Peugeot 308 Active 1.6 e-HDi (2014)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 308 Active 1.6 e-HDi |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand laatst | 105.000 km |
Managementrapportering
De lezers die geen behoefte hebben aan een uitgebreide review vinden hieronder mijn belangrijkste conclusies. De 308 heeft zijn eerste 100.000 km relatief goed doorstaan en blijft nog een tijdje voor mijn garagepoort staan.
Voornaamste plus –punten:
- Soepele en voldoende krachtige motor (… voor een 1600cc). Als je rekening houdt met zijn kenmerken (turbogat onder de 1750 trm en relatief korte powerband) geraak je vlot en zuinig door het verkeer. Het olieverbruik is nihil en moet nooit worden bijgevuld tussen twee onderhoudsbeurten.
- Geslaagde afstelling van het onderstel met een goede afweging tussen comfort en sportiviteit. Helaas blijft het springende karakter van de achteras aanwezig, ook na de vervanging van de achteras. Door de bandendruk achteraan te verminderen wordt de achteras rustiger.
- Het kleine stuur ben ik ondertussen volledig gewoon en het geeft voldoende feedback over wat er onder de wielen gebeurt.
- Goed zittende en steunende voorzetels (weliswaar de optionele voorzetels uit de allure-versie). Met een iets langere zitting zouden ze nog beter zitten.
Algemene opmerkingspunten:
- Voldoende ruime en praktische koffer (een break was praktischer geweest, al had ik niet het geduld om te wachten tot deze beschikbaar was …).
- Opgeruimd dashboard dankzij het touchscreen. Maar dat laatste leidt meer dan eens wel tot irritaties (zie onder).
- Peugeot heeft duidelijk inspanningen geleverd om de kwaliteit van de auto naar een Duits niveau te brengen. Het interieur ziet er nog steeds als nieuw uit na de eerste 100.000 km (met uitzondering van het vloertapijt van de chauffeur en de hoes van de versnellingspook). Het is dan ook jammer dat sinds kort sommige elementen beginnen te haperen. Het kan toch niet zijn dat een huidige auto maar een levensduur heeft van 100.000 km?
- De e-hdi is uitgerust met waarschijnlijk het beste stop-start systeem op de markt. Het valt wel op dat het systeem minder actief is sinds de kilometerstand de 100.000 gepasseerd is.
- Zonder mij te houden aan de regels voor ecologisch rijden zit ik aan een gemiddeld reëel verbruik van 5,3 l / 100 km over de eerste 100.000 km. Dit is inclusief de wintermaanden met winterbanden. Het verbruik ligt hiermee uiteraard hoger dan in de boekjes, maar is volledig normaal in deze klasse.
Voornaamste tekortkomingen:
- Gebrek aan opbergruimtes in het interieur en slechts één, by-the-way onbruikbare, bekerhouder vooraan. Gelukkig zijn de deurvakken in de voordeuren relatief groot om losliggende rommel weg te steken.
- Ingebouwde GPS van Italiaanse makelij met bijhorend karakter: het systeem leidt regelmatig aan opstart-/ochtendhumeur en is niet vrij van storingen onderweg (… zoals het een Italiaans product betaamt). Het systeem heeft al verschillende keren aan de computer gehangen voor software-updates en is al éénmaal volledig opengebroken om bugs te verwijderen, maar het blijft problematisch … (traag, vastlopen van het systeem, …). Peugeot vond het zelfs nodig om een Ctrl-Alt-Del knop uit te vinden voor het systeem: 10 seconden drukken op het auto symbool en 10 minuten later zijn een deel van je frustraties (tijdelijk) opgelost. Niet echt handig als je net dan je GPS gebruikt om je baan te zoeken.
- De auto is moeilijk vol te tanken. De tankbeveiliging schiet meestal af rond 45 liter terwijl er gemakkelijk tussen de 50 à 53 liter in past mits wat geduld. Misschien ga ik niet zo graag tanken omdat ik die tankdop steeds met de sleutel moet openen. Dit is echt niet meer van deze tijd.
Ondanks dat ik met een Franse auto rij heb ik tijdens de eerste 100.000 km geen beroep moeten doen op een takelwagen om thuis te geraken. Deze traditionele mythe over Franse wagens mag dan ook worden geschrapt. Maar het is niet daarom dat alles perfect loopt. De auto is verschillende keren moeten terugkeren naar de garage voor enkele belangrijke terugroepacties aan het onderstel (zoals wieldraagarmen en achteras). Het lijkt er op dat men in Frankrijk bespaard heeft op de ontwikkelingstijd van het onderstel en dat de problemen worden opgelost in functie van de klachten van de bestuurders. En klaag als bestuurder maar goed door want de Peugeot garages staan er niet om te springen om officiële terugroepacties uit te voeren, of deze correct uit te voeren. Een gesprek met de invoerder kan helpen. Naast bovenstaande terugroepacties en de blijvende kuren van het touchscreen heeft mijn auto last van piepende en slepende remmen. Ondanks tientallen interventies van de garage, waarbij onder andere de remmen en schijven zijn vervangen, blijft de auto bij momenten last hebben van een metaalachtig gepiep ter hoogte van de vooras. Blijkbaar een normaal fenomeen voor een Fransoos. Van elektronicastoringen ben ik tot op vandaag gelukkig gespaard gebleven.
Eerste ervaringen
- 2.000 km
Na 6 maand te hebben rondgereden met een Peugeot 208 met 1.4 HDI motor ben ik beginnen uitkijken naar iets anders. De voornaamste reden hiervoor was het beperkte motorvermogen en het lawaai binnenin de 208. Daar waar ik de 208 heb gekozen om budgetredenen, heb ik met de 308 niet opnieuw dezelfde fout gemaakt (een ezel stoot zich geen twee keer …). Begin april heb ik dan de sleutels mogen ontvangen van mijn nieuwe 308 e-HDI.
Ik had niet voldoende geduld om te wachten op de nieuwe euro 6 diesel (BlueHDI). Daarom is de wagen geleverd met de gekende 1.6 e-HDI. Dit is een geëvolueerde versie van de motor die in mijn MINI Cooper D lag. Net zoals in de MINI, is de motor ook in de 308 lekker soepel en voldoende krachtig om mee te komen met het verkeer. De hernemingen lijken goed mee te vallen voor een 'ecodiesel'. Het verbruik ligt momenteel rond de 5,5 l / 100 km, maar het is in feite nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken. Ik denk wel dat op termijn 1000 km of meer met een tank haalbaar zal zijn.
De 308 is een gezinswagen waarbij comfort primeert op sportiviteit. Binnenin worden de motor- en de rij- en rolgeluiden goed gedempt. Ook de comfortabele zetels uit de allure-versie en het comfortabele onderstel dragen bij tot het algemeen comfort. Gelukkig achtte Peugeot het niet nodig om standaard een sportonderstel te installeren. Hierdoor is het rijgedrag minder 'schokkerig' dan in de eco-versies van Audi en BMW.
Hoe bevalt het grote scherm? In tegenstelling tot andere auto's worden alle functies van airco tot muziek en GPS bediend via één groot touchscreen. In het begin vreesde ik een beetje voor de praktische bruikbaarheid hiervan, maar in feite valt het grote scherm reuze mee. Er zijn verschillende mogelijkheden om de temperatuur van de airco te wijzigen, en ook de andere functies zijn voldoende intuïtief te bedienen. Het is wel jammer dat de 308, in tegenstelling tot de goedkopere 208, geen recht heeft op een kleurenscherm tussen de tellers die de richtingen van de GPS weergeeft. Zeker omdat het onmogelijk is het scherm op te splitsen in bijvoorbeeld muziek en GPS. De optie voor de GPS is bovendien duurder in de 308 dan in de 208!
Voornaamste plus -punten:
- soepele en voldoende krachtige motor
- algemeen comfort (geluidsniveau binnen en afstelling onderstel)
- algemene afwerking en design van het interieur
- volume koffer
- niet vermoeiend geluidssysteem bij normaal volume
Voornaamste tekortkomingen:
- de ruimte op de achterbank volstaat, maar de concurrentie biedt vaak meer
- gemis aan (praktisch bruikbare) opbergruimtes in het interieur
- gebruik van harde plastics voor onderkant interieur
- opdringerige hill-holder
- de arkamys software van het geluidssysteem vlakt de muziek teveel af bij hoger volume
Update na twee maand
- 7.500 km
Na twee maanden is het eerste ‘wow-effect’ weg en is het tijd voor een objectievere review. Ondanks de auto, zoals elke auto, enkele mindere punten heeft, ben ik nog steeds tevreden over mijn keuze voor de 308.
Met de 308 toont Peugeot aan dat ze ervaring hebben in het afstellen van het onderstel van een auto. Ondanks dat de 308 achteraan niet beschikt over een onafhankelijke wielophanging maar over een ‘minderwaardige’ vervormbare achteras, heb ik dit tot op vandaag nog niet ervaren als een nadeel. Enkel bij (te?) snel genomen bochten op oneffen wegdek durft de achteras droog te reageren en weg te springen.
De auto is afgesteld op comfort. Dit geeft je de mogelijkheid om in alle rust van a naar b te rijden. Het onderstel nodigt in eerste instantie niet uit tot een sportief rijgedrag, maar de auto kan meer aan dan je in eerste instantie zou denken. Bij sportief rijgedrag zou meer feedback van het elektronisch bekrachtigde stuur welkom zijn. Maar dit lijkt bijna een nadeel van alle hedendaagse auto’s.
Het comfortplaatje is ook doorgetrokken naar het interieur. Binnenin is het stil. Alleen boven de 140 km/u is er een licht windgeruis waarneembaar. Ook het motorgeluid is goed gedempt. Daar waar ik het stop/start-systeem bij andere auto’s wel eens uit zet wegens te storend, blinkt het systeem in de 308 uit door zijn zachte en trillingvrije werking. De motor valt uit onder de 20 km/u en schiet onmiddellijk weer in gang als het nodig is. Je merkt er niet veel van en zo hoort het.
Dankzij het grote scherm ziet het interieur er strak en opgeruimd uit. En door de weinige aanwezige opbergvakken blijft dit ook zo. De bekerhouder vooraan is gewoonweg onbruikbaar indien je de armsteun wenst te gebruiken. Kon die bekerhouder echt niet dieper? Bovendien beschik je vooraan ook slechts over één bekerhouder. Een bijkomende bekerhouder voor de passagier leek mij nuttig. Ook het vak onder de armsteun blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid. De vormgeving is een beetje ongelukkig gekozen en het vak is niet erg diep: en ietwat grote zonnebrildoos geraakt er amper in en cd’s steek je er ook niet in weg. Het positieve punt is dat Peugeot geen extra geld vraagt voor opbergvakken achter de voorzetels of in de achterdeuren. Ook het skiluik, dat standaard aanwezig is bij de zetels uit de allure versie, is een meevaller. Over de upgrade naar de premium voorzetels ben ik tevreden.
Peugeot heeft duidelijk moeite gedaan om het interieur een premium gevoel te geven. Voor het bovenste deel van het dashboard zijn ze daar ook in geslaagd. Maar voor het deel onder het grote scherm was het ontwikkelingsbudget op. Ondanks de algemene kwaliteitsbeleving positief is, ben ik minder gelukkig over de hardere plastics die gebruikt zijn voor de onderkant van het dashboard en de deuren.
De versnellingspook mag er dan wel mooi en sportief uitzien, de metalen ‘bal’ blijft in de winter relatief lang koud. Dezelfde vormgeving in een leren materiaal was waarschijnlijk een betere optie. Het valt mij wel op dat de 6 versnellingsbak van Peugeot veel aangenamer is in gebruik dan hun 5 versnellingsbak.
En hoe zit het met de motor? De motor kenmerkt zich door zijn soepel karakter. In de korte powerband tussen de 1750 en 3750 trm krijg je steeds voldoende respons, met voldoende vlotte hernemingen in de eerste drie versnellingen. In 4, 5 en 6 gaat het al wat minder vlot, maar waarschijnlijk komt dit door de lange verhoudingen. Ondanks dat de 115 pk zeker volstaan in het dagelijkse verkeer, zelfs als de auto volgeladen is met 4 man en bagage, merk je dat er ‘maar’ een 1.6 diesel onder de motorkap ligt. De reserve waarover de meeste 2 liters beschikken ontbreekt. Vooral chauffeurs die gewoon zijn om met een zwaardere motor te rijden dienen hier rekening mee houden. Mensen die de 1.6 TDI gewoon zijn zullen dan weer verbaasd zijn van de werkijver van de HDI. De goede afstelling van de motor en het onderstel zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen waarom ik de TDI en DCI –producten links heb laten liggen.
Door plots wegvallen van het motorvermogen op de snelweg ben ik ondertussen al één keer op de koffie mogen gaan bij de garage. De garage heeft niets gevonden bij het uitlezen, maar ze hebben wel besloten de elektronica bij te werken. Aangezien ik dergelijke elektronicaproblemen echt wel kan missen als kiespijn, hoop ik dat het bij deze ene keer blijft.
Qua verbruik schommel ik momenteel rond de 5,5 liter per 100 km. Hierdoor is een actieradius tussen de 900 en 1000 perfect mogelijk. In tegenstelling tot bij de 116EDE merk ik wel dat het verbruik meer schommelt in functie van de agressiviteit van de rechtervoet. Anderzijds ligt het gemiddelde verbruik van de Peugeot momenteel wel een halve liter onder dat van de 116EDE, maar stond de 116EDE op winterbanden terwijl de Peugeot op energiezuinige Michelin zomerbanden staat. Als de Michelins aan vervanging toe zijn, zullen deze zeker worden vervangen door andere banden die meer grip bieden in de regen.
Tijd voor een objectievere status-update
- 30.000 km
Na 9 maanden en 30.000 km ben ik nog steeds tevreden met de 308. Op het vlak van design bestaan er betere alternatieven zoals onder andere een Volvo V40 of zelfs een VW Golf, maar de 308 overtuigt door zijn weggedrag, motor en algemeen comfort. Sinds de elektronica update aan 7.000 km is de 308 een rustige en trouwe reisgenoot geworden. De auto is buiten het normale onderhoud en de swap van zomer- naar winterbanden niet naar de garage geweest en alle functies werken, tot spijt van enkele collega’s, nog altijd naar behoren.
Ter gelegenheid van deze review heb ik de lijst van voornaamste voor- en nadelen naar boven verhuist en verder bijgewerkt:
Voornaamste plus –punten:
- Soepele en voldoende krachtige motor. De 1.6 PSA diesel is in volle vorm tussen de 1750 en de 3750 trm en garandeert deftige acceleraties/hernemingen in deze powerband. Het is ook mogelijk om aan 1500 trm te rijden, maar verwacht dan geen vlotte acceleraties.
- Het algemeen comfort van het onderstel is dik in orde. De vering werkt bij legale snelheden de meeste oneffenheden in het wegdek mooi weg, terwijl bij hogere snelheden de vering harder wordt en vermijdt dat de auto gaat zweven of wiegen. Op dit vlak scoort de Peugeot duidelijk beter dan sommige Duitsers.
- Mijn versie van de 308 is uitgerust met waarschijnlijk het beste stop/start-systeem op de markt. De motor gaan uit onder de 20 km/u en start onmiddellijk opnieuw op, dit zonder enige trilling of vertraging. Ik heb nog niet uitgetest of dit systeem effectief een impact heeft op het verbruik, maar in tegenstelling tot bij ander auto’s heb ik het systeem nog nooit uitgezet wegens te storend.
- De afwerking en het design van het interieur is verzorgd en het knoppenloze dashboard toont heel opgeruimd en went snel. De meeste instellingen heb ik éénmaal ingesteld bij de levering en zijn sindsdien niet gewijzigd. De knoppen die ik regelmatig nodig heb zijn onmiddellijk beschikbaar via de iconen aan de zijkant van het scherm.
Algemene opmerkingspunten:
- De koffer is voldoende ruim voor de bagage van 4 personen en is relatief praktisch vormgegeven. Alleen ontbreekt een opbergvakje of een netje voor kleine zaken zoals een liter olie, ijskrabber en dergelijke.
- De ruimte op de achterbank volstaat, maar de concurrentie biedt vaak meer. Zoals bij de meeste auto’s is de achterbank relatief vlak en is de zitting redelijk dun. Dit heeft als voordeel dat de zitting niet moet worden opgeklapt bij het neerleggen van de achterzetels, maar als nadeel dat het comfort achteraan duidelijk minder is dan vooraan. Anderzijds biedt de 308 geen volledig vlakke laadvloer bij het neerleggen van de zetels. Daarnaast kunnen de hoofdsteunen achteraan niet voldoende naar boven.
- Het standaard audiosysteem en bluetooth systeem volstaat bij een normaal volume. Bij hogere volumes vlakt de Arkamys –software de muziek echter teveel af. Misschien was de Denon –configuratie een betere optie geweest, alleen is deze niet beschikbaar op de active-versie. Over het bluetooth systeem heb ik geen klachten. Mijn telefoon connecteert vrijwel onmiddellijk, ik ben duidelijk verstaanbaar en ook de tegenpartij is duidelijk verstaanbaar (geen echo’s). Of moet ik klagen over die 2 seconden vertraging bij het opnemen van elk telefoongesprek?
- De automatische airco koelt de auto goed af in de zomer en warmt voldoende snel op in de winter. Alleen aan de voeten kan het iets langer koud blijven. Voor mij volstaat de automatische stand, de aparte regelingen in het menu gebruik ik dan ook bijna nooit. Peugeot heeft er goed aan gedaan dat je op elk scherm de temperatuur kunt wijzigen zonder dat het nodig is om in het specifieke menu te duiken. Dat het handschoenkastje gekoeld is is ook een meevaller.
- Aan de onderkant van het interieur en in de deuren worden harde plastics gebruikt, al lijkt dit wel normaal in deze klasse.
- De auto is relatief zuinig. Tijdens de zomermaanden is een verbruik van rond de 5 liter op 100 en een actieradius van meer dan 1.000 km perfect haalbaar. Op winterbanden ligt het verbruik iets hoger (rond de 5,5 à 5,6 liter). Deze cijfers zullen misschien hoog lijken voor sommige mensen, maar ik ben van oordeel dat deze goed meevallen gezien mijn file- en stadskilometers, en omdat ik niet meedoe met een wedstrijd zuinigheidsrecords breken.
- De cruise control heeft in het begin gezorgd voor enkele frustraties omdat deze niet werkt in de eerste 3 versnellingen. Hierdoor is het onmogelijk om aan 50 te rijden in cruise control. Geleidelijk aan heb ik de limit functie ontdekt die zich veel beter leent tot het stadsverkeer. Eénmaal de limit instellen en je hebt geen risico om te snel te rijden in de stad.
Voornaamste tekortkomingen:
- Het valt op dat er niet veel opbergruimtes zijn in het interieur. De deurvakken vooraan zijn wel voldoende groot en er past bijvoorbeeld een 1,5 liter fles, maar de bekerhouder in het midden is niet bruikbaar in combinatie met armsteun en is ook niet diep genoeg. Ook het open vak vóór de versnellingspook en de ruimte onder de armsteun zijn niet voldoende groot.
- Ondanks dat ik nog nooit verloren ben gereden, blinkt het standaard ingebouwd GPS-systeem, zoals vaak, niet uit in zijn werking. De kaarten zijn al gedateerd bij de aanschaf en de traffic informatie stelt niet veel voor. Een losse TomTom of Garmin functioneren beter, maar hebben als nadeel dat zij niet onmiddellijk hun satellieten vinden. Het meest stoor ik mij nog aan het feit dat er geen pijlaanduiding is tussen de wijzers of geen mogelijkheid tot een split-screen.
- De metalen bol van de versnellingspook mag dan wel heel duurzaam zijn, die bol blijft lang koud in de winter (en is soms te heet in de zomer). Waarom geen leren bol van dezelfde vorm monteren?
- De auto is moeilijk vol te tanken omdat de beveiliging van het tankpistool steeds afschiet rond de 45 liter, terwijl er gemakkelijk tussen de 50 à 53 liter kan getankt worden. Ook al leven we vandaag in 2014, ik heb ondertussen al leren leven met het feit dat ik de dop steeds moet openen en sluiten met de sleutel.
Tweede onderhoudsbeurt achter de rug
- 55.000 km
De rijeigenschappen van de Fransoos zijn hierboven al uitgebreid aan bod gekomen. Overheen de tijd kan ik de goede afstelling van het onderstel alleen maar bevestigen.
Naar aanleiding van deze update ga ik dieper ingaan op het luik van de betrouwbaarheid en duurzaamheid. De meeste bestuurders van Duitse auto’s verwachten zich aan een lange waslijst, maar helaas … de 308 zit beter in mekaar dan zijn reputatie doet vermoeden.
- Aantal keren dat de auto niet wou starten: 0 keer
- Aantal keren dat ik een beroep heb gedaan op de wegenwacht: 0 keer
- Aantal keren dat de auto werd weggesleept naar de dichtstbijzijnde garage: 0 keer
Een feilloos parcours dan voor deze Fransoos?
Toch niet, niemand is perfect, ook niet de 308.
Welke zijn dan zijn tekortkomingen:
- Terugroepactie voor van de vervanging van de bevestigingsbouten van de wieldraagarmen vooraan (uitgevoerd bij het groot onderhoud van 55.000 km)
- Irriterend SMEG multimedia-systeem van Magnetti Marelli. Het systeem heeft regelmatig enige tijd (1 à 2 minuten) nodig om op te starten. Ondertussen heb je klank noch beeld (tenzij je graag het Peugeot logo bewondert). Boven die tijd mag je soms eenzelfde tijdsperiode bijrekenen alvorens de navigatiemodule geladen is. Hierdoor is het voordeel van een ingewerkte gps, die normaliter sneller zijn signalen vindt, ver te zoeken. Naast bovenstaande frustraties ben ik niet meer verbaasd als het uurwerk opeens een totaal andere tijd aangeeft of als het systeem zich automatisch reset tijdens het rijden. Samengevat kan ik wel stellen dat de Italiaanse SMEG af en toe kuren heeft. Tijdens de tweede onderhoudsbeurt werd een software-update uitgevoerd. Hopelijk brengt deze beterschap.
- Carglass vervangt de voorruit van de 308 door een kwalitatief minderwaardig exemplaar. Ik heb afgelopen winter maar liefst 4 nieuwe voorruiten moeten steken op één maand tijd. De laatste voorruit was, raar maar waar, opnieuw van hetzelfde merk en type als deze die in de fabriek wordt gemonteerd. De arrogante reacties van Carglass hierbij hebben mij doen besluiten dat ik de volgende keer wel een andere glasleverancier zoek. Ondertussen snap ik ook waarom de omnium verzekering zo duur is: garantie geldt niet als je een omnium hebt omdat de verzekeraar toch betaalt.
De eerste 100.000 km zit er op
- 105.000 km
Ik rij nu iets meer dan 2,5 jaar met de 308 en heb besloten om er nog even mee door te gaan. Ondertussen is de auto iets meer dan lief naar de garage moeten gaan waardoor ik er niet uit ben of mijn volgende auto opnieuw een Peugeot zal zijn. Maar ondertussen geniet ik nog dagelijks van de goede rijeigenschappen en deftige voorzetels.
Naar aanleiding van deze update heb ik de managementreview bovenaan bijgewerkt en gebruik ik de ruimte hieronder om wat kritiek te geven:
- Mijn frustraties over het multimedia-systeem zijn hierboven al aan bod gekomen. De auto is ondertussen verschillende keren binnengegaan voor updates … maar zonder resultaat. Afvoeren die handel en ga voor een losse GPS!
- Sinds de kaap van 100.000 km bereikt is begint de auto last te hebben van enkele kraakjes ter hoogte van de deuren. Dit is wel jammer gezien de inspanningen die Peugeot de laatste jaren heeft geleverd op het vlak van kwaliteit.
- Het draaiwiel om het volume te regelen aan het stuurwiel laat het sinds kort soms afweten. Gelukkig is er nog de magnetron knop op de middenconsole om het volume te regelen, maar dit zou toch niet mogen voor een auto van amper 2,5 jaar.
- Ook het tot voor kort schitterende stop/start-systeem van de e-hdi begint zijn pluimen te verliezen. Daar waar het systeem tot voor kost perfect afsloeg onder de 20 km/u en daarna opnieuw aansloeg indien nodig, is het systeem de laatste tijd minder actief geworden. In files slaat de motor regelmatig niet meer af. Dit valt des te meer op omdat ik de laatste 2 jaar verwend was om in een trillingvrije en stille auto te zitten als ik stilstond in files of voor een verkeerslicht.
- De cd-speler is ondertussen vervangen door een niet-stakend exemplaar.
- Naast de terugroepactie aan de wieldraagarmen in mijn vorige review is de auto ondertussen moeten binnengaan voor de vervanging van de achteras en de vervanging van de veren van de koffer. Aangezien wieldraagarmen en de achteras relatief cruciale elementen zijn van een auto was het niet mogelijk om deze terugroepacties uit te stellen. Ondanks dat de problemen aan de achteras erkend zijn als een officiële terugroepactie door Peugeot Frankrijk, is de vervanging ervan niet van een leien dakje gelopen. De garage weigerde deze uit te voeren omdat de werkuren hiervoor niet worden uitbetaald door de invoerder (en uiteraard ook niet door mijzelf). Het is pas na enig heen en weer geloop met de invoerder dat de nieuwe achteras werd geplaatst. Ik zou het appreciëren indien de ‘vriendelijke’ collega’s van Peugeot hun familieruzie in de toekomst binnenshuis willen oplossen. Sinds de plaatsing van de nieuwe achteras is het springende karakter van de achterwielen sterk verbeterd maar nog niet helemaal verdwenen. Ik heb ondertussen geleerd dat het helpt om de bandendruk van de achterwielen te verlagen om het springerige effect te minderen. Het metaalachtig getik ter hoogte van de achterwielen is wel opgelost sinds de vervanging van de achteras.
- Sinds de vervanging van de remblokken en remschijven aan 60.000 km heb ik af en toe last van een metaalachtig en schurend geluid ter hoogte van de vooras. Dat aan 60.000 km ook de remschijven zijn vervangen heb ik te danken aan mijn attente Peugeot garage, jawel dezelfde die ook weigerde om de terugroepactie uit te voeren. Deze vond het niet nodig om tijdens het onderhoud van 55.000 km de remmen na te kijken en eventueel te vervangen, terwijl deze wel gefactureerd waren. Van service gesproken … De auto is al verschillende keren binnengegaan voor de analyse van het geluid ter hoogte van de vooras maar tot op heden zonder resultaat. Blijkbaar een normaal fenomeen voor een Fransoos … waarmee we gaan moeten leren leven.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.