Opel Vectra 1.8 S GL (1990)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Vectra 1.8 S GL |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1990 |
Jaar van aanschaf | 1990 |
KM-stand bij aanschaf | 147.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
Aanschaf januari 2011 en nu precies een jaar later
- 154.000 km
Tja, valt er van een 22-jarige Opel Vectra 1.8s nog wel een serieuze review te schrijven? Kan zo’n auto überhaupt wel meekomen anno 2012? In deze review wil ik daar antwoord op geven. Als eerste zal ik vertellen waarom ik tot zo’n type auto gekomen ben, daarna zal ik wat technische gegevens plus de rij eigenschappen behandelen. Vervolgens hoe deze auto het in de praktijk doet na 22 jaar en wat de problemen zijn geweest. En tot slot doe ik nog een korte vergelijking met een Opel Vectra 1.6i van 1991, daar ik die auto 4 jaar geleden heb gereden en deze nog aardig in mijn geheugen zit. Als laatste onderdeel som ik nog even kort de problemen en het onderhoud op, daar zal ik ook van tijd tot tijd deze review updaten als er nieuws is.
Waarom een oude Vectra?
Begin 2011 had ik een tijdelijk auto nodig met wat ruimte, iets degelijks voor weinig geld. Rond 2007 heb ik eerder een zelfde soort Vectra gereden en die auto was mijn toen erg goed bevallen(eigenlijk zocht ik toendertijd een Sierra). Toen ik op speurders exact hetzelfde type Vectra tegenkwam, zelfde kleur en uitvoering maar dan met een 1.8S ipv een 1.6i en zonder stuurbekrachtiging, ben ik er meteen op af gegaan. De auto zag er goed uit, reed goed, we kwamen tot een goede prijs en de koop was rond.
Motor
Een beetje een vreemde eend in de bijt deze E18NVR motor, waren alle anderen motoren voorzien van een singlepoint injectie heeft deze kat-loze 1.8 gewoon nog een pierburg carburateur. Zonder automatische choke maar met een “elektronisch gestuurd” exemplaar, welke zijn werk perfect doet. Als je contact maakt begint er van alles te ratelen en te zoemen onder de motorkap, start je de motor dan slaat deze snel aan met eerst een verhoogd toerental.. Die vanzelf weer naar een normaal toerental wordt terug gereguleerd. Met warme motor is het ook gewoon sleutel omdraaien en meteen aanslaan. Op warme zomerdagen moet je met warme motor wat gas geven, maar dat went snel. Als je vervolgens het contact afzet hoor je nog even “prrrrrrrr“ en daarna een klik van een uitschakelende relais. Waarschijnlijk was dit anno 1988 het hoogst haalbare met een carburateur, ik had het zelf nog niet eerder gezien.. Vanaf het jaar 1990 werd deze vervangen door de 1.8i met katalysator.
De 1.8s loopt redelijk mooi rond, en vanaf de buitenkant maakt hij een bijna roffelend en blazend geluid. Het lijkt heel wat, maar echt groot is de motor niet. Zwaar is de auto ook niet dus met 88pk kan hij overal goed meekomen, in de stad, buitenwegen en op de snelweg niemand hoeft zich aan je te irriteren. Top snelheid is 182 km/u, en van 1-100 gaat in 12,5 sec. Het verbruik van de motor is erg netjes. Volgens de boeken met constante snelheid: Bij 90 km/u: 5.3l/100m (1 op 18.9) Bij 120km/u: 6.8l/100m (1 op 14.7) Stadsverkeer: 9.6l/100m (1 op 10.4)
In de praktijk rijd ik erg rustig en bij gecombineerd gebruik kom ik uit op ongeveer 1 op 13/soms 14 uit. De auto weegt met 1050kg ook niks natuurlijk. Ter vergelijking: Een nieuwe Opel Corsa 1.2 Selection weegt met 1060kg nog meer…… Maar die heeft ook meer snufjes natuurlijk. Al met al ben ik erg tevreden over deze motor, snel genoeg, zuinig en genoeg trekkracht. Alleen bij stevig accelereren laat hij zich fors horen, maar het is een warme en donkere grom wat ik eigenlijk wel leuk vind. Ik tank gewoon euro 95 net als de vorige eigenaar, dit rijdt probleemloos.
Besturing en weggedrag
De punten die de auto met het vorige onderdeel verdient heeft kan ie meteen weer inleveren als het om de besturing gaat. Deze Vectra heeft geen stuurbekrachtiging en met van links naar rechts 4.6 stuuromwentelingen moet je behoorlijk hoepelen. Je zou denken dat de auto hierdoor licht zou moeten sturen maar helaas, je moet er behoorlijk aan trekken. En niet alleen bij fileparkeren ook bij rotondes merk je het.. Nu stop ik zo’n 0,5 bar meer in de banden dan voorgeschreven is, hierdoor stuurt hij iets wolliger maar wel een stuk aangenamer. Je kan er ook 3.0 bar inpompen dan heb je stuurbekrachtiging, maar dan is ook meteen al het gevoel weg. Het is niet volgens het Opelboekje maar met 2.6 bar kan je prima sturen, zonder steeds te hoeven corrigeren. De auto stuurt verder redelijk direct, wel een typisch onder gestuurde auto. Om nog even terug te komen op het parkeren, de draaicirkel van 10,2 m is vrij klein. Merk je dat in de praktijk? Ja, bij de AH hier draai je in 1 keer een parkeerplek in. Met een Mondeo van 1996 moest ik steeds 2 x steken. Geef me in dat geval dan toch de Vec maar.
De auto is rijdt erg comfortabel: De wielophanging is grotendeels van de Ascona overgenomen, met wat extra rubbers hier en daar die de auto minder trillingen geven. De auto is vrij stug geveerd, maar de zachte stoelen vangen dat weer op. Voorin is het een heerlijke reisauto, korte riggels of oneffenheden op een snelweg hoor je wel maar je voelt ze niet echt.. Achterin helaas wel, en krijg je soms een beste opdonder.. Ik zat toen achterin zonder bagage, misschien zijn deze schokbrekers voor wat zwaarder gebruik ontworpen, zo voelt het althans.. Hij is vrij straf geveerd maar niet onaangenaam, hierdoor kan je er prima de bocht mee door zonder al te veel te overhellen wat ik persoonlijk wel fijn vind. Verder is het weggedrag zo voorspelbaar als wat, je moet het wel heel bont maken wil je uitbreken of andere rare dingen doen. Dit geeft een fijn en veilig gevoel.
Luxe en comfort
Over het eerste zijn we snel uitgepraat, dat zit er niet op. Wat je standaard wel krijgt zijn 6 goede speakers, waarvan de 2 tweeters op het dashboard zitten. Een goede verwarming die na 2 straten al warm begint te worden, en goede ventilatie. Een erg stil interieur ook op de snelweg, al laat de auto zich wel iets horen bij het accelereren. Verder heb je voorin een erg fijne zitpositie, stoelen waar je na 2 uur nog fris uitkomt. Mits ze niet doorgezeten zijn. Met mijn 1.91m zit ik perfect, heb de stoel nog niet eens in de achterste positie. Het stuur zit wat laag, en is vrij dun maar dat is niet zo’n ramp. Achterin is het allemaal wat krapper, maar je kan het er even uithouden. Het interieur is vrij jaren '80-'90 en een tikkeltje Amerikaans vind ik altijd, het is lichtblauw en vrij hoog opgetrokken, vooral bij de bestuurder want het instrumentarium staat samen met de linker en middelste ventilatie roosters wat hoger. De misschien ietwat overgestylde buitenspiegels en de blauwe band boven in de voorruit maken het Amerikaanse gevoel compleet, het zal niet ieders smaak zijn.. Maar degelijk is het wel, zelfs na 22 jaar hoor je haast nog geen kraakje of rammeltje. De plastic strook tussen de tweeters achterop het dashboard is bij deze Vectra ook gebroken (kwaaltje) dat op hete zomerdagen nog weleens kraakt. Verder is een minpuntje is dat de armleuning van de linkervoordeur een beetje afbrokkelt, dit zie je wel vaker bij dit model. Vaak is ook de stoel doorgezakt maar dat valt bij deze nog wel mee. Wel voel je je erg veilig en geborgen in deze wagens, wat ik andere reviews over de A-Vectra gelezen heb kan ik helemaal onderschrijven. De auto heeft echt 1 koers waarbij je het stuur relaxed aan de onderkant kan vastpakken, airbags zitten er natuurlijk niet in.. wel gordels achter die ook in hoogte verstelbaar zijn.
Het uiterlijk en de gebruiksmogelijkheden
Het uiterlijk is natuurlijk persoonlijk, de auto ziet er naar mijn mening evenwichtig uit, en vooral door de tijdloze kleur oogt het niet als een “oude bak”. De auto heeft een vrij neutraal en zakelijk front, dat vind ik wel een voordeel, ik hou zelf niet zo van zo’n sprekend front. Mensen die niet zo auto-minded zijn kunnen de auto en het bouwjaar niet zo goed plaatsen, veel mensen met een leaseauto zeggen dat als ze zelf een auto moesten kopen dan zou het ook zoiets kunnen zijn. Dat zegt wel wat over het allemansvriendkarakter van de auto. Op verjaardagen ben je er natuurlijk wel snel over uitgepraat.. Of wordt je beschimpt met een 22 jarige Opel.. Maar goed daarvoor heb ik geen auto en zou je je laten kennen dan kan je er tegenover zetten dat hij wel van mij is en niet van de bank..
De gebruiksmogelijkheden zijn vrij groot vooral door de grote achterbak en achterklep, de bank kan plat (niet helemaal vlak maar je hebt dan een behoorlijk bult ruimte). Ook is het daar mooi afgewerkt met zachte blauwe stof, het heeft de look en feel van de jaren '80 maar de gehele auto is wel mooi afgewerkt. Ondanks dat de hatchback een stukje kleiner is dan de sedan (zo’n 8cm) heeft deze toch mijn voorkeur, en dat nog los van de praktische redenen. Het fileparkeren en achteruitrijden vraagt wel wat gewenning, de achterkant is vrij hoog. Ik denk een modeverschijnsel omdat bijv. de Passat en de Fiat Tempra uit die tijd dat ook hadden (in meer of mindere mate).
In de praktijk..
Goed alle voor en nadelen afgewogen kan ik concluderen dat ik er een fijne auto aan heb zonder poespas.. Je kan er uren “relaxed” mee rijden, hij is stil en met de standaard geluidsinstallatie zat het ook wel goed. Daarbij blijkt het ook nog eens een hele betrouwbare en degelijke auto te zijn.. Een half jaar na aankoop moest hij voor de APK, met als oordeel: Sja, hij roest vanaf de onderkant.. maar verder was alles goed. Kon hem diezelfde dag nog ophalen met een blanco apk bewijs, en zelfs zonder adviespunten. Geeft toch een fijn gevoel als je een auto voor 500 euro gekocht hebt. Ik heb toen in de enigste mooie week van de afgelopen zomer de onderkant aangepakt, aangemoedigd door buren: “Lekker weer he, je maakt er maar mooi even gebruik van..” Ik heb het grootste deel roest weggehaald en geborsteld, delen in de antiroest gezet en vervolgens de wielkasten, langsdragers en veerschotels achter in de tectyl gezet. Vooral de veerschotels aangezien dat mijn vorige Vectra genekt had bij de apk.. Dit is even een naar klusje, omdat je met de droogtijden zit ben je er wel een paar dagen zoet mee.. Maar het kan een hoop ellende besparen bij de volgende apk, en zo komt splinter door de winter zullen we maar zeggen.
Misschien dat dit ook wel bijdraagt aan het rijplezier, ondanks dat er 0,0 luxe opzit zit je toch voor een dubbeltje op de eerste rij. Slecht rijden doet het ondanks die besturing zeker niet, sommige mensen die (mee)rijden geven dit spontaan toe terwijl ze de auto niet hoog hadden zitten. Wat bij deze auto opvalt is dat tegenliggers eerder opzij gaan of je ergens eerder voor laten gaan (of in elk geval even aarzelen) ipv zelf hun auto ervoor te gooien, een vriend van me die er pas in reed viel dat ook al op... Waarmee dit te maken heeft: Geen idee.. Als ik in een Renault 5 rij heb ik juist het tegenovergestelde..
Vergeleken met de Vectra 1.6i van 1991
Deze 1.8s vind ik een fijnere motor met veel meer reserves en bovendien een leuke sound(naar mijn mening). De 1.6i maakt een beetje een fluitend/zoemend geluid ipv de brom die deze heeft, en kan bovendien op de snelweg moeilijker meekomen. Wel was de 1.6 nog een stukje zuiniger vooral in de stad, en hij had stuurbekrachtiging wat deze helaas niet heeft. Met die bekrachtiging vind ik het echt een heerlijke auto. In de stad merk je qua prestaties weinig verschil, je zou kunnen zeggen dat de 1.6i vooral daar tot zijn recht komt en de 1.8s meer een soepele allrounder is. Wil je nog meer power kan je gaan voor de 2.0i, die nieteens zoveel onzuiniger is dan de 1.8.
De 1.6 en de 1.8 hebben een andere versnellingsbak, de 1.6i schakelde veel lichter en had bovendien een kortere pook. Ook was de 1.6i wat minder stug geveerd, omdat de 1.8s een stabilisator stang achter heeft en de 1.6 die mist geloof ik. Misschien verklaard dit wel dat de 1.8s van mij wat stugger geveerd is achter…
Waarschijnlijk koop ik hierna weer met hetzelfde principe een auto, eentje zonder poespas, die goed onderhouden is en liefste niet teveel km’s. Verder heeft deze auto het voordeel net 1050kg te wegen, scheelt weer in de wegenbelasting. Ook in de verzekering vallen de kosten mee, in mijn geval 5 euro duurder dan bij een Astra uit die tijd. Voorlopig ben ik hier nog even tevreden mee, ik zal de review van tijd tot tijd updaten, vragen of opmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom.
Problemen, sommige had de auto bij de aankoop al / andere kwamen in het afgelopen jaar.
* Achteruitrijverlichting deed het niet, eventjes het stekkertje van de schakelaar op de bak reinigen en hij doet het weer. Is een kwaaltje van dit model blijkbaar.
*Kofferruimteverlichting doet het soms niet, dan brand het lichtje van de achterruitverwarming wel opeens.. Ook doet de achteruittewisser het niet altijd, verholpen door de achterklep weer goed massa te laten maken. Mijn vorige vectra had het zelfde, dus ook bekend kwaaltje?
*Motor lekte/zweette wat olie bij de kleppendekselpakking, nieuwe pakking erop en voilà nergens geen lekkage meer.
*Bak schakelde opeens bij warme motor erg stroef, wilde haast niet in de 2 en 4 en bij het schakelen schoot hij zowat uit de versnellingen. Eerst alle gewrichten ingespoten met spuitvet, wat niet hielp. Later met een vriend heb ik het schakelmechanisme opnieuw afgesteld en sindsdien schakelt ie weer zoals het hoort.
*Kofferruimte maakte water, en wel bij de antenne. Antenne voetrubber was uitgedroogd en gescheurd, met wat kit onopvallend kunnen herstellen. Hierna was de auto weer helemaal waterdicht.
*De 2 gasveren konden de zware achterklep niet meer tillen, 2 op de sloop gehaald 20 euro totaal (nieuwprijs 2x 32,= euro)
*blower viel vaak uit, beetje tunerspray in het knopje gespoten en hij deed het weer
Vooral huis-tuin-keukenreparaties dus, totale kosten van dit alles komen op zo'n 35 - 40 euro.
Wel piept het druklager soms, waarschijnlijk versleten.. Volgens sommigen kunnen ze er oud mee worden, de garage zei dat je een keer wordt gewaarschuwd als je een echt harde piep er vandaan hoort komen. Daarom heb ik besloten er maar mee te wachten, het is in een jaar tijd niet erger of minder geworden. Het vervangen van de koppeling zou trouwens nog meevallen qua kosten, omdat de versnellingsbak er niet onderuit hoeft bij dit model. We zullen het wel zien..
Verder heeft de auto al het onderhoud netjes gehad bij de vorige eigenaar, dit zal ook wel verklaren dat de auto probleemloos is. Ik zorg er ieder jaar voor dat de auto zijn onderhoud krijgt en dat de bodem getectyleerd is, maar verder spaar ik de auto ook niet: Motorisch kunnen ze veel hebben. Als je zo’n auto hebt of wilt, check regelmatig de wielkastranden en de veerschotels achter. In een dorpel kan je makkelijk en snel een stukje laten lassen, bij de veerschotels wordt dat een heel ander verhaal..
Onderhoud en slijtage delen (voor de overzichtelijkheid vanaf 2012 ook de problemen e.d.)
Febr 2011
Bij aanschaf heb ik meteen de distributieriem laten vervangen plus de rollen en de waterpomp. Kosten: +/- 250 euro.
Juni 2011
Apk dus, geen onkosten verder
Aug 2011
wielkasten e.d. getectyleerd, kosten: iets van 30 euro aan spullen
Sept 2011
De achterrem schoenen heb ik zelf vervangen, kosten: 38 euro in totaal.
Maart 2012
Motor begon wat te stotteren af en toe, bougiekabels vervangen voor 25,- en het probleem was weg.
Mei 2012
Apk, bandreparatie en remleidingen roestvrij maken. apk: 45,-; reparatie: 20,-
Zelf waterpomp vervangen distributie
en kleine beurt gegeven: +/- 80 euro
Motorolie Mobil super 2000 10w40: 37 euro
November 2012
Beide remblokken voor en beide aandrijfashoezen: 129 euro.
Remblokken zelf gedaan, hoezen door de garage laten doen.
April 2013
Nieuwe apk: 35 euro
1 ruitenwisser á 9 euro, de andere 2 had ik nog liggen.
Startblokkering ingebouwd: 60 euro
Antennevoetrubber vervangen: 5 euro
Juni 2013
Bodem getectyleerd: iets van 80 euro aan spullen.
Temperatuursensor en radiator slang vervangen: 18 euro
September 2013
Thermostaat en onderste koelslang vervangen, kosten ong 25 euro
Ouder worden. (19 mei '12)
- 155.000 km
We zijn weer een paar maanden verder, echt veel is er niet meer met de auto gereden. Voor mijn huidige werk heb ik geen auto meer nodig, dus hij wordt vooral voor woon verkeer gebruikt. Op zich niet erg, als mensen ouder worden blijven ze ook steeds dichterbij huis.. Nu heb ik er ook nog een oldtimer bij dus soms zit ik erover na te denken om de vec te verkopen, maar aan de andere kant de kosten zijn nog steeds relatief laag en hij staat niet in de weg.
Bij de laatste apk was er weer weinig aan de hand, enkel een bandreparatie en het roestvrij maken van de remleidingen kosten 20 euro.
Wel was de waterpomp versleten, balen want dit had vervangen moeten zijn toen de distributie vernieuwd werd vorig jaar.. Voor mij geen beunhazen of marktplaatsdiensten meer, deze mensen zijn helaas niet meer te vinden.. Dus zelf maar aan de slag gegaan en de waterpomp vervangen, het is opmerkelijk hoeveel je zelf kan doen bij dit model, zelfs als je zoals ik niet echt een technische achtergrond hebt. Het tectyleren van de bodem heeft behoorlijk geholpen, niks geen op of aanmerkingen over gehad.
heb de auto meteen een beurtje gegeven en de normale dingen vernieuwd. Op naar de volgende (hopelijk zorgeloze) Kilometers.
Fotoshoot Autoweek (14 nov '12)
- 157.500 km
Veel gebeurd, dus weer tijd voor een update. Krijgen we nu iedere keer om de 1500 km een update? Nee hoor, toevallig valt er nu veel te melden rondom de auto. Meest opvallende is wel dat ik een fotoshoot heb gehad bij Autoweek. Namelijk voor de autoweek special 2013, omdat het model uit 1988 komt en in dat jaar dus 25 jaar wordt. Dit was erg leuk, je wordt echt even in het zonnetje gezet. Ik was ook best wel verrast dat ik gevraagd werd, vooral omdat ik er totaal niet bij stil had gestaan dat dit model alweer zo oud is. Gelukkig had ik de wagen nog, had hem bijna verkocht. Uiteindelijk heb ik m'n Renault 5 verkocht, het praktische van de Vec bevalt me toch beter.. En qua kosten was de Renault niet goedkoper, zo niet duurder. Dit toevallig nog vlak voordat bekend werd dat de mrb vrijstelling voor oldtimers werd opgeheven. Dat de Vec niet meer belastingvrij wordt vind ik niet zo erg, de auto doet in niets denken aan een oldtimer. En zo wordt ie ook niet gebruikt. Ik ben geen diehard Vectra-fan die tot het uiterste gaat, maar zolang de auto bevalt zonder problemen mag ie blijven. Krijgt ie allerlei mankementen zoals overmatige olielekkages of transmissieproblemen o.i.d. dan moet ie wel weg en wordt het tijd voor wat anders.
Minder goed nieuws is een remblok die versleten is en een gescheurde aandrijfashoes. Ik heb de remblokken van de rechter voorzijde weleens gecontroleerd en ben er toen van uitgegaan dat de linkerzijde ook wel goed zou zijn, maar helaas.. Daar ging het dus mis, bij het denken haha, slecht management. Ik denk dat ik hem door de garage laat maken, geen zin om nu te gaan sleutelen. Wordt vervolgd.
Korte update:
De auto is weer helemaal klaar, de remblokken heb ik zelf gedaan. Links zaten de geleidepennen erg vast op de remklauw, waren erg door roest aangetast waardoor het binnenste remblok helemaal vastzat. Zo erg dat deze niks meer deed, en het buitenste remblok al het werk deed. Logisch dat die dan versnelt opraakt. Ik denk dat het met de zuiger wel goed zit, ik zal het over een half jaartje weer bekijken. De overige 3 remblokken waren nog lang niet op, maar heb deze ook gelijk maar vervangen. Kosten 18 euro voor remblokken en montageset totaal.
De stofhoezen heb ik door de garage laten doen, deze hebben een speciaal apparaat waardoor ze de assen niet los hoeven te halen. Goede oplossing want deze zullen zich na 23 jaar niet snel laten scheiden. Heb besloten beide te laten vervangen, de rechter zag er ook niet al te best meer uit. Kosten hiervoor 111 euro totaal, kortom weer geknipt en geschoren dus.
Nieuwe tijden (12-04-2013)
Ol’ reliable is er nog steeds, 160.000 km’s staan er nu op de teller en de komende tijd zal daar snel wel wat meer bijkomen. Door drukte ben ik niet echt toegekomen aan een update.. Voor mij waren de afgelopen jaren vooral dag en nacht zwoegen als zelfstandige zonder poen, maar daar is nu verandering in gekomen tegenwoordig ben ik baas over m’n eigen agenda. Nog steeds genoeg te doen, maar de vrije tijd is ook wel fijn en financieel hoeft het zwoegen niet meer gelukkig. Natuurlijk is het nu wel verleidelijk om als autoliefhebber iets moois voor jezelf te kopen, maarja er zijn nog zoveel andere leuke dingen in het leven.. En vaak is het hebben van de zaak einde van het vermaak, althans bij mij op autogebied wel.. Ik heb van deze auto nog zoveel plezier en ben het ook wel gewend om auto’s op te rijden. Bovendien is er nog niet echt een autowens die er boven uit steekt, misschien een e34 Touring…
Maar goed terug naar de Vectra, want daar gaat deze review over tenslotte, het item in de Autoweek is erg leuk geworden, kan het iedere autoliefhebber aanraden om zoiets minstens 1 keer te doen.. Ook al heb je niet de meest bijzondere auto het is toch leuk je verhaal te doen en dit met foto’s in het blad terug te zien.
De Vec kwam deze week voor de 3e maal in 1 keer door de APK zonder aandachtspunten, vooraf heb ik de ruitenwisserbladen vervangen die langzaam uit mekaar vielen. Nu ik wat meer tijd heb ga ik de auto binnenkort weer wat onderhoud geven,de radiatorslangen zien er wat moe en beschadigt uit, de temperatuurschakelaar in de radiator is niet helemaal lekker meer en het tectyleren van de bodem. Ik realiseer mij dat weinig mensen dit nog doen, maar denk echt dat het een waardevolle toevoeging van de auto is. Bovendien maakt het de auto een stuk stiller, op constante snelheid is het meeste geluid bandengeluid. Het zou een slechte zaak zijn als je technisch van alles preventief vervangt maar aan de koets nooit wat doet. Oja heb er ook nog een startblokkering met failsafe inrichting in gezet, Amerikaans model. Misschien niet nodig maar je weet maar nooit waar ze tegenwoordig een auto voor stelen.. Nee voorlopig mag hij blijven en kan ik er nog even van genieten.
Theoriemens, praktijkmens (26-07-2013)
Zo, inmiddels is het tectylwerk gedaan. Eigenlijk moet ik zeggen undercoating, tectyl lijkt alleen nog maar van 1 merk te koop te zijn en daar hoor je niet zulke goede verhalen over.. Maar goed net zoals je bij filmrecensies ook vaak tegenstrijdige verhalen leest: d'r is maar 1 goed oordeel, en dat is zelf kijken. Dit product heb ik gebruikt 2 jaar terug (in spuitbusvorm weliswaar, je kan het ook in blik krijgen) en eigenlijk ben ik er nog niet eens zo heel ontevreden over, het heeft z'n werk wel goed gedaan op zich. Alleen is het een dunne harde laag geworden, die ik na verloop van tijd wel zie breken.. Naar mijn mening moet tectyl (ehh undercoating, maar dat bekt ook niet echt..) dik en flexibel zijn zodat het erop blijft als een laag.. Maarja wat wil je ook van een spuitbus met tectyl.. Dit keer gekozen voor Tenco undercoating, uit een blik dus en heb het aangebracht met een kwast, gewoon om te kijken hoe goed dit is.. De 1e indruk is dat het smerig vies dik teer-achtig spul is, perfect dus. Verder niet heel veel narigheid tegen gekomen, al wordt de linkerwielkast optisch wel wat minder nu.. Nog voor dit alles heb ik de plekken waar wel wat roest zat, in de Owatrol gezet.. Dus dit keer weer het spul laten staan wat je in de bouwmarkten vind, owatrol lijkt er veel beter in te trekken, het is ook een soort (kruip)olie.. Echt stoppen doe je de roest ook niet natuurlijk, maar denk dat ik er weer een tijdje mee vooruit kan. We zullen wel zien hoe het bevalt, niet dat mijn oordeel zo zaligmakend is.. Maar dan weet ik iig wat voor mij het beste bevalt, wat dat betreft ben ik echt een praktijkmens, de praktijk is ook niet altijd de theorie..
Nieuwe auto (14-10-2013)
Wegens aanhoudende rugklachten toch een andere auto gekocht inmiddels. Ik was eigenlijk nog lang niet uitgekeken op de Vec maar als ik rijd dan zijn het meestal lange afstanden, of in de stad waar je veel moet sturen. Op zich had ik er een luxe recaro stoel in kunnen zetten, maar dan zit je nog altijd met het relatief zware sturen en dat voelt niet lekker met deze rugpijn.
Al een tijd zat ik na te denken over een opvolger, misschien een mooie 5-serie touring maar het model dat ik wilde moet je net tegenkomen.. En vaak hebben ze dan hele hoge km-standen.. De B-Vectra is niet mijn ding, de C-Vectra wel maar die vind ik nog iets te duur. Iets Amerikaans heb ik altijd al willen hebben, maar dan zit je al gauw vast aan een sedan en heeft het 5 deuren dan is het vaak een SUV of een MPV.. Nee de eisen waren: Goede stoelen, licht sturen, veel luxe, liefste een automaat, ruimte, 5 deuren en het moest een degelijke betrouwbare auto zijn. Dan kom je al snel uit op een Volvo, en die is het dan ook geworden. Eerst werd in mijn omgeving de 960 aanbevolen, maar die achterkant vond ik er wel erg sloom uitzien.. Toen zag ik 3 weken terug een Volvo 850 estate (waar ik al een tijd naar zocht) op het internet, het model heb ik altijd al mooi gevonden en ze staan bekend om hun degelijkheid. Wezen kijken en de koop was al snel rond.
Mijn eigen Vectra heb ik nog wel, staat nu net te koop dus ben benieuwd. Hij staat niet direct in de weg maar met mijn km-trage vind ik het zonde van de auto om er twee te hebben. Inmiddels zorgt een nieuwe thermostaat in het blok ervoor dat de koelvin weer op tijd inschakelt. Eigenlijk was het geen groot probleem, voor mijn gevoel schakelde hij net iets te laat in maar het blok is nooit te warm geworden. Op tijd ingegrepen dus. Ook is de bodem onlangs getectyleerd dus de nieuwe koper heeft voor weinig geld een auto die nog jaren mee kan. Geïnteresseerden hier mogen zich altijd even melden.
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.