Peugeot 306 XT 1.8 16V (1998)

| Uitvoering | 306 XT 1.8 16V |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1998 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 100.000 km |
| KM-stand laatst | 236.000 km |
Frans comfort
Mijn eerste 306 was met een 75 PK-motor (1993). Voor mij, vrouw en drie kinderen de Alpen in is dat te zwaar. Nu een zalige 1,8liter/16V/112PK motor (1998) in een tijdloos jasje, een heerlijke wegligging en redelijk comfort. Zoals elke Franse auto maakt alles geluid, behalve de claxon. Inmiddels met de hatchback ruim 200.000 km zonder problemen gereden. Sinds vorig jaar een 306 cabrio (2001) met dezelfde motor (bij 150000 km) aangeschaft. Met kap dicht veel lawaai maar met hardtop valt de herrie wel mee. Nog steeds een bloedmooie cabrio van Meester Pininfarina.
Onkosten vallen mee; onderdelen zijn overal voor een prikkie te koop; mits rustig bereden zijn het zuinige auto's. Ze staan allebei binnen dus de lak blijft mooi. Die twee gaan nooit meer weg.
Impeccable à la perfection
De 306 HB van dec. 1998 heeft er nu ruim 236.000 km op zitten. Hij heeft net z'n derde stappenmotor gekregen en een nieuwe dynamo. Dat mag na zoveel kilometers. De motor loopt nog als nieuw. Ik vond hem iets te zwak, dus heb ik er een sportinlaat opgezet en de chip vervangen. Bij Beek Racing op de rol laten meten en het koppel is van 155 naar 206. PK's vind ik niet zo belangrijk. De koppelkromme is ook veel vlakker. De carrosserie houdt zich ook goed, maar dat komt mede omdat-ie binnen staat. De stoffen zittingen zijn helaas iets gescheurd op de naden en de deurbekleding is los gekomen. Verder een heerlijke reisauto; prima wegligging en verbruik rond 1:13. Ik ben al een paar keer in Sochaux (F) in het Peus-musem geweest en inmiddels ook lid van een van de vele Franse 306-clubs.
De rode cabrio (2001) heeft er nu 171.000 km op zitten. Ook deze rijdt nog steeds prima. De vorige eigenaar heeft deze heerlijke cabrio wel behoorlijk slecht behandeld. De softtop en de hardtop zijn nog goed, de leren bekleding heeft wat serieuze slijtplekken. Die worden, nu de auto geschorst is, aangepakt. Ook deze Peus (met dezelfde motor als de HB) is gechipt en dat was wel nodig, want de cabrio is veel zwaarder. Torderen doet hij niet. Alle rubbers ga ik vervangen. Fijn dat deze werkzaamheden niet veel geld kosten. Ook de cabrio staat altijd binnen, dus de lak ziet er goed uit, alhoewel op de achterklep de blanke lak enkele luchtbellen geeft.
Wat mij opvalt is dat de 306 in een soort verdomhoekje lijkt te zitten. Je ziet ze bijna niet meer. Ook in het Peus-museum in Sochaux is van nagenoeg alle modellen een miniatuur te vinden. 306? Niet dus. Ook op de tweedehandsmarkt zie je alleen nog afgetrapte cabrio's.
Volgens de fabriek zijn er van de 306-serie iets meer dan 3 miljoen geproduceerd. Van de cabrio's iets meer dan 77.000, waarvan de laatste 7000 bij Pininfarina in Italië zijn geassembleerd. Daarvan heb ik er dus eentje!
Zoals ik al eerder meldde: die gaan nooit meer weg.
Nog even dit: de voormalige verkoopdirecteur van Peugeot België is nog steeds verzot op de 306 cabrio. In 2 loodsen in Zuid-Frankrijk heeft er 102 stuks (!) staan. Hij schijnt er van af te willen!

Peugeot 306 Break XRdt 1.9 (1999) - Klokje Rond

Zo veel kost een nieuw accupakket voor deze populaire elektrische auto's

Deze 11 jaar oude Hobby-camper is zijn stevige prijs van €42.900 zeker waard

Test Skoda Fabia 130 - Je moet echt diehard Skoda-fan zijn om deze te willen (of te missen)