorwielen aandrijft, en een 37 pk-sterke elektromotor op de achterwielen. In theorie kun je, omdat er geen fysieke verbinding is, die twee waarden bij elkaar optellen. Die in totaal 200 pk's komen echter maar beperkt vrij, dan moet én net de 2.0 diesel 3.850 toeren draaien, én de auto mag niet te hard rijden; het vermogensrendement van de elektromotor wordt immers minder bij hogere snelheden. Het gecombineerde maximum koppel bedraagt volgens Peugeot 450 Nm.

Al met al kun je geniet van behoorlijk veel kracht, zónder daarvoor de maximale bijtelling te hoeven betalen. Met een CO2-uitstoot van slechts 107 g/km is de RXH immers goed voor twintig procent. Overigens komt er reeds in april de 508 Hybrid4 sedan naar ons land, die heeft dankzij een lager gewicht en betere stroomlijn (hij heeft een gewone koets, geen terreinaspiraties) een uitstoot van slechts 95 gram. Tot 1 juli betaal je hiervoor dus geen wegenbelasting, en slechts 14 procent bijtelling.

Slome bak

Net als in de 3008 Hybrid4 werken de twee motoren heel mooi samen, de overgang van elektrisch naar hybride en vice versa verloopt zeer soepel, de dieselmotor slaat snel en zonder schokken aan en uit. Wel wordt het positieve gevoel van de aandrijflijn deels teniet gedaan door de gerobotiseerde handbak, die lange schakelpauzes heeft en met name in de automatische modus weinig alert is. Tel rustig even tot drie als je even wilt versnellen om bijvoorbeeld een inhaalactie te plaatsen; het duurt namelijk even voordat de bak in de goede versnelling staat en het hybridesysteem op stoom is. In Sport (sneller schakelprogramma, verbeterde gaspedaalrespons) gaat het wat beter, maar zoals vaker geschreven: we zijn geen fan van deze transmissie. Een conventionele automaat was trouwens geen optie, die is veertig kilo zwaarder, duurder en bovenal door meer interne wrijving minder efficiënt in termen van verbruik en uitstoot.

In stadsverkeer schakelt bij voorzichtig gaspedaalgebruik de auto regelmatig over op volledig elektrisch. Je kunt 'm ook handmatig in ZEV-mode zetten, volgens Peugeot goed voor zo'n 3 á 4 kilometer zoeven. We hebben het even geprobeerd en kwamen zonder veel moeite tot 2,5 kilometer, met snelheden tot 60 km/h. Daarboven schakelt overigens vanzelf weer naar Auto, de meest zuinige modus. Daarover gesproken, wat levert al die techniek op? Volgens de fabrieksopgave een verbruik van 4,1 liter per honderd kilometer. Het behoeft inmiddels geen uitleg meer dat dit in de praktijk moeilijk te realiseren zal zijn. Tijdens onze dik 180 kilometer lange testroute door de Provence, met snelweg, binnenweg en dorpjes plus stadjes, komen we tot 6,8 l/100 km, ofwel 1 op 14,7. Op een dertig kilometer lange bergweg na hebben we behoorlijk behoudend gereden en goed gebruik gemaakt van de remmende werking van de aandrijving (even wennen bij gas los laten) om de batterij zoveel mogelijk te laden, maar het heuvelachtige landschap vertekent het cijfer natuurlijk 'n beetje. In Nederland zou 1 op 16 á 17 makkelijk haalbaar moeten zijn.

Interressant duel

Buiten de optische veranderingen, zoals het aangepaste front (met ondermeer prominente, verticale LED-strips op de hoeken van de voorbumpers) en de stootstrips langs de onderkant van de carrosserie, staat de RXH staat bijna 15 centimeter hoger op z'n poten dan een gewone Peugeot 508. Dat betekent niet dat-ie per se een heel stuk minder stuurt. De spoorbreedte werd namelijk veertig millimeter vergroot, daarnaast is de demping wat harder gemaakt. Tel daarbij de standaard achttien inch wielen met 245 millimeter brede Michelins Pilot Sport 3, en hij wint weer aan scherpte terug. Dat alles neemt echter niet weg dat het hogere zwaartepunt en het wagengewicht van bijna 1.770 kilogram zich niet verloochenen als je 'n beetje tempo een bocht instuurt, zeker als die wat krapper is.

De Peugeot 508 RXH, standaard uitgerust met onder meer 'keyless-go', een head-up display, een panoramisch, glazen dak, donker getinte, geïsoleerde zijruiten en Connect Nav Plus, staat vanaf half maart bij de dealer voor een prijs vanaf 51.600 euro. Dat is twee mille duurder dan vergelijkbare VW Passat Alltrack TDi 170 pk DSG, waarover je op de pagina's hierna kunt lezen. De RXH is op papier echter zuiniger, en de voor de Passat moet je maximale bijtelling aftikken. Kortom, dat wordt een interessant duel wanneer beide auto's in Nederland zijn. Haast maken om een Limited Edition te scoren heeft trouwens geen zin. De dertig exemplaren die daarvan naar Nederland komen, zijn reeds uitverkocht.

PRIVATE LEASE Peugeot 508

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum