Opel Vectra GTS 2.2-16V Elegance (2003)

Opel Vectra GTS
Opel Vectra GTSOpel Vectra GTSOpel Vectra GTSOpel Vectra GTSOpel Vectra GTSOpel Vectra GTSOpel Vectra - interieurOpel Vectra - interieur

UitvoeringVectra GTS 2.2-16V Elegance
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2008

automaat op gas

Een nagenoeg nieuwe auto op leeftijd. Een bewuste keus omdat de automaatwens en rijden op lpg bovenaan stonden op het lijstje. Dit model motor leent zich daarvoor. Dus inbouwen en rijden. Met ongekend plezier: lpg heeft geen invloed op prestaties. gemiddeld 1:9 op gas. Het feit dat er automaat wordt gereden beïnvloedt duidelijk de rijstijl: was ik eerst toch wel van de toeren in de vorige handgeschakelde auto, waarbij de oren zorgde voor het doorschakelen en voor de cruisecontrol, nu blijkt door het ontbreken van motorgeluid het prettig om gebruik te maken van de accessoire CC, omdat anders al gauw de snelheid niet constant is.
Handschakeling kan en is vind ik handig tijdens vakantie in de bergen, veel gebruikt. simpel doortikken of terug. zo is ook af te remmen op de motor. Bij gebruik in Nederland ga je vanzelf sportiever rijden=meer brandstof verbruiken.
Een kompleet uitgevoerde versie, geen klagen over. Wel blijkt in de winter de voortrein flink te kraken bij het nemen van drempels.
Olieverbruik is verwaarloosbaar: 1 liter op 15000 km de laatste keer.Binnenkorte 2e grote beurt, es kijken wat de kosten zijn.

Update na 6 jaar

Update 2016:
Inmiddels zijn we 200000 km verder op lpg. Het doel was om de auto wat langer te gebruiken door de lage kmstand bij aanschaf en inbouw LPG. De auto houdt zich voortreffelijk, geen enkel probleem met de installatie behoudens een schakelelement wat deels in de garantie is vervangen. Een enkele dure ingreep (stuurhuisautomaat) en toch wel toenemend oliegebruik naar 1 liter op de 2000 km ( ook door veel korte ritten maken) daargelaten, heeft de auto zich storingsvrij laten gebruiken. Wel heb ik ivm trekhaak en lpgtank hulpveren laten plaatsen, zodat de auto mooi recht blijft. gebruik lpg 1:10 en de combinatie met automaat rijden zeer prettig. Een goede combi waar ik met gemengde gevoelens afscheid van ga nemen.