Peugeot 406 Familiale SR 2.0 HDI 90pk (2002)

Peugeot 406 Break
Peugeot 406 BreakPeugeot 406 BreakPeugeot 406 BreakPeugeot 406 BreakPeugeot 406 BreakPeugeot 406 - interieur

Uitvoering406 Familiale SR 2.0 HDI 90pk
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2005

Introductie

Na jarenlang Citroen DS gereden te hebben moest er wat anders komen. 40.000 km per jaar in een klassieker is geen echt goed idée.

Hoewel ik ook nog een jaar of vier in een Espace had gereden wilde ik bij voorkeur een beter rijdende station met dezelfde functionaliteit. Het werd dus zoeken naar een Peugeot familiale. Duitsers/Zweden met zo een configuratie vond ik te duur en echt probleemloos zijn deze auto’s ook niet (lees reviews over dergelijke auto’s maar eens grondig door). Nog best een klus om zo een 406 Break – op diesel – te vinden. Uiteindelijk een eenvoudige uitvoering kunnen vinden met 153.000 km op de klok voor een dikke euro 9 duizend.

Leven met de 406 Break Familiale
Op zich is de Peugeot een tijdloos ontwerp. Een “ altijd goed” auto zonder pretenties. Prima dus. En die extra zitbank heeft veel vrienden gemaakt.

Maar verder is de auto niet echt bijzonder. Dat voel je al snel als je instapt. Weinig inspirerend dashboard, “plastic hout”, knopjes die de kwaliteit van Audi bij lange na niet benaderen, etc. Maar eigenlijk vind ik dat juist wel weer aardig. Niet te overdreven. Terwijl het kwalitatief absoluut niet is tegengevallen. Na 310.000km werk eigenlijk alles nog. Ook de stoelen zitten nog goed (niet doorgezakt).

De HDI motor stelt evenmin teleur. Slechts 90PK maar voor dagelijks gebruik wel voldoende. Ik ben van het nieuwe rijden en dan kom je best een heel eind met een liter diesel. 1:17 is prima te doen. Banden een beetje harder oppompen (niet echt verstandig overigens), wat rustiger rijden en je komt wel op de 1:20. Zo een boardcomputer is verslavend en zeker brandstofbesparend in mijn geval. Ding indiceert overigens 10% teveel aan (brandstofgebruik). Verder is de motor bijzonder betrouwbaar. Alleen de gloeispiralen zijn vervangen. Roetmetingen zijn ook nog zeer goed (niet veel slechter dan een auto van één jaar blijkbaar). Olieverbruik: 1 liter op 30.000km

Ook de rest van de auto heeft me niet in de steek gelaten. Vervangen zijn: gebroken veer rechtsvoor, koppeling (drukgroeplager kapot), display verlichting, boardcomputer, achterste demper, gloeispiralen. Niet slecht voor een auto met ruim 3 ton achter de kiezen. Auto heeft verder gewoon nog de originele uitlaat, radiator, startmotor, schokbrekers, accu, etc. Etc. Wel begint de temperatuurmeter kuren te vertonen (sensor). Schommelt wat heen en weer voordat het uiteindelijk goed staat. Ook de brandstof meter kent – net zoals bij alle 406’en – soms wat kuren. Dat laatste is een structureel probleem bij de 406. Het eerste kan eenvoudig verholpen worden. But who cares.

Mindere aspecten zijn er ook. Dealers van Peugeot zijn veelal zwak. Ook in dit geval. Een boardcomputer (kosten ongeveer euro 300) gaf de geest. Kan voorkomen en geen drama. Wel voor Peugeot. Nadat ze er gedurende een hele week en euro 1300 over hadden nagedacht kwamen ze tot de conclusie dat ze er niet meer uitkwamen. En dat voor een auto waar er duizenden van rondrijden!! Uiteindelijk deed het ding het weer nadat ze met “Parijs” contact hadden gehad. Heb na veel ruzie euro 600 betaald en zit sindsdien bij een locale garage. Scheelt veel. Ook qua service. Regulier onderhoud kost aanmerkelijk minder.

Ook aan de auto zitten wel wat nadelen. Rijdt prima, zeer goede wegligging, roest niet (gegalvaniseerd), etc. Maar het plaatwerk is wel ultra dun. Kleine deukjes zijn niet te vermijden. Daardoor wordt de auto nogal morsig. Versterkt nog door dofwordende stootstrips, rubber strips die loslaten bij de dorpel, enz. Da’s jammer. Mijn oude Audi 80 leek wat dat betreft als nieuw na 15 jaar.

Maar goed, de Peugeot blijft maar gaan. Is niets meer waard en voelt niet veel minder aan dan de dag dat ik haar kreeg. Dus gewoon doorrijden. Er zullen nu wel wat meer kosten aankomen maar dat kan je de auto niet meer kwalijk nemen.

Onderhoud
Zoals gezegd. Is meegevallen. Buiten standaard onderhoud (remmen, distributie, etc). Is er weinig echt kapot gegaan. Voor zover ik me kan herinneren moest er in de 150.000 km die ik ermee gereden heb het volgende aan gebeuren:
- computer (rond 170.000 km)
- achterste demper (rond 200.000km)
- gloeispiralen (rond 270.000 km)
- voorveer (rechts) gebroken (rond 280.000km)
- handremkabel (rond 280.000km)
- koppeling (rond 300.000km)
- stabilisator stang (rond 250.000 km)

Verder regulier onderhoud. Jaarlijks minder dan euro 1000 kwijt (all in).

Kortom, geen slechte auto. Zeer aan te raden als je voor niet teveel geld een ruime auto wil rijden. En van de Franse vooroordelen heb ik weinig gemerkt. Voelt minder degelijk aan dat Duitse/Zweedse auto’s. Maar technisch gezien doen ze er absoluut niet voor onder.

update Peugeot 406 Familiale Break (90pk)

Een ruime tijd verder. En ook 55.000 km. Misschien tijd voor een update. Eigenlijk vroeg ik me af om überhaupt iets te schrijven. Zo weinig nieuws over zo een lange periode. Rustig rijden betaalt zich blijkbaar terug. Zowel in verbruik als slijtage. Wat recent opspeelt is de radio. Na een uur of wat gaat het ding kraken en komt er geen geluid meer uit. Volgende dag doet het ding het weer voor een paar uur. Vreemd. Maar ik doe er voorlopig maar niets aan. Zal bij de volgende beurt eens navragen. Ook is weer een van de led lampjes achter het boordcomputer schermpje overleden. Er zitten er drie in dus ook dat laat ik voorlopig maar. Vervangen is overigens eenvoudig. Verder is de temperatuur sensor uiteindelijk definitief overleden. Voor euro 27 een nieuwe gekocht en zelf geplaatst.

Het verbruik blijft constant. 1:17 onder normale omstandigheden. Maar 1:20 is best te halen met het “nieuwe rijden”. Goed anticiperen en niet boven de 100 km/u komen.

Olieverbruik? Nog steeds niet noemenswaardig. Iets van 1 liter per 30.000km

Er wordt nu veel minder met de auto gereden en diesel is dan een dure optie. De wegenbelasting is toch wel erg hoog. Maar wegdoen voelt inmiddels bijna als verraad. Weer of geen weer. Hij doet het altijd. Ook bij min 10 graden. Bovendien zegt mijn garage dat je toch maar beter kan doorrijden met een auto die goed is. Je koopt anders altijd maar de ellende van een ander.

Onkosten: jaarlijks olie, filters, etc. Ook is een keer de linker achterrem blijven hangen. Remklauw vrijmaken plus nieuwe schijven/blokken achter). Verder nagenoeg niets. Gemiddeld ongeveer euro 500 per beurt per jaar bij een lokale garage (all in). Daarnaast twee Vredestein banden (voor) laten monteren. Van de dealer heb ik natuurlijk al lang afscheid genomen. Duur en incompetent.

Volgende beurt wordt spannend. In ieder geval blokken en schijven voor plus distributie staan op de rol. Wordt dus een fors hogere rekening. Ben benieuwd wat het advies van mijn garage zal zijn. Maar ik denk dat ik het al weet.

7,5