Peugeot 406 Break ST 2.0 HDI 90pk (2001)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 406 Break ST 2.0 HDI 90pk |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 118.245 km |
KM-stand laatst | 218.000 km |
comfortabele voiture
Bij het uitzoeken van deze auto heb ik MyReviews als nuttig ervaren. Daarom wil ik mijn ervaringen ook met anderen delen.
De “oude” leaseauto was een Peugeot 307 SW 1.6 (2004) van mijn vorige werkgever. Dit was een fijne ruime comfortabele auto met weinig problemen. Bij mijn nieuwe baan kon ik kiezen tussen een leaseauto of een eigen auto met een leasebudget. Ik heb voor het laatste gekozen.
Het geschatte jaarkilometrage is 30.000..40.000 km. De auto moet een caravan (900 kg) kunnen trekken, en mijn gezin met 2 opgroeiende kinderen kunnen vervoeren. Ik vond een zwarte Peugeot 406 HDI break uit 2001 met 118.000 km op de teller, die ook nog eens 1500 kg kan trekken. Er is voldoende marge voor een grotere caravan.
Ik vind de 406 break een fraai vormgegeven stationwagon. Hij wordt wat ondergewaardeerd vanwege het kwaliteitsimago van franse auto’s, en omdat het model niet meer zo courant is. De stijl van de huidige generatie Peugeots is aanzienlijk veranderd ten opzichte van de 406.
Er zit een radio cassetterecorder in de console met CD wisselaar in de kofferbak. Jammer dat de CD wisselaar geen MP3 ondersteunt. De geluidsinstallatie kan via een pookje aan het stuur bediend worden. De geluidsweergave is redelijk goed en aanzienlijk beter dan van de 307. Verder is de auto voorzien van Climat Control en een ingebouwd navigatie systeem. Het scherm is in vergelijking met Tom Tom primitief, maar wel bruikbaar. De plastic notenhouten sierstripjes geven het interieur een chique uitstraling. De lichtmetalen 15 inch wielen zijn voorzien van de populaire bandenmaat 195/65R15H.
Het is een perfecte gezinswagen. De 5 zitplaatsen zijn ruim en comfortabel. Ze worden ook door de kinderen erg gewaardeerd. De kofferbak is heel groot. De auto stuurt precies en rijdt gemoedelijk en comfortabel. Oneffenheden in de weg worden door het onderstel goed weggewerkt. De 90 pK is voldoende om met het verkeer mee te komen en de caravan de Alpen in te slepen. Verwacht echter geen “sportieve“ prestaties. Het rijgeluid in de auto is aangenaam stil.
Beneden de 1500 rpm gaat de motor brommen. Boven de 1800 rpm begint hij goed te trekken. Bij 80 km/h is het toerental ruim 1800 in de vijfde versnelling. Dit is perfect om de caravan te trekken. Je kan grote afstanden op de cruise control in de hoogste versnelling rijden. Bij een lichte helling heeft de auto voldoende trekkracht in zijn 5. Bij iets meer helling moet je terugschakelen.
Met een zuinige rijstijl en veel snelweg valt het verbruik mee: gemiddeld 5,1 l/100km (solo). In de winter (5,4) is het verbruik hoger dan in de zomer (4,9). Met de 70 liter tank moet ik pas na 1200..1400 km weer tanken. Alle getallen zijn gebaseerd op gereden kilometers en getankte liters. De boordcomputer geeft het verbruik ca. 0,5 hoger aan. Met de caravan is het verbruik ca. 8,7 l/100 km. Het olieverbruik is ongeveer 0,25 l per 10.000 km. Ik vind dit allemaal hele nette cijfers voor deze royale auto.
De auto heeft de neiging om iets naar rechts te trekken bij zomerbanden (Michelin energy). De banden rechts slijten iets harder dan links. Achter is dit verschil het grootst. Bij uitlijnen bleek dat de achter as scheef was uitgelijnd.
De auto heeft wel wat problemen, maar ik ben verder tevreden met deze comfortabele voiture.
Problemen
Helaas is de auto niet geheel zonder problemen. Het zijn meestal elektrische problemen.
- Soms blijft de radio aanstaan.
- Soms hoor je kort na het wegrijden een knal over de speakers.
- Op het scherm van de boordcomputer vallen steeds meer horizontale of vertikale lijntjes weg.
- In het dashboard zitten een paar rammeltjes
- De portierrubbers aan de onderzijde op het chassis zijn kwetsbaar. De plastic ankertjes breken (te) gemakkelijk af.
- De brandstofmeter is regelmatig de kluts kwijt en geeft dan vreemde waardes aan. Hij daalt vaak te snel, om vervolgens weer omhoog te springen. Eens ging het tank-leeg-lampje branden en gaf de boordcomputer ”-- km" tot de volgende tankbeurt aan. Hierna heb ik nog 150 km gereden en sprong de meter omhoog en ging het lampje weer uit. Ik heb 67 liter getankt, maar had volgens de boordcomputer nog 400 km kunnen rijden…
- De motor is prima, maar er zijn wel al veel sensoren vervangen.
Logboek
- 218.000 km
April 2008 (118000)
Auto opgehaald. Gelijk ook een set tweedehands winterbanden (Pneumant PN 150 Wintec 205/65R15H95) op stalen velgen via marktplaats gekocht.
Juni 2008 (125000)
De achterbanden kregen last van zoemen. Er was sprake van cuppen. De voor- en achterwielen omgedraaid, waardoor het zoemen (nu voor) veel minder was, en wegsleet. Tip van ADAC: cuppen kan vaak voorkomen worden door regelmatig (5000 km) voor- en achterwielen te wisselen.
De temperatuursensor ging defect. Deze werd keurig door de garage onder garantie vervangen.
Juli 2008 (129000)
De cruise control stopte ermee tijdens een vakantie in Oostenrijk. Enige dagen later vloog spontaan de remlichtzekering eruit, waardoor de remlichten niet meer werkten. Zonder remlichten rijden is gevaarlijk, zeker in de bergen. Uiteindelijk een omleiding aangelegd, waarna het probleem wegbleef. In september heeft de garage het probleem onderzocht, maar niet kunnen vinden. Dit probleem dook vervolgens elke 4 tot 8 weken weer op.
Oktober 2008 (137000)
De oliedop van de motor is los getrild, verloren en vervangen. Ook 2 steuntjes voor de afdekplaat van de motor vervangen.
November 2008 (141000)
Winterbanden eronder. Ook een lampkapje van de nummerplaat verlichting is vervangen.
Februari 2009 (149000)
APK + beurt + distributie riem + uitlaat. De uitlaat was een tegenvaller. Verder keek de garage (onder garantie) nog naar het remlicht probleem, maar kon opnieuw de storing niet vinden. We hadden inmiddels vastgesteld, dat het in de cruise control unit zit, of de bedrading daar naar toe. De CC unit zit in de ECU. Ik heb een bypass gemaakt waarmee de CC blijft werken en de zekering van de remlichten heel blijft. Een controlelampje geeft aan wanneer de kortsluiting optreed.
Maart 2009 (150000)
De motor hield soms sterk in. De ANWB constateerde via de boordcomputer dat de druksensor van de common rail een storing had gegeven. De contacten van de ECU stekker werden met royaal contactspray schoongespoten. De garage adviseerde om bij herhaling van de problemen om een tussenstekker van de druksensor te vervangen door een soldeerverbinding. Ik heb deze stekker preventief schoongemaakt met contactspray. Sindsdien geen problemen met het remlicht (controlelampje).
Twee winterbanden werden gedegradeerd tot zomerbanden vanwege de profieldiepte (3,5 mm).
Juli 2009 (163000)
In Oostenrijk op een smal klimmend bergweggetje met de caravan achter de auto slaat het noodlot toe. Na 4 maanden, en 11000 km houdt de motor weer sterk in. Dit is normaal al niet erg fijn, maar onder deze omstandigheden helemaal niet. Tijdens een afdaling remmen we af op de motor bij ca. 4000 RPM. De toerenmeter gaat als een VU meter heen en weer. Door het toerental ruim onder de 3000 te houden halen we de camping. Bij het eerste garagebezoek wordt de krukaspoelie vervangen. Bij het tweede garagebezoek worden de nokkenassensor en de druksensor vervangen. Bij het derde garagebezoek wordt een kortsluiting uit de kabelboom gehaald. Het signaal van de “OT-geber” (bovenste dode punt sensor) wordt soms kortgesloten met een +12 V voedingsdraad.
December 2009 (174000)
Het paar afgekeurde winterbanden wordt vervangen door een paar asymmetrische Bridgestone Blizzak LM30. Deze zijn erg goed getest door ANWB/ADAC/OAMTC. Het paar oude winterbanden gaat voor, en heeft veel minder grip. In een besneeuwd straatje staan 3 auto’s schots en scheef midden op de weg, en komen niet weg. Ik kom er probleemloos door.
Het uitlijnen van de auto was hard nodig. Links achter staat op uitspoor. Rechts achter staat op toespoor. Het naar rechts trekken is nu opgelost.
Maart 2010 (184000)
Beurt + APK. Het oude paar winterbanden wordt gedegradeerd tot zomerbanden.
Mei 2010
Het sleuteltje zit vast in het contact slot, en ik krijg de motor alleen uit door hem af te laten slaan. Volgend de ANWB is dit een vaker voorkomend Peugeot kwaaltje. Bij de garage het slot laten vervangen.
December 2010 (209000)
Het paar versleten winterbanden wordt vervangen door nieuwe Michelin Alpin 4.
De achterbanden slijten scheef af aan de buitenzijde. Volgens het uitlijnbedrijf komt dit, doordat de uitlijning na 20000 km verlopen is. Volgens mij komt het omdat de totale toespoor veranderd is van -0,5 naar +3,8 mm. De totale toespoor achter (+3,0 +/- 1,0 mm) moet volgens Peugeot gemeten worden met een voorgeschreven rijhoogte (dus in de veren trekken). Volgens het uitlijnbedrijf is inveren met hun meetapparatuur niet nodig. De auto wordt opnieuw uitgelijnd, de scheef afgesleten zomerbanden blijven ongezien in de auto. De uitlijning blijkt redelijk in de buurt te zitten van de uitlijning in 2009.
Januari 2011 (212000)
Beurt + APK. Er worden ook een paar stabilisator stangen voor vervangen.
Maart 2011 (218000)
Ik vertrouw de uitlijning niet. Van beide achterwielen verstel ik de toespoor met -1,8 mm.
De remklauw linksachter blijft hangen, waardoor het wiel zwaar draait. De remblokjes zijn aan de klauw vastgeroest. De glijvlakken van klauw en blokjes worden gladgeschuurd en ingevet.
Er komt een paar Michelin Energy savers op.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.