Peugeot 107 XS 1.0 (2011)

autoreview

Peugeot 107 XS 1.0 (2011)

Signalement

Uitvoering107 XS 1.0
Versnellingen5, Semi Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst65.000 km
Lezerswaardering: 87%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een splinternieuwe Peus, hoe bevalt dat?

  • 37.000 km

WAAROM EEN 107?
Het wagenpark van onze familie bevat voornamelijk hobby-achtige wagens (Benzen, Saab) met forse motoren. Die zijn niet zo geschikt voor korte afstanden die we toch frequent rijden. De motoren worden niet goed warm en bovendien zuipen ze onder die omstandigheden. Tijd voor een stadswagen. Maar met automaat. Anders mag mevrouw Stevenxco er niet in rijden.
Belastingvrij automaat rijden kan alleen met de populaire 3-ling en met de Fiat 500.
De Fiat was te duur. En bij de 3-ling bood Peugeot de meest korting: 30% maar liefst!

Gelukkig maar, want van de huidige serie vinden we de Peus het mooist.

DE BUITENKANT
Hij is dan wel ruim negen jaar op de markt, maar vinden we deze Peugeot nog steeds een hip wagentje. De onze is zwart metallic, wat goed combineert met de chroomstrip op de voorkant. Aan de buitenzijde is het wagentje simpel, maar mooi strak afgewerkt. En lekker compact.

DE BINNENZIJDE
De binnenzijde past bij de hippe buitenkant. Ja, het is goedkoop plastic, maar dat vinden we juist wel leuk. En de onbeklede delen zijn zwart, wat juist chic staat. Alles op het dashboard is simpel te vinden. Minder handig vinden we de bediening van de elektrische ramen. Die zie je zo over het hoofd, zeker in het donker, omdat ze niet verlicht zijn. Bovendien kun je als bestuurder het rechter portierraam niet bedienen.

Voorin heb je een heel ruimtelijk gevoel. De stoeltjes zijn wat klein, maar als je niet al te brede billen hebt, zit je er best goed op. De zittingen zijn weliswaar kort, maar de pasvorm is goed.
Achterin valt het mee voor zo'n dreumes. Met vier volwassenen lukt. Mits je niet te groot bent is het voor een kortere reis best uit te houden.
De bagageruimte is van formaat brievenbus. Gelukkig is de klep groot genoeg. Boodschappenkratjes gaan dus op de achterbank, die dankzij de 5 portieren goed bereikbaar is.

BROEM BROEM
Het rijden dus. Dan merk je dat het met de kleine auto van nu heel anders rijden is dan met de wegvlo van een jaar of 15 terug.
Het karretje voelt heel solide aan en maakt bovendien niet al teveel lawaai bij constante snelheden. Bij het optrekken, vooral bij lage toeren, is het 3-cilindertje wat rumoerig en onbeschaafd, maar dat gaat over bij het toenemen van het toerental en dan klinkt het best plezant.

De vering voelde aanvankelijk nogal hobbelig aan, maar deze stugheid is in de loop van de tijd afgenomen en nu stoort het niet meer. Uiteraard kan het ook zijn dat we eraan gewend geraakt zijn. Zo gaat dat soms.

De wegligging is heel behoorlijk: ondanks de smalle bandjes gaat de 107 goed door de bochten en op de rechte weg is de besturing rustig. Zijwindgevoeligheid lijkt erg mee te vallen.

DE AUTOMAAT (2-tronic)
Autoweek noemt het een semi-automaat. Maar het werkt als een volautomaat. Gasgeven en de wagen koppelt en schakelt zelf. Je kunt de versnelling ook handmatig bedienen, want in de bergen ongetwijfeld heel handig is.

De voordelen van zo'n gerobotiseerde handbak zijn de lage meerprijs en het feit dat er geen extra weerstand in de transmissie ontstaat, zoals bij conventionele automaten. Alleen de extra kilo's maken dat het verbruik en de uitstoot een fractie hoger liggen dan bij de versie met handbak.

De mooiste automaat voor kleine wagens met lichte motoren vind ik nog altijd de CVT, die je prima met je gaspedaal kunt aansturen.

Maar met de 2-tronic valt prima te leven. Bij het schakelen houdt de wagen duidelijk in, zeker als je veel gas geeft. Het is niet de meest subtiele automaat, daar moet je aan wennen. Maar je leert al snel dat je het schakelen met je gaspedaal kunt beïnvloeden. Met een beetje subtiliteit rijdt het best prettig en laten we de handmatige stand voor wat het is.

Gelukkig schakelt de 2-tronic niet te vroeg op en valt de motor niet steeds dood. Dat komt ook doordat het motortje opmerkelijk soepel is en prima trekt bij weinig toeren.

Eén nadeel van deze transmissie is wel dat er geen P-stand is. Je moet de 107 dus niet vergeten op de handrem te zetten.

EEN STADSAUTOOTJE?
De 107 wordt in de folder gepresenteerd als auto voor de stad. Inderdaad is het compacte karretje daar uitstekend thuis met z'n compacte afmetingen en z'n automaat. Lokaal verkeer op 80km-wegen gaat ook prima. Zolang je niet gaat inhalen, tenminste. In dat geval kun je beter handmatig terugschakelen naar 3 of 2. 2? Jawel, de versnellingen zijn enorm lang. Wil je even langs een tractor, dan moet je echt terug naar 2 en dan bij 80 overschakelen naar 3.

Is dit kleintje ook snelwegproof? Redelijk. De besturing is voldoende rustig en ook het geluidsniveau, je hoort vooral banden, is goed te doen. Motor- en windgeruis zijn niet storend.
Wat tegen snelweggebruik pleit, zijn de lange versnellingen i.c.m. het kleine motortje. In 5 loopt de motor bij 120 km/u iets van 3200 toeren. Dat is weinig. Je houdt de wagen aan het rollen, maar rij je een brug of viaduct op, dan merk je dat de snelheid terugloopt. Geef je flink gas bij, dan schakelt de automaat naar 4. Maar ook de vierde versnelling is zo lang, dat het effect gering is. Wil je bij het inhalen even vaart maken, dan moet je echt de tijd nemen.
Op snelwegen met matig wegdek voelt de vering wat hard & springerig aan. Dat geeft onrust.

Samenvattend: de snelweg is prima te doen, maar de 107 is geen reiswagen. Zit je voornamelijk op de snelweg, kies dan een auto met wat meer motorvermogen. Een Up! of een i10 zijn dan wellicht te verkiezen: een stuk volwassener, maar ook saaier.

VROLIJK KARRETJE
Al met al hebben we veel lol met ons Peugeotje. Omdat je je verwachtingen instelt op weinig, valt alles mee. En daarbij is het wagentje met een verbruik van rond de 1 op 18 zeer portemonneevriendelijk. Met het enthousiaste motortje en het inspirerende uitlaatknerpje is het gewoon een leuk karretje om in te rijden. Niet zo steriel als veel andere moderne auto's.

Bij de beoordelingen voor comfort en prestaties is natuurlijk rekening gehouden met de prijs en het formaat. Alles is relatief.

Voor- & nadelen

  • 37.000 km

De afgelopen periode meerdere concurrenten van de Peugeot 107 proefgereden. De overweging was om een tweede stadswagentje aan te schaffen. Dit helpt om de Peugeot nog neutraler te beoordelen.

De voor- en nadelen t.o.v. vergelijkbare wagentjes.

VOORDELEN
+ Echt zuinig (1 op 18)
+ Met zuinige automaat leverbaar
+ Nog steeds bijdetijds en hip model (geen bejaardenuitstraling).
+ Simpele bediening
+ Betrouwbaar
+ Erg handzaam

NADELEN
- Minimale kofferruimte
- Erg weinig trekkracht in 4 en 5, op de snelweg best een nadeel
- Motor bij optrekken wat rumoerig (maar klinkt wel lekker)
- Voor de snelweg zijn er fijnere kleintjes

AANGENAAM BETROUWBAAR

  • 37.000 km

De 107 is tot nu toe ronduit betrouwbaar gebleken. Alleen de waterpomp bleek bij een reguliere servicebeurt te lekken en werd gelijk vervangen. We hoefden dus niet extra naar de garage. Die pomp is vaste prik bij dit type. Het kostte ons 335 eurootjes.

Verder zijn de banden vervangen, voor vanwege versleten, achter vanwege droogtescheurtjes.

Dat was alles.

DE HALVE TON VOORBIJ

  • 50.000 km

In iets meer dan vijf jaar is de halve ton gepasseerd. Het Peugeotje wordt dagelijks gebruikt, zodat de oplettende lezer begrijpt dat er vooral korte stukjes worden gereden. Gelukkig zitten er regelmatig ook langere afstanden tussen, zodat het motortje lekker op temperatuur komt, ook omdat Mevrouw een stevige gasvoet heeft.

De betrouwbaarheid is voorbeeldig, de kosten laag. De 107 is een uitstekende koop gebleken. Behalve de waterpomp is er niks kapot gegaan. Geen lekkages, niets. We hopen dat dit zo blijft, want het wagentje mag voorlopig nog blijven.

De nieuw op de markt gekomen kleintjes zijn alle een stuk volwassener dan de 107, beter geschikt voor lange afstanden, maar daarmee ook wat saaier.

Verkocht

  • 65.000 km

Na ruim 7 jaar werd het tijd voor een opvolger. De 107 bracht bij verkoop nog 60% van de nieuwwaarde op. Ondanks een kleine tegenvaller, de airco condensor was lek en moest worden vervangen, heeft deze kleine Peugeot zijn geld meer dan opgebracht. Twee defecten over 7 jaar is te doen en de overige gebruikskosten waren aangenaam laag. Reden om de opvolger in dezelfde hoek te zoeken. Geen Peugeot ditmaal, maar het broertje Aygo, dat net even vlotter oogt en bovendien een langere fabrieksgarantie krijgt. T.z.t. verschijnt daarvan een nieuwe review.

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens