Opel Zafira 1.8 Temptation (2008)
Uitvoering | Zafira 1.8 Temptation |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Introductie 16-3
We hebben afgelopen week de Zafira 1.8 Temptation opgehaald. De auto heeft het speciale pakket met parkeersensoren voor en achter en de CD 70 navigatie. De parrot carkit is inmiddels ingebouwd en we maken de eerste kilomters. Het gevoel is dat deze auto echt een maat groter is dan de Meriva. Drempels neemt hij veel confortabeler maar de draai cirkel is echt een stuk groter. Tot nu toe veel positieve reacties op kleur en uitvoering. meer nieuws volgt.
update 5-5
Inmiddels 2000 km met de auto gereden en er zijn een aantal dingen die opvallen.
Bij het ophalen van de auto viel op dat het verbruik redelijk hoog was op de snelweg. Hij had op een snelwegrit van 100 km 10 liter nodig. Dat vond ook de dealer erg veel. Inmiddels heeft de auto nieuwe software gehad en is het verbruik lager geworden. Tijdens een recente rit met 7 man aan boord had hij gemiddeld 7,9 op 100 km nodig. Dat vind ik redelijk. In de stad gebruikt hij ca 9,9.
Ook valt op dat de auto eigenlijk een 6e versnelling nodig heeft. Bij 120 Km/u zit hij op ruim 3000 toeren en maakt genoeg geluid. Voordeel is wel dat de auto snel op het gas reageert maar ik zou voor het conform en verbruik een 6-bak opteren.
Schakelen is in de Zafira niet erg prettig. De bak schakelt hakkerig en is nauwelijks vloeiend te bedienen. De Astra en zelfs Meriva schakelen veel makkelijker en voelen gewoon beter. Ik heb een aantal andere Zafira's gevoeld en deze hebben hetzelfde euvel. Minpunt.
De auto rijdt door zijn grotere wielbasis een stuk prettiger dan de Meriva. Je voelt ook dat de stuurbekrachtiging anders werkt maar zeker niet onprettig. Gewoon een confortabele auto die door de 7 stoelen flexibel te gebruiken is en daardoor voor ons de toegevoegde waarde geeft die we zochten. Pluspunt
De pannacotta kleur oogst veel bewondering. Wel is het opvallend te zien dat de kleur een beetje vlekkerig overkomt als het (zon)licht er een beetje schuin op schijnt. Navraag leert dat dit bij deze kleur veel voorkomt. Het is in elk geval geen poetskleur. Minpunt?
De navigatie is ook in België ingezet. Deze CD 70 doet niet onder voor de DVD90 die ik in de Astra heb. Hij start alleen iets langzamer op maar dat is nauwelijks vervelend. Pluspunt.
Tot nu toe geen spijt van deze auto met toch een aantal minpuntjes die algemeen zijn voor de Zafira 1.8.
update 22-9-9
De tevredenheid over deze auto neemt alleen maar toe. De afgelopen maanden hebben we veel met hem gereden. Diverse trips in de regio maar ook naar zuid Frankrijk. Daar hebben we ervaren dat deze auto echt een maat groter is dan de Meriva. En niet alleen in letterlijke zin. Op de trip naar de Cote D'Azur hebben we dezelfde weg gereden als vorig jaar. Het was nu echter niet nodig om terug te schakelen naar een lagere versnelling. Daarnaast heeft de auto prettig gestuurd en redelijk verbruikt. Op de stukken in noord Frankrijk waar je maar 100 km/u mag was het gemiddeld 7,7 op de honderd. Gemiddeld over die 3000 km kwam het op 8.1/100 km uit. Toch netjes voor zo'n grote auto.
Het ontbreken van climate control is eigenlijk ook wel meegevallen. Je moet zelf wel wat meer met de knoppen spelen maar het gewenste resultaat is ook handmatig te bereiken. Ik heb voor de trip wel de dealer gevraagd of het mogelijk is om een climate control ervan te maken. Ze zijn gaan onderzoeken en zijn gestopt toen het ruim € 3000,- zou gaan kosten. Kan me niet voorstellen dat het zo duur moet zijn. Heeft iemand andere en goedkopere opties?
De cruisecontrol heeft ook kuren gehad. Hij pakt de ingestelde snelheid niet altijd terug als je op het knopje duwt. De unit is inmiddels vervangen maar het probleem is er nog niet helemaal uit. Wordt vervolgt.
Andere frustratie is de tankinhoud. We hebben herhaaldelijk doorgereden tot het lampje van de benzinemeter begon te knipperen en het rijbereik al een tijdje op nul stond. Bij het volledig volgooien van de auto paste er toch maar 48 liter in terwijl er bijna 60 liter in zou moeten kunnen. Als je na aftanken het settingsmenu van de boordcomputer bekijkt geeft hij aan dat er maar 52 liter in zou zitten/kunnen. Het lijkt er op alsof de programmering uit een Astra komt want bij mijn Astra klopt dit wel voor 100%. De dealer heeft het nagekeken en herkent het maar heeft (nog) geen oplossing.
De bekleding blijft erg gevoelig voor vlekken. Elke regendruppel of natte jas of broek geeft langdurige vlekken.
update 15-9-10
De eerste 20.000 km zitten erop. En eigenlijk heeft de auto geen kik gegeven. Geen enkel probleem gehad. Bij ca 35k heeft hij een grote beurt gehad en ook daar is niets bijzonders geconstateerd.
Het gemiddeld vebruik komt uit op 1:10,5. Daarbij moet gezegd worden dat er heel veel stadsverkeer bij zit dat het vebruik natuurlijk minder gunstig maakt. Op de snelweg met de cruisecontrole op 125 km/h gebruikt hij ongeveer 1 op 12,5. Hij maakt dan ook bijna 3600 toeren dus waar is die 6e versnelling?
We hebben de bekleding van de auto opnieuw laten cleanen en tevens laten voorzien van een beschermende laag die vuil en water afstoot. Naar aller waarschijnlijkheid is die laag niet aangebracht toen wij de auto bij de dealer hebben gekocht. Probleem lijkt opgelost.
Op naar de volgende update.
Ingeruild
Niks mis met deze auto. Op een sensor na nooit geen problemen gehad.
Wat wel enigszins tegen viel is het verbruik en het toerental van deze auto. In deze uitvoering had er echt een andere bak in moeten zitten of een 6 bak maar dat is achteraf.
We zijn gaan kijken naar de nieuwe Zafira Tourer. En geweldig mooie auto die nog een maatje groter is dan onze auto. Echt een auto die op een hoger niveau in de markt is gezet.
Enige nadeel is dat hij voor mij privé toch echt 7 mille te duur is. Ik snap en vind de auto die meerprijs echt wel waard maar ben niet bereid die meerprijs te betalen als ik de auto niet persé nodig heb. We hebben daarom een Citroën C4 Picasso gekocht die ca 8 mille gekoper is dan een vergelijkbare Zafira. Jammer Opel maar wellicht komen we ooit weer terug.