Peugeot 308 SW
Peugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SWPeugeot 308 SW

Gebruikersreview

Peugeot 308 SW Blue Lease Premium 2.0 BlueHDi (2015)

Uitvoering308 SW Blue Lease Premium 2.0 BlueHDi
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2021

Ik had er langer mee willen rijden

We kochten de auto van een particulier. Het ging allemaal vrij gehaast want onze vorige auro, ook een 308 maar met 1.6 HDI motor, overleed vrij plotseling en we wilden op vakantie. Er was zo veel in de electronica stuk dat repareren een onzeker avontuur zou worden.

Dus gingen we op zoek naar een nieuwe auto. Onze eisen:
- betaalbaar
- praktisch
- ruim
- goede caravantrekker
- automaat

Het werd een 308 II, maar dan met een 2 liter diesel, omdat de 1.6 diesel met automaat worderwel minder mocht trekken dan bij de 308 I.

Na een proefrit, bij een particulier, waren we snel overtuigd en de koop werd gesloten. Op maandag heb ik de auto laten checken bij de garage. Dat was maar goed ook, want de remmen voor waren totaal versleten. Verder had de garage er wel vertrouwen in, en op maandag avond gingen we met de caravan erachter op vakantie.

Comfort en trekkracht
De Peugeot is ons altijd zeer goed bevallen. Hij heeft een lekkere ruimte kofferbak, is comfortabel, redelijk stil, praktisch en heeft goed zicht rondom. De enige (bekende) opmerking is de zitruimte achterin, maar daar zit ik met mij > 1.90 meter gelukkig zelden.
We vonden de auto iets te ver achter doorzakken, dus heb ik later van die blauwe hulpveren laten monteren. De auto zag er imho ook meteen wat kwieker uit,
De trekkracht voldeed uitstekend met 1250 kilo sleurhut erachter, ook in de bergen van Zwitserland en Noorwegen. Alleen op de Simpson bergpas, met vele kilometers stijging, had ik het gevoel dat ik het wat rustiger aan moest doen.

Het kleine stuur
Een van de fijne punten van de auto is dat de klokken boven het stuur zitten en het stuur lekker compact is. Elke journalist die daar over zeurt lijdt wat mij betreft aan congnitieve dissonantie, want ze vinden een headup display wel heel fijn en Peugeot bereikt met de klokken boven et stuur ongeveer hetzelfde. Ik heb nu een andere auto en ik baal ervan dat ik door het stuur heen moet kijken hoe hard ik rijd...

De multimedia
Het middendisplay hangt een par keer per jaar 10 minuten bij het opstarten en ook een update lost het niet op. Daar moet je mee leren leven. Het systeem is verder niet retesnel maar het voldoet wat mij betreft. Behalve de navigatie dan, die zou ik alleen in noodgevallen gebruiken.

Het onderhoud
Ik heb altijd veel zorg besteed aan onderhoud en moest soms mijn garage overtuigen van het nut. Zoals een check op de verstopping van het roetfilter. Ik heb de automaat laten flushen en dat gaf een merkbaar vloeiender schakelende auto.

De reparaties
Naast de reparaties heb ik de volgende problemen gehad:
- Een kapotte accu. Ik wijt dat aan het start-stop systeem dat ik voortaan zo weinig mogelijk laat werken.
- Een kapotte adbleu tank/injector. Deze is vervangen door een geupdate versie die daarna gelukkig nooit meer problemen gaf.
- Een kapotte koppakking, uiteraard op vakantie. Dat was onzettend balen. Ik denk achteraf dat hij al eerder kapot was, want de koelvloeistof was niet helder.
Een kapotte veer linksvoor.
- en tot slot: een vastloper net boven de 300.000 km, ook onderweg op vakantie. Dat was het einde van de auto, want de reparatie zou bijna net zo duur worden als de waarde van de auto.

Ik had graag nog 100.000 km erbij gereden, maar helaas. Ik heb eerder een 307 2.0 HDI met 108 pk gehad, en die motor was nog compleet probleemloos toen ik die bij 435.000 km wegdeed. Volgens mijn garage betreft het (afgezien van het hogere vermogen) niet dezelfde motor maar is daar door Stellantis vanalles aan gemodificeerd.

Voor ons paste de auto als een jas. Ik vond het al met al een hele fijne auto, maar wel met de nodige problemen. Waarschijnlijk was het een zeer betrouwbare auto geweest als wij er geen tienduizenden kilometers met een caravan erachter hadden gereden.
In de lijn met "My First Sony" noem ik het "My Last Peugeot".