Peugeot 508 SW Blue Lease Executive 1.6 THP (2011)

Peugeot 508
Peugeot 508 SWPeugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508Peugeot 508

Uitvoering508 SW Blue Lease Executive 1.6 THP
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Bestelling, aflevering en eerste km

• 750 km

Na 5 jaar en 185.000 km was het tijd om een nieuwe auto uit te zoeken voor de lease.

Aan de Opel heb ik altijd een prima auto gehad. Een rijk uitgerust model met voldoende comfort en gebruiksgemak en een krachtige motor. Wel volgden na 160.000 km de gebreken elkaar snel op maar die zijn altijd prima verholpen.

Vanwege het feit dat ik minder km ga maken, moest de nieuwe auto een benzine-uitvoering worden.
Best jammer want de Astra diesel reed heerlijk en was ideaal om mijn caravan van 1250 kg me te trekken.

De benzine-auto moest liefst een motor hebben met behoorlijk koppel bij weinig toeren zodat de dieseleigenschappen zo dicht mogelijk benaderd werden.

Dan vallen de Japanse auto's helaas af.
Ook komen deze niet mee met prijs en uitrusting waar ze vroeger juist om bekend stonden. Jammer, want vroeger reed ik alleen maar Japans tot volle tevredenheid.

Dan blijven de Europese auto's met dowsizemotoren over. Dus maar eens kijken naar:

VW Golf Variant:
Valt af omdat ik dit een gedrocht eerste klas vind. Zal best een prima auto zijn maar ik ben immuum voor het VW-virus. Ik heb niet eens gekeken of hij te doen was in de lease. Dit geldt ook voor alle ander VW-producten en afgeleide merken.

Renault Mégane III Estate:
Helaas niet in een voor mij bruikbare benzine-uitvoering leverbaar. De TCe140 heeft een te licht leeggewicht waardoor ik er met mijn rijbewijs B niet mijn caravan mee mag trekken. Proefgereden in een TCe180 GT: wat een motor !!! Maar niet geschikt voor dagelijks gebruik door gebrek aan comfort. Jammer voor Renault want leuke auto voor goede prijs.

Opel Astra nieuw model 1.6 turbo Cosmo:
Schitterende auto en van alle gemakken voorzien met wat pakketten erop. 180pk en 230 Nm bij 2000 of 2200 toeren. Komt aardig in de buurt van de diesel.
De auto is 18cm langer geworden t.o.v. het vorig model dus dat zou meer ruimte op de achterbank moeten bieden dan nu het geval is. Voor mij belangrijk want ik zit met de stoel op de achterste stand en dan blijft er achter weinig ruimte over. Maar wat doet Opel: ze gebruiken de zelfde wielbasis als voor de hatchback en die is zelfs 15mm korter dan de vorige Astra station. Geen winst dus op de achterbank. Misschien dan in de kofferbak? Ook niet (was en is 500 liter). Waar hebben ze die extra lengte gelaten? Gemiste kans voor Opel.

Peugeot heeft diverse modellen met een 1.6 THP motor (156 pk en 240 Nm bij 1400 toeren). Kijk, dat is op papier nog beter dan de Astra.
308 SW Signature: praktische auto en goed uitgerust maar ik heb met name de achterkant nooit mooi gevonden. Eerst maar eens bij de andere modellen kijken.
5008 Blue Lease Executive: een mooiere optie en nog rijker uitgerust. Helaas blijkt deze te duur in de lease.

Maar dan blijkt de 508 SW Blue Lease Executive ineens ook tot de mogelijkheden te behoren. Wat een schitterende auto ! En hij blijkt financieel ook nog haalbaar. Nadeel: hij staat nog niet in de showroom dus moet ik het met internet en een foldertje doen. Alleen in Breukelen staat de Berline maar daar kun je nog niet mee proefrijden. Toch maar eens gaan kijken voor de ruimte op de achterbank (de kofferbak van de SW geloof ik wel, dat zijn gewoon liters). Ruim 11 cm meer wielbasis dan de Astra dus dat zou je moeten merken. En inderdaad, ik kan gewoon achter mezelf zitten en houd ruimte over.

Dus dat wordt hem. In Breukelen de kleur Bleu Bourrasque gezien en is een mooie kleur. Maar het reclamemateriaal laat Brun Guaranja zien en dat lijkt veel chiquer. Maar wel gewaagd als je hem niet in het echt hebt gezien.
Uiteindelijk de gok genomen en bruin besteld.

Maandag 28-03-2011
Ik kan vandaag de auto ophalen, veel eerder dan verwacht (prognose was mei).
Heb hem nog steeds nergens in het echt gezien en hoop dat de kleur niet tegenvalt.

De dealer heeft hem onder een doek in de showroom staan en "onthult" de auto. Al bij de eerste glimp zie ik dat de kleur perfect is! Ik begin aan mijn eerste meters en verbaas me over het gemak waarmee je met deze auto wegrijdt. In alle rust en stilte doet de auto zijn werk en de auto is erg comfortabel.

750 km veder:
Ik heb de auto nu een week in bezit en ben erg enthousiast over wat de auto te bieden heeft. Over aandacht geen klagen want er worden veel nekken verdraaid en rondjes om de auto gelopen. Ook de kleur doet het goed. Dat zal wel veranderen als er straks meer rondrijden. Volgens de dealer heb ik de eerste in de regio dus voorlopig rijd ik nog redelijk exclusief rond.

Gemiddeld verbruik is van 1:12,3 al gezakt naar 1:13,8 dus dat gaat de goede kant op. Rijdt nog steeds op de eerste tank brandstof (72 l).

Misschien moet de auto nog wel een beetje loskomen want ik heb nog niet de indruk dat de maximale trekkracht al bij 1400 toeren voorhanden is. Maar het is geenszins behelpen want als je naar het overige verkeer kijkt, ben je toch wel vlot van je plek. Misschien komt het ook door de stilte dat het lijkt of het allemaal niet zo heftig gaat.

Wat me wel een beetje tegenvalt voor een auto in deze klasse is dat de linker buitenspiegel niet ver genoeg naar buiten versteld kan worden. Ik zie nog een stuk van de zijkant van de auto in de spiegel terwijl er een dode hoek overblijft naar het verkeer dat direct naast je rijdt. Dat is dus wel even wennen. Misschien kan de dealer hier nog iets aan verbeteren.
Ook zou de zitting nog wel iets beter verstelbaar (lees: kantelbaar) mogen zijn. Ik heb nog geen echt lange ritten gemaakt dus of de steun voldoende is moet op de eerstvolgende vakantie blijken.

Later meer...