Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)

Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)
Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)Peugeot 308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi (2015)

Uitvoering308 SW Blue Lease GT-line 2.0 BlueHDi
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

eerste indruk

• 975 km

De eerste indruk van m'n nieuwe Peugeot is positief te noemen.
De uitrusting is supercompleet en ik ben heel erg content met de totale looks. In de optielijst heb ik aangevinkt: lederen bekleding (incl. elektrische bestuurdersstoel), achteruitrijcamera met parkeerhulp, keyless entry, Denon systeem en driver sport pack.
Na drie dagen en 975km op de klok, tijd voor een eerste indruk.
Erg fijne zitpositie, goeie stoelen, soepele motor, ruim interieur en premium gevoel zijn de eerste positieve gedachten.
Ik ben komende tijd benieuwd naar de motor en schakelbak, deze vind ik beide nog wel stug.
Wordt vervolgd!

vervolg eerste indruk

Na weer een paar honderd kilometer nog een paar opvallende zaken:
- De motor en bak beginnen al soepeler te worden
- De Denon set is nog niet echt 'los' gespeeld, vooral de sub komt nog niet echt tot leven, waarschijnlijk goed inspelen nog.
- De 'sport' stand vind ik heerlijk rijden. De stuuracties zijn preciezer en het gaspedaal is veel gevoeliger. Dat de klokken rood kleuren is ook wel gaaf. Het kunstmatige motorgeluid heb ik nog niet als storend ervaren.
- De motor is ongekend krachtig, geen explosief ding, maar altijd meer dan voldoende trekkracht onder de voet.
- Auto is stil, m'n Golf was vele malen rumoeriger.
- Glazen dak is geweldig, geeft ruimtelijk gevoel en lekker veel licht in het interieur. Mooi omdat het interieur vooral erg 'zwart' is.
- Het motorgeluid is best aanwezig, komt wellicht door de 2.0 versie. Ik hoop dat dit nog wat rustiger gaat worden na een inrijperiode.
- De bestuurdersstoel staat voor m'n gevoel betrekkelijk hoog, niet vervelend maar ik zit zelf graag laag, dat kon in de Golf beter. (ben zelf 1,90mtr)

nog een paar indrukken

Een geweldig rij-ijzer vind ik ‘t, wat een heerlijke soepele motor. Illegale snelheden liggen erg makkelijk binnen bereik, het gaat allemaal wel heel erg lekker soepel.
Ook de looks vind ik steeds mooier worden, heb nog een setje zonnegordijnen voor alle achterruiten besteld, van inkijk geen sprake meer.
De LED koplampen zijn perfect, vooral slecht verlichte (polder)wegen zijn stukken overzichtelijker.
De DAB+ radio bevalt me ook goed, niet gedacht dat de dekking toch nog behoorlijk goed is. Af en toe is het omschakelen naar FM hoorbaar, vooral tunnels zijn vaak de boosdoener.
De automatische ruitenwisserstand heeft wel last van ADHD, is verder ook geen pilletje voor te slikken.
De ruimte op de achterbank is toch ruimer dan in m’n Golf, dat heeft me positief verrast. De kids vinden het glazen dak ook erg prettig en ruimtelijk.
De kofferbak is echt groot, heb zelfs een stangensetje besteld om bagage nog enigszins vast te kunnen zetten.
De onderstelafstemming is redelijk op comfort afgesteld, de koets heeft lichte neiging om te ‘duiken’ bij aanremmen. Verkeersdrempels nemen gaat daarentegen weer erg prettig.
Even wennen is de bediening van de centrale eenheid, sommige zaken vind ik weer niet zo logisch, bijvoorbeeld de geluidsinstelling is voor elke bron afzonderlijk in te stellen. Met de Denon set niet echt noodzakelijk.
De subwoofer in de kofferbak begint iets meer leven te vertonen, die was echt veel te tam in het begin. Verder klinken de luidsprekers ongelofelijk strak en vervorming treed alleen op bij m’n trommelvliezen, wat klinkt die Denon set strak zeg!

vervolg

Genieten nog steeds, heerlijke auto!
Tijd voor weer een paar indrukken.
Opvallend blijven de automatische ruitenwissers, deze zijn niet optimaal. Wellicht nog een termijn aan 'wennen', ze wissen nu als een bezetene en ik rijd regelmatig de hele Leidsche Rijn tunnel (A2) met de wissers op standje ADHD.
Verder is de stoelverwarming meer een soort zitvlakverwarming. Wel lekker hoor, maar het ruggedeelte komt moeizaam mee met de zitting. Stoelen zitten overigens perfect, ik was eerst een klein beetje beducht omdat ik 5 jaar Golf6 highline stoelen heb gehad, maar ik ben echt heel erg tevreden.
Die massage functie is overigens vrij minimaal maar toch wel lekker. Ik heb al enkele jaren regelmatig last van m'n rug, maar lange autoritten zijn echt goed te doen.
Het verbruik is nu gemiddeld 5,8ltr/100km, en wordt nog minder. Grappige gadget is de Link MyPeugeot app, verbruik en ritten zijn zichtbaar gemaakt.
Inmiddels kan ik ook de dodehoek signalering in de buitenspiegels erg waarderen, vooral met regenachtig weer heeft het echt een meerwaarde in veiligheid.
Positief vind ik ook dat de kachel vrij vlot opgewarmd is, dat was in de Golf echt een drama, kostte minimaal 10minuten, dat is in de Peus zeker de helft minder.

9001 - de kilometers vliegen er op

En de kilometers glijden verder, ben nog erg content met de auto en de totale looks!
De GT-line in Bleu Magnetik is zowieso niet zo veel voorkomend op de snelwegen lijkt het wel.

Even iets rechtzetten: stoelverwarming in de rug duurt gewoon iets langer dan het zitvlak, dus iets meer geduld hebben. Tevens gaat de automatische ruitenwisserstand nu iets beter om met de hoeveelheid water. Nog niet perfect maar het begint er op te lijken. De auto is afgeleverd met een poets/was/wax beurt, misschien dat er daarvan teveel spul op de voorruit(sensor) is gekomen.

Verdere indrukken:
Verbruik is nu (vanaf aflevering) gemiddeld 5,7 ltr/100km, de boordcomputer geeft stuk zuiniger aan.
Na wat spelen met de audio instellingen, heb ik 'm nu op voorkeur 'Jazz' staan, dat komt m.i. beste uit de verf. Dat is wel apart, ik ben best wel kieskeurig met geluid en meestal wars van allerlei voorinstellingen. Maar het klinkt nu perfect. Echt blij met die Denon optie.
Inmiddels heb ik ook de 'verlicht-logo' instaplijsten laten monteren, mooi vind ik dat. In de kofferbak nog een telescopische stangenset laten plaatsen, m'n losse kratje spullen staan nu een stuk vaster.
Positief ben ik ook over de buitenspiegels, erg groot maar niet lomp, prima beeld. Het kleurendisplay tussen de klokken is erg fijn in gebruik, navi aanwijzingen staan helder in het zichtbeeld.
De rugleuning van de achterbank staat behoorlijk rechtop, ik heb zelf een stukje achterin gezeten en dat was niet zo prettig. Ook is lederen bekleding heerlijk met stoelverwarming, maar de achterpassagiers klagen nogal eens over koude achterwerken, het voelt niet prettig.
Wel perfect is de start/stop functie, snel en accuraat, daar kan VW nog wat van leren.

Sinds twee weken rijd ik rond met de winterbanden, gemonteerd op 16" Quartz velgen. Gaat prima, maar optisch stuk minder mooi. Voor het eerst Michelin Alpin5 er onder, dat zijn wel prettige banden, nu maar eens wachten op sneeuw.

update na vakantiereis

Nog steeds bijzonder blij met mijn voiture. Net terug van vakantie naar Kroatië en het reizen is erg goed bevallen met de Peus. Terugreis in 1 keer gereden (1650km) en de auto heeft ons als reisauto helemaal overtuigd.
Voor de vakantie het besluit genomen om Gopren blokjes op de achtervering te laten monteren. Beetje een gok, maar ik wilde absoluut geen hulpveren, dus toch dit systeem uitgeprobeerd.
Heel simpel: het werkt echt top. De normale (onbelaste) wegligging wordt niet aangetast, en in geval van volle belading (4 personen met dakkoffer 530ltr) zorgen de blokjes voor een betere ondersteuning en rijdt de auto veiliger en comfortabeler. Zeer tevreden over dus, vooral omdat ik 90% van de kilometers alleen in de auto zit en twee keer per jaar met vakantie de auto zwaar belast.
Tijdens de reis ook genoten van de power van de motor, heerlijk schakellui de bergen door.
Verder is me de lederen bekleding (zwart) erg meegevallen m.b.t. de warme temperaturen. Leer past zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur waardoor het niet als ‘te warm’ wordt ervaren. De aluminium pookknop vind ik nog steeds een prachtige misser: in de winter een ijsklomp, in de zomer een hete knots.
De verbruiksmonitor geeft aan een gemiddeld verbruik van 5,6ltr/100km. Op de lange vakantiereis is dit op 6,1ltr/100km uitgekomen, alleszins acceptabel.

Samenvattende tussenstand:
- LED koplampen
- Verbruik

Zwakke plekken:
- Achteruitkijkspiegel zit (voor mij) te laag
- Achterbankleuning staat te veel rechtop
- Navigatiesysteem: 1 keer tijdens lange reis zelfs volledig vastgelopen

the end

Einde van deze fijne Peugeot helaas. Een stormramactie van een Audi Q3 bestuurder die me even niet gezien had, heeft de auto total loss verklaard.
De SOS-functie werkt perfect, de politie heeft de melding gehad vanuit de auto zelf, na het ploffen van de airbags komt er een geruststellende stem vanuit het plafond: 'Uw locatie is bepaald, de hulpdiensten zijn onderweg'.
Ik ga 'm missen. We hebben samen veel lol gehad en je hebt me veilig bewaakt tijdens de noodklap.
(Ik had een foto gepost met de schade, dat mag blijkbaar niet want deze is weggehaald.)

Vanwege de facelift en de hogere prijzen van de nieuwe 308, heb ik via werkgever een Renault Mégane Estate GT-line uitgezocht. Nu weer 4 maandjes wachten dus.

9,5

PRIVATE LEASE Peugeot 308