Peugeot 205 GTI 1.9 (1993)

Peugeot 205

Uitvoering205 GTI 1.9
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2004

Na een poosje op zoek te zijn geweest voor een nieuwe auto heb ik besloten voor een 205 GTI te gaan, aangezien dit mij een auto leek met betaalbaar onderhoud en het meeste rijplezier, voor het minste geld.

Helaas zijn er nogal veel afgeragde exemplaren erbij, het was even zoeken naar een 205 met een lage km stand. Uiteindelijk heb ik er wel een gevonden, 112.000 km in 12 jaar is natuurlijk maar heel weinig. Deze auto had de grote beurt achter de rug en de aanschafprijs van 3500 euro voor een 13 jaar oude 205 leek mij wel gerechtigd....

Achteraf gezien heb ik mij wel lelijk verkeken op het onderhoud wat zo"n oude sportieve auto nodig heeft, maar ik vergeef em alles. De auto rijdt absoluut fantastisch en ik ben er ondertussen erg gehecht aan geraakt. Het is allemaal lastig bijbenen voor een student, maar deze auto gaat niet meer weg!

De 122 pk"s zijn best genoeg voor een auto van 860kg, en het straffe onderstel in combinatie met het scherpe stuurgevoel zorgen ervoor dat het een hele leuke auto is voor N wegen.

Op de snelweg is het wat luidruchtig, aangezien hij 4000 toeren draait bij 120. Het is over het algemeen absoluut geen stille auto, bij een klinkerweg maken een aantal interieur delen ook wat herrie. Mijn auto is in vrijwel onberispelijke originele staat, maar het schijnt dat vrijwel alle 205jes hier last van hebben.

Kortom, er zijn wat minpuntjes, maar de dingen die deze auto goed kan, doet ie zo goed dat ik er niet meer vanaf wil. Het is puur en eerlijk autorijden! Heerlijk zoals de 1.9 motor eraan trekt, ook al bij lage toeren.

En dan heb ik het nog niet gehad over alle luxe, centrale vergrendeling met afstandsbediening, electrische ramen, half lederen kuipstoelen, start onderbreking (vanaf de dealer ingebouwd, origineel geleverd in breda), dat alles op een auto uit 1993! Ook het uitgebreide instrumenten paneel is een leuke gimmick. Onder andere koelvloeistof temperatuur, olie temperatuur, en olie druk zijn aangegeven

Het gaat niet allemaal over een leien dakje maar deze auto is het dubbel en dwars waard als er meer benzine dan bloed door je aderen stroomt.

Remschijven en blokken voor waren versleten.
Uitlaatsysteem vanaf het spruitstuk moest vervangen worden.
Olielekkage
Koppeling was versleten.
Linker raamgeleiding defect.
Koplamphoogteverstelling defect.
Af en toe niet starten bij warme motor (onopgelost).

6,0